Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Intervju

Saša Gavrić: “Povorka ponosa će se desiti kada BiH prođe aktivističko iskustvo koje je Hrvatska prošla”

Branimir Lukić * q.hr  ·  region | sarajevo  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 01. JUL 2013

Da zemlje bivše Jugoslavije po pitanju LGBT prava ne stoje na zavidnom nivou u evropskom kontekstu i nije neka novost. Najnaprednija je Slovenija sa Zakonom o registrovanom partnerstvu iz 2006. godine i rušenjem promenjenog i pravednijeg Porodičnog zakona na referendumu pretprošle godine. Odmah iza nje je Hrvatska s tek dva prava za istopolne parove u vanbračnoj vezi, te trenutnom izradom Zakona o registrovanom partnerstvu pri Ministarstvu uprave. Srbija i Crna Gora pak imaju i ustavno ograničenje definicije braka kao zajednice muškarca i žene. Tema kao da još nije stigla do Bosne i Hercegovine, koja je u nedostatku održavanja povorki ponosa (meni) potpuno nevidljiva na regionalnoj medijskoj mapi.

Ali u Sarajevu se nešto kuva, a o čemu točno, upitao sam Sašu Gavrića elektronskom poštom. Studirao je političke i administrativne nauke u Konstanzu, međunarodne odnose i diplomatiju u Sarajevu, a unazad tri godine radi kao izvršni direktor pri Sarajevskom otvorenom centru, jednom od dva bosansko-hercegovačka udruženja registrovanih pri ILGA-Europe.

Q.hr: U Hrvatskoj je na snazi Zakon o suzbijanju diskriminacije LGBT osoba od 2009. godine, a unazad godinu ipo deluje i posebno pravobraniteljstvo za ravnopravnost polova. Kao pojedinci, LGBT osobe su posve zaštićene. Nedavno je čak donesena i prva presuda, doduše nepravosnažna, u korist jednog muškarca kome je napredovanje na univerzitetu zabranjeno zbog njegove polne orijentacije. Kakva je trenutno situacija u Bosni i Hercegovini po pitanju zaštite individualnih osoba?

S.G.: Kada je zakonodavstvo u pitanju, BiH je sigurno na zavidnom nivou. Od 2003. imamo odličan Zakon o ravnopravnosti polova, od 2009. i Zakon o zabrani diskriminacije. Oba pokrivaju seksualnu orijentaciju, a poslednji i rodno izražavanje. Imamo centralnu i nezavisnu Instituciju Ombudsmana (op.u. pravobranitelja) za ljudska prava. Sama implementacija tih zakona je već druga priča. Zakon o ravnopravnosti polova nikad nije zaživeo, dok se slučajevi diskriminacije nekako provlače kroz pravosuđe. Pojedine presude trebaju do tri godine do pravosnažne presude. LGBT osobe zbog svoje nevidljivosti čak i ne dođu do suda. Kroz našu pravnu službu poznat nam je samo jedan slučaj koji se trenutno nalazi na sudu.

Q.hr: Drugi korak u borbi za ravnopravnost je zasigurno zakonska zaštita istopolnih parova. Kako su pozicionirane Vlada i parlamentarne stranke po pitanju izjednačavanja prava istopolnih i raznopolnih parova?

S.G.: Za razliku od Hrvatske, gde se tema prava istopolnih parova provlači kroz politički diskurs više od 10 godina, a vrlo intenzivno ove godine, u BiH to uopšte nije tema. Do sada to pitanje nikada nijedna stranka nije pokrenula niti u jednom parlamentu (a imamo ih 13) niti u kontekstu predizbornih kampanja.

Q.hr: Postoje li neke najave koje bi išle u smeru nekog konkretnog zakona?

S.G.: Nakon organizovanja okruglog stola pre desetak dana, jedna poslanica parlamenta Federacije BiH mi je prišla i zamolila me da pripremimo nacrt zakona o registrovanom partnerstvu, kako bi ga ona "gurala" u svojoj stranci. Na prvu, to je dobra vest. No, ne treba zaboraviti i dodatak njene izjave, koji glasi (parafraziram): "Treba usvojiti taj zakon o registrovanom partnerstvu, kako bi i LGBT osobe imale svoja prava, ali nemojte da dirate u brak, ipak je to prirodna veza između muškarca i žene." Poruka je vrlo jasna: nema bračne jednakosti heteroseksualnih i istopolnih parova.

No, nezavisno od toga, Sarajevski otvoreni centar planira da naredne godine radi na izradi takvog jednog zakona. Ideja je da se izradi zakon o registrovanom partnerstvu, konsultovajući iskustva iz EU država, ali iz Srbije i Hrvatske.

Q.hr: Kako bi otprilike izgledao kalendar donošenja jednog takvog zakonskog rešenja?

S.G.: Kako je naredna godina izborna, predlaganje samog zakona će se desiti tek 2015., kada se formiraju nove parlamentarne većine. U trenutnoj situaciji nije uopšte moguće da se govori o ovoj temi. Sam proces donošenja takvog jednog zakona će sigurno doživeti jedan neobičan put, od samog predlaganja pa do usvajanja, jer trenutno ni jednoj stranci jedan takav zakon ne ide u korist. Ni sama međunarodna zajednica se nikako ne zalaže da se govori o ovoj temi, jer u BiH imaju "veće probleme", kao što su ustavne reforme, diskriminacija Hrvata, etnička diskriminacija "ostalih" itd.

Q.hr: Kada se možemo nadati šetnji u Povorci ponosa u Sarajevu i od čega to zavisi?

S.G.: Povorka ponosa će se desiti kada BiH prođe aktivističko iskustvo koje je npr. Hrvatska prošla. Ne može se očekivati da se u gradu, u kome su jedine autovane osobe (koje, npr, na TV-u govore o LGBT pravima) nekoliko SOC-ovih aktivista i aktivistkinja, desi parada ponosa. Prvo se mora izgraditi jaka aktivistička scena, spremna da javno govori kako bi se pokazalo da LGBT osobe uopšte postoje. Tek onda možemo govoriti o paradi.

A u međuvremenu Sarajevski otvoreni centar će nastaviti da radi sa LGBT zajednicom, da sprovodi aktivnosti za zajednicu i da realizuje zagovaračke i pravne projekte. Pomagaćemo svojim kolegama i koleginicama u Tuzli i Banjoj Luci kako bi se aktivizam i u tim gradovima dalje gradio. I za kraj, odgovornost je na državi da u narednom periodu pokaže da je i ona sposobna da se nosi sa ovakvom jednom temom, te da ne poklekne pred pritiskom desničara, koji će se sigurno oglasiti. Videćemo kako će se to razvijati!

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi