Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
queeropedia


''Lesi se vraća kući'', 1943.


''Mesto pod suncem'', sa Montgomery Cliftom, 1951.


''Mačka na usijanom, limenom krovu'', sa Paulom Newmanom, 1958.


''Kleopatra'', 1963.


''V.I.P'', sa Richardom Burtonom, 1963.


Posle operacije tumora, 1997.


Liz Taylor, 2003.

       
Elizabeth Taylor (1932-)
Američka glumica

Za većinu ljudi, Elizabeth Taylor je poznata po svojim dijamantima (Kruppov dijamant težak 33,19 karata i Cartierov dijamant od 69,42 karata), kolekciji muževa (8 barkova i 8 razvoda), parfemima (3 po poslednjem računu), operacijama (do sada 40), sopstvenim smrtima (dva puta je bilo javljeno da je umrla i odmah potom oživljena), ali najviše po svojoj filmskoj karijeri tokom koje je dobila dva Oskara i bila prva glumica ikada koja je dobila milion dolara za film.

Skorije, ona je poznatija po svojoj posvećenosti borbi protiv AIDS-a, nego po filmovima, jer, na kraju krajeva, ona nije nastupila u hit filmu još od vremena kad je Lindon Johnson bio američki predsednik, ali je njena beskrajna energija i posvećenost pomogla da nadživi sve uspone i padove u karijeri.

Elizabeth Taylor je rođena 1932. godine u Engleskoj i sa sedam godina, po izbijanju II svetskog rata je sklonjena u Ameriku. Dok je živela u Los Anđelesu, prvi put je nastupila sa 10 godina u filmu ''There's a Sucker Born Every Minute''. Pojavljujući se u manjim ulogama, Elizabeth, koja je bila neuobičajeno privlačna devojčica, polako se uspinjala na lestvici, da bi 1944. godine za MGM snimila sada legendarni klasik ''National Velvet''. Tokom četrdesetih, Elizabeth se pojavljivala u dečijim ulogama, ali je 1951. konačno i odrasla, barem na platnu. U ulozi zavodnice, koja navodi Montgomerya Clifta na propast u filmu ''Mesto pod suncem'' (A place in the Sun), ona je pokazala sofisticiranost koja je daleko prevazilazila njene godine i - što je još važnije - istinski glumački talenat. Ovaj film je bio pravi uspeh na blagajnama i promenio je pravac njene karijere. Tokom pedesetih, Liz je bila velika bioskopska atrakcija, a 1957. godine zaradila je svoju prvu nominaciju za Oskara u filmu ''Raintree County'', a tokom sledeće tri godine zaredom usledile su nominacije, konačno krunisane Oskarom za najbolju ulogu u filmu ''Butterfiled 8''. Naravno, kao i mnogo puta pre toga, glumačke zasluge Liz Taylor su osporavane - navodno je Oskar otišao u njene ruke iz sažaljenja koje je Akademija za film pokazala zbog kritičnog zdravstvenog stanja u kome se neposredno pre toga našla. Odatle i čuvena šala Shirley MacLaine, kojoj je Oskar te godine izmakao - ''Izgubila sam od traheotomije'' (Liz je bila skoro u kliničkoj smrti kada je podvrgnuta ovoj operaciji).

Koliko po ulogama, Liz je postala poznata i po burnom privatnom životu. Istina je da ju je prvi muž, naslednik lanca hotela ''Hilton'', zlostavljao, a njenu romansa sa Eddiem Fisherom, bivšim suprugom miljenice američke srednje klase, Debbie Reynolds, štampa je dočekala na nož. Tokom snimanja ''Kleopatre'' 1963. godine, Liz je upoznala Richarda Burtona, a javnost je počela histerično da prati svaki njihov korak. Konačno, njih dvoje su bili najglamurozniji par te decenije, poznat jednako po svojim ulogama u uspešnim bioskopskim hitovima, kao i razuzdanom, hedonističkom životu. Ipak, kako sve ima svoj kraj, tako je i za Elizabeth Taylor sledeća decenija označila pad, kako na profesionalnom, tako i na ličnom planu. Tokom sedamdesetih, njeni filmovi su svi redom propali na bioskopskim blagajnama, dok je ona sama prolazila kroz dva mučna razvoda sa Burtonom, probleme sa zavisnošću i poremecajima u ishrani. Ipak, njenu snagu i odlučnost ne treba potcenjivati. Izašavši na kraj sa svim ovim problemima, ona je u osamdesetim započela novo poglavlje u životu i možda najznačajniju bitku do tada. Njen dugogodišnji prijatelj, slavni glumac Rock Hudson, umro je 1985. od komplikcija izazvanih AIDS-om. Neumorna borba koju je Liz povela protiv tadašnjih predrasuda i ćutanja koje je okruživalo ovu bolest donela joj je novu slavu i poštovanje.

Liz danas ne igra u filmovima - njena poslednja uloga je ona urnebesne tašte Freda Kremenka u filmu ''Flintstones''. Okružena brojnom porodicom i prijateljima, ona danas uživa neosporni status dive i poslednje zaista velike zvezde starog Holivuda. Pažnju javnosti privlače podjednako njeni glamurozni parfemi, kampanja za žrtve AIDS-a, pomalo bizarno prijateljstvo sa Michaelom Jacksonom, borba sa tumorom i konačno, beskrajna snaga i duhovitost sa kojom prihvata sve nedaće i preokrete koje joj život donosi. Po rečima Trumana Capota, ''ona ne poznaje strah''.

 Neke od poznatijih izjava Liz Taylor:


''Mislim da sam konačno odrasla -'' i taman na vreme'', Elizabeth Taylor na 53. rođendan.


''Moja majka je rekla da 8 dana po rođenju nisam otvorila oči, ali kad sam progledala, prvo šta sam videla bio je veliki verenički prsten. Tada sam se upecala.''


''Problem sa ljudima koji nemaju poroke, jeste da verovatno imaju neke neprijatne vrline.''


''Michael Jackson je najnormalnija osoba koju poznajem"


"Čemu služi novac, ako ne da se svet učini boljim?''

 

"Bez homoseksualaca ne bi bilo Hollywooda, ne bi bilo show-businessa!" (Vanity Fair, 1992)

Priredio: Vlada T.

 

+Preporučujemo iz Queeropediae:

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi