Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Putovanja

Ostrvo Lezbos

outtraveller.com  ·  Grčka  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 31. MAY 2009

Ostrvo koje je dalo lezbejkama njihovu zemlju, u dvadeset prvom veku nastavlja tradiciju Sapfo.

Prvo mi dopustite da kažem da je ostrvo Lezbos istinsko mesto. Kada sam prvi put rekla ljudima da ću ići tamo, oni su me pogledali kao da je "idem na ostvro Lezbos" bila šifra za nešto drugo. Ovo je pravo, prelepo mesto, zapravo ovo je mesto rođenja pesnikinje Sapfo (Sappho) iz šestog veka pre nove ere, koja je bila poznata po svojoj školi za devojčice kao i po svojim stihovima o voljenim ženama. Avaj, ništa nije ostalo od Sapfo, sem brda na kome je ona imala školu i mnogih lezbejki.

Dozvolite mi da se vratim malo nazad. Ranije ove nedelje provela sam nekoliko dana na Mikonosu, grčkom ostrvu koje je najviše poznato po svjim gej terevenkama. Ukoliko želite dečake, dečake i samo dečake, onda je Mikonos mesto za vas. Aleks, moj mladi i seksi vodič koji govori više jezika, nas je vodio u grad svako veče našeg boravka tamo, i dok smo mi lezbejke odlazile kući u dva ujutru, Aleks je ostajao do pet, šest. Kada smo ga molile da nam pokaže gde lezbejke izlaze, on nas je nevoljno odveo u mesto koje se zove Diva, gde je bilo četiri lezbejki, od kojih jedna šankerica, i jedna iz mog kraja u Los Anđelesu. Sledećeg dana Aleks nas je poveo na jednu od najpoznatihijih plaža na svetu, čuvenu Super Paradise, gde je muzika toliko glasna da jedva čuješ samog sebe, a svi se zabavljaju do besvesti u utorak u podne.

Stvari koje treba da znamo o grčkim ostrvima: voda je čista, topla i predivna. Nema znakova na ulici. Gotovo svako priča po malo engleski, i čak oni koji ga pričaju veoma malo su voljin da vam pomognu. Ovo čini boravak ovde prokletno jednostavnim.

Sa Mikonosa smo uzeli mali avion do Lezbosa. Smešten u severnoistočnom delu Egejskog mora, planinski Lezbos, sa stanovništvom od oko stodeset hiljada je grčko treće ostrvo po veličini, i grčko ostrvo koje je najbliže Turskoj, i da, "Lezbejac" je neko sa Lezbosa, na grčkom Lesvos. Ipak, ostvrljani se češće nazivaju "Lesvonians," i mnogi od njih kažu da su iz Mitilene (Mytilene), glavnog grada, pre nego sa Lezbosa. Zapravo, mnoge turističke agencije nazivaju ostrvo Mitilena, kako bi izbegli homofobičnu stigmu (gle iznenađenja).

Stigli smo u Mitilenu, gde oko trećine stanovništva živi i gde staju putnički trajekti za ostala ostrva. Ovde se nalazi i velika statua Sapfo koja nadgleda sve. Grad, kao i većina mesta u ovom delu sveta, ima dugu istoriju, osnovan je 1050. godine pre nove ere.

Pored naše devojke Sapfo, Aristotel i Epikur su takođe boravili ovde, načinivši ovo mesto tradicionalnim centrom umetnosti i filozofije.

Potrebna je dvosatna vožnja do grada Eresosa (Eressos) koji je na plaži, i obzirom da je Sapfino rodno mesto, turistkinje lezbejke opsedaju još od pedesetih godina prošlog veka. Lezbos se razlikuje od Mikonosa po svom zelenilu, koje je bujnije, a voda je još lepša nego što moze da se zamisli. Drveća sa maslinama su svuda okolo, oko jedanaest miliona maslinovog drveća pokriva skoro 40% ostrva. Poljoprivreda je i dalje važna za ostrvsku privredu, uprkos sve većem lezbejskom dolaru koji se potroši tamo svake turističke sezone (što je od prilike od maja do oktobra- nemojte doći u neko drugo vreme pošto mesto samo sebe udavi od dosade preko zime).

Vožnja do Eresosa je bila traumatično iskustvo, uzani krivudavi putevi sa svih strana planina, slabo osvetljenje, retki drumski znaci kao i raznolika stvorenja koja iskaču na put (mačke, zečevi, neke veverice). Stigli smo do našeg smeštaja Heliotopos apartmana, da bismo pronašli ključ ispod otirača kao što nam je obećano. Ovde nema recepcije, nema rum servisa, ali je ovo predivno ušuškano imanje puno drveća i cveća, i do plaže se dolazi peske, kao i do glavne ulice koja čini grad Eresos. Gladni vozili smo prema gradu. Bilo je jedanaest sati uveče, i kako smo se vozili počeli smo da primećujemo grupice lezbejki koje su nam dolazile u susret.

Prvo mesto koje pronalazimo je predivni restoran na ulazu u grad, gde za jednim stolom glasne lezbejke završavaju večeru. Prisluškujući otkrivamo da su nemice. Vlasnik nas dočekuje širom otvorenih ruku, bukvalno, i servira nam večeru. Da li sam spomenula hranu u Grčkoj koja je izvanredno ukusna i nije skupa? Grčka vina su fenomenalna. Plus, imate grilovan halomi sir, pitu od spanaća, grčku salatu i izvanredne pice svih ukusa. Dve mlade Holanđanke, tetovirane i sa pirsingom, prošle su pored nas i mi im nudimo vožnju nazad do hotela. Jedna od njih je u vojsci. Ovo im je treća poseta Lezbosu i obožavaju ga.

Tipičan dan u Eresosu izgleda ovako: probudite se rano i odšetate do glavne ulice koja je duž predivne plaže. Lezbejke se šetkaju svuda okolo, a tu su i sveprisutne grupice grčkih muškaraca koji sede u tavernama i pričaju o politici. Čini se da su u harmoniji sa vidljivom lezbejskom populacijom. Sedite u neki od mnogih restorana pored plaže i popijte najjaču kafu koju ćete ikada dobiti u vašem životu (možete ubrzo da počnete da pijete alkohol kako biste doveli u ravnotežu treperenje koje osećate). Strašni mrtvi oktopusi vise sa pergola mnogih restorana, i ukoliko vam ovo ne zvuči ukusno, ne gledajte ih. U restoranu Sapfo, čija je vlasnica lezbejka, u kome vas stolice i udobni kauči na otvorenom pozivaju da sedite ceo dan, održava se čitanje poezije u bašti jednom nedeljno, a klijentela je isključivo lezbejska. Moram da napomenem da nisam primetila ni jednu jedinu Amerikanku dok sam bila na Lezbosu. Sve strankinje su Britanke, Holanđanke, Dankinje, Nemice, Australijanke, Novozelanđanke, Šveđanke i Italijanke. Ah ,da naravno i mačke. Mačke su svuda okolo. Redak je to obrok kada vam mačka neće prići i moliti za hranu. Jednu sam stalno terala dok nisam videla kako je vlasnik i osoblje hrane. Tako to ide ovde. Ostvro Lezbos, tone mačaka. Čini mi se da ima smisla.

Zatim idete na plažu. Platićete nekoliko evra za iznajmljivanje ležaljke i suncobrana za ceo dan, a male tezge sa strane nude pivo i sokove i fenomenalne tople sendviče. Naravno, većina žena je u toplesu, ali takva je Evropa. Lezbejke se ovde nisu razmahale, ali ako odete skroz niz plažu, naićićete na sasvim drugačiju scenu. Tamo nema ležaljki, ali ima ljupke Kantina Mun (Kantina Moon), neke vrsta barake na plaži koja je pretvorena u restoran koji vodi lezbejski grčko italijanski par sa ogromnim papagajem. Tamo nema toaleta i većina gostiju spava na plaži nedeljama. Ipak, možete lako da ubijete ceo dan ovde, možete da trčite niz plažu, skačete, trčite nazad, i da vam srce ne preskoci. Voda je izvanredno topla i bistra, i ovaj deo plaže izgleda kao dobro čuvana lezbejska tajna. Nema ime, samo pitajte najbližu lokalnu lezbejku gde možete da nađete Kantinu Mun.

Ovde postoji čitava populacija stalnih lezbejskih stanovnica u Eresosu. Čini se da one vode grad i da se međusobno poznaju. Bar D Tent Mjuz (The Tenth Muse) ima stolove napolju i veliku vidljivost kod prolaznika, dok je Mil (Mill) poslednji bar na šetalištu, sa predivnom terasom koja gleda na more. Jedan od vlasnika obično pušta muziku. Glasna grupa Australijanki koja nas je uvukla u igru pijenja jedno veče nam je rekla da dolaze ovde već deset godina. Jedne večeri su nas pozvale na žensku fudbalsku utakmicu između onih koje ovde žive i turistkinja. Sve stalne mušterije barova su došle i glasno navijale sa strana terena srednje škole. Turistkinje su imale tajno oružje, profesionalnu dansku fudbalerku u svom timu, tako da su stanovnice izgubile, ali ne bez dobrog starog lezbo ispoljavanja sportskog duha.

Ukoliko vam dosade lezbejske zafrkancije, idite na put oko celog ostrva. Mi smo vozili do Molivosa (Molivos), grada koji je poznat po tome što je izgrađen prividno u jednog strani planine. Jednog dana smo vozile do grada koji se na mapi zove Apotekia (Apothekia), gde nije bilo bukvalno ničega sem jedne taverne i mola za čamce. Seli smo tamo i popili bocu jeftinog belog vina i gledali samog, savršeno preplanulog i zategnutog Grka kako sedi na molu i pravi mrežu. Izgledalo je kao da je sve aranžirano. Ovde postoje i dvorci koje možete da istažite, malecke crkve svuda, lude vožnje da izvozite (uzmite pravo vozilo ukoliko želite da istražujete-putevi mogu da budu opasni kada napustite obalu), okamenjena šuma sekvoje (druga najveca na svetu) i mnogo manastira.

Napustila sam Lezbos sa osećajem da sam želela da ostanem još nekoliko nedelja i da zaista uđem u ritam stila života- znate već, da zakuvam neku lezbo dramu i da vidim da li moguda nateram barove da ostanu otvoreni posle dva. Lokalni žitelji su mi rekli da pošto sam bila tamo u junu, nisam videla ni pola lezbejskih dešavanja, i želeli su da znaju "gde su sve Amerikanke? Dame?

OSNOVNI PODACI: LEZBOS

SMEŠTAJ:
(Svi se nalaze u Skala Eresosu (Skala Eressos).) Heliotopos je predivno imanje, nedaleko od plaže i nalazi se na glavnom šetalistu Skala Eresosa. Sobe su sa kuhinjom kao i postoji usluga sobarica. Moguće je iznajmljivanje bicikla (ili pozajmljivanje- vlasnici su veoma neformalni)

Maskot Hotel (Mascot Hotel) je novi uređeni hotel samo za žene koji se nalazi na pet minuta od plaže. Sa balkonima i rum servisom-koji nudi luksuznije iskustvo. Izdvojeni i šarmantan Anriopi Hotel je samo za žene tokom letnje sezone (sredina juna-sredina septembra, ali je inače otvoren i za gej muškarce. Vlasnice Tereza i Aleks, lezbejski par, su renovirale hotel i dodale terase i bar.

RESTORANI I BAROVI
Nema velikih klubova u Skala Eresosu, a izlasci podrazumevaju jelo i piće u nekoj prisnoj atmosferi. Naćićete tri najbolja mesta za žene na glavnom šetalistu u ovom malom primorskom mestu. Sapfo restoran, koga drže lezbejke, je restoran tipa švedskog stola sa autentičnim grčkim specijalitetima, nudi najtopliju scenu, čitanje poezije jednom nedeljno u ljupkoj bašti. Vlasnici D Tent Mjuz-a akcenat stavljaju više na piće nego na hranu. Popularna pića su kapućino kokteli, kaipirinja i mohito, a kada budete spremni da se otreznite, probajte njihovu grčku salatu, grubo sečenu, ukusnu palačinku, ili kuglu kaimaki sladoleda. Večeri petkom su tematske-organizovane zabave su bile Roza parti, Beli parti, Parti ludih sešira i Latino veče. Oni mogu čak da ugoste istopolne ceremonije zavetovanja. Poslednji lokal na uvek punom šetalistu je Mil (The Mill) veoma romantičan bar sa terasom koja se pruža do mora. Obično jedna od vlasnica pušta muziku.

Gviniver Tarner
OutTraveller

Vaši Komentari
Vrh!
americhkiparadajz · Nis, Serbia · 10.09.2011, 12:53
fantastican tekst,moze se steci prava slika ostrva,hvala!!!!!!!!
leskovac · 22.07.2011, 11:38
Odlican tekst! Hvala!
Beograd · 31.05.2009, 2:35
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi