Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Putovanja

Visoka cena anti-LGBT zakona

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 22. APR 2016

Nakon što su brojni muzičari otkazali svoje nastupe u tim američkim državama zbog anti LGBT zakona, njihov primer počeli su slediti i turisti, zbog čega bi Severna Karolina i Misisipi mogle pretrpeti ogromne finansijske gubitke koji se mere u milionima dolara.

Pevač Brajan Adams otkazao je koncert u Misisipiju u znak protesta protiv zakona te države koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba na osnovu religijskih uverenja, a glumica Šeron Stoun je iz istog razloga odlučila kako tamo neće snimiti film. Brus Springstin, Ringo Star, Perl Džem i Ani DiFranko otkazali su nastupe u Severnoj Karolini zbog tamošnjeg diskriminirajućeg zakona prema trans* osobama kod korišćenja javnog toaleta.

I dok ovi potezi slavnih privlače veliku pažnju, putničke agencije više zabrinjava trend posetilaca koji ne pune naslovnice - turisti su već počeli otkazivati putovanja na te destinacije i planiraju svoj odmor provesti negde drugde, piše New York Times.

U obe države, koje godišnje od turizma zarade desetine milijardi dolara, već su zabeležena otkazivanja hotelskih rezervacija. Iako je još prerano za precizne procene, lokalni hoteli, turističke zajednice i čitava industrija vezana uz njih, strahuju kako će im bojkot naneti veliku štetu. Britansko ministarstvo spoljnih poslova već je izdalo i savete za LGBT putnike kojima ih upozoravaju na zakone koji su na snazi u tim američkim državama.

Severna Karolina, u kojoj je prošlog meseca donesen diskriminirajući zakon po kojem trans* osobe moraju koristiti javni toalet u skladu s podacima s rodnog lista te su iz gradskih uredbi uklonjene antidiskriminacijske stavke, već oseća posledice. Turizam je ključni pokretač ekonomije u toj državi, koja je šesta najposjećenija u SAD-u, a 2014. zabeležen je rekordni prihod od domaćih turista u iznosu od 21,3 milijarde dolara, prema podacima državne turističke agencije Visit North Carolina.

Više od 20 konvencija koje su se trebale održati u Šarlotu već je otkazano čime je taj najveći grad u državi izgubio prihod od oko 2,5 miliona dolara.

I Misisipi je suočen s negativnom reakcijom turista zbog tamošnjeg zakona koji omogućava diskriminaciju LGBT osoba na osnovu religijskih uverenja, pa tamošnje putničke agencije i hoteli takođe beleže otkazivanja rezervacija.

Poput Severne Karoline i ta država puni budžet u velikoj meri zahvaljujući turističkoj industriji, a brojka zaposlenih u tom sektoru iznosi 10,5 posto ukupno zaposlenih u Misisipiju.

Jedno od popularnijih turističkih odredišta, Oksford, takođe beleži negativni trend, a ostaje videti koliki će gubitak zbog diskriminacijskog zakona zabeležiti grad koji je u 2015. ostvario prihod od čak 134,8 miliona dolara.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi