Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Putovanja

Gej tura kroz Vatikan

b92  ·  vatikan  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. JUL 2015

Sikstinska kapela i drugi delovi Vatikana jedni su od najpopularnijih turističkih odredišta, a u moru ponuda za organizovani obilazak vatikanskih znamenitosti, ističe se posebno jedna koja u zadnje vreme uzima sve više maha - gej tura. Ona navodno postoji već godinama, ali odnedavno se o tom trendu sve više priča.

"Onaj ko nije video Sikstinsku kapelu, nema ni najmanju ideju o tome šta je sve jedan čovek u stanju da postigne", rekao je svojevremeno Gete.

S tom tvrdnjom složiće se veoma verovatno svi koji su imali priliku da svedoče veličanstvenoj arhitekturi i umetničkim delima u unutrašnjosti jedne od najpoznatijih građevina na svetu.

Kapela i drugi delovi Vatikana veoam su privlačni turistima, a u ponudi se odnedavno izdvaja gej tura za obilazak Vatikana.

Tragovima najvećih renesansnih gej umetnika

Italijanska turistička agencija "Quiiky", "specijalizovana za LGBT turizam", nudi upravo takve ture. Kako stoji na sajtu agencije, cilj im je da svojim klijentima omoguće "pažljivo odabrane hotele i destinacije, s partnerima koji dele iste vrednosti i stavove". U svojoj ponudi pod nazivom "Gej tura kroz Vatikan", odnosno kroz Sikstinsku kapelu, agencija navodi da gosti mogu "da slede tragove najvećih gej umetnika italijanske renesanse: Mikelanđela i Leonarda da Vinčija".

Tura uključuje i Vatikanske muzeje, a agencija garantuje pre svega sigurnost, ali i "otkrivanje dokaza o homoseksualnoj ljubavi" u delima renesansnih majstora, i kako navode, velikoj ulozi koju je homoseksualnost imala i ostavila u italijanskoj umetnosti, a čiji je uticaj negiran i skrivan vekovima.

Skrivena homoseksualna umetnička istorija Vatikana

- To je obilazak koji otkriva homoseksualnu umetničku istoriju Vatikana, kao i priče brojnih gej umetnika, ali i priče o erotici u umetnosti koje nemamo priliku da čujemo u uobičajenim i dosadnim turama po Vatikanu - objašnjava urednik magazina "Yahoo Travel", Džo Piaca, za Hafington Post, dok bivši katolički sveštenik, Toni Adams, koji danas radi kao turistički vodič, kaže:

"Neka od najslavnijih umetničkih dela u Vatikanu su upravo dela gej umetnika. Kada uđete u Sikstinsku kapelu videćete pravu erotsku umetnost, priču koja donosi i duhovnu stranu, ali nimalo ne zanemaruje tu, itekako važnu, fizičku dimenziju".

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi