Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Putovanja

Kostimirane zabave na Nilu

outtraveler.com  ·  Egipat  ·  Dodato: 05. JUN 2009
Piramide u Gizi

Pročitajte poslednju priču o putovanju preminulog Hansa Ebštajna (Hanns Ebensten). OutTraveler.com sa ponosom predstavlja Hansovu poslednju knjigu.

U pokušajima da izmame smeh kod turista, egipatski vodiči su skloni pravljenju degradirajućih šala na račun nasleđa svoje zemlje kao i istorijskih ličnosti. Kada stignete do ostataka Memfisa, drevne prestonice Egipta, vodiči viču: "Prvo vas vodim do Rouzlenda, da vidimo da li je Elvis kod kuće" i dok vode grupe prema hramu slavne kraljice Srednjeg Kraljevstva, Hatšepsut (Hatshepsut) koja je vladala od 1473- 1458 pre nove ere, oni nastavljaju: "A sada, dame i gospodo, došli smo do hrama Kraljice Vruća pileća supa." Ostali vodiči kažu turistima da nikada neće zaboraviti kljaljičino ime ukoliko zapamte da je ona donela svom mužu sešir i jeftino odelo (a hat and a cheap suit).

 

Egipćani se razljute kada čuju turiste kako prave neozbiljne komentare na račun njihove zemlje i istorije, ili ako vide neozbiljne strane publikacije, kao što je jedna ruska reklama za ture po Egiptu, koja prikazuje montiranu fotografiju šest piramida u Gizi, umesto tri, koliko ih i ima, ili kao što je jedan vodeći američki magazin napravio od njihovih svetih Sfingi vulgaran strip.

---

Tradicija je da se organizuju kostimirane zabave poslednje večeri svakog krstarenja na Nilu. Kada sam prvi put išao na krstarenje sa grupama, pedesetih i šezdesetih, u starom parobrodu, Kassed Kheir, ime znači Božija volja, menadžer broda i posada su organizovali ove zabave sa velikom pažnjom i darom: stjuarti su popodne išli od kabine do kabine nudeći na pozajmicu mnoštvo različitih kostima i tunika, faraonskih perika za muškarce i žene, i spretno nanošenje krejona onim putnicima koji ili nisu doneli svoj kostim, ili ga nisu kupili nikakvu egipatsku odeću. Čak su imali i leopardovu kožu, koju su u drevnim vremenima nosili isključivo sveštenici, koja se nekako oduvek dopadala mlađim muškarcima, na čije lice su stjuarti profesionalno nanosili tamnu boju, i ukoliko je bilo potrebno, brkove, a imali su i gafirovu1 odeždu, zajedno sa ogledalima kako bi on mogao da upravlja sunčeve zrake na grobnicu čiji je čuvar bio, kao i njegov fenjer.

Kada sam putovao sa eminentnim arheologom, profesorom H.L. Feirmanom (Fairman) 1964. godine, pozajmio sam od mornara jedan mornarsko plavi džemper, sa imenom broda izvezenim u belom, i njegove široke šalvare, koje su pantalone originalno turskog porekla, tako da su me profesor Feirman i njegova žena, godinama posle ovoga u pismima oslovljavali sa Dragi Džek.

Jedne godine se jedna predivna dama pojavila u kostimu trbušne plesačice i bila je pozdravljena od strane oduševljenih putnika. Kada se pojavilo osam članova posade, udarajuci po bubnjevima i svirajući frule, ona im se pridružila u energičnom plesu, na preneraženost brodskog menadžera i na užasavanje uštogljenih britanskih putnika "Mešanje sa nižim klasama na brodu se jednostavno ne radi!"

---

Kada sam ja počeo da vodim krstarenja na Nilu, 1972.godine za kako ja volim da kažem "pronicljivu gospodu," ove kostimirane zabave su bile naročito popularne. Do tada sam postao i zreliji i stariji, i nisam se osećao prijatno u kostimu, pa sam nosio jednostavnu egipatsku radničku galabiju,2 tuniku dužine do poda, sa dugim širokim rukavima, i širokom suknjom ili formalno belo odelo sa crnom mašnom. Ali su zato moja gospoda jedva dočekala priliku da bi se na kraju naših školskih tura šepurili u egzotičnim i povremeno erotskim kreacijama. Većina njih je nosila bogato ukrašene galabije, onu vrstu koji egipćani nikada ne nose, i koja se pravi isključivo za turiste.


Hanns Ebensten

Jedne godine, tačnije 1985. je holandski član tima osvojio prvo mesto kao Kleopatra, a njegova sestra mu je u Holandiji napravila izvanrednu kopiju Kleopatrine krune, perike i širokog nakita za vrat, koji je nosio preko jednostavne bele platnene tunike. Stariji urednik u Vajking Presu (Viking Press) iz Njujorka je sebe transformisao u dostojanstvenog saudijskog princa sa nezaobilaznim tamnim naočarima koje su se slagale sa njegovim pocrnjenim brkovima, i nosio je besprekornu belu svilenu čalmu i tuniku, koju je kada je bio daleko van videokruga posade i menadžera broda, dizao visoko iznad struka kako bi ponosno izlozio pogledima svoju masivnu obdarenost.

Tokom kasnijeg krstarenja jedan raspoloženi mladi zubar se dramatično pridružio našoj grupi u minimalnom kostimu trbušne plesačice, u kome je izgledao veoma privlačno kao i ona mlada dama dvadeset godina ranije. Njemu su se veoma divili ostali putnici, ali mu je popularnost kao i previše koktela udarilo u glavu, pa je počeo da odbacuje jedan po jedan deo svog kostima, na šta su se menadžer broda i barmen uznemirili i rekli mi da je njegovo ponašanje šokantno i neprimereno na istorijskom s.s. Karimu. Prekinuo sam zubarevo igranje i rekao mu da se obuče i ide: "Samo mi dopusti da završim piće", rekao je. "Ne, idi sada molim te", odgovorio sam i on je istog momenta otišao i vratio se sa nekoliko slojeva galabija na sebi, za koje se glasno cenjkao dovikujući se sa broda sa prodavcima na obali dok se s.s. Karim polako dizao prema brani kod Esne.

Na jednom drugom putovanju, jedan gospodin se pojavio sa punom stila transvestitskom imitacijom punom Glorije Svanson kao kraljice Kleopatre, u veličanstveno zlatno izvezenoj crnoj odori, dok su njegove grudi bile odgovarajuće popunjene, a šminka savršeno naneta. Brodski menadžer mu je iskazao svoje odobravanje igrajući sa njim.

Dvojica talentovanih muškaraca iz San Franciska su primetila na našem brodu slike Muhameda Alija, vladara Egipta iz devetnaestog veka, koji je uvek nosio ogromne turbane, pa su i njih dvojica proveli mnogo sati u svojoj kabini ne bi li uspeli da naprave takve turbane za sebe, koristeći metre i metre različitih, svetlo obojenih, sjajnih tkanina, tako što su ih urolavali i uvrtali, a zatim ih vešto zašili da bi se osigurali da će ovi veličanstveni turbani zadržati željeni oblik.

Kada se moj maser sa Ki Vesta pridružio našem krstarenju, bilo je to u vreme drugog rata u Zalivu, kada su svi strahovali i plašili se američkog osvajačkog vojnog prisustva, on je smatrao da kostimiranje ne odgovara njegovom mačo imidžu, i sa sobom je doneo maslinasto zeleno pilotsko odelo američkih vojnih avio snaga, sa svim amblemima na njemu. Plašio sam se da će njegova provocirajuća pojava uvrediti oficire i posadu na brodu, i da ce mu oni dati kufiju3, karirani kvadrat meke tkanine, najatraktivniji izum za pokrivanje muške glave, tako da će on da izgleda kao Saudijski vojni pilot. Ali on je nije nosio, i kada bi ušetao u sobu za odmaranje sa svojim tamnim naočarima za sunce, mrko gledajuci okolo, igrajući svoju ulogu, članovi posade se nisu osećali ni malo ugroženim, već su ovek bili spremni na šalu, zvali ga: " Buš! Predsednik Buš!" smejući se, pozdravljali ga ismevački.

---

Povremeno bi se neko od moje "pronicljive gospode" odlučio da napravi zajednički grandiozni ulaz u sobu za odmaranje. Ubedljivo najbolji je bio 1999. godine kada je trgovac nekretninama iz Los Anđelesa izveo krišom uvežbavan kabare Kraljica Vruća pileća supa i Nefertiti. Kostimi za ovu tačku su kupljeni pre krstarenja u kairskom Khan el Khalili bazaru, gde postoji nekoliko specijalizovanih radnji koje snabdevaju profesionalne trbušne plesačice kostimima, kao i ostalom kvalitetno urađenom egipatskom odećom pronicljive muške i ženske kupce. Producentov zgodni prijatelj, snažni plivač i osvajač zlatne medalje na nekoliko Gej igara, je imao ulogu veličanstvene kraljice iz Osamnaeste dinastije, a tu je bila i grupa od tri člana u zlatnim kostimima trbušnih igračica. Ova izuzetno zabavba tačka je dočekana burnim aplauzom svih putnika i članova posade. Oni koji su joj prisustvovali će je se uvek sećati.

OutTraveler.com

Preporučujemo: sajt Hansa Ebeštajn a o gej putovanjima

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi