Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Putovanja

Istanbul: Gde Istok sreće Zapad

outtraveler.com  ·  Turska  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 02. JAN 2009

Poseta istanbulskim homoerotičnim hamamima, hip hotelima i živopisnim bazarima dokazuje da je drevni grad bogat gej privlačnošću.

Bilo je to naše druge večeri u Istanbulu kada smo moj dečko i ja odlučili da više ne krijemo da smo gej. Bili smo u Mikli (Mikla), popularnom restoranu, blago osvetljenom penthausu opremljenom finskim nameštajem iz pedesetih godina. Kada smo počeli da jedemo sufle, ja sam se nagnuo jednom veoma šik i veoma strejt paru pored nas, da ih zamolim da mi predlože odgovarajući gej noćni klub. Iako je ovo bilo smelo sa moje strane, njen odgovor je bio još smeliji. “Postoji dražesni bar sa dreg programom odmah iza ugla,’ mirno je odgovorila svojim milozvučnim skoro britanskim akcentom. “Mnogo je lepše tamo nego u onim prostitutskim barovima, mada mogu i njih da predložim ukoliko želite.”

Na kraju se ispostavilo da je taj klub ispao malo bezveze, ali lakoća i otvorenost našeg novog vodiča je bio znak dobrodošlice da je Istanbul konačno spreman za bolje kvir upoznavanje. Nestpljiv da obezbedi šlanstvo u Evropskoj uniji i uživajući u dobrom životu zahvaljujući naprednom tržištu akcija, Istanbul je brzo zamenio staromodne klišee iz prošlosti za budućnost koja je definitivno više tržišno otvorena, otvorena u razmišljanju i možda što je još važnije otovrena za ljubav.

Iako je ovaj proces još godinama daleko od završetka, on se odvija u pozadini izuzetne kulturne i istorijske lepote koja je čak rival Rimu. Na sreću, Istanbulski marš u savremenost nosi malo obeležja diznifikacije (Disneyfication) koje je obeležilo slična urbana dešavanja u Sjedinjenim Državama i Evropi. Da, Istanbul se brzo puni modernim novim tržnim centrima kao i dizajnerskim butik hotelima. Ipak, ispod ove sjajne maske nalazi se grad koji pulsira uzbuđujućom seksualnom napetošću koja može podjednako da šarmira i da zbuni.

“Za jedan grad ove veličine, Istanbul ima relativno malu komercijalnu gej scenu,” primećuje Kirsad Karamanolju (Kürsad Kahramanogáu), sekretar Internacionalne gej i lezbejske asocijacije koja se nalazi u Istanbulu. “Sve što treba da uradite jeste da se prošetate kroz Kapali čarsiju (Kapali Carsi - Grand Bazaar) i brzo shvatite da je grad jedno veliko lovište.”

Karamanolju kaže da za one koji to žele Istanbul nudi i više od svoje zabranjene “nonstop otvoreno” reputacije. Zahvaljujući Karamanoljuu i ostalima počeci Istanbulske gej scene su imali privlačnost Čelzija i Zapadnog Holivuda. Čak postoje i počeci gej scene u Bodrumu, primorskom letovalištu sa stilom, koje se nalazi na samo jedan sat leta od Istanbula, i nudi parti scenu koja je spoj Mikonosa i Ibice, tamno plave uvale i pregršt novih dizajnerskih hotela.

Karamanolju je lično otvorio drugi istanbulski hotel samo za gejeve, Kafes Rezidans (Kafes Residence), bivšu elegantnu stanbenu zgradu u Peri, nekadašnjoj grčko jevrejskoj četvrti grada. Klubovi kao što je Barbašče (Barbahce) su ispunjeni otmenim, opuštenim ljudima od karijere, koji imaju sva moguća oboležja potrošačke gej klase. Istina je da je samo nekoliko momaka otvoreno gej, ponosni i iskreni na to, kao i Karamanolju. Zbog islamske tradicije skromnosti i prikladnosti, otvorenih lezbejki ima još manje, ali one ni ne traže gej pribežište koje je tako mnogo obeležilo generaciju kojoj pripada i Karamanolju.


OSNOVNE INFORMACIJE

SMEŠTAJ

Istanbul je raj za sve putnike ograničenog budžeta, sa beskrajnim hotelima ili smeštajem od dve do četiri zvezdice u Sultanametu (Sultanahmet) i centralnom gradskom trgu Taksimu (Taksim). Ukoliko biste da iskusite grad kao paša, onda odsednite kao i paša lično u hotelu Kempinski (Kempinski Ciragan Palace Hotel). Smešten na Bosforu sa ogromnim otvorenim bazenom i ogromnim švedskim stolom za doručak, hotel je već dugo vremena vodeći u gradu. Takođe sa pet zvezdica, ali ljubazniji prema vašem novčaniku jeste moderniji Ric Karlton (Ritz-Carlton), koji ima dvesta četrdeset i četiri sobe i sigurno najbolji spa centar u gradu. Eklektik Hotel (The Eklektic Hotel) otvoren sredinom 2005. godine je istanbulski prvi gej hotel čiji su i vlasnici gej. Hotel ima sedam soba, a nalazi se u stanbenoj zgradi iz otomanskog perioda blizu prepoznatljive Galata kule (Galata Kulesi). U Bodrumu se nalazi Ev Hotel (Ev Hotel) koji ima četrdeset osam soba u belom, veoma je šik i na odličnom mestu, i nudi osam bazena na brežuljku sa pogledom na Turkbuku zaliv (Türkbükü Bay). Tu je i Kempinski Hotel Barbados Bej (The Kempinski Hotel Barbaros Bay) koji pruža izvanredan pogled na Egejsko more.

RESTORANI

Ultrašik Mikla (Marmara Pera Hotel) je poslednji poduhvat čuvenog istanbulskog kuvara Memeta Gursa (Mehmet Gürs), gde on vešto kombinuje svoj talenat u spajanju turske i skandinavske kuhinje, uključujući tartar od lososa i grilovanu jagnjetinu na paprikašu sa pinjolima. Manje fensi i nešto jeftiniji je Umami, koji je moderna verzija tradicionalnog turskog kebab restorana, u kome se nudi nekoliko vrsta jela od seckanog i grilovanog mesa, koje se servira sa začinjenim turskim salatama i sveže ispečenim hlebom tek psitiglog iz velike gvozdene peći. Smešten tik iznad Misir Carsi, pijace začina, (Spice Bazaar) Pandeli je istanbulska institucija, koja služi ultratradicionalne turske specijalitete, na primer komade jagnjetine na dimljenom pasiranom patlidžanu u tradicionalnom ambijentu. Nakon nekoliko dana gošćenja lokalnim ukusima, krenuli smo ka Wan-na u Peri, azijskom restoranu otvorenom pre godinu dana, da bismo zamenili Bliski istok za Daleki istok. Ovo mesto je smešteno ispod visokog svoda i ima DJ-a.

NOĆNI ŽIVOT

Ukoliko želite lokalni sjaj uputite se ka vrhu Misir apartmana na rano piće, negde oko deset sati u baru 360, sa takvim i pogledom na grad. Ovo nije sasvim gej mesto, ali ga prožima kul vajb. Slično osmišljen je i Ulus 29 u Ulus parku, odličan klub sa pogledom na Bosfor. Gej, veoma gej mesto je Barbašče (Barbahçe) koje se otvara kasno i nalazi se blizu Taksima, popularan je među studentima i profesionalnim tipovima. Klub Prpl (Club Purple) ima dreg program, go-go igrace, kabare kao i tursku i zapadnjačku pop muziku. Bi Klab (Be Club) je otvoren sredom, petkom i subotom za lezbejke i prijatelje.

SNALAŽENJE OKOLO

Taksi je lako naći i relativno su jeftini, oko osamdeset američkih centi za milju, i ne košta vise od dvadeset dolara do i od aerodroma. Napišite vašu destinaciju na papiru da pokažete taksisti, i držite oko na taksimetru, pošto je poznato da vozači znaju da prebace taksimetar u skuplju tarifu tokom vožnje. Izvanredan novi metro uglavnom povezuje severne gradske četrvti sa Taksimom. Vozite se tramvajem koji povezuje stari deo grada, Sultanamet ,sa Kapali čarsijom.

ATRAKCIJE

Novi Istanbulski muzej moderne umetnosti (Istanbul Modern Museum) je smešten u nekadašnjem stovarištu, i poseduje zapanjujućšu kolekciju savremene turske umestnosti, kao i restoran na vodi. Iako dosta turistički, Kagalolju hamam (Cagaloglu Hammam) je dobro mesto za autentično tursko kupatilo. Provedite popodne upijajući izuzetno osvetljenu islamsku kaligrafiju u Šakip Šabanči muzeju (Sakip Sabanci Museum). Doživite misticizam u pokretu prisustvujući nastupu vrtećih derviša u Galati. Ovaj drevni ritual, koji podseća na trans, se odvija svake nedelje u Galata Mevlevihanu (Galata Mevlevihanesi), koji je zapravo derviška loža. Za oko dvadeset pet dolara, šou je skup i namenjen tipično turistima, ali je zaista obavezan kad ste u Istanbulu. Rezervacija je obavezna takođe. Kupite savršene bele košulje, ali samo bele košulje u Bilsu. (Bil’s) što je Istanbulski odgovor na En Fontejn (Anne Fontaine).* Njihova muška i ženska kolekcija su isključivo od pamuka ili lana, savršenog kroja i veoma seksi.

* En Fontejn je brazilska dizajnerka, koja živi u Francuskoj i koja je izgradila modnu imperiju postavši slavna po jednostavnim belim košuljama punim stila.

Vaši Komentari
Promenjeno :)
gay-serbia.com · 12.04.2013, 8:11
Znam da je članak star, ali je istovremeno i dobar. Promenite grešku u naslovu, pošto imate potpuno pogrešan naziv grada koji je predivan i koji se zove Istanbul ;)
Kathmandu · 11.04.2013, 19:18
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi