Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Otvoreno pismo Marka Karadžića

Komesar za ljudska prava Liberalno demokratske partije Marko Karadžić oštro je danas kritikovao odluku Srpske pravoslavne crkve (SPC) da dodeli orden "Beli anđeo" Mileševske eparhije vladici Pahomiju koji je svojevremeno bio optužen za bludne radnje nad četvoricom dečaka.

- Gospodine vladika, nema te stvari koja će me naterati da ćutim kada je interes deteta u pitanju i zato ću i ovog puta, po cenu da budem označen kao izdajnik i nevernik, ustati i najglasnije što mogu, biti protiv odluke SPC da Pahomiju, za koga postoji osnovana sumnja da je zločinac, dodeli orden - poručio je Karadžić vladici Filaretu koji je uručio orden.

Karadžić je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima upitao vladiku Filareta da li je uopšte pomislio na decu, čiji su životi bespovratno obeleženi nedelima njegovog "odlikovanog kolege".

Povodom osvećenja zvona teškog devet tona i predstojećeg jubileja, Mileševska eparhija je ustanovila Orden "Beli andjeo" koji je juče, između ostalih uručen i ministru policije Ivici Dačiću. Karadžić je kritikovao vladiku Filareta koji je zahvalio ministru policije Ivici Dačiću što je "ovih dana osvetlao obraz Srbiji, kada
su pokušali, neke demokrate...Srbiju da prikuju za zid srama, kada su pokušali da se ulicama Beograda, a možda i šire, krv srpska lije, imali ste muškosti i hrabrosti da kažete dosta".

- Gospodine vladika, danas kada su mi vaše kolege sveštenici, potvrdile da se u Srbiji sve okrenulo naglavačke i da u neverici posmatraju šta crkva, čiji su sveštenici, čini, sigurniji sam da ste vi i vama slični stub srama, a ne mi koji se borimo za poštovanje ljudskih prava i Ustava - naveo je Karadžić.

On je poručio vladici Filaretu, za koga je naveo da je poznat po fotografiji na kojoj, u mantiji, preko ramena drži puškomitraljez i bezrezervnoj podršci politici Slobodana Miloševića, da "mantija nije ono što potvrdjuje ispravnost vaših dela".

"Vi i vama slični učinili ste da kad vidim mantiju prvo imam sumnju i nevericu jer ste se i juče kitili najvećim zvonom od 400.000 evra, dok veliki broj ljudi čeka u nehumanim uslovima na onkološkoj klinici, veliki broj dece živi u siromaštvu, škole koriste zastareli materijal, a toliko starih nema za osnovne stvari", naveo je Karadžić.
By sncbgd
smejurija, Filaretu, koji je pusio ku*ac u sred crkve u Zemunu, koji je izbacen iz Patrijarsije u Beogradu, kada je go jurio mladog iskusenika po hodnicima, otkrivate rupu na saksiji o (ne)delima Pahomija, kome su drzava i pravosudje omogucili da se izvuce nekaznjen :D :lol: :smeh: :roflmao:
Analitičari o "Belom anđelu"
Orden Pahomiju je skandal

Analitičari religije kritikovali su danas kao skandaloznu i neprimerenu odluku Mileševske eparhije da dodeli Orden "Beli anđeo” vladiki Pahomiiju, koji je u sudskom postupku oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka.
Analitičar Mirko Đorđević smatra da je taj čin skandalozan, dok Živica Tucić kaže da ga je teško komentarisati jer javnosti nije predočeno obrazloženje.
Vladiki Pahomiju suđeno je za pedofiliju, a u dugom sudskom postupku izrečena je oslobađajuća presuda tek kada je ceo slučaj zastareo.
Tucić smatra da je davanje ordena vladiki Pahomiju neprimereno za Crkvu koja insistira na moralnom autoritetu u društvu, pa bi "takav primer trebalo, pre svega, da sledi u sopstvenim redovima".
- Nije na meni da sudim i ne kažem ni da je Pahomije kriv ili prav, ali taj postupak koji je vođen protiv njega prosto nije doveden do kraja… A čini se i da je sve urađeno da bi on zastareo - kazao je Tucić Tanjugu.
Tucić smatra da je SPC morala da računa sa burnom reakcijom u javnosti.
Bilo je neophodno, rekao je Tucić, utvrditi sasvim jasne kriterijume za dodeljivanje Ordena. Sudeći prema dobitnicima, to nije urađeno, pa se tako ne zna "šta je to zajedničko jednom ambasadoru, ministru, vladiki i carinskoj ispostavi ili nekim preduzećima", napomenuo je Tucić govoreći o dobitnicima ordena "Beli anđeo". Tucić, naime, smatra da se ne zna da li su oni odlikovani zato što im je zajednički kriterijum materijalne ili duhovne prirode.

Njegov kolega, sociolog religije Đorđević, smatra opravdanim to što je za deo javnosti dodeljivanje ordena vladiki vranjskom Pahomiju “guranje prsta u oko”.
- Reč je o skandalu i lično sam očekivao da će se tim povodom oglasiti ili patrijarh ili Sinod, ali se to, nažalost, nije dogodilo - kazao je Đorđević Tanjugu.
On je podsetio i na dobro poznatu fotografiju vladike Filareta sa mitraljezom u rukama na slavonskom ratištu, koja je svojevremeno obišla svet. Đorđević kaže da nije iznenađen postupkom vladike mileševskog koji dodeljivanjem ordena Pahomiju "doprinosi mozaiku signala da smo na putu povratka u devedesete godine
Slučaj

Protiv vladike vranjskog Pahomija, početkom 2003. podnete su krivične prijave zbog sumnje da je izvršio bludne radnje nad četvoricom dečaka. Suđenje je završeno 6. marta 2006. kada je vladika oslobođen svih optužbi. Veće Opštinskog suda u Nišu, kome je predsedavala Katarina Ranđelović odbacilo je optužbe za seksualno zlostavljanje maloletnika iz 1999. i 2000, jer je nastupila apsolutna zastarelost, dok je za druga dva dela protiv druge dvojice maloletnika, iz 2001. i 2002. godine, oslobodilo optuženog. Sudija Ranđelović tada je izjavila da postoji „određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i izvesnost da je vladika izvršio dela koja mu se stavljaju na teret“. Okružni sud u Nišu je 10. maja iste godine odbio kao neosnovanu žalbu opštinskog tužioca, čime je oslobađajuća presuda postala pravosnažna.

Advokat Aleksandar Stojković pokrenuo je zahtev za zaštitu zakonitosti „zbog grubih povreda više međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i pravima deteta“, koji je Vrhovni sud Srbije usvojio u oktobru 2007. konstatujući da je „tokom suđenja bilo pravnih povreda i da su presude donete nezakonito, u korist okrivljenog“.
Korisnikov avatar
By Burak
Vladika Pahomije od Srpske pravoslavne crkve dobio orden "Beli anđeo" i odmah otišao u najbliže obdanište da proslavi.. :burka:
Korisnikov avatar
By Hellas
Nije mi jasno zasto su mu dodelili taj novostvoreni orden?
Mislila sam da se neko zajebava kad sam cula tu vest.
Srbija (tj ljudi koji imaju udela u donosenju odluka) kao da nagradjuje sve sto cini da ona ide u rikverc.
By Hans
Mars napisao:Slika

:roflmao: :roflmao: :D

Hahahahhaha!!!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!