Originally posted by LeDeNa_
Ako ne verujes, cemu si onda sa njom? To je, valjda, logicno.
Verujem svojoj devojci, nema apsolutno nikavih nus-pojava koje bi uticale na to da joj ne verujem.
Nemam ja nista protiv onih koji se testiraju redovno.Ja samo kazem da se JA ne testiram.A ja cu placati ili ne placati cenu toga.I to je, valjda, logicno.
By the way, ne ponajem niti jednog coveka koji REDOVNO ide na testove.Zato sam i uzela u obzir pitanje prevencije i rada drzave na tome.Slabo je to razvijeno, bar ovde u Srbiji.Niska je svest ljudi o tome.
p.s.Dobro, rekla sam uskoro idem...cisto radi reda
Nazalost, postoji mnogo bolesti koje su zarazne, ali imaju dug inkubacioni period. Recimo, virus HIVa u telu osobe moze da postoji godinama, a da osoba nema nikakve simptome bolesti. A svo vreme je zarazna i moze da virus prenese na druge ljude. Nema to nikakve veze sa poverenjem, jednostavno je logicno i normalno da bilo ko od nas zna svoje zdravstveno stanje. Po meni, licno, nema nikakvih opravdanja za zarazavanje drugih ljudi, pod izgovorom da ni ta osoba nije znala da je nosilac virusa. Tim pre sto testiranje uopste ne boli (daje se krv, nekoliko mililitara). Naravno, jako je vazno, ako ne i presudno, imati dobrog lekara sa kojim se o svemu moze razgovarati. Niko od nas nije strucnjak za sve, tako da na njima ostaje i da nas poslusaju i posavetuju, sto je za sada jako tesko u drzavnim institucijama dok ti je na cekanju uvek 10+ ljudi. Zato svoje preglede placam, ali se bar ne brinem.
I mislim da drzavu, u smislu institucija, jednostavno boli picka za zdravlje gradjana. Zapravo, ja ni ne mogu da zamislim kako bi to drzava mogla da utice na ljude da vode racuna o svom zdravlju. Padaju mi na pamet razne metode, tipa poziva u postansko sanduce i placanja kazne za neobavljene preglede, ali to nece biti nikad, jer mi smo demokraticni, a u demokratiji crkni ako ti je volja. Postoje kampanje sa bilbordima, reklamicama i razni flajeri, ali to bi bilo to.