Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

By LeDeNa_
Zanima me, iskreno, koliko cesto idete na testiranja i idete li uopste?

1. AIDS
2. Hlamidija
3. Hepatitis C
4. Bakterijski brisevi
itd

Ako ima tema izvinjavam se...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Minimum jednom godisnje.
U sustini, prepustam doktorki ginekoloskinji da odredi da li su i koje analize potrebne, do sada sam jednom radila testove na PPB, Papa test, sekret, bakterioloski bris.
By LeDeNa_
Jbt.....pa kad saberem sve ove vrste testova ispada da, na svakih mesec i po, treba da idem na neko od njih.A ja nisam isla.Potpuno shvatam da to moze biti ludost, no ja sam pristalica teze da kod lekara dobijes sve moguce bolesti i sve moguce dijagnoze (iako sam blisko povezana sa medicinom, tj. radila kratko u medicini).Ako te nista ne boli - ne cackaj.Potpunog sam misljenja da covek poznaje svoj organizam, ja ga bar poznajem, i da moze osetiti ako nesto nije u redu.Prevencija je ok ali ko danas ide na preventivne preglede sem, mozda, na klasican ginekoloski? Ko je, preventivno, otisao da da rezultate u vezi Hepatitisa ili AIDS-a? Jako je mali broj onih koji jesu, a i oni su otisli jer su posumnjlai u partnera ili su intravenski zavisnici, na primer.U principu, ovde se jako malo radi na prevenciji i drzava bi trebalo da edukuje narod po tom pitanju a ne da budu ludaci kao ja.Kada bi program zastite i prevencije od polno prenosivih bolesto bio jaci, imao bi vise efekta.I naterao one, poput mene, da razmisle.Uh.....pa evo...razmislih sad.....i znate sta....VREME je da odem na pregled, cisto onako :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by LeDeNa_

Jbt.....pa kad saberem sve ove vrste testova ispada da, na svakih mesec i po, treba da idem na neko od njih.A ja nisam isla.Potpuno shvatam da to moze biti ludost, no ja sam pristalica teze da kod lekara dobijes sve moguce bolesti i sve moguce dijagnoze (iako sam blisko povezana sa medicinom, tj. radila kratko u medicini).Ako te nista ne boli - ne cackaj.Potpunog sam misljenja da covek poznaje svoj organizam, ja ga bar poznajem, i da moze osetiti ako nesto nije u redu.Prevencija je ok ali ko danas ide na preventivne preglede sem, mozda, na klasican ginekoloski? Ko je, preventivno, otisao da da rezultate u vezi Hepatitisa ili AIDS-a? Jako je mali broj onih koji jesu, a i oni su otisli jer su posumnjlai u partnera ili su intravenski zavisnici, na primer.U principu, ovde se jako malo radi na prevenciji i drzava bi trebalo da edukuje narod po tom pitanju a ne da budu ludaci kao ja.Kada bi program zastite i prevencije od polno prenosivih bolesto bio jaci, imao bi vise efekta.I naterao one, poput mene, da razmisle.Uh.....pa evo...razmislih sad.....i znate sta....VREME je da odem na pregled, cisto onako :)
Ma neee, kod privatnika obavis sva 'davanja' za par sati i onda sacekas nedelju dana da te pozovu da preuzmes rezultate. Tj. najduze se cekaju ti virusoloski nalazi, ostalo, ako je negativno, bude gotovo isti dan.
Nazalost, mislim da to ne cackaj bas ne stoji, bar sto se tice nekih bolesti tipa tumora (recimo, rak grlica materice je danas izleciv, ali mora da se otkrije u ranoj fazi i zbog toga je preporucljivo da devojke vec od 25te urade taj jedan godisnji papanikolau test) i hlamidije.
Da, test na polno prenosive bolesti se radi ako je doslo do kontakta sa potencijalno bolesnim ljudima ili nesterilnim iglama, nema smisla raditi ih 'preventivno'. Ali je to vec stvar koja se ne tice testiranja nego prevencije u vidu smanjivanja rizicnog ponasanja. U sustini, safe sex + poznati partneri/ke + redovne kontrole kod ginekologa je najbolji recept.
By LeDeNa_
Ali ako zivis sa jednom osobom dugi niz godina onda znas da neces dobiti polno prenosivu bolest.Na primer.
Dalje, (zubara izuzimam), zasto bi neko takav isao redovno na testiranje Hepatitisa i AIDS-a?
Sto se ginekologa tice...to je ok.To sto ja ne idem ni njemu je moja ludost, kako sam i napisala.

Da....mozemo biti bolesni i da ne znamo.PA NARAVNO! A mozemo biti i zdravi i da to znamo :)
Korisnikov avatar
By mirth

Ako te nista ne boli - ne cackaj.Potpunog sam misljenja da covek poznaje svoj organizam, ja ga bar poznajem, i da moze osetiti ako nesto nije u redu.
Uglavnom je upravo ovo razlog zasto i dalje umiremo od raka grlica materice.
Imamo najvecu stopu smrtnosti od ove bolesti u Evropi!

A sada kada se na prevenciji jos koliko-toliko i radi u Srbiji, u smislu da imamo mamografe, papa test je svima dostupan,... vise nema izgovora.

Nije bas moguce biti potpuno i na sve redovno iscekiran, ali zna se koje su cesce/opasnije/zastupljenije bolesti... Treba brinuti o sebi.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
nikad nisam isla na takva testiranja, iskreno, zato sto se plasim.. imala sam u svojoj str8 fazi dosta nezasticenog sexa, i znam da je to opasno i po mene i po partnere, ali kad bi mi rekli da imam nesto, definitivno bi postala asexualna ...
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by mirth

Ako te nista ne boli - ne cackaj.Potpunog sam misljenja da covek poznaje svoj organizam, ja ga bar poznajem, i da moze osetiti ako nesto nije u redu.
Uglavnom je upravo ovo razlog zasto i dalje umiremo od raka grlica materice.
Imamo najvecu stopu smrtnosti od ove bolesti u Evropi!

A sada kada se na prevenciji jos koliko-toliko i radi u Srbiji, u smislu da imamo mamografe, papa test je svima dostupan,... vise nema izgovora.

Nije bas moguce biti potpuno i na sve redovno iscekiran, ali zna se koje su cesce/opasnije/zastupljenije bolesti... Treba brinuti o sebi.
ka' u Njegusa.
By LeDeNa_

Ali ako zivis sa jednom osobom dugi niz godina onda znas da neces dobiti polno prenosivu bolest.Na primer.
Dalje, (zubara izuzimam), zasto bi neko takav isao redovno na testiranje Hepatitisa i AIDS-a?
Sto se ginekologa tice...to je ok.To sto ja ne idem ni njemu je moja ludost, kako sam i napisala.

Da....mozemo biti bolesni i da ne znamo.PA NARAVNO! A mozemo biti i zdravi i da to znamo :)

Ako ne verujes, cemu si onda sa njom? To je, valjda, logicno.
Verujem svojoj devojci, nema apsolutno nikavih nus-pojava koje bi uticale na to da joj ne verujem.

Nemam ja nista protiv onih koji se testiraju redovno.Ja samo kazem da se JA ne testiram.A ja cu placati ili ne placati cenu toga.I to je, valjda, logicno.

By the way, ne ponajem niti jednog coveka koji REDOVNO ide na testove.Zato sam i uzela u obzir pitanje prevencije i rada drzave na tome.Slabo je to razvijeno, bar ovde u Srbiji.Niska je svest ljudi o tome.

p.s.Dobro, rekla sam uskoro idem...cisto radi reda :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ako ne verujes, cemu si onda sa njom? To je, valjda, logicno.
Verujem svojoj devojci, nema apsolutno nikavih nus-pojava koje bi uticale na to da joj ne verujem.

Nemam ja nista protiv onih koji se testiraju redovno.Ja samo kazem da se JA ne testiram.A ja cu placati ili ne placati cenu toga.I to je, valjda, logicno.

By the way, ne ponajem niti jednog coveka koji REDOVNO ide na testove.Zato sam i uzela u obzir pitanje prevencije i rada drzave na tome.Slabo je to razvijeno, bar ovde u Srbiji.Niska je svest ljudi o tome.

p.s.Dobro, rekla sam uskoro idem...cisto radi reda :)
Nazalost, postoji mnogo bolesti koje su zarazne, ali imaju dug inkubacioni period. Recimo, virus HIVa u telu osobe moze da postoji godinama, a da osoba nema nikakve simptome bolesti. A svo vreme je zarazna i moze da virus prenese na druge ljude. Nema to nikakve veze sa poverenjem, jednostavno je logicno i normalno da bilo ko od nas zna svoje zdravstveno stanje. Po meni, licno, nema nikakvih opravdanja za zarazavanje drugih ljudi, pod izgovorom da ni ta osoba nije znala da je nosilac virusa. Tim pre sto testiranje uopste ne boli (daje se krv, nekoliko mililitara). Naravno, jako je vazno, ako ne i presudno, imati dobrog lekara sa kojim se o svemu moze razgovarati. Niko od nas nije strucnjak za sve, tako da na njima ostaje i da nas poslusaju i posavetuju, sto je za sada jako tesko u drzavnim institucijama dok ti je na cekanju uvek 10+ ljudi. Zato svoje preglede placam, ali se bar ne brinem.
I mislim da drzavu, u smislu institucija, jednostavno boli picka za zdravlje gradjana. Zapravo, ja ni ne mogu da zamislim kako bi to drzava mogla da utice na ljude da vode racuna o svom zdravlju. Padaju mi na pamet razne metode, tipa poziva u postansko sanduce i placanja kazne za neobavljene preglede, ali to nece biti nikad, jer mi smo demokraticni, a u demokratiji crkni ako ti je volja. Postoje kampanje sa bilbordima, reklamicama i razni flajeri, ali to bi bilo to.
Korisnikov avatar
By bu
dajem dobrovoljno krv cesto..tako da imam nesto rekli bi mi lol..a briseve radila pre neki dan :)
Korisnikov avatar
By pochi
idem na preglede svaki cas, samo da udovoljim mami. inace,da se ja nesto pitam ostala bi kod kuce i raspadala se ako treba :zev2:
Korisnikov avatar
By Delete
Na HIV i hep se testiram svaka 3 meseca, zbog velike izlozenosti riziku na poslu.
Iskreno, dok ne bih posumnjala da umirem, ne bih dobrovoljno dozvolila da mi neko vadi krv, jer se strasno plasim igala. Sve sto ne iziskuje bockanje iglama obavljam rado i redovno.
Korisnikov avatar
By mizantrop
dobrovoljno dajem krv svaka 4 meseca, a posecujem ginekologa dva puta godisnje...mislim da je to sasvim dovoljno :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!