Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Tungi
Evo kako veroucitelji pokusavaju da ubede svoje "stado" kako zapravo ateisti ne postoje,odnosno kako ateisti i pored toga sto negiraju boga,opet imaju neku drugu sliku boga(sto ce reci "bog postoji i za njih,samo ga oni odbacuju iz hira ili ne veruju u onog boga u kog vecina veruje,ne u TAKVOG,ali u nekog...),sto bi se opet sad dalo zakljuciti iz dole navedenog da JA ne verujem u boga kao takvog,vec da imam nekog svog boga kom se klanjam i u koga ZELIM da verujem?!Klasicna indoktrinacija i stvaranje braindying generacija:uljenavatru:

Iz udžbenika za veronauku, prvi razred srednje škole. Prvo poglavlje:

Вера и атеизам

Сви људи имају неки појам о Богу. Чак и они који формално не припадају ниједној религији ипак имају неки појам о Богу једноставно зато што постоје и што се не мире са смрћу, већ желе вечно да постоје. Тежња човека да дође до истине и сигурности у променљивом свету у коме живи, односно сусрет човека са проблемом смрти, неминовно га упућује на овај или онај појам о Богу. У зависности од тога шта човек прогласи за истину, односно на који начин превазилази проблем смрти и мисли да остварује вечно н непроменљиво постојање, он то и обожава. Дакле, на овај или онај начин, из овог или оног угла посматрања, појам Бога је присутан код свих људи без изузетка. Али, запитаће се неко - шта је са атеистима, односно са оним људима који не верују да Бог постоји. Да ли они својим неверовањем негирају наведену тврдњу? На крају, ако Бог заиста постоји, како га онда једни познају и признају да постоји, а други не?

Атеизам

Атеизам (грч. ἄθεος - онај који негира Бога), као феномен савременога света, не побија чињеницу да Бог постоји зато што атеизам није одсуство сваког појма о Богу. Пре би се рекло да је атеизам неприхватање једног конкретног Бога у кога верује околина у којој се тај атеизам развија, него што је он неверовање у Бога. Тачније, атеизам је борба против Бога. Иначе, како неко може нешто да одбацује и негира ако претходно није констатовао да постоји? Другим речима, атеизам не жели управо једног конкретног Бога и неће да зна за њега, што не значи да Бог не постоји по себи и да атеисти не верују ни у каквог Бога. Бог за атеисте не постоји зато што они не желе да он постоји за њих. Идентификовање некога или нечега, као постојећег за нас, претпоставља нашу слободу, тј. претпоставља да и ми желимо да тај неко за нас постоји. Објективно постојање некога још не значи да он постоји и за нас, јер ми можемо и да не желимо да неко постоји за нас, што иначе изражавамо (кад некога не желимо) речима: „За мене ти не постојиш”. То не значи да он заиста не постоји по себи и за друге, макар ми и не хтели да он постоји. Он не постоји за нас, али постоји по себи и постоји за друге. Слично је и са постојањем Бога. Но, како је то могуће да Бог постоји, али да за неке људе не постоји, видећемо касније.

http://veronauka.sabornost.org/files/ud ... 1-2_ss.pdf
Korisnikov avatar
By BellyButton
A je l' teisti misle da Karl Gustav Jung ne postoji? :cita:
Korisnikov avatar
By svejedno
Ne svidja mi se propaganda bilo koje vrste, pa tako ni ova.

Ne svidja mi se sto stavljaju kao 'cinjenicu' pretpostavku da bog sigurno postoji i kada pricaju o ateistima.

..

Druga je stvar sto ateizam jeste religija.
Korisnikov avatar
By acid drop
jao, koja gomila gluposti.

negiranje i borba protiv boga. :lol:
Korisnikov avatar
By Tungi
@svejedno

If so..Ateizam je onda "religija" koja porice svako prisustvo natprirodnog i moc koja ne potice od drugog coveka.Sa kim da ateisti identifikuju svoj "intiman odnos",ako hriscani sami ne smatraju hriscanstvo religijom vec "harmonijom" izmedju njih i Isusa Hrista?

:sveca:
By loreenche
Wikipedia kaze:
Today, about 2.3% of the world's population describes itself as atheist, while a further 11.9% is described as nonreligious...
so, I'd say, Atheism is religion. :hvala:
Korisnikov avatar
By svejedno
Za hriscane ne bih znao, nisam hriscanin.

..

Ateizam je VERA u nesto NEDOKAZIVO.

Kao i ostale religije.

..

Vrlo jednostavno.

..

Agnosticizam je jedina stvar koja ima veze sa logikom.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ili jesi ili nisi.Nema vaganja.

A i agnosticizam se svrstava u religiju,takodje.
Korisnikov avatar
By acid drop
Originally posted by svejedno

..

Kao i ostale religije.

..

Vrlo jednostavno.

..

ti očigledno ne praviš RAZLIKU između VERE i RELIGIJE. to pod jedan.
pod dva, ateizam nije VEROVANJE U NEŠTO, već ODSUSTVO VEROVANJA u bilo šta nedokazivo, što je prilično logično.
Korisnikov avatar
By svejedno
Agnosticizam znaci 'neznanje', nasuprot bilo kome ko je religijski ubedjen da ima gnozu (znanje) u vezi boga na bilo koji nacin.

..

Po kojim osnovama svrstavas agnosticizam u religiju?
Iskreno me interesuje.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by acid drop

..

Kao i ostale religije.

..

Vrlo jednostavno.

..

ti očigledno ne praviš RAZLIKU između VERE i RELIGIJE. to pod jedan.
pod dva, ateizam nije VEROVANJE U NEŠTO, već ODSUSTVO VEROVANJA u bilo šta nedokazivo, što je prilično logično.
Jok, pravim ja razliku izmedju vere & religije. Prilicno izucavam te stvari.

..

Sve to nema veze sa tim sto pricam.

..

Odsustvo verovanja u nesto, za sta nije moguce dokazati da li postoji ili ne, je i dalje verovanje.

Verovanje da to nesto ne postoji. Ateizam.

..

Jel ti znas poreklo reci religija, mozda?
By loreenche
znam ja! :ucio_iz_sociologije_i_sad_se_hvali:

nesto... latinska rec (ili bese grcka :nerd: ) religare sto znaci povezati... i objasnjava povezivanje stvarnog sa duhovnim... tako nesto :D
Korisnikov avatar
By acid drop
Odsustvo verovanja u nesto, za sta nije moguce dokazati da li postoji ili ne, je i dalje verovanje.
veću glupost odavno nisam čula.

briga me što ti izučavaš religiju i znaš poreklo reči religija, kad ti je logika 0.
Korisnikov avatar
By Tungi
Nisam svrstao ja agnosticizam u religiju,vec oni koji svrstavaju i ateizam u istu.

Kako onda se objasnjava to "da se ne moze verovati u ono sto nije dokazano"?
Ocito da postoji spona izmedju ateista i teista-veruju-ne veruju.Po tom principu bi i agnostike trebalo svrstati u grupu religioznih.
Ostavljanje prostora da se nesto jednog dana moze dokazati i samim tim poceti verovati u TO dokazano.
Korisnikov avatar
By svejedno
Zapravo, ima previse teorija o poreklu & o znacenju reci religija.

Stoga niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi koja je tacna.

..

Ja se drzim, stoga, svoje definicije: jedan sistem verovanja u vezi Boga, smrti etc. je religija.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Tungi

Nisam svrstao ja agnosticizam u religiju,vec oni koji svrstavaju i ateizam u istu.

Kako onda se objasnjava to "da se ne moze verovati u ono sto nije dokazano"?
Ocito da postoji spona izmedju ateista i teista-veruju-ne veruju.Po tom principu bi i agnostike trebalo svrstati u grupu religioznih.
Ostavljanje prostora da se nesto jednog dana moze dokazati i samim tim poceti verovati u TO dokazano.

Moguce.

Opet, agnostici su jedini koji ni u sta a priori ne veruju, i ostavljaju prostor svim dokazima. Stoga ih ja ne uvrstavam u religiozne, jer nemaju verovanje o smrti, bogu etc - sto je preduslov za religiju.

..

@ acid drop

lol.

Mnogo me interesuje za sta se ti brines.

Logiku bi mogla malo da izucis, btw. Dosla bi do saznanja da je ta glupost veoma logicna.
By loreenche
"Ako je ateizam religija, neigranje fudbala je isto sport..."

Religija ima dve komponente koje moraju biti prisutne. Formalizovani sistem je rituala i verovanja, i fokusira se na nadprirodna bica. Ateisti nisu organizacija, nego odredjeni broj ljudi koji su NEZAVISNO, dosli do zakljucka da ne postoji nadprirodno u svemiru. Verovanje je prihvatanje odredjene stvarnosti bez dokaza, tzv. mentalno ubedjivanje. Verovati znaci, prihvatiti istinu, postojanje, vrednost itd. Sad, ili Wikipedia laze, ili ateizam nije religija :)
Korisnikov avatar
By acid drop
ali svejedno

VEROVANJE i ODSUSTVO ISTOG su suprotnosti.

kontradiktorni su. OKSIMORON prokleti.

meni je stvarno žao, ali nisam ponela drvene bojice.
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Zen
jel budizam religija, sta kaze wiki?

,)
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by acid drop

ali svejedno

VEROVANJE i ODSUSTVO ISTOG su suprotnosti.

kontradiktorni su. OKSIMORON prokleti.

meni je stvarno žao, ali nisam ponela drvene bojice.

Ali acid.

Ateisti VERUJU.

..

Agnostici ne.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ali...Agnostik ostavlja isto tako i prostor da nesto moze da se dokaze,da se provere religijske norme,oslanjajuci se na nauku i metode izucavanja.MOGU da veruju,dok ateisti nemaju teistickih verovanja,samim tim ih i negiraju.Ne paroliraju sa "Moze biti,a mozda ne."
Korisnikov avatar
By svejedno
OK, ateisti tvrde da nema boga, jel tako?

Da nema nicega posle smrti etc.

...

Neki dokaz?
Korisnikov avatar
By acid drop

...

Neki dokaz?
ne, njegovo odsustvo je očigledno, ali neki ljudi tvrde da on postoji.

neki dokaz?!

nepostojanje se ne dokazuje.
Korisnikov avatar
By svejedno
Dakle - verovanje.

Moracu da prebacim citat ovde, sa ove: http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... pid1935425 teme, ne merem sada pisem, gledam basket:

Pa vidi, sto se tice definicija - budizam je npr ateisticka religija - iz prostog razloga sto nema Boga.

Ali je religija.

A sto se tice toga da li je ateizam religija - treba potraziti lingvisticke korene i 'ateizma' i 'religije' ,)

Za ateizam nam je jasno (non-deity, recimo ,) a u vezi porekla reci religija ima hiljadu misljenja.

..

Tako da - fuck that ,)

Ateizam je verovanje. Nije dokaziva stvar.

Ja se drzim svoje definicije da je jedan sistem verovanja - u vezi boga, smrti etc - religija.

...

Sto se tice cele 'materija-energija' price, kod zivih, a posebno ljudskih bica (bar nekih ,) postoji tu jos jedna 'nepoznata' - svest.

Mo's da kazes da je energija transformisana materija, mos da kazes i obrnuto, i sve je to divno - sunce se krece, prilicno je energicno - stoga je sve to i materijalno vidljivo.

Ali Sunce nema (not that we know of ,) svest.

..

Stoga, energija i materija ili na neki nacin prouzrokuju tu svest, ili je svest stvar nevezana za njih. (potonje mi cak logicnije, jer sve ima masu & energiju, al nema sve svest, jbg ,)

..

Ocu kazem - sa tom energijom se nesto desava. I sa tom svescu se nesto desava.

Sa energijom jos i ajde - ode nedje, ko je jebe. Ali svest..

..da bismo znali gde nesto ide, da li uopste ide i sl, prvo moramo da znamo odakle potice.

A ne znamo.

'Kud ces mali, ciji si?' ,)

..

Licno, ja sam agnostik. Jer nisam religiozan. Iako mi je budizam veoma blizak i iako imam razna licna ...iskustva. Ali mozda sam samo sklon halucinacijama.

..

I nekako mi najlogicnije i najpostenije da kazem - nemam, bre, pojma.

Korisnikov avatar
By smaug

...

Neki dokaz?
Opet ti....
:)

Zapravo, ima previse teorija o poreklu & o znacenju reci religija.

Stoga niko ne moze sa sigurnoscu da tvrdi koja je tacna.

I ne samo to. Ima jos milion-i-previse definicija religije (ne samo reci i porekla iste).

Evo npr jednog pokusaja:www.instifdt.bg.ac.rs/tekstovi/2004-2/M.Blagojevic.pdf

Mozda ce ovo da spreci dalje letenje perja odje.
Korisnikov avatar
By Tungi

...

Neki dokaz?
Ja mogu da tvrdim,da nema nista posle zivota,odnosno posle smrti,kao ateista.I ne mozes dovoditi religiju i veru u istu vezu.Ateista je onaj koji nije religiozan,ne i koji nema veru.
Dok agnostici tvrde da je nemoguce dokazati da li bog postoji ili ne,a time kazu i "Ima ga,a mozda ga i nema."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!