Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Poseban status za sever Kosova!?

1. Treba prihvatiti poseban status za sever Kosova
1
13%
2. Ne treba prihvatiti taj plan
2
25%
3. Treba insistirati na samostalnosti severa Kosova kao što ima Republika Srpska u BiH
1
13%
4. Potreban je kompromis Beograda i Prištine, ali još ne znam baš koji...
2
25%
5. Ne interesuje me...
2
25%
Korisnikov avatar
By Sheytan
Evropska unija je spremna za razgovore o posebnom statusu za sever Kosova u pokušaju da postigne konačni kompromis između Beograda i Prištine, piše "EU Observer".

Razgovori o tom pitanju mogli bi da počnu čim Međunarodni sud pravde donese mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Rešenje problema na severu Kosova, za koje se zalažu evropske diplomate, omogućio bi tamošnjim Srbima neku vrstu specijalnog statusa, nalik na već primenjena rešenja u Južnom Tirolu i Severnoj Irskoj, ali bez otvaranja pregovora o statusu ili podeli Kosova.

"Vlasti u Beogradu morale bi da pokažu konstruktivniji odnos prema Kosovu, ali bez obaveza da priznaju nezavisnost", piše EU Observer, napominjući da sever Kosova, odnosno oko 10 odsto teritorije severno od Ibra, ne bi bio u potpunosti izdvojen na način na koji je odvojena Republika Srpska u BiH.

Ipak, Srbi na severu Kosova uživali bi široku autonomiju, značajniju od one predviđene planom koji je načinio bivši finski predsednik Marti Ahtisari, a garanti te autonomije bili bi Priština i Beograd.

U komplikovanoj matematici, koju su predstavile zapadne diplomate, Srbija ne bi bila obavezna da prizna nezavisnost Kosova, ali bi morala zauzeti konstruktivan stav prema učešću Prištine u regionalnim organizacijama, trgovini... Za uzvrat, Srbiji bi bio ponuđen olakšan put ka članstvu u EU.

EU Observer navodi da su Nemačka, Francuska i Velika Britanija već upozorile Srbiju da pokušaj da se ponovo pokrenu pregovori o statusu Kosova neće naići na dobrodošlicu, predloživši da Beograd i članice EU načine zajednički predlog rezolucije nakon što Međunarodni sud pravde saopšti mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Srpska strana je odbacila ovaj predlog i odlučila da napiše svoj nacrt rezolucije, koji će, u septembru, biti predstavljen pred Generalnom skupštinom UN", piše EU Observer, navodeći da su članice EU upozorile Beograd da će "kampanja u Generalnoj skupštini UN protiv članica Unije o Kosovu imati neizbežne posledice po sudbinu srpske aplikacije za članstvo u EU".

Međutim, ako Srbija ne bude agresivno lobirala i bude izbegavala zapaljive kampanje, te ukoliko ton rezolucije bude prihvatljiv članicama EU, London, Pariz i Berlin spremni su da u oktobru pokrenu proceduru kandidature Srbije za članstvo u EU.
Korisnikov avatar
By simarrgL*
jebe mi se za kosovo vise.
zao mi samo onih napacenih ljudi.
Korisnikov avatar
By 2kune
Europa je skupa... Svak treba nešto da da... Ali zato dobije zauzvrat zajedničku pravnu stečevinu... Baš kao u crkvi... :opatica:
By mythe
moze, poseban status za sever Kosova u sklopu Kosova kao jednog dela Srbije sa sirokom autonomijom
Korisnikov avatar
By Srklet
sjever kosova ce postati kosovo kosova. :lol:
Korisnikov avatar
By antibiotic
tadic & co samo razvlace stvar dokle god je moguce.
kosovu treba dati nezavisnost i omoguciti svima da se vrate u svoje kuce.
Korisnikov avatar
By 2kune
vjerujem da će i kosovo kosova imati svoje kosovo... :volinevoli:
By Kragi
^ :pucaodsmeha:

Ne, jer ako neki deo Kosova treba da dobije poseban status onda su to enklave koje su malo juznije :)
Dok Srbija izdvaja pola milijardi evra godisnje za pomoc tim ljudima, udarajuci po dzepu svima nama, ljudi iz severnog dela uglavnom zadrze 99% sredstava koji se tuda distribuira. Tako na primer u KM jedna medicinska sestra prima platu koja je 3 puta veca od plate doktora u Srbiji i uz to svom detetu ne mora da kupi knjige za novu skolsku godinu (jer ih dobija za dz) tako da joj ostaje dovoljno vremena da planira svoj godisnji odmor u Egiptu :) Vise je nego jasno da sever Kosova vec ima povlasceni status, ne samo u odnosu na juzni deo (koji nema elementarne uslove za zivot), vec i u odnosu na celu Srbiju :hvala:
Korisnikov avatar
By 2kune
a u odnosu na Prištinu i ostatak Kosova? :lukavi:
By Kragi
i to imaju :)
- teritorija je skoro pa etnicki cista :volinevoli:
- imaju safe 'kopnenu' vezu sa Srbijom
- zive na budzetu gradjana ove zemlje a ne Kosova

itd...

za mene dovoljno da protumacim kao poseban status u odnosu na Pristinu :lepeza:
sta li to nedostaje a bice definisano predlozenim statusom? :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
mislim da bi srpska strana trebala da prihvati ovaj iskorak EU-a, s dodatkom dodeljivanja takvog specijalnog statusa i onim izmuchenim srpskim enklavama (bolje recheno, enklavicama) juzno od Ibra. zauzvrat srpska strana bi stvarno trebala da poslusha mislim dobronamerne savete EU-a za vecom konstruktivnoshcu u odnosima sa Prishtinom i zemljama koje eto jesu priznale nezavisnost Kosova, bez, kao shto je lepo i naznacheno, potrebe da i sama Srbija prizna nezavisnost Kosova.

toliko, a shta ce i kako ce srpski politichari da urade i u vezi ove josh jedne shanse za boljitkom, ostaje da se vidi..... slichno i/ili isto kazem i za kosovsko albanske politichare....
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Sve ili ništa.
Poštujem volju ljudi na samoopredeljenje, ali ne na ovaj način.
Koliko su života uništili ti južni varvari...koliko je manastira i crkava uništeno...
Hrišćanstvo mi se gadi, iako smatram da ima previše crkava i manastira, ali razumem da je sve vernike jako zabolelo gubitak baštine, ne samo kulturne već duhovne. Koja je za mnoge ljude jako bitna. I njihov bol se treba poštovati i razumeti.
Albanska mafija već decenijama truje omladinu Srbije i susednih zemalja. Koliko smo umetnika mlađe generacije izgubili zbog igle?

Zatim tu je i istorijska lekcija, kada se Albanija stvorila, tj. kada je Evropa zapela da se Albanija stvori samo da Srbija ostane slabija i da ostane bez direktnog izlaza na Jadransko more.
I zbog toga verujem da se treba boriti. Iako se nadam da rata neće biti.
Mi ovako možemo večno, dok imamo podršku Rusije i Kine koje preko nas štite svoje interese Kosovo nikada neće postati "prava" država. A to je velik prst u oku zapadu.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Kragi

Tako na primer u KM jedna medicinska sestra prima platu koja je 3 puta veca od plate doktora u Srbiji i uz to svom detetu ne mora da kupi knjige za novu skolsku godinu (jer ih dobija za dz) tako da joj ostaje dovoljno vremena da planira svoj godisnji odmor u Egiptu..

sram je bilo,usudila se da ode dalje od vrnjačke banje...

o jebote...:povez:
By Kragi
E jebes manastire i kulturnu bastinu! Bitno da univerzitet nije unisten i da se radi na obrazovanju mladih, sto sa Kosova, sto iz Srbije!
sa prosecnom inteligencijom mozete za par godina postati diplomirani psiholog, arhitekta i profesor srpskog jezika bez bojazni da necete stici da uporedo studirate sva tri :smeh: ukoliko ste pak ispod proseka kada je vas iq u pitanju morate se zadovoljiti diplomom ekonomiste uz sufinansiranje studija cija cena nije fiksna vec zavisi od vase sposobnosti i talenta za cenkanje :smeh:
i tako ...
By Kragi
Originally posted by deran

sram je bilo,usudila se da ode dalje od vrnjačke banje...

o jebote... :povez:
ne, ne derane

u pojedinim optimana ove zemlje prosecna plata bude 12.000 a uz to kasni po 6 meseci. pored toga sto bi svojoj deci za isti taj novac morali da obezbede neke osnovne stvari za zivot (citaj hranu), moraju da razmisljaju i o tome kako da u 12 rata otplate knjige svom detetu za narednu skolsku godinu, dok ih jedna medicinska sestra u KM sa platom od 150.000 dobija za dz :)
ne mislim da je to njen problem zapravo, vec problem ove zemlje tako da je tvoj zakljucak pogresan. moj stav nije osudjujuc prema njoj, nego samo navedoh primer mucnog zivota ljudi sa severa pokrajne koji bi jos i poseban status kao beneficiju ;)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!