Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mariška
Odrastanje samo uz majku može imati posledice

Svako peto dete u Nemačkoj raste uz samo jednog roditelja – uglavnom majku. To povećava rizik od raznih oboljenja i kod majke i kod oca, koji su se prethodno razveli, ali posebno veliki problem može da bude za decu.

„Svako peto dete u Nemačkoj odrasta samo sa jednim roditeljem i u 85 odsto slučajeva to je majka“, kaže Matijas Franc, specijalista za psihosomatsku medicinu. Osim toga, veliki broj dece posle razvoda gubi kontakt sa ocem: „Deca razvedenih se često žale da retko viđaju drugog roditelja, po pravilu oca“, kaže sociolog Gerhard Arment.

Majke koje same odgajaju decu preopterećene su svakodnevnim problemima i zbog razvoda imaju osećaj krivice prema detetu. „Te žene, a time i njihova deca, suočeni su sa povećanim zdravstvenim i psihološkim opterećenjem. Sedamdeset procenata žena kaže da je preopterećeno, 30 do 40 odsto izjavljuje da im je potrebna pomoć“, kaže Franc.

Te majke izložene su većem riziku da postanu depresivne i da onda tu depresiju prenesu i na decu. Osim toga, dečaci su često u situaciji da preuzimaju ulogu muškarca što je za njih, naravno, preveliko opterećenje. „Uz to nedostaje im otac kao objekt identifikacije“, kaže Franc.

Značaj oca kao objekta identifikacije za celokupan život muškarca dramatično se potcenjuje. Franc je sa kolegom Elmarom Brelerom istraživao muškarce iz generacije koja je bila pogođena Drugim svetskim ratom. Gotovo trećina muškaraca rođenih između 1933. i 1945. godine, zbog rata, je odrastala bez oca. Sociolozi su utvrdili da su ti muškarci izloženi dva i po puta većem riziku od psihogenih oštećenja – recimo da postanu depresivni. „I to i pola veka kasnije“, kaže Franc. U njihovom slučaju četiri puta je veći rizik da postanu narkomani.

Otac mora da uputi sina u mnoge stvari

„Muškarci su na ovom svetu jednostavno nezamenljivi“, peva Herbert Grenemajer u hitu „Muškarci“. Matijas Franc to potvrđuje sa naučnog stanovišta: „Očevi su nezamenljivi za dečake kada je u pitanju definisanje njihove uloge. Samo oni mogu da im ukažu put kod seksualne identifikacije. Ako to pokuša majka, dečaci se uplaše“, naglašava Franc. Otac ukazuje dečaku i na muški način rešavanja problema i pomaže mu kod odvajanja od majke.

Problem je što dečaci koji odrastaju bez oca teško nalaze objekt identifikacije i van doma. „U jaslicama, dečjim vrtićima i školama – uglavnom rade žene. Tako je rana faza socijalizacije feminizirana“, kaže Franc. Njegov kolega Klaus Hurelman dodaje: „Mladićima se ne posvećuje odgovarajuća pažnja u školi. Oni nisu u stanju da ižive svoju telesnost i agresiju“. A sociolog Valter Holštajn primećuje da umesto toga žene sve više „pišu“ scenario u pedagogiji, ženske osobine sve više postaju norma, a muške odstupanje od te norme. Posledica: mladići prečesto imaju negativan fidbek kada se jednostavno ponašaju kao mladići.

Izvor: Deutsche Welle
Korisnikov avatar
By Dina
Uh ta istrazivanja - cas kazu jedno, cas drugo :misli:

Ja mislim da dete moze odrastati uspesno i uz jednog roditelja, a ako mu je u razvoju potrebna identifikacija sa nekim drugog pola, naci ce u nekoj drugoj osobi. Koliko su nase porodice opterecujuce zbog preterane bliskosti toliko je to mozda u tim slucajevima dobro. Ako nema oca u zivotu deteta bice tu ujak, deda i tome slicno.

Ali ja sto se mog buduceg deteta tice nisam nikad bila spremna da ga odgajam sama. Mozda bi i tako bilo uspesno i zadovoljno ali uvek sam razmisljala - sto ne bi imalo u zivotu i oca i majku, tetku, dve babe, dvojicu deda, ako se pridruze jos nasi eventualni drugi partneri/partnerke, pa jos njihova deca eto brojne sire porodice :grouphug: Ljubavi nikad ne moze da bude u visku a sem toga kad se podele obaveze oko deteta/dece mnogo je lakse pa su svi zadovoljniji...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
a jbt kakav seksistički treš... :ubise:

naročito me se dojmilo ovo genijalno otkriće:

Franc je sa kolegom Elmarom Brelerom istraživao muškarce iz generacije koja je bila pogođena Drugim svetskim ratom. Gotovo trećina muškaraca rođenih između 1933. i 1945. godine, zbog rata, je odrastala bez oca. Sociolozi su utvrdili da su ti muškarci izloženi dva i po puta većem riziku od psihogenih oštećenja – recimo da postanu depresivni. „I to i pola veka kasnije“, kaže Franc

dva i po puta veći rizik - od koga? jel to kao izmereno u odnosu na svu ostalu decu koja su preživela rat, u odnosu na mušku decu koja su preživela rat, a nisu izgubila oca, ili na onu koja žive u mirnodopskim uslovima sa oba roditelja, ili onu koja žive u mirnodopskim uslovima samo sa majkom...?

mis'im, :wcsolja:
By J...
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

„Muškarci su na ovom svetu jednostavno nezamenljivi“, peva Herbert Grenemajer u hitu „Muškarci“. Matijas Franc to potvrđuje sa naučnog stanovišta: „Očevi su nezamenljivi za dečake kada je u pitanju definisanje njihove uloge. Samo oni mogu da im ukažu put kod seksualne identifikacije. Ako to pokuša majka, dečaci se uplaše“, naglašava Franc. Otac ukazuje dečaku i na muški način rešavanja problema i pomaže mu kod odvajanja od majke.
:whatever:

Sta ce, moraju da se utese, uskoro ce biti zamenljivi i u procesu pravljenja dece. :cookie:
Korisnikov avatar
By u_prolazu
Koga nema bez njega se moze.
Tacno je da ima sve vise dece koja rastu s jednim roditeljem. Verovatno im fali ponekad, ali da bitno utice na njihov razvoj nisam primetila. Naravno da je lepo kad se ima velika porodica i familija, ali ako ih nemamo, boze moj, zivot tece dalje.
Korisnikov avatar
By 2kune
ako će to da stvara fine, kulturne, osjetljive i feminizirane muškarce prepune empatije - zatucite očeve! :mjuza:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nukleusna porodica je tekovina moderne kulture.
Ostali tipovi domaćinstava mogu biti podjednako dobri/loši, od slučaja do slučaja.
Ne bih se usudio da generalizujem nešto tako ozbiljno.
Porodica jeste vrlo bitan faktor odrastanja, ali ne i jedini.

Pritom, problem može nastati ukoliko drugi roditelj nema ničiju pomoć.
Kako mora sam da izdržava decu, nema previše vremena da im se posveti, da ih vaspitava.
U tom smislu može zafaliti pomoć druge osobe, ali ta osoba ne mora nužno biti ni drugi roditelj, a još manje otac!
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by 2kune

ako će to da stvara fine, kulturne, osjetljive i feminizirane muškarce prepune empatije - zatucite očeve! :mjuza:
Zaista, ako će odrastanje samo uz majku, bez prisustva oca, učiniti da dečak odraste u finog, kulturnog, osetljivog i feminiziranog muškarca, onda stvarno ne vidim zašto je otac nezamenljiv. Jer uopšre ne vidim šta je loše u tome da muškarac bude fin, kulturan, osetljiv i feminiziran.

S druge strane:
Originally posted by Dirrty

problem može nastati ukoliko drugi roditelj nema ničiju pomoć.
Kako mora sam da izdržava decu, nema previše vremena da im se posveti, da ih vaspitava.
U tom smislu može zafaliti pomoć druge osobe, ali ta osoba ne mora nužno biti ni drugi roditelj, a još manje otac!
Pri čemu ja mislim da otac koji je, što bi rekla J..., učestvovao "u procesu pravljenja dece", mora biti nateran da učestvuje i u izdržavanju te svoje dece - u mnogo većoj meri nego što je to sada tako često, nažalost, slučaj...
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako

Otac mora da uputi sina u mnoge stvari

Matijas Franc to potvrđuje sa naučnog stanovišta: „Očevi su nezamenljivi za dečake kada je u pitanju definisanje njihove uloge. Samo oni mogu da im ukažu put kod seksualne identifikacije. Ako to pokuša majka, dečaci se uplaše“, naglašava Franc. Otac ukazuje dečaku i na muški način rešavanja problema i pomaže mu kod odvajanja od majke.

Izvor: Deutsche Welle
Kakav trash :nope:

Još samo da su napisali kako ih to pretvara u pedere...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!