Originally posted by Mage
Samo što mi nismo ti koji životu daju smisao. Smisao nam je nametnut baš kao i sam život. I vrlo često se dešava da su naše želje i realnost totalno drugačije. Čemu taj jaz u čovekovoj prirodi?
Ako je sve u univerzumu relativno, ne postoji "pravi" način da se razmišlja ili živi. Kakva god konstrukcija da nam je napravljena u umu, ne možemo reći da je ispravna (nema fundamentalne razlike između ubice i dobročinitelja)... tj. hteo sam da kažem da svako od nas ima potrebu da napravi neki red od haosa koji predstavlja život, ali svaki konstruisan red je prisilan tj. ne predstavlja stvarno haotično stanje.
Plašimo se da izgubimo kontrolu, da izgubimo sebe...
I sad dolazimo do onog pitanja u vezi sudbine, da li je svakome zivotni put unapred odredjen ili mi sami mozemo da odredjujemo taj put? Istina je svakako negde izmedju, tj. mozemo da ga odredjujemo u okvirima koji su nam dodeljeni rodjenjem.
Tako da ja i dalje mislim da smisao, cilj i sustinu NASEG zivota mozemo i moramo odrediti sami, opet u okviru realnosti koja nam je data. Smisao zivota kao prirodne pojave ne mozemo nikad saznati jer je to van nasih mogucnosti spoznaje Univerzuma. A ako u razmisljanje o smislu zivota kao prirodne pojave umesas i emocije onda dolazi do ocekivane posledice - shvatis koliko si beznacajan i onda padnes u depresiju.
A zasto su zelje i realnost drugaciji? Zbog kretanja, borbe, promene, napredovanja ili rusenja. Da su potpuno isti, koji bi onda smisao zivota bio? Stagnacija, nema razvijanja, nema dinamike, nema prirodne selekcije. Ceo Univerzum se stalno menja, to je nesto sto je ocigledno pravilo u svakom njegovom delu.
Zivot nije pozitivna pojava sam po sebi. Zivot je borba za prezivljavanje koja nam je svima urodjena kao osnovni instikt. Jedino ti svom zivotu mozes dati smisao, da li ce biti lep ili ruzan. Ionako je sve relativno. A problem kod ljudi i njihove pogresno koriscene svesti je kad razmisljanjem uniste taj instikt za prezivljavanjem, kad postanu autodestruktivni. Krajnji rezultat toga je nista drugo nego samoubistvo.