Originally posted by Popeye
jeste li se plasili?
Ne mogu da se setim. Znam da sam bila napolju, krenula ribica na aerobik, i da smo tada culi neki tup udarac u daljini (gadana je kasarna na Majevici, za koju svi Novosadjani znaju da je prazna, ali dobro), pa sirene, ali nekako ne stignes ni da se uplasis kao covek, nego lepo krenes kuda i svi idu, pa onda kuci. Da je to bio napad kao WW2, ne da bi izginuli, nego kao pilici... Izmedju pocetka bombardovanja i odlaska u skloniste proslo je dobrih sat i po. Mojeg kuliranja i materine panike. A za obe se isto zavrsilo.
je li vam nastradao netko blizak?
Od ljudi niko. Ali jeste omiljeni most, koji je bio u blizini.
jeste li mozda vi bili povrijedjeni?
Samo mentalno. I to ne od strane NATE nego od komsiluka i televizora.
jesu li oko vas padale bombe?
Pa recimo da jesu, pogodjena su oba mosta, oba u krugu od manje od dva kilometra, televizija koja je vazdusnom linijom daleko tek mozda desetak km, ako ne i manje. Opet, nisam se nesto plasila jer smo svi vrlo dobro znali da se gadjaju strateski ciljevi. Iako su mali milosevici hteli da i sebe i ostale ubede u suprotno.
jeste li uopce mislili da ce se to dogoditi?
Jesam. Prvo, vec je bilo najavljeno, pa odlozeno. Drugo, kome nije bilo sumnjivo pojavljivanje predsednika u formi saopstenja taj dan, je budala. Trece, nerezimski mediji su za bombardovanje znali i o tome pisali. Cetvrto, situacija u juznoj pokrajini je to poodavno nagovestila.
ocekivali ste da traje duze/krace?
Iskreno, ocekivala sam da traje krace. Ovo mi je bilo smarachenje do neizdrza, blesanje na trgovima kada znas da ti se nista nece desiti, obustava skole, nestanci struje (i to su nam struju onesposobljavali grafitnim bombama, ne pravim, tako da nista nije bilo zapravo unisteno, samo nas ostave bez struje i vode, jer je ovo jebena ravnica, pa pritisak vode regulisu pumpe koje naravno rade na struju). Da se ne lazemo, prava nato vojska bi Srbiju pregazila, prezvakala i preorala za dva dana. A secam se jednog komentara, da nas ostave bez struje duze od tri dana, posebno nas u ravnici, sami bi se pobili.
jesu li ljudi tada bili solidarniji?
Apsolutno ne. Mislim da sam tada zamrzela citavo covecanstvo, posebno stare ljude. Da se razumemo, ovde nikada nicega nije falilo. Bilo je i brasna i ulja i secera i kvasca i svega, samo kod privatnika po vecim cenama, jer su oni veci marketi pustoseni zbog pravljenja zaliha. Ali zato, ako te uhvate kako nosis bocu ulja u kesi, odmah pitaju odakle ti. Kao da krades. A za njihove kutije i kutije niko nista ne pita. Solidarnost na delu. A jos prvo vece su 'komsije' oterale mladu mamu sa klincem jer je usla u 'pogresno skloniste'. Pogresno, ej! Ona ne zivi u ul. Penzionerska 2-8 neko zivi u Penzionerskoj 12.
jeste li isli u podrume? itd...
Prvu noc od 22 do 01. Toliko sam mogla da izdrzim. Posle tog iskustva, nato bomba dodje kao spas.
Ne znam, ni danas ja nemam uticaj da se radilo o nekakvom ratu, jer ti protivnika ne vidis. Bez obzira na ciljeve u blizini, odsecenost od sremske strane, gust crn dim iz Rafinerije, nisam imala utisak da sam ja licno meta. Koliko god su nam to nametali.