Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Berserker
PC World Mikro za decembar 2009.

Prenosivi računari koje su proizveli Asus, Toshiba i Sony možda su pouzdaniji od Appleovih, ako je verovati istraživanju kompanije Squaretrade objavljenom sredinom novembra, ali u periodu od 3 godine mnogo vlasnika ovih računara će imati problema, nezavisno od proizvođača.

Izveštaj kompanije Squaretrade o pouzdanosti prenosivih računara na osnovu posmatranog uzorka od 30.000 novih računara devet proizvođača, pokazuje da u proseku 31% u potpunosti otkaže za manje od 3 godine posle kupovine, uključujući kvarove i slučajna oštećenja.

Najčešće se kvare internet računari (netbook), iako su pouzdani podaci o njima prikupljeni tek u poslednjih godinu dana. Broj kvarova među njima je za čak 40% veći u odnosu na skuplje modele posle jedne godine korišćenja.

Squaretrade je napravio predviđanje za naredni period i gledano prema proizvođaču, Asus je najbolji sa 15.6% otkazivanja (ne uključujući slučanja oštećenja), dok je HP poslednji sa 25.6%. Iza Asusa slede Toshiba, Sony i Apple, a za njima Dell, Lenovo, Acer i Gateway.
U istraživanju/reportu se nisu našli MSI, LG i FujitsuSiemens...

Ali evo pitanje za vas :
koji notebook imate (proizvođač, model/serija, broj šasije i štatijaznam), koliko ga dugo imate, da li ste imali problema sa vašim notebookom, za i protiv...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ja imam hewlett-packard noutbukčicu po imenu mini 1000. volimo se just fine (naročito sam joj zahvalna što junački podnosi moju groznu trapavost i nebrojene letove, padove, tumbanja i skakutanja kao posledice iste). još nije zakazivala, osim kratkotrajno, posle navedenih potresa.

ovo je babe's pic:

Slika

a basic info ide vako - intelov procesor, 1.60ghz, 0.99gb ram-a i hard disk od 15.2gb.
Korisnikov avatar
By Delete
Posedujem MAXDATA Pro 7000 DX. Relativno nepoznat proizvodjac i stvar je ciste srece ugrabiti primerak iz ok serije.

Prvi sam kupila zajedno sa LOS-om, u roku od nekoliko sati se pokvario. Zamenili su mi za drugi, kojem je za 15-ak dana otkazao wireless. Zamenili su mi za treci, koji, evo vec mesecima savrseno radi, a svakodnevno ga koristim i na poslu i kod kuce.

Intel Centrino 1.5 GHz, RAM 512MB, HDD 40 GB.
Korisnikov avatar
By DJ Nemo
Slika

asus F5RL-AP299 Intel-CoreDuo 1.73GHz, ram 2GB, hard disk 250GB.
vise od godinu dana ga imam i super me sluzi..nikad nisam imala problema sa njim..mada sam prije njega imala siemens fujitsu sa kojim sam imala bas problema i na kraju mu je otisla maticna..
By biotherm
Imam Apple Macbook - white, SantaRosa, Intel Core2Duo 2.2 GHz, ram 2ghz. Proizvedjen 11/07, kupljen 12/07. Stvarno sluzi, nijednom nije bilo problema.

Slika
Korisnikov avatar
By dungoll
Imao sam nekoć neki FSC Esprimo Mobile 5315, pre tri godine
Potom, HP Compaq 6720 S, pa HP Compaq 6510B, pa sada imam HP ProBook 4510S.

A imao sam prilike da instaliram i održavam, FSC Amilo Pro-ove, razne HP, HP/Compaq, DELL-ove, Toshiba-e, Asuse, MSI-jeve... svakojake spravice... (između ostalog, posao mi je takav), i posle sveg toga, kod nas u firmi je ranije bilo FSC Amilo Pro do pre dve - dve i po godine, potom je sve prešlo na HP i HP Compaq, i poneki DELL.
Jednostavno, sa poslovne strane gledišta, za nas se najkorisniji, najoptimalniji, i najveći dijapazon modela upravo gleda kod HP i HP Compaq-a, tj. ukratko kod HP-a.
I svakom ko me pita, preporučujem najtoplije neki HP, cene su šarolike kod svih, i samo malo kopanja, svaki može da se nađe za pristojne pare, tj. može se uvek naći jeftinije nego prva-ona-što-bode-oči ponuda.

Kao što pomenuh, moja dušica poslovna sada je HP ProBook 4510 S, nije najbolji računar na svetu, ali dovoljno jak, dobru prođu ima na testovima, i sve što mi treba a i više od toga, nudi mi :

http://www.notebookreview.com/default.a ... book+4510s

Cena u Srbiji, za obične smrtnike (mi ga preko firme i nekog velikog ugovora sa dobavljačem dobijemo po boljoj ceni, a i firma za osnovna sredstva naravno ne plaća PDV) je 580 € bez PDV.

Model koji ja imam ima Core2Duo 2,66 mobile, 4GB Rama, 500 GB HDD, BT/WLAN/LAN/Modem, ima VGA/HDMI, 15,6`` ekran, čitač kartica, dovoljno USB-a, PCIMCIA Express 54 mini slot. Et Voila!
Korisnikov avatar
By Berserker
Originally posted by dungoll

Imao sam nekoć neki FSC Esprimo Mobile 5315, pre tri godine
Potom, HP Compaq 6720 S, pa HP Compaq 6510B, pa sada imam HP ProBook 4510S.

A imao sam prilike da instaliram i održavam, FSC Amilo Pro-ove, razne HP, HP/Compaq, DELL-ove, Toshiba-e, Asuse, MSI-jeve...

A s obzirom da si održavao, kako si rekao, možeš li nam reći nešto o pouzdanosti?
Posebno me interesuje FSC, jer ga Squaretrade nije uvrstio u njegovu listu
Korisnikov avatar
By dungoll
Vidi, fujitsu siemens iz serija Amilo Pro Amilo P Amilo Li i ostali, iz 2005-06-07 su bili jako prodavani zbog niže cene u odnosu na druge.
Nisu oni toliko loši, ali nonstop se greju.
Nonstop crkne mreža, bluetooth... (veliki uzorak, slobodno mogu reći nonstop).
Baterije slabog trajanja, u smislu trajanja bez napajanja, a i posle godinu dana obavezno riknu skroz. Takođe, otpadanje šrafova, samo od nošenja u torbi...
Današnji Fujitsu (pošto koliko sam skontao prema nekim napisima sa weba Siemens više nema ništa sa consumer PC/Laptop/NetBook pričom, već će biti tu samo za telekomunikacione velike sisteme, energetiku i medicinu) mi je nepoznat, po kvalitetu i performansama, jer ko što rekoh, prešli smo na HP, uglavnom.

Enivej, za razliku od FSC-a HP i Dell mašine jednostavno nemaju takve bagove : greju se oni, ali se i hlade svojim sistemima za hlađenje, ne crkavaju im pojedinačni uređaji, baterije im uglavnom za duplo premaše garantovani rok funkcionalnosti, da li da pominjem da jednostavno ne otpadaju šrafovi od nošenja i prostog korišćenja.

Dakle da sublimiram :

MANE FSC-a :

- lošije hlađenje (tj. hladi se i kroz svoju šasiju) što stvara najčešće zabrinjavajući utisak korisniku koji je navikao da to bude hladnije...
- fizički lošija izdržljivost u odnosu na ostale proizvođače
- lošije baterije (u odnosu na ostale proizvođače) i u odnosu na deklarisno arčenje bez ponovnog punjenja a i vreme posle koga umiru,

Prednosti :

- pa nema ništa posebno, čak je i cena sada postala konkurentna - tj drugi proizvođači su sada konkurentniji.

Evo ovlaš još nekih prodizvođača i moja prva asocijacija na njihove laptopove :

DELL :

- čvrst fizički
- skup
- dobre baterije
- manja podrška za docking
- ružno updateovanje drajvera sa sajta i posle toga kroz OS (puno njihovih "pametnih aplikacija", a tako uglavnom mora)

ASUS :

- jeftin
- uglavnom jako plastičan
- često se štedi na sitnicama koje život znače
- slabe baterije

MSI :

- trude se da budu dizajnirani lepo
- uglavnom se trude da daju najviše moguće za male pare
- ne štede na sitnicama i prate trendove
- umeju da budu mekani na dodir, i deluju kvarljivo (nisu iz mog skromnog iskustva)

Toshiba :

- skupa
- s tim ide i velika garancija
- uglavnom jako dobro dizajnirani
- često upakovani sa JBL ili Harman Cardon ili Altec Lansing internim zvučnicima
- čvrsta metalizirana ili titanijumska kućišta
- loša strana je što skoro uvek uvaljuju razne windowse uz to (kao obaveznu opremu, sa cenom povišenom samim time, iako većina nas to neće koristiti)
- skoro pa neuništiva, sa pristojnim baterijama
- kao i Dell, uvaljuju svoje software koji se nešto fantastično prave pametni

HP :

- jasno podeljene serije (S, B, P, W , standard, biznis, profešnal, workstejšn)
- standardizovani punjači (svi su isti, kao i kod nokije, imali su doduše ranije mali, sad je veliki...)
- baterije koje pasuju na određenim serijama
- skoro svaki se pravi sa podrškom za docking station i/ili port replicatorom ( kako bi ga lako ugnezdio na poslu u lakše okruženje)
- dosadan dizajn (uglavnom, ima izuzetaka sve češće)
- pouzdan fizički
- pouzdane baterije, po pravilu traju koliko je deklarisano, i obavezno traju duplo u odnosu na garanciju
- uvaljuju windowse, ali može i bez (uvek postoji isti laptop sa ponudom bez i sa OS-a)
- iako je na oko isti laptop, iako je ista oznaka uvek imaju verziju sa Intel/Marvel/Broadcom LAN-om, i Intel/Broadcom WLAN-om
- skoro po pravilu podržavaju sve windows OS verzije u podršci sa drajverima

Hm, that pretty much covers everything... :)

:moby:
Korisnikov avatar
By 2kune
najduže mi trajao i najbolje me služio (i najviše para zaradio) neki plavosivi IPC dok se doslovno nije raspao nakon više od 10 godina uporabe... a dobijao je i direkte u zube pa je ostao bez slova 'i'... još se i danas upali pa onda gori nekih po sata dok mu ne dosadi... inače za svojih 800 MHz uvijek je bio ludilo brz... eh... takvi se više ne rade... pogotovo ne anonimni jeftinjaci... a došo je u kartonskoj kutiji bez CD-a kao mješana pizza... :radosnice:
nakon toga laptop mečka: stari dobri IBM, veliki plavi, prije nego se prodo lenovu... odradila mazga svoj posao jako dobro... ali jebote! već od biosa se vidilo da je u pitanju limuzina... već je tamo bila podrška za miša a windoze su bile posebno rađene za IBM... :seaman:
a sad sam na crnom asusiću sa 10 inča ekrana i mojom verzijom eeebuntua... :napitak:
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by biotherm

Imam Apple Macbook - white, SantaRosa, Intel Core2Duo 2.2 GHz, ram 2ghz. Proizvedjen 11/07, kupljen 12/07. Stvarno sluzi, nijednom nije bilo problema.

Slika
stavi boinc klijent i pokreni neki research da radi 100% cpu jedan dan. pa javi ima li problema :)
Korisnikov avatar
By andjela
za HP i MSI pazite sta uzimate, ako bude nesto crklo ne gine vam servis Pakoma, a onda... neka vam je sa srecom :)
Korisnikov avatar
By Mars
Moja drugarica je kupila...znam da nema veze sa Pakomom, neki drugi...za sve što treba dolaze joj na kuću i uzimaju mašinu i vraćaju u najkraćem mogućem roku.

Bilo bi lepo i da ostave na korišćenje neki svoj, ali...dobro i ovako, zadovoljna je.
Korisnikov avatar
By andjela
da to je ona sluzba pick and return (msi), a laptop odnesu u Pakom servis ;)
Korisnikov avatar
By PlasticBrain
@andjela
Sta bi u nasim uslovima izbora bilo najpametnije uzeti? (oko 800-1000e)
Korisnikov avatar
By Mars
Svi se obrađuju tamo?! Monopol neki?
Korisnikov avatar
By HARP
Moj DELL, mogu reći da je pouzdani lepotan :D
Plus je jako lagan u odnosu na druge proizvođače istih performansi i dizajn je na mestu :lol:

Slika
Korisnikov avatar
By toni79
HP vec 5 god nikad mu nista nije bilo. ne racunajuci viruse koji su me ovaj misec totalno sjebali.
Korisnikov avatar
By toni79
HP vec 5 god nikad mu nista nije bilo. ne racunajuci viruse koji su me ovaj misec totalno sjebali.
Korisnikov avatar
By ns.happy
fujitsu siemens amilo , ne znam oznaku. vec 5 godina ima, vreme je za nesto novije... dobar je koliko radi ... mislim da neki pc ne radi ovoliko koliko on jadan mora da radi :-))
Korisnikov avatar
By Berserker
Originally posted by blenta

a sony?
Moj buraz ima Sony Vaio VGN-B3VP
(Pentium M Centrino 725 1.6GHz // 512MB DDR RAM // 60GB HDD // DVDRW // WLAN // 14" TFT)

Kupio ga je u neovembru 2005. i dan danas radi ok
Reinstalirao je nekoliko puta WinXP i to je to.
Bez kvarova.
Korisnikov avatar
By unic0rn
mac book pro, vec godinu i po (2.5 Core 2 Duo/4Gb DDR2/200 Gb HDD/ 17")
moja maca :mazi: :love:

elem, meni lichno neuporediv s PCem shto se tiche performansi i lakoce rada, a sto se cene tiche to je vec opste poznato.

uspeo sam dodushe (samo) jednom da zaglavim sistem :lol:

mozda jedina zamerka je trajanje baterije - 4h max moze da se izvuche sto je meni bezveze, al aj sad.

Slika
Korisnikov avatar
By 2kune
tošo je dobar otkad je prešo na linux... :andjela:
Korisnikov avatar
By andjela
Originally posted by PlasticBrain

@andjela
Sta bi u nasim uslovima izbora bilo najpametnije uzeti? (oko 800-1000e)
lenovo (ibm) su kvalitetni laptopovi, dell polako posustaje, hp sve zavisi koji model. sony kod nas nema da se kupi, jer nema generalnog distributera (pa samim tim ni oficijelnog servisa) sony laptopova. vaio je stvarno vrhunsko parce tehnologije ali i skupo, mislim da je bolje uzeti macbook pro za iste pare (i malo slabioji hardware).

za ovu cifru...

mozda http://www.itsvet.com/proizvod/toshiba- ... op/22/2643 ili http://www.itsvet.com/proizvod/lenovo-t ... p/194/3198
Korisnikov avatar
By ns.happy
vaio je toliko dobar? ja sam cuo bas par losih komentara... :/

eh, kada bi sproveli neku akciju kao zastava sa puntom, pa da odneses stari laptop i uzmes novi sa nekim velikim popustom... i podatke bih im ostavio na hardu :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!