Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By horus.
Danas sam na FB-u imao malu raspravu sa nekim manijakom koji je govorio o vecnom zivotu i smrti kao kategoriji koja se moze izbeci, ako dodje do spoznaje istine...
Sve to me je navelo na razmisljanje o istini kao subjektivnoj kategoriji. Osoba iz 2 recenice iznad govori o univerzalnoj istini, ali realno, radi se o njegovoj istini. I ma koliko njegove teorije delovale poremeceno (meni, barem), on veruje u njih i one su za njega univerzalna istina.
Sa druge strane, religija je uvek ta koja tvrdi da polaze pravo na istinu, jer istina je jedna i religija je deo nje.
Mnoge naucne istine su vremenom srusene, jer su se pojavili novi dokazi koji bacaju drugacije svetlo na celu pricu.

Evo nekoliko vidjenja istine:

Istina, u najširem smislu, znači ugođenost s onim što je stvarno. Biti autentično u dodiru s istinitim, i dobrim, i lijepim. A to podrazumjeva da možemo isto tako biti van dodira sa stvarnim. Možemo biti izgubljeni, ili pomućeni, ili u zabludi, ili u krivu sa svojim saznanjima. Možemo biti izvan dodira s istinitim, izvan dodira s dobrim, izvan dodira s lijepim.

S. Hawking: "Mi zapravo ne tražimo odgovor, mi zapravo tražimo pitanje na koje je odgovor - Svemir"

Definicija istine u filozofiji je slaganje misli i stanja stvari.
Druga definicija je da su definicije netocne ili tocnije da se njima ne moze dobro objasniti ili dobro definirati neki pojam, vec su tu samo da poblize pojasne neki pojam.
konkluzija je da je istina relativan pojam te kao takva covjeku nemoguca za definirati, a sud o keopsovoj piramidi moze biti istinit ali ne mora biti tocan, tako da se ne slazem, sto se covjeka tice istine nema jer ju svatko drukcije percipira. Slazem se da treba biti otvorena uma i uvijek sumnjati u duboko usadjene istine koje nisu nista drugo nego idoli plemena i teatra.

Koja je vasa istina, tj. kakav je vas dozivljaj iste?
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Postoje absolutne i relativne istine, kraj priče.

Mada nazivati nekog manijakom samo zato što ima drugačiji pogled na svet je čist varvarizam. (eto ti primer absolutne istine)
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by V I V I S E C T
Postoje absolutne i relativne istine, kraj priče.

Mada nazivati nekog manijakom samo zato što ima drugačiji pogled na svet je čist varvarizam.
ne, ne... manijak je, jer je posle duge diskusije na moje argumente krenuo da me vredja i da mi salje poruke koje su malo freaky... ali to nije tema...
Korisnikov avatar
By horus.
nego, apsolutna istina moze biti da li pada kisa... a relevantna, kako kisa pada...
By ...Sitnicava...
Naravno da je istina diskutabilna ako je reč o pojavama koje su van opsega naših čulnih opažaja.
A o takvim si u primeru govorio.
Utoliko je i subjektivna.
Nije univerzalna, ali to je ne čini lažnom.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Apsolutna istina ne postoji.... apsolutno kao kategorija postoji jedino u teoriji.
Sve je relativno na ovome svetu, pa i istina.

Sto se tice subjektivnosti, ima je.
Sve sto utice na nas, dolazi do naseg mozga je svakako podvrgnuto (ne)odredjenoj dozi subjektivnosti.
Korisnikov avatar
By Blady
'istina" ne postoji, samo u povrsnim shvatanjima, tako se i primenjuje.. mozda za mene licno ne postoji... ovim se ogradjujem
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Originally posted by Dirrty
Apsolutna istina ne postoji.... apsolutno kao kategorija postoji jedino u teoriji.
Pogrešno. Zvezde (nebeska tela) se rađaju i umiru. (absolutna istina.)
Zvezde žive dugo...je relativna istina. Jer ako se poredi dužina života zvezde i čoveka zaista je istina...da one žive dugo. Ali u poređenju sa trajanjem univerzuma njihov relativno dug život je veoma kratak.
Korisnikov avatar
By maka
Sve je u argumentima :eureka:

a istina je negde tamo :molder:
By polarlicht4.1
Originally posted by horus.
Definicija istine u filozofiji je slaganje misli i stanja stvari.
Ili pak konzistentnost iskaza, tj. njihova neprotivrečnost.

Postoje različite teorije istine - i to je moje mišljenje o tome.

:maca:
Korisnikov avatar
By Sunce
Zvezde žive dugo...je relativna istina. Jer ako se poredi dužina života zvezde i čoveka zaista je istina...da one žive dugo. Ali u poređenju sa trajanjem univerzuma njihov relativno dug život je veoma kratak.
Kao sto sam vec pisao na forumu: apsolutna vrednost je vezana samo za brzinu svetlosti. Sve ostalo je relativno.
By жњ
sta je istina?

smatram da je celokupna realnost (istina) subjektivne prirode, jer je svi gledamo razlicitim ocima. to ukljucuje i ovaj stav. on je krajnje subjektivan.

hajde ovako....

covek svake sekunde preko svojih nervnih zavrsetaka prima izmedju 2.000.000 i 6.000.000 podrazaja iz okruzenja. Od toga, covekov um je u stanju svesno registrovati samo 7 (+ ili - 2), a to sto ce registrovati je ograniceno na nasih pet cula... ono podrazaja sto prodje filtere, biva obradjeno lingvistickim aparatom, prolazi kroz filtere nasih iskustava, sistema vrednosti i ostalog, krcka se svim mogucim i nemogucim skaliranjem... pa cak i da se "tamo negde" odvija "istina", ona se odigrava samo u nasoj glavi. dve iste glave ne postoje. kraj price. sa mog stanovista - da, istina je diskutabilna kategorija onome koga ne mrzi da o njoj diskutuje, jer ona nikom ustvari svojom sustinom nije ni pojmljiva.

za ovakva pitanja, robert anton wilson mi je pruzio najtemeljnije, a opet najjednostavnije i najrazumnije odgovore :hail:

''
Korisnikov avatar
By jukie
Opet se bavite čarobnjačkom magijom; ništa ne razumem narode o čemu pričate
Korisnikov avatar
By lorna
Originally posted by жњ
da, istina je diskutabilna kategorija onome koga ne mrzi da o njoj diskutuje, jer ona nikom ustvari svojom sustinom nije ni pojmljiva.
Tačno.

Evo primera, ako uzmete izjave od pet svedoka jednog događaja, svih pet izjava razlikovaće se.

Posle postmoderne, teško da uopšte možemo diskutovati o kategoriji istine.
Korisnikov avatar
By Madonna
Originally posted by jukie
Opet se bavite čarobnjačkom magijom; ništa ne razumem narode o čemu pričate
:mag: :napitak:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by lorna
Originally posted by жњ
da, istina je diskutabilna kategorija onome koga ne mrzi da o njoj diskutuje, jer ona nikom ustvari svojom sustinom nije ni pojmljiva.
Tačno.
Evo primera, ako uzmete izjave od pet svedoka jednog događaja, svih pet izjava razlikovaće se.
Hmm.. ja mislim da to ima veze sa "aparatom kojim se uzorkuje".

Npr. ja imam jednu knjižicu u kojoj su naslikane razne životinje koje žive u Evropi, i jednu drugu isto takvu knjižicu u kojoj su naslikani sisari koji žive u celom svetu.

U ovoj drugoj knjižici nema kune zlatice zato što su naslikani kuna belica, američka žutogrla kuna i samur, pa su priređivači odlučili da je rod Martes stvarno dovoljno predstavljen i da je red da se uključi i slika grizona iz Južne Amerike koji spada u drugi rod u istoj familiji.

U prvoj knjižici su naslikani kuna belica i kuna zlatica kao evropski predstavnici roda Martes.

Sada mi odemo u zoološki vrt i gledamo slike životinja u tim knjigama i hoćemo da odredimo životinje u kavezima do nivoa vrste, ne gledajući u table sa imenom (ako postoje).

Slika

Kakva je sad ovo životinja? :nerd:

Sudeći po knjizi o sisarima sveta, izgleda da je to neki mešanac kune belice i američke žutogrle kune?
.
.
.
E pa isto tako je i sa tim svedocima. Mi svi u glavi imamo te knjižice za prepoznavanje pojava, samo što svako ima različite, i onda će neko da zapamti šta je misteriozna osoba nosila u ruci, drugi će da vidi patike, treći na kojeg mu omiljenog glumca liči, četvrti naglasak (i razne kombinacije pošto nemamo samo jednu "knjižicu" u glavi)

I to ne znači da je istina drugačija nego da jednostavno nije bilo dovoljno mesta da se otštampa još slika u knjizi (istina postoji ali je nevidljiva jer ne možeš da je uzorkuješ), a ako nosiš obe knjige onda nemaš problema
Korisnikov avatar
By lorna
jukie,

još je Platon u Fedru govorio o tome da istina obitava van naše spoznaje.

Čovek može da ima svest o tome, osećaj o pluralnost, varijantama i varijacijama.

Može da ih kombinuje, spaja i razdvaja, pokušava da složi.

Međutim, postoje horde pomahnitalih, kao horus-ov "manijak" sa FB, koji se

nemamnazivzato drže jedne varijante a pritom, nemaju svest da je to varijanta.

Lepo si to rekao, razne kombinacije.
By polarlicht4.1
Originally posted by lorna
Posle postmoderne, teško da uopšte možemo diskutovati o kategoriji istine.
I još mnogo pre postmoderne. Da se ne pozivam na sofiste i slične im (davno beše), filozofija nauke je odavno odbacila kruto shvatanje istine te se govori o "naučnim teorijama" a ne o "naučnim istinama" i to u najrazličitijim oblicima (koliko je različit spektar može se videti samo kad se uporede Poper i Fajerabend, recimo). A nauka slovi za alfu i omegu u "istinitim stvarima"...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by jukie
Kakva je sad ovo životinja? :nerd:

Sudeći po knjizi o sisarima sveta, izgleda da je to neki mešanac kune belice i američke žutogrle kune?
:ogledalce: Slika :pervert:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Smrt jeste neizbezna, ali daleko od apsolutnog.
Dakle, na primeru coveka.
Umetnik, naucnik, vizionar, umre... ali i dalje zivi kroz svoja dostignuca/dela... :hvala:

Sto se tice zvezda... do tih zakljucaka je dosao ljudski mozak i ljudska nauka... dakle... mi i dalje ne znamo koliko smo zapravo u pravu za bilo sta izvan naseg sveta (mada, i o mnogo cemu u njemu, po mom skromnom misljenju!).
Korisnikov avatar
By Hton
a ako je istina toliko apstraktna, kako mozemo onda nekome da kazemo da laze?

istina jeste apsolutna dok god je cine suve cinjenice. onog trenutka kada joj se ukljuci i jedan prilog, ona se udaljava od tog "apsolutnog". (on je umro 1934.-apsolutna istina).

zanimljivo je da onda detektor lazi funkcionise bas po principu otkrivanja subjektivne istine pojedinca.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Detektor lazi nema nikakve veze sa istinom ili lazi... vec sa nervnom/telesnom napetoscu pri ispitivanju, sto itekako ima veze sa subjektivnim dozivljajem istine/lazi, tacnije stvari koja se ispituje.

Zato i ne moze da se primeni na pojedine psihopate koji nemaju ni trunku kajanja u sebi, ili sta vec... sto izaziva bilo kakvu napetost.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Hton

istina jeste apsolutna dok god je cine suve cinjenice. onog trenutka kada joj se ukljuci i jedan prilog, ona se udaljava od tog "apsolutnog". (on je umro 1934.-apsolutna istina).

zanimljivo je da onda detektor lazi funkcionise bas po principu otkrivanja subjektivne istine pojedinca.
Nije apstraktna nego relativna.
Korisnikov avatar
By horus.
Originally posted by Sunce

Nije apstraktna nego relativna.

po meni je istina apstraktna... :hekla:

elem, kako ne bi bilo zabune, evo definicije pojma apstrakcija:

apstrakcija (lat. abstractio) log. odvajanje,
gradjenje pojmova, misaonih predstava; čista
misao, čist akt mišljenja, mudrovanje;
udubenost u misli, zamišljenost; raseja-nost;
negledanje, neosvrtanje na.
By Ulix
Polarlicht je dao odgovor sa kojim se slažem i ne znam šta bih drugo rekao - postoji više teorija istine.
:sesir:
Detektor laži funkcioniše po principu registrovanja promene simpatičke aktivnosti u zavisnosti od postavljenog pitanja, što nema nikakve veze sa subjektivnom istinom pojedinca, čak ni sa istinom uopšte, već sa strahom i reakcijom na stres.
:kosa:
Korisnikov avatar
By Mage
Jesi li siguran u to? kako možeš to znati zasigurno? :misli:
Korisnikov avatar
By Divlja
Istina je skup svih lazi koje imaju svoju energiju i svih stremljenja coveka ka tacki u sebi iz koje ce svet percipirati kroz istinu koja potire laz, koja opet ima svoju energiju.
Skup tih energija u nama, i svemiru, drugim dimenzijama iz kojih ova nasa stvarnost moze da se posmatra kao celina je Istina.
Sve nase istine su jednostrane jer ne umemo odnosno ne mozemo da na stvari gledamo sa distance, a opet dovoljno blizu da bi ono sto zakljucimo bilo istina, i dovoljno daleko da ne bi bili subjektivni isuvise kod donosenja zakljucaka o necemu.
Svi mi zajedno smo - Istina...

Ona univerzalna Istina je tamo negde( i u nama), van ovog nama poznatog prostora i vremena, apsolutna istina je u Tvorcu...:hail2:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!