Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Sunce
O znacaju katarze u umetnosti i u zivotima. Sta sve moze da bude ili da deluje kao katarza? Dok stvarate ili "konzumirate" umetnicka dela ili samo dela, kada osecate da je nesto katarza?

Iz Vikipedije:

Katarza (grč. καθάρσις - pročišćenje) je ritualno očišćenje od neke nečistoće.

Platon govori o smrti kao o katarzi (odvajanju) duše od tela. Za Aristotela katarza je estetičko očišćenje duše onoga koji promatra neko umetničko delo.

U psihologiji, katarza je složeni proces kojim se potisnute ideje dovode u svest a zatim abreaguju ponovnim preživljavanjem ili verbalizacijom. Time se smanjuje tenzija izazvana potisnutim patogenim iskustvima i neprijatnim emocijama povezanim sa njima. Takođe, može značiti bilo koji oblik abreakcije bez obzira na njeno psihoterapijsko značenje. Na ovoj pretpostavci zasniva se katartički metod.
Korisnikov avatar
By Birthday_girl
Originally posted by Sunce

Dok stvarate ili "konzumirate" umetnicka dela ili samo dela, kada osecate da je nesto katarza?
ne osecam u momentu stvaranja ili posmatranja,osim u slucaju muzike i da vincijeve ginevre. dakle u vecini slucajeva mene to strefi tek kasnije.
Korisnikov avatar
By BellyButton
Dok stvaram melodiju osecam veliki napor i frustraciju... Rezultatom sam najcheshce nezadovoljan... Neshto shto bih mogao nazvati katarzom je moj osecaj kada neko drugi kasnije "konzumira" moje delo, jer tada dolazi oslobadjanja od svih tih negativnih emocija koje su pratile njegovo stvaranje...
Korisnikov avatar
By Galadriel
kad osetim, procitam da neko prolazi kroz isto sto i ja
tako da je dovoljno da se pronadjem u knjizi, pesmi cemu god
to je to, kao konzument

i kad sviram
to me opusta i iskljuci
Korisnikov avatar
By antibiotic
Dok stvarate ili "konzumirate" umetnicka dela ili samo dela,
kako umetnicka dela ili samo dela?
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by antibiotic
Dok stvarate ili "konzumirate" umetnicka dela ili samo dela,
kako umetnicka dela ili samo dela?
Nesto sto nije vezano za umetnost takodje moze da dovede do katarze, zar ne? Recimo, prosetas se sumom (delo drugog tipa), i onda se u tebi nesto procisti mentalno ili duhovno.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!