Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Pitanje je jasno... Mislite li da postoji Pakao?
Koliko je Dante bio u pravu, da li je Pakao ipak samo hipoteza, i da li gresne ceka obavezno nakon smrti ili tamo mogu da stignu i u ovom zivotu?
Imate li svoj licni Pakao?
Korisnikov avatar
By Moa
Mislim da postoji Pakao ali ne onako kako su nam religije sveta to prenele,vrelo mesto na kojem ima brdo sumpora,nesnosljiva temperatura itd.Vise sam pristalica teze da je pravi Pakao bas taj licni pakao koji spominjes,znaci ako si nesto jako zgresio ili malo nebitno,da nakon zivota,kad umres,pocnes da prezivljavas najgore trenutke svog zivota,dogadjaje koje ti grizu savest,sve lose sto si uradio,da te izjede krivica odavde do vecnosti.
By Çâðê_DUP
Postoji. Kako Sartre re?e - pakao, TO SU DRUGI!:saint:
Korisnikov avatar
By mirth
A je li to ona izreka-tesilica: "Budi srecan, uvek moze i gore", ili su eto ljudi po prirodi mazohisti? Ili im treba strasna pretnja da bi se trudili da budu "ispravni"?

Imam nesrecu da verujem da posle smrti idem na gozbu crvicima, i da cu biti glavno jelo na puno, puno njihovih svadbi, krstenja, ispracaja i slicno. Ako vec ne umrem naprasno u mladosti i veselju, pa mi organe razdele ljudima u nevolji. Ali opet, ni u jednom od ta dva slucaja pakao ne vidim. Naprotiv. Bolece me mrtvo uvo za to.
Korisnikov avatar
By Skyen
Ne verujem u pakao, ne verujem u raj. Ako gresim, napravicu topik o tome, offline. Ako mi nadlezni odozgo omoguce bezicni internet. Apliciracu na vreme da mi izboxuju neki grant.
Korisnikov avatar
By Rei
Imate li svoj licni Pakao?
Hehe imam, opisao sam ga u ovoj temi. :D
No, kad je u pitanju ono na shta si ti mislila, 90% sam siguran da pakao ne postoji, to je jednostavno previshe supernatural da bih verovao u to, mada...
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
U biblijski pakao neverujem, "pakao", ili podzemlje, vishe opisujem kao dimenzija postojanja u koju se prelazi posle ljudskog bivstvovanja na ovom svetu, ali asmo za prizemne i duhovno nerazvijene ljudske osobe(alkoholichari, ubice, popovi, radikali) svi oni koji su se poistovetili sa svojim telom i ljudima oko sebe, telo je neshto shto koristimo, a mi nismo nashe telo, mi smo neshto drugo, a to drugo moze zapasti u prizemne nivoe astralnog sveta, gde bash i nije prijatno, zbog svojih greshaka, chekajuci da se ponovo rodi
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Mislim da ne postoji :neto:

..kada je Bog rekao židovima (piše negde u Starom Zavetu) da su svi židovi izabrani narod i da svi idu gore, a ne dole.
EEEEE, moja je teorija da je crkva deo da je Bog samo obe?ao RAJ židovima promenjeno... ve? da je pisalo svim ljudima, tadašnji novo hriš?ani su promenili kako bi dobili korist od vernike koji su u strahu od pakla odlazili u crkve :)
By ^Divlja^
Ne postoje ni pakao ni raj.... Postoji neshto trecje.:lukavi:
Korisnikov avatar
By Tot
Postoji pakao i postoje demoni. ?ovek se može zaštititi i od pakla i od demona. Ne možete nekažnjeno ?initi zlo, u to sam duboko ubeðen.

Pakao je svest o zlu koje smo u?inili, svest koja traži ispaštanje ili okajavanje. Pakao ima svoje ?ari i može se iskusiti još za života. Ono što pakao ?ini privla?nim mnogima je uživanje u zlu . Svi oni koji su mnogo uživali u zlu iskusi?e patnju koju su nanosili svojim bližnjima, bi?e pro?iš?eni u nemilosrdnoj vatri patnje.

Ako ipak ljude doživljavamo bra?om njihovo dobro ?e nam biti podjednako ili bar približno važno kao i naše vlastito. Verujem u neverovatnu mo? praštanja, o?ekujem da mi moji bližnji kojima sam naneo neku bol oproste. Isto tako re?i "Oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima našim" su klju? za skidanje bremena koji nas vu?e paklu. Verujem da pravim praštanjem postižemo rastere?enje. Verujem da se duševni mir postiže izmeðu ostalog "otpuštanjem" svega onoga što su nam ljudi u?inili nažao.

Pakao je oligarhija bednih, malih, nemo?nih, nakaznih ali zavodljivih demona koji žele da iskoriste našu patnju i da svoju sudbinu nametnu celom ljudskom rodu.
Korisnikov avatar
By Kulturni Jelen
ne, ne mislim da postoji pakao ni biblijski ni bilo kakav alternativni koji se bazira na principu pla?anja, kroz neko mu?enje, svega
"lošeg" što smo po?inili u životu. Ali mislim da postoji strah,
i da svoju osnovu bazira na ideju pakla (nametnutoj ili intimnoj)
strah koji je pomalo i potreban, ali nažalost, naj?eš?e nas inhibira da ostvarimo sebe u ovom životu, a to je po meni najve?a od svih kazni...
Korisnikov avatar
By Skyen
Ma strah je ljudi super stvar. Svi se bojimo i tu nema niceg loseg. Ne valja kada straha nema. Onda nema ni zelje za zivotom, a to je onda vec problem. Strahovi nas drze budnim, teraju nas da ih prevazilazimo, da se ne opustamo, vec stalno i iznova menjamo. A oni koji ne zele da se uhvate u kostac sa njima, grcevito se bore da ih zadrze i zele da situacija ostane nepromenjena, jer imaju neku korist od svega toga. I svima super. I onima koji se plase i idu napred i onima koji se plase i stoje u mestu.
By GordonPim
Originally posted by Morgan Le Faye
za prizemne i duhovno nerazvijene ljudske osobe (........., ........., popovi, radikali)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:up: :up: :up: :up: :up:
Korisnikov avatar
By *deni*
Tot
Pakao je svest o zlu koje smo u?inili, svest koja traži ispaštanje ili okajavanje. Pakao ima svoje ?ari i može se iskusiti još za života. Ono što pakao ?ini privla?nim mnogima je uživanje u zlu . Svi oni koji su mnogo uživali u zlu iskusi?e patnju koju su nanosili svojim bližnjima, bi?e pro?iš?eni u nemilosrdnoj vatri patnje.
:up:

Slazem se.
Korisnikov avatar
By EYA
pakao postoji, ali samo kao jedan vid realnosti tokom jednog vida zivota...
svako od nas se svakodnevno przi na mukama svojih niskih poriva...
zivot smrtnika je hod po zici izmedju raja i pakla, izmedju dobra i zla... ljudi neprekidno susrecu Boga i Djavola i gledaju im u oci... obojica nas neprekidno mame i dozivaju... vecina od nas ceo zivot prozivi ne skrecuci previshe ni na jednu ni na drugu stranu... jer smo nesigurni i bojimo se pogresnih odluka, pa se tako plashimo i pravih ! svaki strah je iracionalan, van granica naseg uma, te ga tako umom ne umemo ni savladati!
...a nas um je ogranicen samo culima.
oko ne vidi daleko ni duboko dok ne upotrebi teleskop ili mikroskop...
um ne spoznaje sirinu kosmosa dok ne upotrebi meditaciju...

ne postoje ni pakao ni raj , ni dobro ni zlo, ni vreme ni prostor... postoji samo Postojanje.
Korisnikov avatar
By Ljubicasta_Suza
Originally posted by Dušan Maljkovi?
Postoji. Kako Sartre re?e - pakao, TO SU DRUGI! :saint:
Da, kaze: "Mi ustvari ne postojimo sami po sebi.
Mi smo samo subjektivna predstava ljudi koji nas okruzuju.
U tom smislu, drugi su nas pakao."

Mada... sve je relativno.
Odo' ja napolje da se igram.

:roll:
:bicikl:
:vijaca:
Korisnikov avatar
By Jonatan
Ljudi obicno imaju pogresnu sliku, istu kakvu su imali srednjovekovni ljudi, kada je u pitanju pakao. Uglavnom kada se govori o paklu stvara se slika nekog kuvanja u kazanima, loncima koji kljucaju, mucenjima, istjazavanjima.... Oni koji misle da je to ucenje Crkve pokayuju kojiko malo znaju o tome sta Crkva govori. Taj deo teologije koji se odnosi na pricu o paklu se zove eshatologija. Ne mogu reci da me te teme previse zanimaju pa nisam mnogo ni citao, ali ukratko da izlozim sta to Crkva (Prvaoslavna) kaze. Naravno kaze da pakao postoji, ali da to nije neko odredjeno mesto puno vatre, dima, smrada i svega onoga sto se moze videti na nekim srednjovekovnim freskama nego da je to jedno stanje duse koja nije za vreme zemaljskog zivota dosla u jednistvo sa Bogom, a samim tim ni sa drugim ljudima te stoga pati u samoci jer je na Strasnom sudu sagledala svoje greske i videla koje je blazenstvo pripremljeno onima koji su se upodobili Bogu. Mislim da se na neki slican nacin moze govoriti i o unutrasnjem paklu koji moze da muci coveka upravo zbog stvari koje zeli, a koje ne moze da dobije.
By argentum_inf
kako da ne postoji?ja sam vec danima tamo..trazim izlaz,ali..nema ga..
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Skyen
Ma strah je ljudi super stvar. Svi se bojimo i tu nema niceg loseg. Ne valja kada straha nema. Onda nema ni zelje za zivotom, a to je onda vec problem. Strahovi nas drze budnim, teraju nas da ih prevazilazimo, da se ne opustamo, vec stalno i iznova menjamo. A oni koji ne zele da se uhvate u kostac sa njima, grcevito se bore da ih zadrze i zele da situacija ostane nepromenjena, jer imaju neku korist od svega toga. I svima super. I onima koji se plase i idu napred i onima koji se plase i stoje u mestu.
Strah je ok... Bezrazlozan strah nije ok. A strah od pakla nakon zivota mi se cini bezrazlozan. Niko nije umro, pa se vratio, a i na netu se mogu naci neka 'svedocenja' ljudi koji su doziveli klinicku smrt, pa se 'vratili'.
Mislim da je pakao obicna metafora za stanja u kojima se nadjemo posle nekih dela kojima se ne ponosimo. Mada, to je individualan osecaj, obzirom da postoje ljudi koji nikada ne zazale zbog losih stvari koje urade. Cak ih ni ne vide losima.
Korisnikov avatar
By 2kune
Postoji samo Veliki Foum sa on strane postojanja. :zen:
Pakao je kad vas baniraju... :temperatura:
Korisnikov avatar
By switchon1234
Originally posted by Skyen
Ma strah je ljudi super stvar. Svi se bojimo i tu nema niceg loseg. Ne valja kada straha nema. Onda nema ni zelje za zivotom, a to je onda vec problem. Strahovi nas drze budnim, teraju nas da ih prevazilazimo, da se ne opustamo, vec stalno i iznova menjamo.
Mene Izazov cini budnom i zelja za Promenom. Sigurno da u svakom Izazovu ima doze straha(ponekad i previse->disfunkcionalan).

Konkretno u vezi pakla:
Originally posted by EYA
Postoji samo Postojanje.
:zvezda: :luda:
Korisnikov avatar
By 2kune
Kako ne! Ono stanje izmeðu sna nakon zadnje pive i ispijanja prve kave nesumnjivo je pakao... :bljak:
By Ulix
Ne.
Ako se slucajno varam, ako se kad opandrknem ispostavi da je moj ateizam bio zabluda, voleo bih, eto, da idem tamo. Siguran sam da imaju bolje orgije nego u Raju. :eevil: :bic: :grouphug: :bj: :klap: :smeh:
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by Ulix
Ne.
Ako se slucajno varam, ako se kad opandrknem ispostavi da je moj ateizam bio zabluda, voleo bih, eto, da idem tamo. Siguran sam da imaju bolje orgije nego u Raju. :eevil: :bic: :grouphug: :bj: :klap: :smeh:
Nadam se da ?u pandrkinuti u isto vreme, da ne propustim.
?uva?eš za mene tvoju paklenu nevinost (bi?u ti prvi na onom svetu, obe?aj mi).
By Ulix
Originally posted by PauLi
Originally posted by Ulix
Ne.
Nadam se da ?u pandrkinuti u isto vreme, da ne propustim.
?uva?eš za mene tvoju paklenu nevinost (bi?u ti prvi na onom svetu, obe?aj mi).
Todo para ti hombre. (I ovim je moje poznavanje spanskog iscrpljeno. :ubise: )
Obecavam ti PauLi, tvoj sam u paklu - ja sam peder od reci :vrcka:
By SUNNY B
Originally posted by Morgan Le Faye
za prizemne i duhovno nerazvijene ljudske osobe(alkoholichari
a sto sam ja prizemna i duhovno nerazvijena osoba???? hoces da kazes da su slabosti samo za takve? ili ti nemas nijednu slabost?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!