Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Verujete li u ASTROLOGIJU?

Verujem
40
44%
Ne verujem
50
56%
Korisnikov avatar
By nsc
ja u to nikada nisam verovao, posebno zato sto mi ljudi koji su o tome najvise pricali, koji su se sa mnom druzili i poznavali me, ali mi nisu znali datum rodjenja, nikada nisu u 3 pogadjanja pogodili ni znak ni podznak, da bi mi kad saznaju rekli da sam tipican i znak i podznak
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Originally posted by bothways
Originally posted by TheDreamer

Verujem u astrologiju, ali ne toliko u njeno savremeno tumacenje, poput horoskopije, koja se trudi da rastumaci uticaj planeta na karakter, sudbinu i ponasanje coveka, pa i do najbanalnijih stvari, vec njen arhaican aspekt, koji izucava tajne veze koje postoje izmedju svih stvari u svemiru. Ne mislim da je ljudska sudbina determinisana polozajem zvezda u odredjenom trenutku, takva pretpostavka u potpunosti otpada. Ali pretpostavka da je sve u kosmosu povezano mi je daleko prihvatljivija. Pitanje astrologije je pitanje analogija, i to mi je jedno od najzanimljivijih pitanja.
Koja je to, tacno, nevidljiva sila koja, po tvom misljenju, stvara uticaj izmedju pojedinih objekata u svemiru? Znamo da nije nijedna od cetiri fundamentalne sile, tako da mora da bude nesto peto. Ako astrologija tokom svih njenih godina postojanja nije uspela da odgonetne taj detalj (koji je samo tip of the iceberg), kako se onda ocekuje da se astrologija prihvati kao nesto ozbiljno? Naravno, imas ti pravo da verujes u sta hoces, ali samo hocu da kazem da astrologija nema naucnu bazu, te se verovanje u astroloska saznanja (da ne kazem dogmu) moze poistovetiti sa verom u bilo kojoj religiji, jer se svodi na slepo pracenje nedokazanog.

Izvinjavam se, ali naucnik u meni je morao malo da progovori. :)
Kada kazes sila, to pre svega ima deterministicki i kauzalni prizvuk, dok je astrologija u svom izvornom obliku analoska. Konkretnije, sustine svih stvari se preklapaju. Primer su tabele korespodencija. Nijedan covek, nijedna religija, nijedno drustvo ne znaju zasto je to tako, ali to jeste tako. Svi koji su se bavili time, dodju do istog zakljucka, a nema ni govora o razumevanju. Samo se prihvati da je to tako. A proces odgonetanja, o kome govoris, nikada i ne moze biti u formi naucnog diskursa, jer jednostavno naucni diskurs ne daje, i ne moze dati odgovore na ta pitanja. Takodje nije ista forma objave i dogme. Sveti tekstovi su objavljenja. Crkveni su dogme. Objava je npr: "Sve je jedno", "Bog je Ljubav", a dogma je "Papa je nepogresiv". Objave se ne diskutuju, ne analiziraju, vec se o njima meditira. Pokusava se zadrzati samo jedna ta misao u glavi i pustiti da nas prozme. Analiziranje nas ne bi nikuda odvelo, a mozda cak i u corsokak. Religija i nauka su autonomne oblasti, i mislim da je detinjasto ekstrapolirati metode jedne na drugu. Nemoj pogresno da me shvatis, ja volim nauku, ali nauku kao nauku, ne nauku kao odgovor na sva pitanja. Potrebno je negovati naucnika u sebi, ali negovanje znaci i znati kad treba da se stisa naucni glas u sebi, a otvori prostor za neke druge, moguce vise stvari. Nadam se da sam bar malo pojasnio...
Korisnikov avatar
By bu
pre nisam..sad ima dosta stvari u koje verujem..lol
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by 4NY K3Y

ukratko - gde da nadjem horoskop (koji naziv da ukucam) koji se bazira na RELNOM stanju stvari (cetvrta kolona iz gornje tabele, koja nece da se prikaze kao tabela)
Ne znam koji se programi koriste za novije tipove astrologije (one koje ukljucuju vise od 20 sazvezdja) pa bi ti najbolje bilo ili da pretrazis po netu te stvari, ili da izvuces realnu, astronomsku sliku datuma svog rodjenja, i onda das nekome ko je malo proucavao astrologiju da ti to protumaci.

..

I veoma mi se svidja sta je Dreamer odgovorio bothways naucniku ,)

..

pS. @bothways

Jel svest postoji? Posto nauka ne zna odakle potice, jel moguce da uopste postoji nesto sto nazivamo svest?

Jesu li ljudi disali pre 'otkrica' kiseonika, sta ti mislis?

..

Nauka je divna stvar, kao i religija ili bilo koja ezotericna disciplina, dok ne postane JEDINO glediste na postojanje.

Jer nauka je, kao i sve - nepotpuna stvar, ne nudi odgovore, bar ne jos, na sva pitanja - stoga je glupo ocekivati naci odgovore na sva pitanja u nauci.

..

To vodi u iskljucivost, iskljucivost vodi u fanatizam, a fanatizam je svasta, ali 'ispravno razmisljanje' nije.

..

A za svest, iako ne znamo odakle potice, mozemo da pratimo posledice ispoljavanja svesti - ista stvar vazi i za pretpostavljenu 'povezanost' svega u univerzumu.
Korisnikov avatar
By Delerium
Ne verujem u astrologiju.
Astroloska predvidjanja mogu da se ispostave kao tacna samo ako mi verujemo u njih, onda se mi na neki nacin ponasamo po tom nekom pisanom obrascu, poistovecujemo se sa tim nekim astroloskim karakteristikama koje nam nisu urodjene, vec ih ucenjem usvajamo.
Korisnikov avatar
By bothways
Cujem ja vas i razumem vas, ali se ne slazem sa vama. Da, nauka ne daje odgovore na sva pitanja i tako ce verovatno biti zauvek, ali ne mozes da poredis svest sa astrologijom. Svest je nesto sto svakodnevno "dozivljavamo" i, iako nam mozda nije jasno otkud to tu, znamo da postoji. Za astrologiju ne postoje cvrsti dokazi -- samo koincidencije, verovanja ljudi, gomile varijanti i verzija (ne zna se koja je ludja). Ne zaboravite da je logicna netacnost povezivati korelaciju sa kauzacijom -- ako se neke stvari dogadjaju istovremeno i deluju kao da su povezane, ne znaci da jedna uzrokuje drugu ili obratno.
Korisnikov avatar
By TheDreamer

Cujem ja vas i razumem vas, ali se ne slazem sa vama. Da, nauka ne daje odgovore na sva pitanja i tako ce verovatno biti zauvek, ali ne mozes da poredis svest sa astrologijom. Svest je nesto sto svakodnevno "dozivljavamo" i, iako nam mozda nije jasno otkud to tu, znamo da postoji. Za astrologiju ne postoje cvrsti dokazi -- samo koincidencije, verovanja ljudi, gomile varijanti i verzija (ne zna se koja je ludja). Ne zaboravite da je logicna netacnost povezivati korelaciju sa kauzacijom -- ako se neke stvari dogadjaju istovremeno i deluju kao da su povezane, ne znaci da jedna uzrokuje drugu ili obratno.
Naravno, u potpunosti se slazem. Ne treba izjednacavati korelaciju sa kauzalnoscu. To nisam ni pokusao. Takodje ne treba pridavati ni kauzalnosti neki veliki znacaj. Ako bacimo kamen u vis, mi pretpostavljamo da ce on pasti na zemlju, ali to ne mora da se desi...
Ono o cemu sam ja pricao pripada mistici, a upotreba razuma nista ne znaci, taj deo treba da se smiri da bi se pocelo baviti njome. Zato mistici, jogini i koriste meditativne tehnike, izmedju ostalog, da bi umirili razum. Jer iza njega je citav novi svet...ali naravno, tvoje pravo je da se ne slazes, all the colors of the rainbow, right ;)
Korisnikov avatar
By bothways
Pa ok, da, neka postoji misticizam i gomila chudesa iza sveta racionalnog, ali za mene je to sve nadrinauka, tj. hokum. :)
Korisnikov avatar
By svejedno

Nisam ja poredio samu svest sa astrologijom.

..

Poredio sam samo 'pracenje ispoljavanja' nekih stvari i naveo da ako 'naucno' pitas koja je to sila i zasto se jos ne za koja je - i iz toga izvuces zakljucak da je nema - na isti 'naucni' nacin mozes da dodjes do zakljucka da svest ne postoji.

..

Dakle, za razliku od Dreamera, ja se ne slazem sa tobom ,)

Ja samo pokazujem manjkavosti u iskljucivo 'naucnickom' - 'cvrsti dokazi' pristupu stvarima.

Jel znamo da se svest ispoljava bez cvrstih dokaza cak ni gde tacno obitava?

Znamo.

..

Kako to? Istrazivali smo to.

Dok neko ne sedne i ne izuci astrologiju, smesno je imati bilo kakav a priori 'odnos' prema astrologiji - jer nije istrazio ispoljavanja pretpostavljenih sila, kao ni neverovatnu slicnost medju svim tim 'suludim sistemima' sirom sveta ,)

..

I, od svih ezotericnih disciplina - zato ovo i pisem - astrologija je jedina koja moze da se dokaze na intelektualnom nivou - stoga se uopste ne slazem da je astrologija mistiizam.

Iako, naravno, dobra intuicija ne odmaze, ali tako je i kod ..staznam...fizike.

Astrologija nije meditacija, astrologija nije astralno putovanje - astrologija je upravo sistem.

Pseudonaucni, kako hoces da ga nazoves - ali sistem koji je otvoren upravo za racionalni um.

Barem ispoljavanja tih sila mogu da se prate logickim umom.

..

Samo je smesno odbacivati nesto o cemu se ne zna nista.
Korisnikov avatar
By TheDreamer
Mnogi su putevi koji vode ka razumevanju, i mislim da ne bi trebali toliko da budemo iskljucivi jedni prema drugima. Nama su nezamislive neke putanje, drugima su nezamislive nase. Ukoliko to nesto od nas napravi boljeg i kvalitetnijeg coveka, zaista mi nije bitno o cemu je rec...
Korisnikov avatar
By Dina
Malocas procitah da je Uran sinoc usao u znak Ovna... Povezujete li to sa zemljotresom u Japanu?

(pitanje je naravno za one koji "veruju" u astrologiju... za "nevernike" znam odgovor ;) )
By alexandermagic
Uran ulazi u znak Ovna sutra - zvanično, mada to kreće već večeras od 22h i ne znam kol'ko minuta.

OnT: U astrologiju da, astrologe koji tumače -- samo dva.
Korisnikov avatar
By Mozart
Sta da kazem ,skoro sam bio kod astrologa i neke stvari koje mo je rekla od ranije je pogodila a za buducnost sto mi je rekla videcemo da li ce se ispuniti vreme ce pokazati
Korisnikov avatar
By Zoey
Ej, vec duze vreme, deceniju i poL mi idu na kurac psiholozi koji veruju u Boga, ili se, pak bave astrologijom.......
idi, molim te......necu da se nerviram.........:smug:
Korisnikov avatar
By bern
Da li vjerujem da proizvolno odabrana simbolika nekih random nebeskih tijela oslikava "sudbinu" svakog pojedinca? No way.
Korisnikov avatar
By Zoey
Originally posted by bern

Da li vjerujem da proizvolno odabrana simbolika nekih random nebeskih tijela oslikava "sudbinu" svakog pojedinca? No way.

:shake:

tako je
Korisnikov avatar
By tebra
Ma to je cista glupost i lak nacin da se dodje do love...

Ono sto je najgore, okruzen sam osobama koje redovno citaju horoskop i proveravaju da li su kompatibilni sa svojim partnerom.
Da se najezis...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Hoće li mi ko objasniti moj sex life ove godine... do pre mesec dana potpuna suša, da bi me poslednjih nedelja ganjala gomila i to u parovima, svi hoće trojku? A ko za inat meni libido krenuo u suprotnom smeru! Koje to planete kuju zaveru?!
Zašto Zoey? Držiš da je astrologija smeće koje objavljuju u časopisima za ocvale domaćice ili hormonalno razularene klinke? E pa nije.

Astrologija je ozbiljna vještina i kraljica Okultnog, koja zahtijeva ogromno znanje i dobre klikere. Kad naiđeš na astrologa koji ima to dvoje vidjet ćeš da se neradi o stupidariji. :)
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Moja profesorka filozofije koja je genije - takodje ima neku u-picku-materinu-akreditovanu diplomu iz astrologije.

Ali ne, stvarno mi izgleda besmisleno da nebeska koja su milijardama kilometara daleko od nas imaju ikakav uticaj na osobine ljudi i njihov zivot.

Cak i da ima neke veze na licnost osobe datum na koji se neko rodio - to zasigurno nije zato sto je neka tamo zvezda bila na poziciji xy dok je Jupiter sa Venerom gradio kolinearni pravac prema Suncu a mesec je bio pun i sta ja znam. :puzzle:
Korisnikov avatar
By De Vil
^ Pa svaka planeta ima svoje značenje,a takođe i njena pozicija,pa one astrološke kuće,sve to ima svoje značenje,samo moraš da proučiš to da bi shvatio da li veruješ ili ne. :)

Ja verujem! :)
Korisnikov avatar
By Azdaja
"ne. mada verujem u pms, ima li on ikakve veze sa astrologijom?" :lol:

ont. ne znam (vise, a ni manje)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!