Originally posted by Loni
Parada je ok manifestacija, koja ipak ima različito značenje na zapadu (odnosno u zemljama, gde je već održana više od desetak puta) i na istoku, gde su gejevi još uvek u teškoj sitauciji.
Na zapadu je to karneval.
Prava su već ostvarena i proslavlja se neka pobeda. Onda učesnici mogu da se bave i umetnošću: plesom, promovisanjem interesantne odeće, pevanjem itd.
Na istoku (Slovačka, Rumunija, Bugarska, Srbija) parade za sada treba da budu tihi skupovi, gde nije naglasak na karnevalu već na MITINGU, koj ima za cilj ukazivanje na težak položaj seksualnih manjina.
Tu bi ružičaste gaćice uz telo, koje pleše držeći balone bilo kontraefektivno.
Ovo i ja govorim! I to je bar tako (dakle, gej demonstracije, dostojanstveni gej miting za ljudska prava i protiv homomrznje i heteroseksizma) trebalo josh davno!
Originally posted by Loni
U Srbiji nisam za paradu samo zato što mislim da je prerano.
Moja prognoza je da će tek 5 godina nakon samostalnosti Kosova, srpskom nacionalnom biću da nestanu frustracije.
Dakle ništa pre 2013. po mojoj proceni nije bezbedno.
Od 2013 - 2023. trebale bi ići parade prvog tipa (skromna šetnja ozbiljnih ljudi),
a tek posle 2023. mogli bismo dobiti prvi šareni prajd karneval.
ovde ne shvatam zashto dragi Loni govorish o paradi, kad je i tebi jasno ono prvo: tj. da trebaju gej demonstracije, dostojanstveni gej mitinzi? to shto je antigejima to sve isto- je njihov problem, ali drzimo se bar mi long overdue potrebe onog minimuma tj. gej demonstracije, dostojanstveni gej mitinzi!
dakle, za parade mozda jeste prerano ali za gej demonstracije, dostojanstvene gej mitinge, koji su vec ionako long-overdue, borimo/te se da ne bude vec i sad prekasno.
i molio bih da se ne bacakamo nekim defetistichkim, ponizavajucim terminima rokova za chekanje (jer, zivot, nazalost, NE cheka!), kada je onog tj. gej demonstracija, dostojanstvenih gej mitinga trebalo biti josh davno.
no, toliko od mene iz inostranstva.
p.s. josh samo da podsetim da bi ova tema mogla se usko povezati s temom
http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=42352 , jer bi bilo dobro mislim da srpski gej aktivisti shto vishe (is)koriste iskustva hrvatskih gej kolega. ili bilo kojih od suseda Srbije a koji ipak uspeshno provode Gay Pride. Npr. ako je u Rumuniji, Bugarskoj, pa Grchkoj, Madjarskoj...... uspeshno proveden Gay Pride, onda primenjivati njihova iskustva. No, to bi valjda trebali prvenstveno oficijelni aktivisti da rade na tom, umesto shto samo mi ovde forumashi nagadjamo ovo, ono........