Napisao sam drugarici na FB poruku u vezi sa mojim misljenjem. Pejstovacu ovde blago izmenjenu verziju:
Upravo odgledah the big finale. Uh... bilo je suznih momenata...
Na kraju je Hugo postao novi Jacob, Ben novi Ricardo, a Desmond... pa on je poseban

I vratice se kuci
A Jack na kraju umire...

Bas mi ga je zao. Doduse, poeticno je to sto se serija zavrsava onako kako je i pocela... sa Dzekom kako lezi medj' bambusima, a Vinsent se muva oko njega, plus zum na njegovo oko.. Nekako sam se nadao da ce Dzek postati novi Smokey, jer je bio expose-ovan onom svetlu, bas kao sto je MIB postao smokey. To bi bilo totalno kul (mada, kraj je otvoren za interpretaciju, tako da je mozda i to tacno), s tom razlikom da bi sada Cuvar ostrva i Smokey pili kafu zajedno, a ne bi se igrali raznih igara
A sto se tice sideways sveta... tu sam completely baffled. To je neki raj ili sta? Svi su umrli, neki pre, neki kasnije, pa su otisli na to mesto (phew, na kraju se ipak nisu merge-ovali vremenske linije, tako da u tom smislu nije bilo ruzno), i kad je doslo vreme, nasli su se. Falio im je doduse Michael, plus Walt. I Eko i Niki i Paulo i Ana Lusija i verovatno jos ljudi, ali jebiga. Bilo kako bilo, ako je to neko mesto posle smrti, onda je cela poenta sideways-a bila... pa, besmislena, jer prikazuje prakticno sta ce biti posle svega, gde su nekako svi srecni (donekle), ali na mestu koje nije bas... najstvarnije. Doduse, svi srceparajuci momenti bili su upravo u toj vremenskoj liniji, kad su se ljudi prisecali jedni drugih. I uopste valjda sideways prica daje neku srecnu konkluziju citavoj prici, tj. govori nam da je sve u redu, i da, iako su mnogi pomrli za zivota, na kraju krajeva (posle X godina), nasli su se svi (odnosno skoro svi), jer je to ostrvo koje ih spaja jedno posebno mesto zbog kojeg je vredelo ponovo se ujediniti (mada, u tom kontekstu, ne znam sta ce onda Peni tu, kad ona nikad krocila na ostrvo nije, ali dobro). U tom pogledu, sideways price su bile veeeeeliki long con (sto i Sawyer spomenu u nekom trenutku), nesto poput kraja 3. sezone. S tim sto su u TTLG tokom cele epizode prikazivali flash forward, a they had us believing da je rec o flash backu, dok su sada citavu sezonu prikazivali flash sideways, ne otkrivajuci nam da li je rec o alternativnoj ili paralelnoj vremenskoj liniji, a na kraju se ispostavilo da nije ni jedno ni drugo, nego imaginarna vremenska linija, ili bolje receno zagrobna vremenska linija koja sluzi kao memento na ludi ostrvski provod

Al serem
A sto se tice prezivelih sa ostrva... ovih sto su pobegli avionom... pa lepo, good for them; valjda ce se snaci nazad u pravom zivotu i ispricati svetu tu cudesnu pricu. Mada, malo je pointless pricati sad o tome, kad ne znamo sta ce se dogoditi, niti cemo, likely, ikada saznati. U jednom trenutku sam mislio da ce im avion eksplodirati (jbt, kako li su uopste uspeli da ga pokrenu, da mi je znati), ali eto, nije... I Rikardo je konacno postao mortal again, da li zbog Jacobove smrti, ili sto je konacno nestao kada mu je izgoreo plamen, ili kada je Jack postao Cuvar ili kada je Dezi izmestio hijeroglifisani kamen-chep-zashtitnik-svetlarnik.
A MIB je konacno umreo. Moram da priznam da mi se svideo metod... nekako nije bio cheating. Dezi pomeri kamen, voda prestade da teche, specijalnost ostrva nestade, ostrvo poche da se urushava, imortalitet nestade, svi postashe podlozni smrti, Dzek pokusa da g'ubije, Kejt ga dokrajci (znao sam da ce ona biti; procitao sam negde neki polu-spojler-vise-tizer da je jedan lik koji je odgledao finale bio razocaran osobom koja ubija Loka, sto je moglo da znaci samo jednu stvar), a onda Dzek vrnu kamen na svoje mesto i krene da se davi u novonadirucoj vodi. Medj'tim, nekako ga je "the source" (god, kad god cujem the source, setim se izvora sveg zla iz Chari) ispljunuo na povrshinu, pa se on odtetura do bambusa da bi poeticno zavrsio seriju.
Nekako mi je drago za Hurley-a... zasluzio je da bude Cuvar. A i Ben.. ispada da se totalno redeemovao... mozda ce ga ceo ovaj ekspirijens zanukati da postane dobar i da vise ne ubija ljude samo zato sto moze... mislim, Hurely ce mu definitivno dati besmrtnost, odnosno bolje receno nece mu dati da stari, sto je cool. Mada, bilo bi malo bezveze ako ne dovode ljude, jer njih dvojica sami na napustenom ostrvu (idem pod pretpostavkom da su pustili Dezija da ode; samo, kako? hmm, pa da, ostade Elizabet, odnosno onaj brodic kojim su Kejt i Sojer otisli do Hidre, a zapravo kojim je Dezi dosao do Ostrva; sigurno je na glavnom ostrvu ostao neki outrigger, kojim moze da se otplovi do Hidre, gde bi Dezi pokupio Elizabet i krenuo tacno odgovarajucim kursem kako bi stigao do Fidzija

)... nije bas zabavno... smorili bi se brzo. Stajaznam... obojica su slabo stajali u ljubavi, tako da ko zna.. mozda bi se izmedju njih izrodilo nesto XD XD XD Sad vec lupam.
Uglavnom, nema bas ni poente mnogo diskutovati o tome sta bi bilo kad bi bilo, jer necemo nista vise saznati (bar ne u neko skorije vreme, a pretpostavljam i ikada).