Originally posted by dharmox
Niti je Jasmila Žbanić reditelj, niti ona išta zna o vehabijama. A i to što zna ne sme da kaže. Elem, dosadan film (sa dvoje dobrih glumaca), vrlo primitivno rađen, slično Grbavici ali za nijansicu bolji u finalnom delu. Kamera? Tuga. Nijednog lepog kadra...
Sad videh da si postovao o filmu Na putu... Ja sam ga sasvim drugačije doživela. Podseća na francuski stil naglašavajući sitnice. Što se tiče poznavanja vehabizma, Žbanićeva je pristupila temi vehabija u BiH što je drugačije u odnosu na neku drugu teritoriju. Sa Šejlinom rečenicom 'Oni su pobili porodicu na Božić' i sa sveštenikovom rečenicom 'ratnici su potrebni za mir u Bosni' je pokazana negativna strana jednog takvog pokreta, ali onaj kamp (predivno oslikan) ukazuje na dogmatizam i da ljudi zbog ličnih trauma, nemogućnosti zaposlenja i, uopšte, teške materijalne situacije postaju skloni dogmatizmu. Inače, čitala sam da se Žbanićeva detaljno pripremala za ovaj film. Upoznala je jednog čoveka koji ju je inspirisao za lik Amara i obilazila vehabijske kampove, tako da ne stoji ta opaska da ona ništa ne zna o vehabijama. Meni je predivan kadar kada Luna spava sa telefonom na kome je pustila snimak Amara kako hrče, zatim kontrast u samoj Nađi i finiš Luninog dijaloga/monologa sa nabrajanjem šta je sve greh. A i scena Bajrama je lepo snimljena. Tako ja to doživljavam.
E, da, glavni glumci su odlični, pre svega Lučev. Cvitešićeva ima izvanrednu facijalnu ekspresiju dok je Mira Karanović standardno dobra i prirodna. Mislim da ona kojim slučajem glumi vanzemaljku da bi ubedila gledaoca da živi van ove planete.