dziz, al ovde leti perje (pun intended)! dopao mi se film, premda se gnusam placno-ranjivog pogleda natalije portman. nisam gledala nijedan drugi film ovog autora, tako da sam komparacije spram challenged.
ne razumem samo oko cega je ovolika problematika nastala. imam utisak da je masa ocekivala da ce nakon gledanja filma zanemeti ili se pretvoriti u stub soli, or smt. i nemam pojma kome i zasto pade na pamet ideja da intervjuise balerine i baletane o tome kako natalija igra i da li je super izvela piruetu. pa zaboga, nije to dokumentarac o produkciji "labudovog jezera" u nekom njujorskom top notch baletu. ja ne dozivljavam ovo kao film o baletu, isto kao sto ni film "away from her" nisam dozivela kao film o alchajmeru, pa mi je bilo sokantno da su neki ljudi osporavali autenticnost prikaza osobe obolele od te bolestine (?!?!?!?). ne znam, mislim da je sasvim ok, i dopao mi se konacni gubitak nevinosti i oslobadnjanje na kraju. isto tako, osim povrsinskog zapleta, ne bih film opisala kao pricu o balerini koja odlepi i oboli od multiple personality disordera. u sustini mi to dodje kao gallows verzija coming of age zanra, gde je glavni lik a bit of a late bloomer.
ono sto mi se nije dopalo je muzika (ne volim ni labudovo jezero per se, a ni cajkovskog, kao ni balet for that matter). valjda sam ja tu previse ocekivala od autora mansella. frapirala sam se i izgledom barbare hershey i onoga sto joj se dogodilo sa regijom oko usana i brade nakon silnih plastificiranja. za mene ce ona uvek biti hanina sestra.