Ready Player One
Gledali smo ga u bioskopu, 3D - i zaista je pravi rollercoaster! Ipak, previše je naivan za moj ukus, kontam da su im ciljna grupa tinejdžeri - priča je mlaka, zapleti i raspleti su vrlo kliše, likovi su nedovršeni i nedorečeni. Par puta tokom filma se sa raznim sporednim likovima nešto iznenada i neočekivano desi (nađu se u opasnosti, ili poginu, izgube se u akciji... da ne spojlujem), film pokušava svim sredstvima da izmuze neku emotivnu reakciju, ali svi smo bili u fazonu "okej, zašto me briga za nju, imala je doslovno jednu rečenicu u filmu" ili "ček, ma ko to uopšte beše?"
Uzbudljiv je, avanturističan, stvoren za 3D bioskop i 5.1. ozvučenje - ali vrlo isprazan. Očekivao sam mnogo više od Spilberga.
Black Panther
Fenomenalan!
E sad moram da priznam da sam bio onako malo
janpi kad smo ga gledali, te je moguće da mi sud nije baš bistar - ali mene je ovaj film već u prvom kadru zgrabio i zadržao u svom svetu do samog kraja - i nije mi bilo dovoljno! Pre svega je prelep i režiran sa ukusom: krcat je akcionim scenama i fantastičnim avanturama, ali je sve to vrlo sofisticirano upakovano i montirano - uzbudljivo, ali te ne boli glava od brzih rezova i eksplozivnih specijalnih efekata. Sve pohvale za set design, kostimografe, direktora fotografije, šminkere i muziku koja nipošto nije običan 'filler' već ima značajnu pripovedačku ulogu... ma celokupan art direction je - po mom ukusu -
odličan (5+).
Priča je epska sa finom dozom lirskih momenata (taman koliko je potrebno da ne ode u nepotrebnu patetiku i gorepomenuto "muženje" emotivnih reakcija publike), a tu je i određeni politički podtekst koji će možda delu publike biti odbojan, a delu preaching to the choir - no svakako mislim da nije napadno. Svi akteri priče se vode razumljivim (a sukobljenim) filozofijama što radnju čini utemeljenom i postojanom - motivi su jasni, a granice izeđu dobra i zla se tokom filma više puta zamućuju, pomeraju, brišu i ponovo crtaju.
Očekivao sam običnu tralala akcionu adaptaciju stripa, a ovo je zapravo jako dobar film. Ima sve moje (pijane) preporuke!