Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By petagor
Naravno da smatram, da uopste nije ni najmanji problem, ako dva partnera istoga pola odgajaju dete. Cak sto vise, mogu biti mnogo pazljiviji i samim tim bolji vaspitaci za dete, nego osobe suprotnog pola. Licno moj san je upravo taj, da jednoga dana, sa voljenom osobom, stvorim neku vrstu porodice, ukljucujuci dete. Deca su najveca radost na svetu, i mislim da bih bio uspesan kao roditelj. To da bi dete iz takve sredine, preraslo u homoseksualca, je cista glupost. Pa dosta nas, ima i oca i majku, pa smo opet homoseksualci. I smatram, da bi u gay odnosu, ipak jedna osoba vise bila privrzenija i osetljivija na dete, dok bi druga vise bila u ulozi oca. Potpuno se slazem sa tim.
Korisnikov avatar
By TheCurseofBlondie
naravno da gej roditelji mogu biti dobri isto kao sto str8 mogu biti losi...vazno je da volis svoje dete i da se brines o njemu, sve ostalo je ne vazno.

sve je stvar navike.

nikako ne bih mislila da bi bila los ili losiji roditelj samo zato sto sam gej...to mi je i suvise nelogicno.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Atlona
Da li bi ste pristali da odgajate dete zajedno sa svojim/om partnerom/kom istog pola? Da li mislite da bi ste bili dobar roditelj?

Moj trenutni stav je da je u redu imati svoju decu ili ih usvojiti, iako je bracni par homoseksualno orijetnisan i da mogu biti dobri roditelji.
Ja nisam sigurna, ko o tome moze da sudi, da li je neko dobar "roditelj" ili ne...?! Ja bar sebe ne umem da procenim niti se usudjujem.

A to, da li bih pristala:
DA! U svako doba! Gde je tu razlika? Mislim, koga zanima, da li dve zene ili dva muskarca ili zena i muskarac???
Bitna je ljubav, koju dete oseca i koju mu roditelji daju, a ne pol. Decu pol ne zanima bas.
Deca jedino raspoznaju razliku izmedju ljubavi i mrznje. Dakle, samo da moja zena i bebica dodju...nastojacu da budem dobar roditelj za malenu...a vi drzite palceve, da uspem. :nesiguran:
Korisnikov avatar
By ivorr
moram priznati da je tema vrlo ozbiljna al ipak je bilo vrijeme da se bar na ovim stranicama vidi kao ljudi razmisljaju o tome, kad se o takvim stvarima ne govori u javnosti....

cim sam poceo citati temu ATLONE odmah sam se sjetio filma "KRLETKA"...ne znam da li ste ga gledali al.... u filmu su dva muskarca odgojili sasvim normalnog decka koji se u filmu zeni sa djevojkom.... nema sumnje da bih dva muskarca ili dvije zene i u nasim sredinama drugacije odgojili svoje djete.... ja bih svoje dijete odgajao kako su moji roditelji odgojili mene.... nisu oni krivi sto sam ja odabrao ovaj put i sto mi se svidjaju decki.... uglavnom smatram da je stvar odluke u samim parovima da li oni zele dijete u svojoj blizini a ne kako ce na to reagirati okolina ili netko treci.... mozda je stvar malo neugodna za samo dijete kad odraste pa zapravo shvati da ima dvije meme ili dva tate, ali ako njemu tijekom odrastanja nije falilo nista i roditelji mu budu pokazivali pravi put i odgajali ga kao svako normalo dijete (na sto ne mislim da homosexualci nisu normalni ljudi, naprotiv...) mislim da im on/ona to nikada nece zamjeriti i zapravo ce nauciti cijeniti sve sto se danas cini "bolesnim ili ne normalnim".....
Korisnikov avatar
By Atlona
Ja nisam sigurna, ko o tome moze da sudi, da li je neko dobar "roditelj" ili ne...?!
Mozda je i jedno od pitanja sta znaci "biti pravi roditelj". Da li to poistovetiti sa srecom deteta, sa podrzavanjem, pomaganjem...
Mislim da je duznost/odgovornost roditelja da nauci dete da samostalno funkcionise u ovom svetu kada odraste. Kako ili u cemu ce ono pronaci svoju srecu i da li to roditelji vide kao srecu i krajni cilj ili ispunjenje zivota, su najcesce dve razlicite teme. Ali nije ni neophodno da budu iste...
Dakle, samo da moja zena i bebica dodju...nastojacu da budem dobar roditelj za malenu...a vi drzite palceve, da uspem. :nesiguran:
samo napred! :cvetduga:
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Atlona
Dakle, samo da moja zena i bebica dodju...nastojacu da budem dobar roditelj za malenu...a vi drzite palceve, da uspem. :nesiguran:
samo napred! :cvetduga: [/quote]

Hvajaaaaa... :kiss:
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by cheda
I ne samo da bih pristao, nego smatram da cu biti odlican roditelj. :klap:

Pitanje neophodnosti prisustva roditelja oba pola je cista glupost determinisana patrihajrhalnim uredjenjem drustva. Majka kao 'roditelj bez kojeg dete ne moze' je zaostavstina jednog takvog sistema i, kako je to dobro rekla antropolog Margaret Mead, sve te teorije koje potenciraju vezanost majke i neophodnost iskljucivo njene, a ne i oceve ljubavi prema detetu predstavljaju jos jedan u nizu pokusaja da se majka veze za kucu i domacinstvo za sta se patrijarhat svesrdno zalaze.

...

Detetu trebaju roditelji i ljubav.

Problemi u drustvu su realni i najlakse se resavaju promenom drutva. A postoje i oni tezi nacini. :rambo:
Cedo "Two thumbs up" :up: :up:
Dakle, kao i Ceda, ne sumnjam da cu biti odlican roditelj.
A smatram da imam dovoljno ljubavi da pruzim detetu.

Ukoliko se i pokaze da nesto ne znam, imam dovoljno zdravog razuma da pitam nekog ko to zna.
Originally posted by Franck Whitson
Muskarci imaju ocinski instinkt.
Drugaciji je od materinskog, ali je jak.
Voleo bih da se ovde ukljuci i neki roditelj.
Gay moze da bude dobar ili los, kao i str8.
A da dva muskarca ne mogu da odgaje dete, to stoji, kao ni sto ne mogu dve zene. Razlog nije nedostatak ljubavi, vec nemogucnost da se detetu podjednako predoce i musko i zensko gledanje na svet, i muski i zenski stav, i muska i zenska osecajnost i ljubav. Dok je god je to razlicito, dokle god je samo zena sposobna da rodi i dokle god je za rodjenje potreban spermatozoid (znam da postoje banke sperme i da se moze donirati), decu treba da odgaja heteroseksualni par.
Koliko god to nama da smeta i da nas pogadja.
Ne radi se o smetnji ili pogadjanju. Biti bioloski roditelj nije isto sto i biti osoba koja odgaja dete. U svetu gde je najveca moguca stvar koju covek moze da ostvari je nesuvislo insistirati na Ocu i Majci.
Prost razlog: Niko se nije naucen rodio, pa ni Ocevi ni Majke. A to sto im se zadesilo da im je biologija odradila posao ne znaci da su i psihologija i pedagogija uskocila gde treba.
U smislu, da ukoliko postanes otac, ne znaci da ces po svaku cenu odraditi posao oca kako valja, vec da ce vreme pokazati koliko si bio posvecen i dobar vaspitanju deteta i nacinu te kvantitetu ljubavi i paznje koje mu posvetis.
Sta je tebi Chedo?
Ja bih voleo svoje dete da odgajam sa muskarcem.
Pitam samo kako ce se ono suociti sa ostalom decom.
I lepo je pisalo da se ne radi o nedostatku ljubavi, vec o dva razlicita bica u coveku i zeni.
Pa nek sam i konzervativan, ali ne vidim razlog da me proglasis monstrumom samo zato sto sam tradicionalista. Svasta.
Hajde da razdvojimo dve stvari:
Prva su potrebe deteta, a druga su efekti drustva.

Sto se tice potreba deteta, pa mislim da vecina ovde citalackih, pa i ti moze da se slozi koliu je problematiku njima napravio nedostatak ikakvog homoseksualnog modela. Takodje je sada uskladjivanje sebe i prihvatanje svoje homo/biseksualnosti lakse nego pre nekoliko godina, cisto zbog pristupacnosti modela.
Sad, ja mogu da verujem da je taj model ne bas najsjajniji te da mu treba dorade, ali i ovaj i ovakvi sajtovi doprinose razresenju mnostva problema i mnogih kriza.
Isto tako, bilo koje dete koje raste kod istopolnih roditelja ima sasvim dovoljno prilike da usvoji modele onog pola koji nije fizicki prisutan u porodici. Tu su roditelji drugova i drugarica, tu su knjige, filmovi. Dakle, ako dete odrasta u istopolnoj zajednici, to ne znaci da ce biti sasvim odvojeno od drugog pola. Ja se opet vracam na price gde se roditelji razvedu, pa dete raste samo sa majkom, sa majkom i tetkom, sa babom i dedom, samo sa ocem itd... Mislim deda ce da mu da savrsen model muskarca... (nije nego)
Dakle, bitno je da to dete dobije dovoljno ljubavi, podrske, razumevanja.

Sto me vraca na efekte drustva. Sta god da je drustvo umislilo, ili usvojilo, detetu je VRHUNSKI AUTORITET roditelj. Roditelj pomaze detetu da formira svoje standarde, sisteme vrednosti, pa cak i da vaspitanje deteta usmerava ka drustveno pozeljnim ciljevima ili od njih.
Takodje, iz licnog iskustva znam da nijedna razlika medju decom nije vecna. Pogotovu su deca prilagodljiva, te ce deci na koju se neko vreme upire prstom, jer su iz istopolnih zajednica, to prestati da se desava. Desice se nesto sto ce drugoj deci privuci paznju, te bar u igri na ulici nece biti problema. Bitku sa ostalim roditeljima treba da bije istopolni par koji odgaja to dete.
Mislim da smo pobrkali loncice.
Ja i dalje mislim da je dete bolje odgajati u heteroseksualnoj nego u homoseksualnoj zajednici. Smatram da je to prirodna sredina, i da drustveni razvoj koji je doveo do uspostavljanja homoseksualnih zajednica i brakova ne mora da nuzno znaci i bolje uslove za dete.
Mozda ja kao roditelj ne vidim stvari najjasnije, ali nisam stekao utisak da bi dete u homoseksualnoj porodici bilo srecnije.
Nisu ni svi homoseksualci isti. I ne znaci da bi dva muskarca ili dve zene ponudile vise ljubavi detetu od hetero para koji je to dete rodio iz ljubavi.
Takodje ne znaci da bi dvoje roditelja pruzili vise ljbavi nego dvojica ili dve.
Originally posted by Teodora
Pa pitanje je bilo "gay roditelj - dobar ili los", a ne kakav je stav okoline prema djetetu odgajanopm u gay zajednici. a to je sasvim druga prica i slazem se da to nije ni malo pametno uraditi u srbiji.

sto se tice dva razlicita bica u muskracu i zeni to je tacno i bas zato nema nikakvih problema da dva muskarca odgajaju djevojcicu ili dvije zene djecaka. jer su oni uvijek djecak i djevojcica kako go da ih odgajas. kakvo god vaspitanje da dobiju oni ce ih sami prilagoditi svojem unutrasnjem bicu. tj., filtrirati (vec sam to pomenula, ali si ti pogresno shvatio ili sam ja bas loee objasnila). uostalom djeca se ionako ne vaspitavaju u cetiri zida nego vide i sav ostali svijet oko sebe. e, tu se vracamo na odnos okoline, pa kazem sva sreca te postoje i druge zemlje osim zemlje srbije.

znaci gay roditelj, kao uostalom i hetero, moze a ne mora biti dobar roditelj, sve zavisi od osobe do osobe
Ne smatram da svaki istopolni par treba da ima svoju decu. Naprotiv, to je sasvim stvar izbora koji postujem. Isto tako ne smatram da svaki hetero par treba da ima decu. Druga je stvar sto drustvo to smatra, pa cak i zahteva. (jedite govna, milioni muva ne mogu da grese :muva: - svaka cast za smajli)
I ja cekam taj dan. Ali mi tvoj post deluje kao pamflet neke NGO. Ipak, necu da se svadjam.
Mi se ne slazemo po ovom pitanju. Ja mislim da sam u pravu, ali OK. Takodje, drzim da je moguce i da gresim.
Posto vec zivimo u drustvu u kome je dovoljno "pogresno" biti peder te lezbejka, to ce drustvo dati sve od sebe da, ako vec roditelji nisu svesni svoje "nenormalnosti", bar dete izvede na prav put.
Pricamo o novom konceptu, jednom koji bi delimice resio veliku problematiku napustene i zapustene dece. Sticajem okolnosti sam natrcao na statistike o napustenoj i zapustenoj deci. Ne secam se tacnih brojki, ali sam se zaprepastio videvsi ih, a vec sam bio prilicno pesimistican na ovu temu (ili sam bar verovao da je tako).
Radi se o pravu - o ljudskom pravu - na roditeljstvo, koje, kako Ceda rece, nije vezano za aktivnosti jajnih celija te spermica. Takodje se radi o pravu deteta - o ljudskom pravu - na srecno detinjstvo. Pod time podrazumevam pravo na ljubav, podrsku i dom.
Negde, nekad mora da se krene sa tim. Mozda ce tom detetu biti najteze, ako razmatramo decu koja nakon njega odrastaju u istopolnim zajednicama, ali mu nikako nece biti najteze prema onome sta sve sada deca prolaze u zemlji nam Srbiji i kad nisu ni u najavi u prici gej roditelji.

Franck, pomenuo si da si roditelj... uz tvrdnju da dete treba da odrasta u heteroseksualnom okruzenju... a opet... ovde si, zar ne?
Ne zelim da se mesam u licne stvari, ali zar ne vidis kontradikciju u ovome?

Da me ne shvatis pogresno, daleko od toga da smatram da ne mozes biti dobar roditelj, ali, posto si vec roditelj, uz to dajes sve do sebe da budes dobar u tome, sta je zrtvovano za dobrobit deteta?

BTW, pamfleti NGO-ova su mahom pisani sa ciljom promene ponasanja, mnogi od njih na bolje. Te, ako neki nisu, ne znaci da treba odbaciti sve takve poruke...
Korisnikov avatar
By Alphatrione
Originally posted by TheCurseofBlondie
nikako ne bih mislila da bi bila los ili losiji roditelj samo zato sto sam gej...to mi je i suvise nelogicno.
:up: :up:
By Majki
Nisam stvarno stigao da procitam sve postove al mislim da sam jedini ovde koji vec duze vreme poznaje par gay roditelja. Moj deda je bio vozac dok je radio i vozao se po celoj Evropi, pa je valjda tako upoznao Riu iz Holandije i ostao dobar sa njom pa sam i ja imao priliku da je upoznam u Bosni i pricam s njom jer zna srpski extra. Doduse izbegavao sam da pricam s njom o ovoj temi, ali sam pricao s njenim cerkama. Jedna je malo starija od mene-84. godiste i ona je dete iz prvog braka Riine zene I dalje vidja oca i voli ga ali voli i Riu i kaze da joj je lepo sa njom i svojom mamom. Druga cerka je mladja i 'rezultat' je vestacke oplodnje. Devojcica je jako pametna i slatka, igra se sa lutkama, smeska se decacima kao i sve druge devojcice. Obema uopste nije cudno sto imaju dve mame iako one ocigledno nisu postale lezbejke. Ali to je Holandija, ona je prva dala sva prava homosexualcima i nista se nije desilo...i dalje je isti procenat homosexualaca, u zemlji sve cveta...

Ovde stvarno ne vidim kako ce se taj problem resiti i dal bi uopste dosao na dnevni red u skorije vreme, dok ima toliko drugih problema koji su heterosexualcima vazniji i dok su ljudi isfrustrirani drugim stvarima.
Inace, ne mislim da bi muskarci losije prosli kao roditelji...kao da su sad majke predodredjene da budu bolji roditelji. Oni koji zele da imaju dete verovatno ce ga isto voleti bili musko, zensko, gay ili str8. A usvajanjem dece se pritom daje mogucnost da se svaki roditelj dobro proceni i pokaze da li bi bio dobar roditelj ili ne. Mada i bez zakona, zelja ce ljude naterati da na ovaj ili onaj nacin dobiju dete, samo je problem kako ce to dete ziveti u Srbiji danas sa gay roditeljem ili roditeljima
By katarinadimedici
Mislim da bi mnogi gay parovi bili bolji roditelji nego hetero, ali uz puno odricanja i dobru "masku" radi okoline! Govoriti o nekom normalnom braku i gajenju deteta, danas u Srbiji je apsurd,a verovatno još decenijama unapred! Za normalan razvoj deteta, najvažnija je ljubav iz koje prizilazi sve ostalo! ?emu potencirati sexualnost? Svaki roditelj treba da bude svestan ?injenice da su deca osetljiva na tu temu, zna?i treba proceniti trenutak kada si sposoban za roditeljstvo, jer to automatski zna?i odricanje. Po meni veza koja je zasnovana na ljubavi, mora da se menja, da se nadograðuje. U po?etku vlada strast, zaljubljenost, kasnije ti je na prvom mestu poverenje, a onda je normalno da poželiš i potomstvo, da obogati život. Nije bitno na koji na?in ?e homosexualni parovi da se ostvare u tome, bitno je da to bude u pravom trenutku kada su oboje zreli za to i mislim da onda ne bi trebalo da bude problema.Uloga roditelja podrazumeva da se sexualnost ostavlja iza vrata spava?e sobe, a da se pred detetom iskazuje druga vrsta ljubavi,bez obzira na njihov sexualni izbor! Isto tako, moram re?i da o "materinskom" instiktu, govore samo oni koji ne priznaju da o?evi mogu biti mnogo bolje majke i da je sve samo stvar ose?anja i shvatanja."Ti si majka i prirodno je da ti budeš uz decu, jer niko ne može da ih voli kao majka"!? Potpuno neta?no! Moj muž podjednako voli našu decu, kao i ja, podjednako je vezan za njih i imamo identi?ne "instikte" kada su deca u pitanju.
By katarinadimedici
U Srbiji je danas na snazi potpuno pogrešna socijalna politika, zato i ima toliko zlostavljane i izrabljivane dece, dok sa druge strane je skoro nemogu?e usvojiti dete. Problem je i za heterosexualne parove, a kamoli za pojedince ili gay parove, kojima nije omogu?eno uopšte da predaju takav zahtev! Na taj na?in se napuštenoj deci uskra?uje mogu?nost da naðu dom i ljubav, dok se isto tako teško otkriva nasilje nad decom jer su roitelji "normalni" i tek kada se desi nešto zaista vidljivo, oduzima im se dete! Šta re?i za roditelje koji svoje dete staro tri godine ostavljaju samo u ku?i za vreme radnogvremena i po 9-10 sati?! Ali oni su "normalni" i "radni" ljudi, te se takvo pitanje uopšte ne postavlja! Kako bi vi reagovali kada bi znali za neki slu?aj zlostavljanja u porodici? Kome bi prijavili i da li bi se vaše mišljenje uvažilo, naro?ito ako bi se znalo za vaše polne sklonosti?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by katarinadimedici
Mislim da bi mnogi gay parovi bili bolji roditelji nego hetero, ali uz puno odricanja i dobru "masku" radi okoline! Govoriti o nekom normalnom braku i gajenju deteta, danas u Srbiji je apsurd,a verovatno još decenijama unapred! Za normalan razvoj deteta, najvažnija je ljubav iz koje prizilazi sve ostalo! ?emu potencirati sexualnost? Svaki roditelj treba da bude svestan ?injenice da su deca osetljiva na tu temu, zna?i treba proceniti trenutak kada si sposoban za roditeljstvo, jer to automatski zna?i odricanje. Po meni veza koja je zasnovana na ljubavi, mora da se menja, da se nadograðuje. U po?etku vlada strast, zaljubljenost, kasnije ti je na prvom mestu poverenje, a onda je normalno da poželiš i potomstvo, da obogati život. Nije bitno na koji na?in ?e homosexualni parovi da se ostvare u tome, bitno je da to bude u pravom trenutku kada su oboje zreli za to i mislim da onda ne bi trebalo da bude problema.Uloga roditelja podrazumeva da se sexualnost ostavlja iza vrata spava?e sobe, a da se pred detetom iskazuje druga vrsta ljubavi,bez obzira na njihov sexualni izbor! Isto tako, moram re?i da o "materinskom" instiktu, govore samo oni koji ne priznaju da o?evi mogu biti mnogo bolje majke i da je sve samo stvar ose?anja i shvatanja."Ti si majka i prirodno je da ti budeš uz decu, jer niko ne može da ih voli kao majka"!? Potpuno neta?no! Moj muž podjednako voli našu decu, kao i ja, podjednako je vezan za njih i imamo identi?ne "instikte" kada su deca u pitanju.
Odlican post! Upravo tako, :up: , :up: !
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by katarinadimedici
U Srbiji je danas na snazi potpuno pogrešna socijalna politika, zato i ima toliko zlostavljane i izrabljivane dece, dok sa druge strane je skoro nemogu?e usvojiti dete. Problem je i za heterosexualne parove, a kamoli za pojedince ili gay parove, kojima nije omogu?eno uopšte da predaju takav zahtev! Na taj na?in se napuštenoj deci uskra?uje mogu?nost da naðu dom i ljubav, dok se isto tako teško otkriva nasilje nad decom jer su roitelji "normalni" i tek kada se desi nešto zaista vidljivo, oduzima im se dete! Šta re?i za roditelje koji svoje dete staro tri godine ostavljaju samo u ku?i za vreme radnogvremena i po 9-10 sati?! Ali oni su "normalni" i "radni" ljudi, te se takvo pitanje uopšte ne postavlja! Kako bi vi reagovali kada bi znali za neki slu?aj zlostavljanja u porodici? Kome bi prijavili i da li bi se vaše mišljenje uvažilo, naro?ito ako bi se znalo za vaše polne sklonosti?
Takodje, :up: , :up: !
By wesela_uchiteljica
Ovako...
Ja imam dve predivne devojchice i ponosna sam na njih jako.Jedna studira a druga ide u prvi razred gimn.
Iako sam samohrana lez-majka,smatram da sam ih izvela na pravi put i nazalost u njih nisam unela dovoljno ljubavi(lez ljubavi) pa me malo brine njihova normalna sexualnost :( al shta je tu je...
Chak je i mladja opsednuta mushkarcima,alla nifomanka...al dobro,valjda ce shvatiti shta je i njena majka,nazalost neshto kasnije...

Toliko od mene :)
Volim vas sve,
Vasha uchiteljica!
*kiss*
Korisnikov avatar
By Zenica_boy
Ja bih želio biti roditelj i to što prije:astral2:
Korisnikov avatar
By Dirrty
a sto da ne?
to je individualna stvar. nije vezano za sexualno opredeljenje.
Korisnikov avatar
By coka
Ima da imam 4 dece! smislila sam im i imena!
Korisnikov avatar
By Frizerka
Roditelj je roditelj.Zna se koja je njegova uloga i kakve su njegove obaveze,tako da ne bih pravila poredjenje str8 i gay roditelja na osnovu sexualnog opredeljenja,vec kao ucesnike u ulozi "roditelj"
Bitno je da je osoba dobar covek,da je pazljiva i da istraje u tome,da jednom bicu u usponu prokrci put dok ne stasa u odraslu osobu.
Generalno problem postoji u spremnosti ljudi da se za nesto zrtvuju i daju neki svoj doprinos.Vecina zeli da se svet oko nji okrece i navikli su samo da se oko njih titra.Egoizam je malo uzeo maha,a dete nije igracka koja ce se ucukati video kasetama,video igricama i recima "hajde idi napolje da se malo odmorim"
O ovome mogu tri dana,ali za sada ovoliko od mene :tehno:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Frizerka
...
Generalno problem postoji u spremnosti ljudi da se za nesto zrtvuju i daju neki svoj doprinos.Vecina zeli da se svet oko nji okrece i navikli su samo da se oko njih titra.Egoizam je malo uzeo maha,a dete nije igracka koja ce se ucukati video kasetama,video igricama i recima "hajde idi napolje da se malo odmorim"
...
Tako sam i ja do skoro razmisljala ali od skoro mislim da i dete svojim postojanjem u zivotu coveka/zene i te kako menja osobu, pa da to sto je bilo pre nije garancija za posle. Moja bliska prijateljica koja je celog zivota bila neodgovorna, nijedan posao nije mogla da zadrzi, neozbiljna i nezrela licnost - sada sama odgaja dete... Da sam pre rodjenja deteta mogla da kazem koja je osoba najnepogodnija narocito da sama bude roditelj - nju bih verovatno izabrala. A ispalo je da je maximalno posvecena detetu, da je postala odgovorna i ozbiljna, cak i preterano nekad mi se cini, ne lici uopste na onu osobu od pre...
Korisnikov avatar
By Pele
Ovo su sve odlični postovi, sa super načinom razmišljanja. Ali ne slažem se samo u jednoj stvari: nije isto da li će odgajati dete jedan, dva roditelja, homoseksualni par ili neka druga opcija... Ne kažem da su hetero roditelji bolji ili gori od drugih (mada je to sigurno linija manjeg otpora), ali svakako nije ni isto.

Ali, ja imam nekoliko pitanja: Koliko još ljudi ima isto ovakvo mišljenje? Možemo spekulisati o ovoj ideji koliko hoćemo, ali da li ćemo uspeti na pravi način da je prenesemo drugim ljudima? I u uslovima u kojima se nalazimo, postavlja se pitanje da li je uopšte moguće da jedan istopolan par dobije dete... Iako sam veoma optimističan, i svi mi imamo taj neki osećaj da ćemo jednoga dana biti roditelji, moramo da razmislimo i o mogućnosti da se to neće dogoditi (da ne bismo udarili glavom u zid posle). Vrlo dobro se sećam jedne rečenice iz serije "Seks i grad" nad kojom sam se zamislio: "Da li ćeš me voleti dovoljno da mi nadoknadiš činjenicu što neću imati dete?"

Ali ipak, kada god mislim o budućnosti, vidim sebe, svog dečka i našu dečurliju... :fige:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Pele
... "Da li ćeš me voleti dovoljno da mi nadoknadiš činjenicu što neću imati dete?"
...
Ja se sasvim razbolim kad pomislim da mozda necu imati dete... zato ne volim o tome ni da mislim, ako do toga dodje prilagodicu se, navikne se covek/zena na svoj zivot kakav jeste. Nalazicu smisao u drugim stvarima. A da bilo koja druga osoba nadoknadi to sto necu imati dete - ne moze...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Pele
Ovo su sve odlični postovi, sa super načinom razmišljanja. Ali ne slažem se samo u jednoj stvari: nije isto da li će odgajati dete jedan, dva roditelja, homoseksualni par ili neka druga opcija... Ne kažem da su hetero roditelji bolji ili gori od drugih (mada je to sigurno linija manjeg otpora), ali svakako nije ni isto.
sve si rekao samo ne zbog čega tako misliš.
Korisnikov avatar
By Pele
O.K. Hipotetički rečeno da imamo dva savršena para (homo i hetero) koji pružaju svome detetu ljubav, dom i sve ostalo što je potrebno...

Radi pritiska društva u svom najosetljivijem dobu, dete homoseksualnog para će doživeti osuđivanje, tipa: "Ko ti je mama, a ko tata?", itd. Svi znamo kako deca mogu da budu surovo iskrena i okrutna. To može da utiče na detetovu psihu na više načina: da očvrsne i da postane imuno na tuđe zezanje, da postane snalažljivo i da zna kako da odgovori drugima, ili da se povuče i postane asocijalno okrivljujući sebe ili čak i društvo, može okriviti svoje roditelje i da bude besno na njih tako da oni ne mogu više uticati na njega...

Ili ova paralela, jedno lepo, dobro i pametno dete bi kod hetero para moglo da postane umišljeno i egocentrično, ali i mirno i fino jer su mu svi čitav život govorili kako je ono pametno, lepo, sve super... Dok bi možda dete kod homoseksualnog para bilo prizemnije i sposobnije, jer su ga tokom čitavog života tretirali kao nekoga ko je gori. To može dovesti i do potrebe istog tog deteta da se previše iskazuje u društvu.

Čak bi i dete homoseksualnog para, koje toliko voli svoje roditelje, i koji mu pružaju ljubav i podršku moglo da, ugledajući se na njih, proklinje svoju heteroseksualnost, i da pokušava do postane homoseksualac/ka.

Faktora je bezbroj, koliko je i mogućih scenarija, ali sve se svodi na ovo: promeniš li samo jedan faktor, sve se ostalo menja (pogotvu kada je to nešto toliko značajno kao porodica/roditelji). Tako da mislim da je malo smešna izjava da je sve to potpuno isto, i da nema nikakve razlike...
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
sve to što si ti naveo može doživeti dete bilo kog hetero para. na primer, mene su hetero mama i hetero tata puno mazili i pazili i uvek sam imao dobre ocene, pa sam postao jako egocentričan i do kraja osnovne nisam imao drugare. što je uslovilo neke druge moje adolescentske krize. i tako dalje.

misliš da deca različitih hetero parova ne doživljavaju isti takav pritisak o kojem ti pričaš? zato što mamica i tatica nisu puni ko brod, zato što je u pitanju romsko dete, zato što se ne oblači lepo, zato što živi na selu ili šta god.

ako se složiš sa mnom da su svi parovi različiti (što se po meni podrazumeva, jer su i svi ljudi međusobno različiti), onda si izgleda malo promašio temu. mislim da se ove priča generalizovano o dve grupe: o grupi gej parova roditelja i o grupi str8 parova roditelja.
Korisnikov avatar
By Pele
Ma znam ja sve to, i apsolutno se slažem sa tobom. Ali, ja uopšte nisam o tome govorio. Pitanje je bilo da obrazložim zašto mislim da to nije isto.

Sve je ovo hipotetički tj. zanemario sam sve ostale uslove. Hell, kako bi bilo tebi da su ti roditelji homoseksualni? Zamisli, bez svih onih genetskih i ostalih zezancija. I ponovo kažem, ne kažem da ima išta loše u tome... Na istim smo kolosecima, ali idemo različitim vozovima.

Čitava bulumenta ti je ovo, zbunih i sam sebe....
Korisnikov avatar
By TheTree
...hmmm,zanimljivo..
Ja jesam razmisljala do pre godinu dana o tome da rodim dete..ali sam odustala..Jedini razlog je to sto ja NE MOGU da znam kako bi to dete reagovalo na to sto ima dve mame.Naravno da bi to dete bilo voljeno i paznje mu ne bi nedostajalo jer jeste zeljeno..ali mislim da ne mogu biti toliko sebicna i tako nekome "odrediti"zivot,mislim da bi to bio prevelik pritisak za dete.Sredina jeste takva kakva je,ljudi zlonamerni,deca provociraju..nemam srca da to nekom priredjujem samo zato sto JA TO ZELIM.Mislim da je rizik prevelik,jer ne mogu da znam kako bi to uticalo na jedan mali slatki nevini zivot..Mozda bi bilo sve ok..ali onaj deo verovatnoce da i ne bi..mi je dovoljan razlog sto sam odustala..Ne bih mogla da podnesem da makar i na trenutak osetim da se to detetu lose odrazava na zivot(zbog cackanja okoline),ili da ono samo ne ume u tome da se snadje.Bilo bi nam oboma strasno...Ne mogu toliko da rizikujem,pa makar i ne imala dete..
Korisnikov avatar
By Val
Uf! Citam ove odgovore i ne verujem.

Cuj, rizik je imati dete? Ili je rizik imati dete s osobom koju volish? Ili u cemu je fazon?

Pa vi (pojedini) bre sami sebe ne prihvatate. Kako onda drushtvo da vas prihvati?

To dete ce da odrasta u porodici punoj poshtovanja, ljubavi, neznosti, topline. Bice mu normalno shto ima dve mame, jer za drugo ne zna...I to je rizicno? Pa jedino ako je bolje da odrasta u str8 porodici koja je eto osnovana samo kako komshije ne bi pricale... Uzas!
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by Frizerka
Roditelj je roditelj.Zna se koja je njegova uloga i kakve su njegove obaveze,tako da ne bih pravila poredjenje str8 i gay roditelja na osnovu sexualnog opredeljenja,vec kao ucesnike u ulozi "roditelj"Bitno je da je osoba dobar covek,da je pazljiva i da istraje u tome,da jednom bicu u usponu prokrci put dok ne stasa u odraslu osobu.
O ovome mogu tri dana,ali za sada ovoliko od mene :tehno:
:up: :hail:
Korisnikov avatar
By TheTree
....'Aj dobro sad..
Na odrastanje deteta ne utice samo ljubav,paznja i postovanje i toplina u krugu porodice,na odrastanje deteta utice mnogo toga vise..I geni,i vaspitanje i uticaj okoline,i dete samo,kakvo je po sebi..A ne znam koliko bi mu bilo normalno odrastanje sa dve mame..jer ce vremenom(kada bude spoznalo da na ovom svetu ima jos male slatke dece)videti da svi ostali imaju mamu i tatu a kod njega je drugacije.I kada te tako mali pita zasto je to tako ne verujem koliko bi mogao da shvati zaista..Deca ne vole da budu drugacija od ostalih,i njima je veoma bitno kako ce se uklopiti sa drugima,i cim si malo razlicit po necemu deca te ili bockaju ,ismejavaju,ne prihvataju u igru..Jako su osetljiva,i treba paziti kako ce nesto uticati na njih,jer niko ne zna kako se nesto na njih moze odraziti..
Zamisli da mu neko nesto ruzno dobaci na ulici(a to je itekako moguce),zar ja treba tako malom da mu kazem:"Ma hej,ne obracaj paznju na to",na sta ce dete da kaze:"Ma vazi..."...Pitanje je-sta to moze u njegovoj glavi da napravi.Takve stvari ostaju..
Ma bre ovde nije lako ni ziveti kao gay,mi(pojedini)jesmo svesni toga,a da nekom jos unapred "dodelim" gay mamu..hmm..dzaba uticaj i toplota toplog doma..ja svakako mislim da tom detetu ne bi bilo lako,tj..bilo bi mu teze nego vecini dece iz hetero brakova..A da bi bilo tretirano isto-ma nema sanse..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!