Originally posted by cheda
I ne samo da bih pristao, nego smatram da cu biti odlican roditelj.
Pitanje neophodnosti prisustva roditelja oba pola je cista glupost determinisana patrihajrhalnim uredjenjem drustva. Majka kao 'roditelj bez kojeg dete ne moze' je zaostavstina jednog takvog sistema i, kako je to dobro rekla antropolog Margaret Mead, sve te teorije koje potenciraju vezanost majke i neophodnost iskljucivo njene, a ne i oceve ljubavi prema detetu predstavljaju jos jedan u nizu pokusaja da se majka veze za kucu i domacinstvo za sta se patrijarhat svesrdno zalaze.
...
Detetu trebaju roditelji i ljubav.
Problemi u drustvu su realni i najlakse se resavaju promenom drutva. A postoje i oni tezi nacini.
Cedo "Two thumbs up"
Dakle, kao i Ceda, ne sumnjam da cu biti odlican roditelj.
A smatram da imam dovoljno ljubavi da pruzim detetu.
Ukoliko se i pokaze da nesto ne znam, imam dovoljno zdravog razuma da pitam nekog ko to zna.
Originally posted by Franck Whitson
Muskarci imaju ocinski instinkt.
Drugaciji je od materinskog, ali je jak.
Voleo bih da se ovde ukljuci i neki roditelj.
Gay moze da bude dobar ili los, kao i str8.
A da dva muskarca ne mogu da odgaje dete, to stoji, kao ni sto ne mogu dve zene. Razlog nije nedostatak ljubavi, vec nemogucnost da se detetu podjednako predoce i musko i zensko gledanje na svet, i muski i zenski stav, i muska i zenska osecajnost i ljubav. Dok je god je to razlicito, dokle god je samo zena sposobna da rodi i dokle god je za rodjenje potreban spermatozoid (znam da postoje banke sperme i da se moze donirati), decu treba da odgaja heteroseksualni par.
Koliko god to nama da smeta i da nas pogadja.
Ne radi se o smetnji ili pogadjanju. Biti bioloski roditelj nije isto sto i biti osoba koja odgaja dete. U svetu gde je najveca moguca stvar koju covek moze da ostvari je nesuvislo insistirati na Ocu i Majci.
Prost razlog: Niko se nije naucen rodio, pa ni Ocevi ni Majke. A to sto im se zadesilo da im je biologija odradila posao ne znaci da su i psihologija i pedagogija uskocila gde treba.
U smislu, da ukoliko postanes otac, ne znaci da ces po svaku cenu odraditi posao oca kako valja, vec da ce vreme pokazati koliko si bio posvecen i dobar vaspitanju deteta i nacinu te kvantitetu ljubavi i paznje koje mu posvetis.
Sta je tebi Chedo?
Ja bih voleo svoje dete da odgajam sa muskarcem.
Pitam samo kako ce se ono suociti sa ostalom decom.
I lepo je pisalo da se ne radi o nedostatku ljubavi, vec o dva razlicita bica u coveku i zeni.
Pa nek sam i konzervativan, ali ne vidim razlog da me proglasis monstrumom samo zato sto sam tradicionalista. Svasta.
Hajde da razdvojimo dve stvari:
Prva su potrebe deteta, a druga su efekti drustva.
Sto se tice potreba deteta, pa mislim da vecina ovde citalackih, pa i ti moze da se slozi koliu je problematiku njima napravio nedostatak ikakvog homoseksualnog modela. Takodje je sada uskladjivanje sebe i prihvatanje svoje homo/biseksualnosti lakse nego pre nekoliko godina, cisto zbog pristupacnosti modela.
Sad, ja mogu da verujem da je taj model ne bas najsjajniji te da mu treba dorade, ali i ovaj i ovakvi sajtovi doprinose razresenju mnostva problema i mnogih kriza.
Isto tako, bilo koje dete koje raste kod istopolnih roditelja ima sasvim dovoljno prilike da usvoji modele onog pola koji nije fizicki prisutan u porodici. Tu su roditelji drugova i drugarica, tu su knjige, filmovi. Dakle, ako dete odrasta u istopolnoj zajednici, to ne znaci da ce biti sasvim odvojeno od drugog pola. Ja se opet vracam na price gde se roditelji razvedu, pa dete raste samo sa majkom, sa majkom i tetkom, sa babom i dedom, samo sa ocem itd... Mislim deda ce da mu da savrsen model muskarca... (nije nego)
Dakle, bitno je da to dete dobije dovoljno ljubavi, podrske, razumevanja.
Sto me vraca na efekte drustva. Sta god da je drustvo umislilo, ili usvojilo, detetu je VRHUNSKI AUTORITET roditelj. Roditelj pomaze detetu da formira svoje standarde, sisteme vrednosti, pa cak i da vaspitanje deteta usmerava ka drustveno pozeljnim ciljevima ili od njih.
Takodje, iz licnog iskustva znam da nijedna razlika medju decom nije vecna. Pogotovu su deca prilagodljiva, te ce deci na koju se neko vreme upire prstom, jer su iz istopolnih zajednica, to prestati da se desava. Desice se nesto sto ce drugoj deci privuci paznju, te bar u igri na ulici nece biti problema. Bitku sa ostalim roditeljima treba da bije istopolni par koji odgaja to dete.
Mislim da smo pobrkali loncice.
Ja i dalje mislim da je dete bolje odgajati u heteroseksualnoj nego u homoseksualnoj zajednici. Smatram da je to prirodna sredina, i da drustveni razvoj koji je doveo do uspostavljanja homoseksualnih zajednica i brakova ne mora da nuzno znaci i bolje uslove za dete.
Mozda ja kao roditelj ne vidim stvari najjasnije, ali nisam stekao utisak da bi dete u homoseksualnoj porodici bilo srecnije.
Nisu ni svi homoseksualci isti. I ne znaci da bi dva muskarca ili dve zene ponudile vise ljubavi detetu od hetero para koji je to dete rodio iz ljubavi.
Takodje ne znaci da bi dvoje roditelja pruzili vise ljbavi nego dvojica ili dve.
Originally posted by Teodora
Pa pitanje je bilo "gay roditelj - dobar ili los", a ne kakav je stav okoline prema djetetu odgajanopm u gay zajednici. a to je sasvim druga prica i slazem se da to nije ni malo pametno uraditi u srbiji.
sto se tice dva razlicita bica u muskracu i zeni to je tacno i bas zato nema nikakvih problema da dva muskarca odgajaju djevojcicu ili dvije zene djecaka. jer su oni uvijek djecak i djevojcica kako go da ih odgajas. kakvo god vaspitanje da dobiju oni ce ih sami prilagoditi svojem unutrasnjem bicu. tj., filtrirati (vec sam to pomenula, ali si ti pogresno shvatio ili sam ja bas loee objasnila). uostalom djeca se ionako ne vaspitavaju u cetiri zida nego vide i sav ostali svijet oko sebe. e, tu se vracamo na odnos okoline, pa kazem sva sreca te postoje i druge zemlje osim zemlje srbije.
znaci gay roditelj, kao uostalom i hetero, moze a ne mora biti dobar roditelj, sve zavisi od osobe do osobe
Ne smatram da svaki istopolni par treba da ima svoju decu. Naprotiv, to je sasvim stvar izbora koji postujem. Isto tako ne smatram da svaki hetero par treba da ima decu. Druga je stvar sto drustvo to smatra, pa cak i zahteva. (jedite govna, milioni muva ne mogu da grese

- svaka cast za smajli)
I ja cekam taj dan. Ali mi tvoj post deluje kao pamflet neke NGO. Ipak, necu da se svadjam.
Mi se ne slazemo po ovom pitanju. Ja mislim da sam u pravu, ali OK. Takodje, drzim da je moguce i da gresim.
Posto vec zivimo u drustvu u kome je dovoljno "pogresno" biti peder te lezbejka, to ce drustvo dati sve od sebe da, ako vec roditelji nisu svesni svoje "nenormalnosti", bar dete izvede na prav put.
Pricamo o novom konceptu, jednom koji bi delimice resio veliku problematiku napustene i zapustene dece. Sticajem okolnosti sam natrcao na statistike o napustenoj i zapustenoj deci. Ne secam se tacnih brojki, ali sam se zaprepastio videvsi ih, a vec sam bio prilicno pesimistican na ovu temu (ili sam bar verovao da je tako).
Radi se o pravu - o ljudskom pravu - na roditeljstvo, koje, kako Ceda rece, nije vezano za aktivnosti jajnih celija te spermica. Takodje se radi o pravu deteta - o ljudskom pravu - na srecno detinjstvo. Pod time podrazumevam pravo na ljubav, podrsku i dom.
Negde, nekad mora da se krene sa tim. Mozda ce tom detetu biti najteze, ako razmatramo decu koja nakon njega odrastaju u istopolnim zajednicama, ali mu nikako nece biti najteze prema onome sta sve sada deca prolaze u zemlji nam Srbiji i kad nisu ni u najavi u prici gej roditelji.
Franck, pomenuo si da si roditelj... uz tvrdnju da dete treba da odrasta u heteroseksualnom okruzenju... a opet... ovde si, zar ne?
Ne zelim da se mesam u licne stvari, ali zar ne vidis kontradikciju u ovome?
Da me ne shvatis pogresno, daleko od toga da smatram da ne mozes biti dobar roditelj, ali, posto si vec roditelj, uz to dajes sve do sebe da budes dobar u tome, sta je zrtvovano za dobrobit deteta?
BTW, pamfleti NGO-ova su mahom pisani sa ciljom promene ponasanja, mnogi od njih na bolje. Te, ako neki nisu, ne znaci da treba odbaciti sve takve poruke...