Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Ima li brak smisao?

da, brak je temelj svakog društva i vrhunac zajedništva
10
43%
ne, brak je produkt patrijarhalnog društva i kao takvog homoseksualci ne treba da ga prihvate
13
57%
Korisnikov avatar
By ::fy::
Slika Uspešan brak danas predstavlja istinsku relikviju, jer ne samo što je sam po sebi prestao da bude životni cilj i sredstvo za postizanje sreće, već je i kao pojam gotovo ismejan i bačen na groblje dotrajalih ideala... S druge strane, dolazi do paradoksa u kome homoseksualni parovi počinju sve više da teže ka formalnom ozvaničenju svojih veza, a sama priroda takvog odnosa predstavlja vrhunac slobodnog izbora mimo svih tradicionalnih društvenih normi.

* za dalje pogledati http://www.b92.net/zivot/ljubav.php?nav_id=218697

Dakle, u trenutku kada se sve više hetroseksualnih parova odlučuje za vanbračnu zajednicu (koja je i u našem Ustavu potpuno izjednačena sa bračnom) i kada se sve česšće postavlja pitanje svrsishodnosti braka kao institucije - zašto homoseksualci toliko insistriraju na legalizaciji istopolnih brakova? Zašto su pederima brakovi toliko bitni? Zašto?

Ja zaista ne znam odgovore na ta pitanja, a nisam znao ni ocu da objasnim kada me je pita zašto toliko insistiramo na brakovima. Po meni, treba tražiti legalizaciju istopolnih zajednica.
By RACABG
evo ovako poznavao sam gay par koji je proveo 30 godina zajedno, zajedno su ziveli u stanu mog pokojnog prijatelja posle smrti mog prijatelja pojavila se rodbina koja je njegovog partnera izbacila iz stana i pored ugovora o izdrzavanju i testamenta koji je ostavio.
posto se i sam nalazim u slicnoj situaciji ,duga veza ....cesto se zamislim, sta bi se dogodilo da se meni nesto desi.... izadjem na ulicu i tresne me auto. zar moja rodbina koju jedva i da poznajem ima prava da izbaci nekoga sa kime sam ja proveo 10 , 20 , 30 godina i onda skapiram da je taj papir jedina stvar koja bi mi omogucila da obezbedim svog decka posle moje smrti
znaci nije bitan brak kao brak vec samo taj papir koji bi ga zastitio ako se meni nesto ne predvidjeno dogodi:sveca:
Korisnikov avatar
By unic0rn
da bi postojala ravnopravnost u smislu izbora.

dalje je sve osobno da li cete se venchavati ili ne.
Korisnikov avatar
By Paki
E bwe, kad postaviš ovako malo opcija za glasanje ili ih "specijalizuješ" do te mere da se prosto ne može glasati... baš bzvz...

Inače, slažem se sa unic0rnom - equal choices.

Meni lično je brak prilično stran i dalek ...
By Simor
A zašto je vanbračna istopolna zajednica manje patrijarhalna od bračne istopolne zajednice???

Elem, brakove treba dozvoliti iz prostoga razloga što se tako uređuju, u sadašnjem društvu, odnosi među ljudima, i zato što bračna zajednica omogućuje ljudima rešenje pravno-imovinskog statusa, a i reguliše položaj dece za one partnere koji žele da imaju decu. A onoga trenutka kada društveno uređenje bude savršenije i kada nivo ljudske svesti bude na višem nivou, potrebe za brakom verovatno neće ni biti ili će bar međusobni odnosi ljudi biti na drugačiji način tretirani. To je, isto, kao kada uviđamo sve nedostatke kapitalizma, ali se ipak zalažemo da žene, gejevi, ljudi drugih rasa moraju da imaju pravo da ravnopravno učestvuju u procesu rada i prolaze kroz poslovnu hijerarhiju.

Brak je jedno praktično pitanje, i sa njega treba skinuti sve one patetične, kvazi-romantične i malograđanske velove, zajedno sa onim šećernim mladencima sa vrha mladenačke torte. Brak nije nikakav dokaz ljubavi, jer iskrena i prava ljubav postoji i u odnosima koji su formalno sklopljeni kao brak i u onima u kojima taj formalni elemenat ne postoji.

Neću ponavljati svoje mišljenje da gej/lezbejski brakovi dekonstruišu patrijarhalno ustrojstvo brakova, da oni daju pravo građanstva i legitimnost gej egzistenciji, itd.

Uostalom, što nekima ne bi omogućili tako željeni trenutak slave, pa da se prijave u emisiju "48 sati svadba" na RTS? :venchanje:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by ForeverYoung
kome homoseksualni parovi počinju sve više da teže ka formalnom ozvaničenju svojih veza, a sama priroda takvog odnosa predstavlja vrhunac slobodnog izbora mimo svih tradicionalnih društvenih normi.
Originally posted by ForeverYoung

Dakle, u trenutku kada se sve više hetroseksualnih parova odlučuje za vanbračnu zajednicu (koja je i u našem Ustavu potpuno izjednačena sa bračnom) i kada se sve česšće postavlja pitanje svrsishodnosti braka kao institucije - zašto homoseksualci toliko insistriraju na legalizaciji istopolnih brakova? Zašto su pederima brakovi toliko bitni? Zašto?

Zabluda je da je moguća sloboda bez odgovornosti. Dakle, slobodan si da se odlučiš za monogamnu vezu uz prateće konsekvence ponasanja ili da se ne odlučiš. U oba slučaja snosićeš posledice svog izbora. Vernost nekome je stvar ozbiljnosti i jedan od elemenata vaše ljubavi. Nije svako sposoban ili disponiran za tako nešto i treba poštovati različitosti u tom pogledu. Brak kome teze gayevi se ne formira u pravcu repliciranja patrijarhalnog obrasca, već teži da omogući pristup gayevima elementarnim ljudskim pravima iza koje leze osnovne ljudske slobode.

Kao sto individua pojedinacno ima svoje dostojanstvo, tako i njene afilijacije moraju biti priznate u drustvu pratecim pravima. Nonsens je zalagati se za prava individua, izmedju ostalog i prava gejeva a ne proširiti korpus slobode i zaštite na povezivanje parova i pravnu legalizaciju. Gay partnerstva su deo sloboda građanskog društva kome težimo i pretpostavljaju princip ravnopravnosti i odgovornosti pojedinaca. Dakle njihov cilj je da se afirmise sloboda zivotnog izbora, olaksa gay egzistencija.

Naravno, ni jedna drustvena institucija i pravna regulativa ne moze osloboditi pojedinca od odgovornosti. Gay partnerstva sasvim sigurno olaksavaju gay egzistenciju a pojedinacni neuspesi u tim partnerstvima ne dovode po meni ovu premisu u pitanje.

Svaka ozbiljna zajednica posle izvesnog vremena tezi da se strukturira i dobije pravnu zastitu da ne bi doslo do situacije o kojoj govori RacaBg. Stoga su ovakva partnerstva ravnopravna drugim oblicima ostvarivanja veza i ne mogu biti dovedena u pitanje.
Korisnikov avatar
By Frizerka
Danas je brak postao obican trolisni toalet papir sa kojim se vecina brzo obrishe.Bitno je da postoji ljubav izmedju dve osobe,da se one medjusobno slazu,imaju poverenja,da se zalazu jedno za drugo u zajednickom zivotu i cine ga jedno drugom lepsim.Papir nista ne garantuje i nije merilo ljubavi.
Poznajem mnogo parova koji zive zajedno,imaju cak i decu,ali se nisu vencali.Razlika je u tome sto nemaju taj famozni papir,a sve ostalo je isto.Problem je sto mnogi misle da ce tim papirom nekog staviti u okove i prikovati za sebe...

A sto se tice istopolnih brakova,tu sam istog misljenja da papir ne znaci nista.Bitno je da postoji ljubav.
:sunce:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Moja podrska uglavnom svim postovima na ovu temu!

@FY
zasto tvoje opcije nisu bile malo sire?
i, nadam se da su ti u sumama sumarumu svih ovih postova, odgovori dati za tvoje nedoumice!:grin:
Korisnikov avatar
By Torry
po meni nema

cak i kad vidim da ga hetero parovi olako shvataju, sta tek onda da kazem za nas

inace jesam za zajednicu ali brak smatram samo parcetom papira koji mi iskreno i ne treba
Korisnikov avatar
By Anhedonie
zar ne bese da je usvajanje deteta dozovljeno samo u bracnoj zajednici?

ako je tako onda je zabrana sklapanja bracne zajednice isto sto i zabrana usvajanja dece, sto nije mala stvar.
By alexandermagic
Naravno da ima.

To što ga ja ne bih nikad i ni s kim sklopio, niti ga podržavam, je samo rezultat moje zadrtosti, što ne znači da ne vidim očito.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Anhedonie

ako je tako onda je zabrana sklapanja bracne zajednice isto sto i zabrana usvajanja dece, sto nije mala stvar.
Ne, usvajanje dece kod nas je dozvoljeno i vanbracnim parovima i singl osobama.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by unic0rn

da bi postojala ravnopravnost u smislu izbora.

dalje je sve osobno da li cete se venchavati ili ne.
Pisala puno puta na ovu temu ali ovo je sustina...

Mada ravnopravnost u smislu izbora se opet ne postize za sve ljude... Ne postoje poliamorni brakovi... Bez obzira sto neko moze biti u poliamornoj zajednici godinama, zakon ce priznavati samo onu osobu koja je u zvanicnom braku sa drugom osobom...

Inace mislim da brak nije samo papir... Posto smo mi odgojeni u drustvu ono je uticalo na nas na mnoge nacine, nekih nismo ni svesni. Jedno je kako mi dozivljavamo a drugo drugi ljudi. Naravno ovo prvo je najznacajnije ali deluje i drugo. Ogromna vecina ljudi ima uobicajeno shvatanje braka, van toga shvatanja nista ne postoji. To je porazavajuce i za brak jer se ljudi shvataju kao dosadna ista bica koja funkcionisu svi na isti nacin.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Originally posted by Dina
Originally posted by Anhedonie

Ne, usvajanje dece kod nas je dozvoljeno i vanbracnim parovima i singl osobama.
e fino onda.
Korisnikov avatar
By 2kune
ima utoliko što bez braka nema razvoda... :vogue:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Simor

Elem, brakove treba dozvoliti iz prostoga razloga što se tako uređuju, u sadašnjem društvu, odnosi među ljudima, i zato što bračna zajednica omogućuje ljudima rešenje pravno-imovinskog statusa, a i reguliše položaj dece za one partnere koji žele da imaju decu.

Brak je jedno praktično pitanje, i sa njega treba skinuti sve one patetične, kvazi-romantične i malograđanske velove, zajedno sa onim šećernim mladencima sa vrha mladenačke torte.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!