Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By smaug
O, jes!
Do sad sam jela neke pitice koje lice al nisu rekbu.
Mene bas briga sucim je. Mislim samo da ne mogu prazan. Mada kako povremeno kriziram...Jos samo da srpski jogurt pocnu da izvoze...
Uzgred, da li je burek samo burek sa mesom a sve su ostalo pite?
I koji je i gde najbolji. Moj brat kaze da je kvalitet bureka obrnuto proporcionalan cistoci buregdzinice/pekare - cista pekara = grozan burek.

Politika: Burek stigao do Irske
Sreda, 13. maj 2009. 00:54

Dok ovo pišemo (utorak posle podne) upravo se u Cirihu istovaraju dve tone bureka sa sirom, dopremljenog iz Prokuplja. Prokupčanin Dragiša Milovanović, poznat kao Gile Pekar, sa ponosom ističe da je reč o prvim količinama ovog proizvoda iz Srbije koje su plasirane na tržište jedne od zemalja Evropske unije. Iako Giletova firma još ne izvozi u Irsku, posredni putem njegov burek je dospeo do Dablina, što jer naročiti obradovalo jednog tamošnjeg ljubitelja mrsnog zalogaja.

A da bi prokupački burek "preplivao" Lamanš, trebalo je proći mnoge staze i bogaze, bezbrojne prepreke, formalne i suštinske.

Najpre, objašnjava Milovanović, po propisima EU, nama nije dozvoljeno da izvozimo na njeno tržište proizvode životinjskog porekla. Zato su se on i njegov sin Miroslav, preko firme "Hameum internacional", koje su zajedno osnovali, snalazili.

Otac i sin, sa starom mlinarskom i pekarskom tradicijom, znali su da je burek atraktivan prehrambeni proizvod za veći deo Evrope. Najpre zato što je tamo mnogo radnika sa Istoka, za koje je ovo tradicionalno jelo najčešće za doručak i večeru. Ali i da je Zapadu već dojadio hot-dog. Zbog toga su odlučili da tamo šalju, najpre, prazan burek, zamrznuto testo u posebnom pakovanju.

Pokazalo se da je potez bio pun pogodak, pa su Milovanovići u Nemačkoj osnovali i sopstveno preduzeće, a sin Miroslav je uspeo da dobije i državljanstvo te zemlje.

Onda su krenuli, kad su to propisi dozvolili, da na to tržište plasiraju i burek sa voćem i povrćem (jabuke, višnje, spanać...), pa i da koriste palmino ulje, jer srpska mast i ulje nisu bili dozvoljeni.

A onda je odobreno i da mogu da izvoze i burek sa mesom. Na izvoz bureka sa sirom, što je "vrh" ovog prastarog izuma istočnjačke gastronomije, čekali su ravno četiri godine. Jer, i na Istoku i na Zapadu svi znaju za ovo pecivo punjeno sirom. Ali, još je na snazi zabrana uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije u zemlje EU.

Malo je, međutim, onih koji su znali da je, ipak, dozvoljen uvoz prehrambenih proizvoda koji u svom sastavu imaju najviše do 50 odsto sira i mleka. Taj propis, kaže Dragiša Milovanović, objavljen je i u službenom glasniku EU još u maju 2007. godine, a da to čak ni u našim resornim ministarstvima nisu znali.

Njegovom sinu Miroslavu na to su skrenuli pažnju nemački poslovni prijatelji, pa su prve količine bureka sa sirom iz Prokuplja uspešno prešle sve granične kontrole i već su na tržištima Zapadne Evrope.

"Već spremamo pet tona takvog bureka za tržište Engleske, a upravo sam dobio jedno za nas veoma ohrabrujuće pismo. Piše nam neki Irac iz Dablina da je u tom gradu kupio naš burek i da je oduševljen ukusom i kvalitetom. U Irsku mi još ne izvozimo, ali je tamo naš kupac iz Holandije uspeo da plasira burek iz Prokuplja. Naravno, ponosni smo što se u Irskoj saznalo za naš grad, ali i što nam se široko otvaraju vrata za neograničeni izvoz", kaže Dragiša Milovanović i dodaje da pohvale iz cele Evrope stižu i putem Interneta.

Milovanović sa olakšanjem kaže da sada može da se posveti proizvodnji i kvalitetu bureka, jer više ne mora da brine o mnogobrojnim dozvolama i hrpama papira koje je morao da pribavlja. I to ne samo od naših instituta, koji potvrđuju kvalitet i poreklo životnih namirnica koji ulaze u sastav bureka, nego i raznih međunarodnih inspekcija i komisija, kroz koje mora da se prođe, da bi se došlo do kupaca u Minhenu, Cirihu, Londonu...

A dve tone bureka, koliko se redovno mesečno izvozi u Nemačku i Holandiju, uskoro će se najmanje udvostručiti. O bureku iz Prokuplja i poslovnom uspehu u izvozu, nadaju se Milovanovići, tek će se čuti.
Korisnikov avatar
By Boshko
dok ne pojedes burek u Nisu neces ni znati sta je burek.. :)
Korisnikov avatar
By Madonna
ah... secam se kad se svi "umastimo" u skolskim klupama na vel'kom odmoru :prase:

jes' da je smrt but- I <3 burek
Korisnikov avatar
By ns.happy
divno. jedva cekam da i galenika pocne lekove za pritisak slati u eu ;)

ont - ne volim burek koliko pitu zeljanicu... :D
Korisnikov avatar
By ns.happy
Originally posted by Boshko
e a ovo ja mislim da svaki grad/region/pokrajina/drzava kaze za sebe. burek i cevapi su toliko ''posebni'' i ''najbolji'' bas tu negde a tamo drugde ne valjaju... :)
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by ns.happy
divno. jedva cekam da i galenika pocne lekove za pritisak slati u eu ;)
I nesto protiv holesterola. :)
Nece to od bureka....
Korisnikov avatar
By Boshko
e a ovo ja mislim da svaki grad/region/pokrajina/drzava kaze za sebe. burek i cevapi su toliko ''posebni'' i ''najbolji'' bas tu negde a tamo drugde ne valjaju... :)
ne znam dal kazu drugi gradovi.. al znam da je niski najbolji :P mozda ima veze sa tradicijom pravljenja i jedenja istog? :)
Korisnikov avatar
By ns.happy
pazi, vojvodjani su najdeblji, dakle, oni znaju najbolje da jedu :P
Korisnikov avatar
By smaug
ne znam dal kazu drugi gradovi.. al znam da je niski najbolji :P mozda ima veze sa tradicijom pravljenja i jedenja istog? :)
Ama, ljudi konkretno: ime, prezime, ulica i broj gde se dobro njupa burek.
Ocu u Nis da jedem burek, al de u Nis?
Korisnikov avatar
By Boshko
mozda neke druge stvari.... ali mi se zgadilo kad sam video da burek seckaju i jedu viljuskom i nozem:smirk:
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by smaug

Uzgred, da li je burek samo burek sa mesom a sve su ostalo pite?
pa kod nas ne, a ovi iz Bosne kazu da da :)

burek je zakon, ali i nacin da se udebljas ko prase dok kazes keks.

najbolji burek kod nas prave Albanci.
Korisnikov avatar
By ns.happy
mozda neke druge stvari.... ali mi se zgadilo kad sam video da burek seckaju i jedu viljuskom i nozem:smirk:
jos ako operu ruke pre jela, uzas... :povraca:
Korisnikov avatar
By Boshko
jos ako operu ruke pre jela, uzas... :povraca:
ne karikiraj :seronjo:
Korisnikov avatar
By Boshko
Ocu u Nis da jedem burek, al de u Nis?
Kod Mićka, prekoputa gimnazije u centru, kod antona na crvenom pevcu.. Ili na Trošarini, prekoputa ekonomske škole

samo se nadovezah :nokti:
nismo pricali o sanitarnom minimumu nego o kulturi ishrane :kiss:
Korisnikov avatar
By Darling
Bureeeeek! :bale:
Ja volim sa sirom, jer imam lose iskustvo sa mesom, tj. naletela sam na burek u koji su stavili soju i crni luk, a crni luk ne podnosim( soja-sta je to? :lol: ), zgadio mi se, od tada jedem samo sa sirom...

Nikada necu zaboraviti 2001. godinu kada sam ustajala u 3 ujutro, da bih skoknula do pekare preko puta da kupim burek i jogurt i gledam Sakramento Kings vs L.A. Lakers! :sweet:

A, da, burek potice iz Turske, tacnije burEk, sa naglaskom na E, i slazem se sa Sejlorkom da ga kod nas najbolje prave Albanci...

P.S. Da ne zaboravim, jogurt popijem na kraju( ako ostane mesta:D ), a najvise volim da donesem burek kuci i pojedem sa dobro posoljenim paradajzom, gibanicu takodje! :D
Korisnikov avatar
By HARP
Moj doživljaj bureka:
Davno u obilasku pekare uveli su nas u salu gde se pravi burek. Debeli, dlakavi pekar koji je na sebi imao samo bele pantalone i kecelju oko vrata zahvatao je rukom mast iz plastičnog bureta i mazao na razvučenu koru budućeg slasnog bureka, dok je od silne vrućine znoj fajtao na sve strane:smeh:
By pipinveliki
Originally posted by FireGox
Moj doživljaj bureka:
Davno u obilasku pekare uveli su nas u salu gde se pravi burek. Debeli, dlakavi pekar koji je na sebi imao samo bele pantalone i kecelju oko vrata zahvatao je rukom mast iz plastičnog bureta i mazao na razvučenu koru budućeg slasnog bureka dok je od silne vrućine znoj fajtao na sve strane:smeh:
http://www.youtube.com/watch?v=rTkpQ5iw8QQ
By alexandermagic
Ne volim burek. Još kad vidim da ga žderu vrelog uz obavezan jogurt, nabio bih im ga da ne kažem gdje... :sweet:

Što se mene tiče pita sa sirom je sasvim okay za pojesti. Ponekad.
Korisnikov avatar
By starky
volim pogacu,volim mast i 'leba ali BUREK najvise odavde do neba :D
By Swanheart
burek sa mesom :bale:

i da, jeste bre mnogo dobar u Nishu
By superfly
probao onomad sa kačkavaljem i šunkom u nekoj
pekari ispod slavije, gde su vazda kilometarske kolone.
kakav šok za organizam, tri dana mi nije bilo dobro.
Korisnikov avatar
By KiWi
Volim bureke i pitice, ali smetaju mom stomaku ... Ne podnosi masno ...

Slažem se da je najbolji u Nišu. Jedne godine smo poslovno išli u Niš i probali burek ... Ne znam da li je do klime, vlažnosti vazduha, sastojaka, umešnosti burekdžije ili naše gladi, ali taj burek mi je ostao u sećanju kao najbolji koji sam ikada jeo.
By superfly
Originally posted by KiWi
Ne znam da li je do klime, vlažnosti vazduha, sastojaka, umešnosti burekdžije ili naše gladi...
:smeh: o ne tupi!!!

mora da si bio jako gladan.
Korisnikov avatar
By KiWi
Originally posted by superfly
Ne znam da li je do klime, vlažnosti vazduha, sastojaka, umešnosti burekdžije ili naše gladi...
:smeh: o ne tupi!!!

mora da si bio jako gladan.
umiruće gladan :) priznajem :)
Korisnikov avatar
By smaug

Jedne godine smo poslovno išli u Niš i probali burek ...
Juuu,cime se ti to bavis kad poslovno ides da probas burek?
Ocu i ja!
Korisnikov avatar
By erkondisn
joj za burek me sjeti jedan posjet sarajevu za novu godinu 2004. taman navecer na staru godinu trazio burek po gradu, i naidjem na neku buregdzinicu da uzmem za sve nas sa sirom (sirnicu jelte). kad ono, prodavac uvali za dzabe jos istu kolicinu onog s mesom, pravog bureka :)

bio sam nekako skeptican s obzirom da s takvima nisam imao dobrih iskustava, ali na kraju se pojeo sladje od sirnice.

inace, volim i krumpirusu (s puno papra i luka :) ) pored ona dva :) pomalo sam je cak i uspio usavrsiti :)
Korisnikov avatar
By KiWi

Ocu i ja!
Poslovno smo išli u Niš ... a probali burek zbog gladi ...

pogrešno sam se odrazio :)

Tada sam se bavio poslom koji nema veze sa mojim pravim (sadašnjim) zanimanjem. Prevozili smo neke knjige iz Bgd u Niš ...
Korisnikov avatar
By smaug

Ocu i ja!
Poslovno smo išli u Niš ... a probali burek zbog gladi ...

pogrešno sam se odrazio :)

Tada sam se bavio poslom koji nema veze sa mojim pravim (sadašnjim) zanimanjem. Prevozili smo neke knjige iz Bgd u Niš ...
Knjige...Fuj...
A ja mislia da ti radis u nekoj firmi za degustaciju bureka. Da se odmah vrnem u otadzbinu i da molim da me zaposle.
:mljac:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!