Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Šerpe i lončići, zalogaji i zalogajčići...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By jukie
Dakle, moja sestra je kupila blitvu a ja na internetu stalno nailazim na slike te biljke i pored piše bok choy. Takođe piše da su blitva i bok choy dve potpuno nepovezane biljke u dve različite familije.
Šta je uopšte blitva i da li u Beogradu prodaju bok choy kao blitvu?
Korisnikov avatar
By jukie
Čitao sam wikipediju. Stvar je u tome što u frižideru imam nešto što ima mnogo deblji taj beli deo (onu srednju žilu lista) nego te blitve po slikama (ali ipak ne toliko kao bok choy na internet slikama) a i lišće ne izgleda toliko kožasto kao kod tih blitvi (blitava?) na slikama. Takođe nema nikakvih crvenih delova na listovima ili dršci. Inače za bok choy piše na internetu da se u Evropi gaji već sto godina.
Zbog svega toga mi je palo na pamet da se kod nas neki oblik bok choy prodaje kao blitva.
Korisnikov avatar
By jukie
Pa izgleda da je ipak bila blitva. Nije zelje, zelje (bar ovo na slici) ima tanji i manje beo taj srednji deo. A i jednom je mama kupila navodno zelje, pa nam nije uspelo i onda ga od tada ne kupuje više.
Korisnikov avatar
By erkondisn
a sta je onda zelje?

recimo u mom rodnom kraju kad se kaze zelje podrazumijeva se blitva :D

s druge strane, u rvackom zagorju kad se kaze zelje, misli se na kupus...
Korisnikov avatar
By blabla54380
dobro kad se u tom zagorju kad se kaze voce ne misli na krompir :roll:
Korisnikov avatar
By jukie
Pa tzv. poljsko zelje je u stvari list od biljke Rumex

neki Rumex se zovu i kiselice
u njima je posebna vrsta kiseline koja ako mnogo jedeš kiselicu pravi bubrežne kamenčiće, zato treba da se konzumira u malim količinama

http://en.wikipedia.org/wiki/Rumex_acetosa

(postoji i razbrajalica o kiselici ali se iz konteksta vidi da se tu radi o nekoj kiseloj tečnosti a ne o biljci; moguće je da je to sirće ili surutka)
en den dore
duboko je more
a još dublja kiselica
kiselica kisi
ti za mene nisi
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by jukie
Čitao sam wikipediju. Stvar je u tome što u frižideru imam nešto što ima mnogo deblji taj beli deo (onu srednju žilu lista) nego te blitve po slikama (ali ipak ne toliko kao bok choy na internet slikama) a i lišće ne izgleda toliko kožasto kao kod tih blitvi (blitava?) na slikama. Takođe nema nikakvih crvenih delova na listovima ili dršci.
To je blitva, samo ova umjetno uzgojena. Ona fina, domaća blitva je puno finija i ima tanju i užu stabljiku i sva sladi kad ju se jede (ja se iznenadio, tek sam prije koji mjesec jeo domaću mladu blitvu) dok je ova ipak drugačijeg okusa. Slobodno je spremi na najednostavniji način, na lešo. Stabljike možeš odrezati i baciti a možeš ih i nasjeckati na manje komadiće pa njih stavi kuhati prve u zasoljenu i kipuću vodu, zatim dodaj krumpir nasjeckan na kockice pa kad je na pola kuhan dodaj listove blitve i kuhaj dok se krumpir ne skuha (ja osobno volim kad se krumpir malo više raskuha). Dobro ocijedi, zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko isprži češnjak ali ne previše pa prelij to preko blitve, malo popapri i izmješaj :mljac:
Korisnikov avatar
By jukie
Ne, mačka je živela u podrumu zgrade sa mačićima dok ih kućni savet nije oterao. Neke mačke i mačiće sam posle video na igralištu ali to nisu ti isti. Što pitaš?
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Stripi
Dobro ocijedi, zagrij maslinovo ulje i na njemu kratko isprži češnjak ali ne previše pa prelij to preko blitve, malo popapri i izmješaj :mljac:
ili pak opcija br2...

obilno zaliti maslinovim uljem, nasjeckati ljutike (ako je dostupna :D ) / crnog luka. posoliti, popapriti i :mljac:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!