Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Moderatori: IriS, Moderators

Za jednog od mojih deda 'ustasha' je birokratsko-fashisticki tip coveka koga mozete sresti bilo gde bez obzira na nacionalnost. Uglavnom bez empatija prema drugima, jos ako ima neku vlast ( a sta znaci biti ustasha bez neke vlasti?) moze da ti ucini neko zlo lako kao kad prdne...

Za jednog mog rodjaka biti chetnik znaci ici na cetnicke uranke (na motoru) gde ce da se usvinje od rakije, eventualno na koncert riblje corbe... obavezne crno - bele zastave sa lobanjama, krstovima i sl.

Kako vi prepoznajete cetnika ili ustasu medj' obicnim svetom?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
U 21. veku četnik je za Srbe onaj koji se bori za monarhističko uređenje države, za nacionalno ostrašćenje članove drugih nacija je bilo koji Srbin koji je malo više nacionalno ostrašćen - četnik.

E sada, iskreno rečeno, ne znam ko je za Hrvate Ustaša. :shrug: Mislim da to nije isto kao u Srba, ali je za druge nacije ista paralela.
Korisnikov avatar
By Stripi
Pa zna se koje ustaša u današnjoj Rvackoj.
Onaj koji ima iste ideale kao i oni ustaše čestprve. Čak se zna desit da sloave 10.04. kao nacionalni praznik.
Kao slučajno.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Da, ali ne sećam se da ciljaju na neki oblik i uređenje države, nego samo teritorajlno? ili kako?
Korisnikov avatar
By deran
trebalo bi prvo definisati to četništvo-ti otvoreni i bradati su mnogo manje opasni od finih i umivenih... :srbin:
Korisnikov avatar
By Stripi
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373391#p2373391]KorvinOdAmbera napisao:[/url]Da, ali ne sećam se da ciljaju na neki oblik i uređenje države, nego samo teritorajlno? ili kako?
Kako da ne! Uvijek se govori o granicama NDH, tipa do Zemuna, pa se govori o "hrvatskom" komadu Bosne i tako to. Jedino zaboravljaju da Pavelić malo rasprodao Istru i Dalmaciju za vrijeme svog predsjednikovanja.
A imaš i u četnika te fore, kad govore o "svim srpskim zemljama" i tome slično.
Mislim, računa se pod teritorijalne pretenzije, ili?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Meni se cini da je to vise karakterna osobina nego ozbiljnije pretenzije na teritoriju.
Svaki cetnik, u klasicnom smislu, ce mozda nesumicno pricati o 'srpskim teritorijama' van srbije kao nesto sto se podrazumeva i sto je naucio od drugih kao pesmicu, ali oni koji ozbiljnije razmisljaju na tu temu nisu cetnici i ne nose brade.
Seselj np. nije cetnik, Seselj je ustasa.
Ustasa je domaci naziv za fasistu.

Cetnika u politici vise i nema. Draskovic se nije obrijao, ali je stilizovao svoju bradu. Ostali su 'samo' fasisti.

U njihovim nedelima, pak, nema nema puno razlike. Svi bi da masovno poubijaju i proteraju. Ustase ce mozda imati vise uspeha, jer su strateski promisljeniji i teze ih je prepoznati, dok je cetnik ostrasceniji, bahatiji, eksponiraniji i dace ti jasnije do znanja da si mu neprijatelj ili prijatelj.

Cini mi ser da oni koji danas sebe nazivaju ustasama ili cetnicima to rade vise iz nekog hobija usled nedostatka licnog identiteta van svog zanimanja ako ga imaju.

Vise onih koji sebe ne vide kao neke naslednike cetnika ili ustasa, ili ce to cak poricati, ali ti nece misliti manje zlo zbog toga.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373448#p2373448]Stripi napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373391#p2373391]KorvinOdAmbera napisao:[/url]Da, ali ne sećam se da ciljaju na neki oblik i uređenje države, nego samo teritorajlno? ili kako?
Kako da ne! Uvijek se govori o granicama NDH, tipa do Zemuna, pa se govori o "hrvatskom" komadu Bosne i tako to. Jedino zaboravljaju da Pavelić malo rasprodao Istru i Dalmaciju za vrijeme svog predsjednikovanja.
A imaš i u četnika te fore, kad govore o "svim srpskim zemljama" i tome slično.
Mislim, računa se pod teritorijalne pretenzije, ili?
Naravno da se računa, nisi me shvatio. Gore sam rekao da znam da postoji kao i u navodnoj "četničkoj filozofiji" teritorijalna pretenzija (i znam koje su granice u pitanju).

Hteo sam da kažem da u Srbalja ta četničko-partizanska borba se takođe shvata u smislu borbe između prevlađivanja monarhističkog i komunističkog uređenja države.

E u tom smislu sam pitao da li i kod Hrvata, ustaše naglašavaju uređenje, npr. totalitarno-diktatorskog, ili nije uopšte u tome "fora", nego "samo" u nacionalizmu i teritorijalnim pretenzijama?
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma jok, pa fašizam se uvijek fura na te fore, dobrobit jednog naroda na štetu drugog. Bilo i bit će.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!