Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By deran
Naleteh slučajno na ovaj film...

Slika

Although homosexual relationships are illegal (punishable by death) in Iran, sex "reassignment" operations are permitted. In 1983, spiritual leader Ayatollah Khomeini passed a fatwa allowing sex-change operations as a cure for "diagnosed transsexuals".Be Like Others shows the experiences of male and female patients at Dr. Bahram Mir-Jalali's Mirdamad Surgical Centre, a sex-reassignment clinic in Tehran. One of them is Ali Askar, a 24 year-old man who faces harassment from other men due to his feminine appearance and behaviour. He does not want to become a woman but sees no other options for him in Iranian society. He decides to go ahead with the surgery despite death threats from his father and finds support from Vida, a post-operative transsexual he meets at the clinic. By the end of the film, Ali has become a woman named Negar. She has been disowned by her family, experienced depression and has had to work as a prostitute. 20 year-old Anoosh is another young man who has been ostracised due to his femininity. His boyfriend feels more comfortable when Anoosh dresses as a woman, and in contrast to Ali, Anoosh's mother is supportive of his desire to change sex. The end of the film shows Anoosh — now Anahita — happy and engaged to her boyfriend.

Throughout the film, the patients of the sex-reassignment clinic assert that they are not homosexual, seeing homosexuality as something that is shameful and immoral. Eshaghian's (the director) opinion is that this shame is the driving force behind so many Iranians deciding to change their sex. She says that identifying as transsexual rather than homosexual allows them to live free from harassment.

Iranian-American filmmaker Tanaz Eshaghian accompanies several young men as they contemplate and prepare for their transformation, then follows them into and out of surgery. Intimate and unflinching, BE LIKE OTHERS is a fascinating look at those on the fringes of Iranian life—those looking for acceptance through the most radical of means.

Directed by Tanaz Eshaghian, 59 min.
English/Arabian soundtrack, with hardcoded English subtitles

TANAZ ESHAGHIAN, the director, was born in Iran and left with her mother at the age of six, when the Iran-Iraq war started. She grew up in New York city and graduated from Brown University with a BA in Art Semiotics in 1996. She started making her own films a few years later, documenting the Iranian experience in America and in Iran.

For more information and clips of the movie, go to the official sites:

http://www.belikeothers.com/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7259057.stm

Ako neko želi linkove za film,neka se javi...
Korisnikov avatar
By Momo
Imam taj film ali jos nisam stigao da ga odgledam.
By polarlicht4.1
Film je odličan. Mada...Postoji značajan problem prevođenja jedne kulture na rečnik druge/ih te u skladu sa tim (p)ostaje nedorečen položaj homo/transeksualnih ljudi u Iranu u odnosu na Evropu.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
meni je ta iranska situacija potpuno jeziva, kakvo je to nasilje nad gej ljudima koji nisu transrodni - možeš da biraš 'oćeš li da te ubiju, ili da pristaneš da budeš nešto što nisi zarad preživljavanja.
inače, pretpostavljam da sve ovo važi samo za muškarce? ili je i ženama "dozvoljeno" da promene pol ako su lezbejke?
Korisnikov avatar
By deran
Poenta je da ni mi nismo mnogo odmakli...
By polarlicht4.1
Originally posted by Lepa Krepa
inače, pretpostavljam da sve ovo važi samo za muškarce? ili je i ženama "dozvoljeno" da promene pol ako su lezbejke?
Koliko se sećam i žene mogu na operaciju. Mada moram da primetim da nijednu od tih žena nisu prikazali tj. intervjuisali. Film gledah odavno tak' da se ograđujem unapred ako je i bilo neke. :senilko:
Korisnikov avatar
By Hys.
meni je ta iranska situacija potpuno jeziva, kakvo je to nasilje nad gej ljudima koji nisu transrodni
Uzas.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by polarlicht4.1
Koliko se sećam i žene mogu na operaciju. Mada moram da primetim da nijednu od tih žena nisu prikazali tj. intervjuisali. Film gledah odavno tak' da se ograđujem unapred ako je i bilo neke. :senilko:
prikazali su, samo sam preleteo film i mislim da je snimljena jedna osoba zenskog pola dok razgovara sa hirurgom i zakazuje operaciju...

ja mislim da FTM osobe vise proteziraju zbog toga sto na taj nacin uvecavaju vojsku...

makar im je to dozvoljeno, jadni ljudi... skoro sam gledao na youtube-u snimak pogubljenja transseksualke cini mi se u Iraku... tj nisam naravno gledao sve vec samo "razotkrivanje identiteta osobe" ...
By polarlicht4.1
Razlog zašto su "tolerantni" ne znam (trans-muškarci mogu da idu u vojsku?) ali je meni fascinantno što je uopšte išta od togadozvoljeno. Istina, patio sam od predrasude da (radikalni) islam nije tolerantan prema razlikama ali sam još više verovao da transrodnost ide zajedno sa svim onim skraćenicama (LGBTQ, je li), što je tipično "zapadnjački". Ovaj film mi je upravo zbog toga zanimljiv, jer mi je pokazao da i dalje projektujem određene kategorije na kulture gde one ne postoje.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Kako jedna religija moze da utiche na kulturu je jezivo. Nekada jedan od naroda koji je stvorio svetsko chudo. Kome su se divili kraljevi znanog sveta je mutirao kroz vreme i uz pomoc religije u zatvoreni svet gde se jednoumlje ceni vishe od razlichitosti. Gde je sama kultura ogranichena glupostima i strahom.

Shto se filma tiche, nisam ga gledao jer nisam zainteresovan za temu transeksualnosti u toj mori.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by V I V I S E C T
Kako jedna religija moze da utiche na kulturu je jezivo. Nekada jedan od naroda koji je stvorio svetsko chudo. Kome su se divili kraljevi znanog sveta je mutirao kroz vreme i uz pomoc religije u zatvoreni svet gde se jednoumlje ceni vishe od razlichitosti. Gde je sama kultura ogranichena glupostima i strahom.
islam, kao i svaka druga monoteistička religija, nije jedan i jedinstven - ima više pravaca, interpretacija i primena u konkretnim društvima. i teško da ga se može držati odgovornim za sadašnje stanje u iranu. mnogo je postkolonijalnih autora/ki koji/e smatraju da je upravo obrnuto slučaj - radikalne interpretacije islama dolaze od kulturnih uticaja, a u velikoj meri i od političke situacije, gde se religija koristi kao sredstvo kojim se olakšava stvaranje i omogućava održavanje diktatura.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by polarlicht4.1
Razlog zašto su "tolerantni" ne znam (trans-muškarci mogu da idu u vojsku?) ali je meni fascinantno što je uopšte išta od togadozvoljeno. Istina, patio sam od predrasude da (radikalni) islam nije tolerantan prema razlikama ali sam još više verovao da transrodnost ide zajedno sa svim onim skraćenicama (LGBTQ, je li), što je tipično "zapadnjački". Ovaj film mi je upravo zbog toga zanimljiv, jer mi je pokazao da i dalje projektujem određene kategorije na kulture gde one ne postoje.
pa radikalni islam i nije tolerantan prema razlikama. samo što ih, kao što reče, drugačije definiše.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!