Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

By Strange_one
Auh... Pozdrav svima koji citaju ovo.
Pa, ovde neko ko, iako muskarac rodjenjem, nije bas siguran (ili sigurna, koristim muske zamenice iz navike) kog je pola. Naravno, mislim na psihu. Kao dete nisam imao interesovanja ni za jedan jedini sport, cesto bih koristio majcinu sminku, oblacio njenu odecu kada nikoga nije bilo tu, itd itd itd. S druge strane, bio sam izrazito nasilan i sklon konfliktima, uzivao sam u serijama tipa "Transformersi" "Robotech", ukratko, voleo sam ponesto od extrema sa obe strane polnog spektra, sto je, koliko shvatam, vrlo retko kod trans ljudi (vecina pokusava da ugusi svoju musku stranu). Dugo, dugo vremena sam bio 100% siguran da cu eventualno potraziti neku vrstu promene pola (povremeni clanci u novinama na tu temu su me fascinirali), ali, kako je pubertet prolazio (negde oko 15-16. godine, mislim), sve manje i manje sam razmisljao o tome. Pored toga, crno-beli nacin na koji sam gledao na svet tada (ili si "opasan lik" za kojim ribe "ovlazhuju" na prvi pogled ili si neki zenski petko) me je naterao da se "omuzevim" sto vise mogu da bih imao bilo kakve tragove samopouzdanja pri opstenju sa drugima, pa sam to i uradio.
Onda sam otkrio internet, procitao mali milion tekstova na temu pola i roda i imao sam sansu da nesto uradim povodom svog neobicnog stanja. Ali dotle sam ja postao jedan poluodrasli drkadzija koji je mrzeo ceo svet, a kamoli neke tamo pokrete za prava ljudi koji imaju slicni ili isti problem kao ja, tako da ponovo nisam nista nikome rekao i nastavio sam sa svojim zivotom. Eventualno je doslo vreme da odem na studije u BG. Zivot ovde mi je znatno prosirio horizonte i smanjio kriticnost, kako prema sebi tako i prema drugima.
Sada, kada se nalazim u (vrlo) ranim 20. godinama svog zivota, ja zaista ne znam u kom pravcu da krenem. Ne znam sta sam. Znam zasigurno da nisam transseksualan, jer uzivam u velikom broju vrlo muzevnih aktivnosti i smisao za humor mi je vrlo "muski". Ne gadi mi se sopstveni polni organ ali ga ni ne "obozavam", prosto je tu. S druge strane, muskarci a posebno oni muzevniji mi se gade, sto ukljucuje i mene. Osecam se ogavno kada sam neobrijan, ako pustim da mi telesne malje izrastu, preferiram odecu koja mi grli siluetu (izuzev nesto sirih ramena i viseg rasta imam bizarno zenstvenu figuru), zaista uzivam kada izgledam kao devojka ili kada neko komentarise da podsecam na pripadnicu zenskog roda (dok sam obucen kao muskarac!). Vec sam napisao da ne volim sport ali zato vrlo, vrlo uzivam u samo-vezbanju i treniranju (rezim treninga koji je usmeren ka odrzanju zdravlja pre nego ka sticanju muskulature), neko vreme sam se bavio borilackim vestinama ali sam prestao kada sam poceo da dobijam misice tamo gde ih nisam hteo. Polako pomeram svoj izgled i stil sve vise ka "polno-neutralnom" ali nailazim na prepreke u vidu roditelja i ortaka. Roditelji su manji problem jer ih vidjam redje. Drustvo je druga prica. Naime, svi odreda su vrlo slicni mojoj muzevnijoj strani (birao sam drustvo, heh...) i vrlo, vrlo ostro spaze svaku promenu koju napravim na sebi (npr. kada sam osisao svoju vrlo, vrlo dugu kosu u zenstveniji stil, jedan ortak koji je toliki mealhead da odbija da razgovara svima koji su kratko osisani mi je predlozio da se osisam na kratko da "ne bih licio na zenu". S jedne strane bilo mi je drago zbog promene izgleda ali sa druge strane znam da je njemu bilo vrlo, vrlo neprijatno). Pre par godina svi su se cudili zasto se moja fotografija ne nalazi u knjizi "Alphabet of Manliness" a sada vidim da im vise nije svejedno kada su sa mnom. A zaboga, nije da sam se pojavio u haljini pred svima ili nesto slicno! Kao sto rekoh, samo sam poceo da nosim polno-neutralniju odecu, promenio frizuru i poceo da odrzavam rigorozniju telesnu higijenu. Drugarica kojima bih potencijalno mogao da se poverim, nemam. Koliko god cudno zvucalo, tesko mi je da nadjem zajednicki jezik sa njima. Poslednjih par nedelja gledam u zid besan kao ris i ne znam gde cu i sta cu...
Znam zasigurno da nisam zena. Mogu da zalozim bilo sta. Neka vrsta genderqueera jesam. Koja, ne znam. Ono sto znam 100% je da me buducnost prestravljuje. Sve cesce mi je potrebno brijanje i depilacija i dobijam blage zaliske (maltene sigurno necu ocelaviti jer nam niko u porodici nije bio celav ali svi, SVI imaju one niske, spicaste zaliske, cak i zene). Bojim se da cu izgubiti sposobnost da izgledam zenstveno pre nego sto stignem da uzivam u njoj, a to me uzasava. Svi koje znam polako pustaju stomake, omaljavaju i gube kosu i svaki dan mi se svodi na neprekidni beg od takve sudbine. Potencijalna hormonska terapija bi mi mozda pomogla ali sam prilicno siguran da se takvi tretmani ne prepisuju onima koji nisu transseksualni. A samo-medikacija je opasna. Razmisljao sam o nekom antiandrogenu ali navodno koriscenje istih bez kombinovanja sa hormonima dovodi do deterioracije skeleta. Takodje, ne smem nista vidljivo da uradim dok ne zavrsim fakultet, da bih imao kvalifikacije za rad ako me se roditelji odreknu kada/ako resim nesto da uradim sa sobom.
Ne zelim da zvucim pun sebe, ali ne verujem da se iko (barem u Srbiji) nalazi u situaciji slicnoj mojoj. Ja sam, prosto receno, devijant. Zelim da izgledam kao zena (sto je vrlo izvodljivo), volim devojke (koje, nasuprot blistavog prvog utiska nikako ne mogu da upoznam bolje), uzivam u velikom broju tipicno muskih aktivnosti (kada bih mogao da se provodim sa drustvom i da izgledam kako zelim bilo kao ispunjenje snova. Ali neizvodivo je.), i vecina hobija mi je krajnje morbidna. Ne uklapam se ni u jednu jednacinu i nosim neku vrstu maske sve vreme. Muka mi je vise.
I... to bi bilo to... Morao sam nekome da kazem... Niko ne mora da komentarise.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
oh pile...nista to nije strasno i mani se tih prica o 'devijantnosti', ali stvarno ne znam sta bih ti preporucio. nisi spomenuo nesto vrlo bitno - koliko imas godina? mnoge stvari se kristalisu, rese ili prosto vremenom nestanu kao problem.

u svakom slucaju glavu gore, svako je po necemu poseban, zvucis kao vrlo zanimljiva osoba ovako na prvi post.

:trans:
Korisnikov avatar
By Mars
Što je meni nešto bilo teško da prelazim iz reda u red čitajući...naročito na polovini teksta kad su me sa sve četri strane poklopila slova...Jedva dođoh do kraja.

Imam jedno pitanje.

Originally posted by Strange_one
Mogu da zalozim bilo sta.

Jel ovo možda sve prevod?
By Strange_one
Originally posted by AngraMaina
oh pile...nista to nije strasno i mani se tih prica o 'devijantnosti', ali stvarno ne znam sta bih ti preporucio. nisi spomenuo nesto vrlo bitno - koliko imas godina? mnoge stvari se kristalisu, rese ili prosto vremenom nestanu kao problem.

u svakom slucaju glavu gore, svako je po necemu poseban, zvucis kao vrlo zanimljiva osoba ovako na prvi post.

:trans:
Hvala, a sto se godina tice, skoro sam napunio 22.
Bilo bi lepo kada bih mogao svoju "zanimljivost" da pokazujem u celini svima a ne svakome po delic.
By Strange_one
Originally posted by Mars
Imam jedno pitanje.
Mogu da zalozim bilo sta.

Jel ovo možda sve prevod?
Mozes li definisati pitanje bolje? Ako ta izjava nije bila jasna, mislio sam "prilicno sam siguran da nisam 100% zena (psihicki) i mogu da se kladim u bilo sta".

Nikad nisam bio nadaren za poetsko izrazavanje u 5 ujutru...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Bilo bi lepo kada bih mogao svoju "zanimljivost" da pokazujem u celini svima a ne svakome po delic.
tja, i strejt ljudi pate od istih problema.

nego, ima tih psiholoskih savetnika za transgender osobe u bgd, malopre videh da i labrisice imadjahu neki seminar... jesi li razmisljao o tome? na forumu ima malo trans osoba, mozda bi bilo dobro da divanis s nekim Ψλ ko se u to razume npr. oko toga da li treba da uzimas te hormone recimo.

nego lepo sto si dosao, dobro nam dosao :pivce:
By Strange_one
Originally posted by AngraMainanego, ima tih psiholoskih savetnika za transgender osobe u bgd, malopre videh da i labrisice imadjahu neki seminar... jesi li razmisljao o tome? na forumu ima malo trans osoba, mozda bi bilo dobro da divanis s nekim Ψλ ko se u to razume npr. oko toga da li treba da uzimas te hormone recimo.

nego lepo sto si dosao, dobro nam dosao :pivce:
Naravno da jesam, ali tek odskora pronadjoh ovo mesto tako da jos ne znam ko je ko. Sto se tice psihicja, do sada sam odbijao da im dam sansu, najverovatnije zbog te moje tendencije da svoje probleme resavam sam. Moram da promenim tu naviku.
Ponovo, hvala na dobrodoslici.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Super sto si se javio...

Kao sto znas, rod nije nesto sto je crno ili belo, i nekada nam treba puno vremena
da determinisemo sami sebe.

To sto pises i pricas, deluje na prvi pogled kao da si lezbejka, sa malo defektnim telom,
i to, klasicna buch.... ali odredjivanje bilo cega je nekada jako glupo, jer vazno je ono
sto ti osecas.

Savetovala bih da se javis psihijatru seksologu Dr. Zoranu Rakicu, jer je on covek veoma
strucan za ove probleme, i gomili nas je do sada pomogao. Vrlo je senzibilan i razume sve
to sto govoris, a osim toga ima visedecenijsku praksu u ovoj oblasti.

Ako zelis da odes kod njega, javi mi se na U2U da ti dam kontakt klinike gde on radi.

U potpunosti razumem kako se osecas, jer sam ja prosla, mozda nesto slicno svojevremeno.
Ne prejudiciram sta i kako, ali razvijas se kao licnost, i ono sto nosis je samo tvoje..
i treba da volis sebe upravo zbog te razlicitosti, a ne da se sputavas...

Budi jak-a!

:grouphug:
By Strange_one
Originally posted by AndjelikaSavetovala bih da se javis psihijatru seksologu Dr. Zoranu Rakicu, jer je on covek veoma
strucan za ove probleme, i gomili nas je do sada pomogao. Vrlo je senzibilan i razume sve
to sto govoris, a osim toga ima visedecenijsku praksu u ovoj oblasti.

Ako zelis da odes kod njega, javi mi se na U2U da ti dam kontakt klinike gde on radi.
Hvala, U2U stize.
By polarlicht4.1
Originally posted by Andjelika
Kao sto znas, rod nije nesto sto je crno ili belo, i nekada nam treba puno vremena da determinisemo sami sebe.
A ponekad nije ni potrebno određivati se. ;)
By Ulix
Originally posted by polarlicht4.1
Kao sto znas, rod nije nesto sto je crno ili belo, i nekada nam treba puno vremena da determinisemo sami sebe.
:up:

Nema potrebe da se opterecujes kategorijama. Uzivaj. :mazi:
By Strange_one
Originally posted by polarlicht4.1A ponekad nije ni potrebno određivati se. ;)
Mentalno ne, fizicki da. :(
Hormonski tretman ucini nekoga ili zenom ili muskarcem (fizicki), medju-doze su opasne.
Ne odgovara mi da vizuelno budem muskarac, iako mi je psihicki skroz ok. Npr, ne bih se resio "alatke". Ne deluje mi vredno truda. Verovatno vam deluje cudno ali cak i ako bi mi hormonski rezim unistio funkciju ne bih se operisao.
Boze, sta cu sa sobom...
By J...
@ Strange_one

Meni se cini da si ti u s/m fazonu. Onda dominantnu fazu povezujes sa muzevnoscu a submisivnu sa zenstvenoscu.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Ulix
Originally posted by polarlicht4.1
:up:

Nema potrebe da se opterecujes kategorijama. Uzivaj. :mazi:

Upravo tako... Svi smo posebni, jedinstveni.. Kategorije sluze da
u globalu nesto opisu, ali to cesto nije dovoljno...

... voli sebe, voli svoje bice, voli to sto jesi, i ako nisi deo celine...
By Strange_one
Originally posted by Andjelika... voli sebe, voli svoje bice, voli to sto jesi, i ako nisi deo celine...
Pa, trudim se...

A za ono s/m ne znam sta da kazem. O_o
By J...

Zasto?
By Strange_one
Originally posted by J...

Zasto?
Recimo da nikad nisam o tome razmisljao na taj nacin. :/
By J...

Ja jesam. :)

Svasta zanimljivo moze da se otkrije.
By Strange_one

Zanimljivo ali mislim da cu ipak da se obratim nekom psihicju za pocetak, po mogucstvu dobrom. :)
Korisnikov avatar
By Loreley

Zanimljivo ali mislim da cu ipak da se obratim nekom psihicju za pocetak, po mogucstvu dobrom. :)
Pa da.... :nesiguran: ti si definitivno vrlo čudna biljka :D
Samo zapamti jednu stvar - niko ne može biti baš 100% muško ili 100% žensko... Stvar je u prirodi, a priroda je jako sklona nijansiranju....

Samo se ti drži! :fige:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!