Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

22:05
Ključ

Promena pola: telo kao zamka

Mislimo da znamo kad je neko muško ili žensko, ali kako smo toliko sigurni? Šta odrećuje pol?

U emisiji pričamo o ljudima kod kojih telo i mozak nisu istog pola, o ljudima zarobljenima u svojoj koži i u ovakvom društvu. Promena pola je način da de ovaj nesklad otkloni, ali onda nastupa društvo koje, opterećeno svojim predrasudama i neznanjem nameće svoje probleme. Zato ovi ljudi, kada promene pol, najčešće napuštaju svoje porodice i svoju okolinu.

Srbija je regionalni a, videćemo u emisiji, i svetski centar za operacije promene pola.

Autor i voditelj: Nataša Miljković

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/R ... C4%8D.html

---------------------------------

Nadamo se da ce emisija biti dobra i da ce podaci
koji budu izneti, biti stvarno relevatni..
Korisnikov avatar
By starky
idem na neki koncert,ne verujem da cu stici da odgledam...hoces li snimiti?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
nesto me zeza turner kartica, ali se nadam da cu je do tada srediti,
a u tom slucaju i snimam..

.. mislim da nece biti problem naci snimak..
Korisnikov avatar
By Insorcer
Oooooo da, naravno da tju gledati:evilwait:
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by starky
mislim da se poslednja epizoda neko vreme nalazi na rts-ovom sajtu, a sve epizode se nalaze na njenom forumu: riznica trasha

:milkacanic:
Korisnikov avatar
By Momo
ako nadjem nesto za smirenje gledacu... nesto ne verujem Nacinim obecanjima...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Momo,

Ja se nadam najboljem, jer iz komunikacije sa novinarkom koja istrazuje
temu mi se cini da su se stvarno potrudili...

.. videcemo svakako, mada je tip emisije da li ste za ili protiv,
a tu nema nista za ili protiv..

To je kao da pitate da li da se streljaju ili ne streljaju ljudi sa crnom kosom....

Ali.. videcmo
Korisnikov avatar
By Calypso
Ja sam cula da je dobila nalog da napravi afirmativnu emisiju! Videcemo na kraju njen pogled na sve to.

:cekam:
By Shoplifter
da li je sada morao da mi se pokvari jebeni tv?!?!?!?!? AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
za nas sa jeftinijim ulaznicama (koji nemamo tv) - 'oce bit' neki snimak emisije?
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by KissQueen
za nas sa jeftinijim ulaznicama (koji nemamo tv) - 'oce bit' neki snimak emisije?
Biće ovde...
Originally posted by gneeebo
mislim da se poslednja epizoda neko vreme nalazi na rts-ovom sajtu, a sve epizode se nalaze na njenom forumu: riznica trasha
By Dragonite
...

Miljkovićeva je napravila kupus salatu od emisije. Mnogo htela, mnogo započela.

Prvo su krenuli da pričaju o terminologiji, pa su skočili na objašnjenja, voditeljka 8 puta postavlja isto pitanje... onda je progovorio gost (nisam zapamtio ime, američki aktivista i lobista, inače postoperativni transeksualac) i taj deo je bio jako mlak.

(već čujem komentare 'sve je to uvezeno iz Amerike')

Onda se ubacila žena endokrinolog koja je vrlo entuzijastično pričala o hormonima i terapiji itd, pa je malo pričao hirurug (pored njih troje, gost je i Rakić). Sad je upravo prošao prilog o nekom FtM Amerikancu koji se operiše u Beogradu.

Opet, lično meni se nije dopao koncept. Krenula od termina, pa skočila na seksualnu orijentaciju trans osoba, pa smutila to sa rodnom orijentacijom, pa uplela roditeljstvo u celu priču... ja sam razumeo šta oni pričaju zato što znam medicinske termine i imam NVO iskustvo, ali ne verujem da je opšti populus to skapirao.

Sad se priča o samim operacijama.

Mnogo stvari je gurnula u sat vremena. I nekako uopšte ne vidim da ovo ima veze sa Srbijom, nigde nijedne priče, primera, priloga o tome (videli smo dva Amerikanca), izgleda kao da su se 4 osobe koje se usko bave time našle na kafici i eto, malo se zapričale, nadao sam se da će emisija biti više okrenuta diskriminaciji, problemima kod nas, traumama.. nekako više ljudska.

EDIT: E kul! Evo ide 'naš' prilog!!
Korisnikov avatar
By Insorcer
...glavno je da joj je leva bretela na brushalteru popustila..te je vetji deo emisije virila iz rukava :roflmao:

..a emisija?! -pa onako... za Natashu prepoznatljivo nespretno formulisana pitanja su ukrasila i ovu emisiju, no gosti su bili diiivni.

Verujem da je onaj potpuno neinformisani deo gledalishta uspeo neshto i nauchiti:alien:
Korisnikov avatar
By gneeebo
emisija je totalna katastrofa, kao i svaka emisija koju napravi miljkoviceva.

prvo taj izbor gostiju. psihijatar, endokrinoloskinja, hirurg, i post-operativni transseksualac iz amerike (to nam sve ionako dolazi iz amerike). moze li jos neko osim kadra zaduzenog za medicinski tretman transseksualaca da kaze nesto o tom pitanju? psihijatar i endokrinoloskinja su potpuno udavili sa pricom o "prirodnom rodnom poremecaju" (!!!), a ni hirurg nije bio nista bolji sa pricom o nadziranju najranijeg decjeg ponasanja radi sto ranijeg dijagnostifikovanja i upucivanja na operaciju.

ova emisija je prosto vapila za nekim ko je bar malo teorijski pismen, da bi se odstranile te predrasude. cekalo se do polovine emisije da bi se uopste spomenula razlika izmedju pola i roda, a pritom je rod definisan kao "ono kako osoba dozivljava sebe", da ne pricam o tome sto se sve vreme o rodu govorilo kao potpuno prirodnoj stvari, koja je "u mozgu", a pol je onda "u telu". naravno, psihijatar i endokrinoloskinja su bili decidni u stavu da se radi o biohemijskom poremecaju, i da ce nauka jednog dana locirati "te delove u mozgu koji su zaduzeni za recepciju testosterona" pa ce moci jos u prenatalnom periodu da se "otkloni taj poremecaj" (naravno, pricalo se iskljucivo o mtf transseksualcima, pored 2 ziva "primerka" ftm osoba koje govore u emisiji).

u svakom slucaju nikakvo razbijanje predrasuda i obrazovanje o transseksualnosti se nije desilo (surprise, surprise!) - oni su bolesni, samo ih ne treba zbog toga istrebljivati. i, uzgred, pored tog transseksualca iz amerike koji je pricao stvari koje konzervativna zivalj odavde ionako ocekuje da cuje od jednog transseksualca iz amerike (a i gde ih jos moze biti, samo u americi i EU), taj drugi transseksualac, takodje iz amerike, koji se pojavio u prilogu, je bio sasvim komican - odmah nakon operacije prica stvari tipa "that monthly bleeding shit...i ain't gonna miss that" i "women cry over all sorts of things...so now i see it's because of the estrogen, so i won't be crying over every stupid thing" - sto je i vrlo zanimljivo s obzirom na celu pricu oko uklapanja u drustvo itd. al dobro to bi vec bilo previse za jednu natasu miljkovic!
Korisnikov avatar
By colorado
@gneebo: Mogao si onda da kazes tom Ameru sta da izjavi za srpske medije odmah nakon operacije.

Mislim da dozivljavate sve ovo malo tragicnije nego sto bi trebalo. Transseksualne osobe i jesu varijacija, te donekle poremecaj od normalnog, tj. vecinskog. U emisiji su svi pricali o tome kako te osobe treba prihvatiti, jer nesto sto nije normalno, tj. vecinsko itekako moze biti dobro.
Po meni je to dovoljno za njenu prvu emisiju na tu temu.
By J...
"te delove u mozgu koji su zaduzeni za recepciju testosterona" pa ce moci jos u prenatalnom periodu da se "otkloni taj poremecaj"
Meni se ovo ne svidja.

Hoce onda jednog dana da serijski prave Svarcenegere i Pamele?

Emisija je bila OK. Prihvatljiva.
By dennyboy
kao sto vidim, gledalo se...

drago mi je.

odlicno za prvu emisiju na tu temu. mnogo bolje nego sto je bilo ko od nas ocekivao.

sutra kada budem cuo komentare ljudi koji veze nemaju sa ovom temom prosledicu vam utiske.

pozz:kafa:
Korisnikov avatar
By Calypso
Ma emisija je bila bas sranje....Za neiskusan i neupucen narod nejasna i nerazumljiva prica s obzirom da sam i ja jedva poFatala sta za njih predstavlja rod a sta pol. Kao sto rece vec gneeebo.

A onaj njen glas :avalon: i pitanja kojima jeprekidala svaku zapocetu recenicu, uf, jedva sam je svarila...

Svasta zapoceto, nista zavrseno... Meni je ostavila utisak da eto, takvih ljudi ima u SAD a ako ih i ima ovde, trebalo bi da se presele tamo radi lakseg zivota... Kreteeeen...

A sta joj je znacilo ono sa prstima na kraju?! Vec vidim roditelje kako deci mere prste, jer naravno, ni to nije razjasnjeno do kraja, odnosno, dok je endokrinoloskinja objasnjavala isla je odjavna spica....

Toliko o njenom novinarskom umecu :bljak:
Korisnikov avatar
By Insorcer
Originally posted by colorado
@gneebo: Mogao si onda da kazes tom Ameru sta da izjavi za srpske medije odmah nakon operacije.

Mislim da dozivljavate sve ovo malo tragicnije nego sto bi trebalo. Transseksualne osobe i jesu varijacija, te donekle poremecaj od normalnog, tj. vecinskog. U emisiji su svi pricali o tome kako te osobe treba prihvatiti, jer nesto sto nije normalno, tj. vecinsko itekako moze biti dobro.
:up:

..mislim da je ovde problem u (ne znam zashto nuznom) dozivljavanju termina "poremetjaj" kao nechega negativnog...jer to ne mora biti sluchaj.

Poremetjaj oznachava remetjenje ustaljenog..uchestalog..i ne podrazumeva neshto loshe.

Nisam chuo ni od jednog/e uchesnika/ce Natashine emisije da je "trans" nazvao/la negativnim poremetjajem.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Calypso
A sta joj je znacilo ono sa prstima na kraju?! Vec vidim roditelje kako deci mere prste, jer naravno, ni to nije razjasnjeno do kraja, odnosno, dok je endokrinoloskinja objasnjavala isla je odjavna spica....

haha da to mi je drugarica naknadno javila, posto nisam imao srca da gledam do kraja. moj komentar: sujeverje!

Originally posted by Calypso
Meni je ostavila utisak da eto, takvih ljudi ima u SAD a ako ih i ima ovde, trebalo bi da se presele tamo radi lakseg zivota... Kreteeeen...
upravo, to je i bila moja poenta. jos jedna stvar koja ide u prilog misljenju da je "to sve sa zapada", i da je zapadni model bavljenja tim pitanjem jedini postojeci/moguci.
By J...
Originally posted by Amadeo

..mislim da je ovde problem u (ne znam zashto nuznom) dozivljavanju termina "poremetjaj" kao nechega negativnog...jer to ne mora biti sluchaj.

I meni ta rec "poremecaj" smeta, ipak ima negativan prizvuk. Trebalo bi koristiti neku neutralnu rec, "varijetet" ili sl. mada sam primetila da i doktor koristi rec "poremecaj".
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Amadeo
Originally posted by colorado

:up:

Poremetjaj oznachava remetjenje ustaljenog..uchestalog..i ne podrazumeva neshto loshe.

Nisam chuo ni od jednog/e uchesnika/ce Natashine emisije da je "trans" nazvao/la negativnim poremetjajem.
ok, znaci imamo i pozitivne poremecaje? kada natasa miljkovic prvo bude prosvetlila mase emisijom koja ce se zvati "poremecaji: pokuda ili kompliment?" i kad javno mnjenje bude prihvatilo novo znacenje reci "poremecaj", necu imati nista protiv toga da se o transseksualnosti (javno) prica kao poremecaju.
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by Dragonite
Meni je za sada emisija mlaka.
Sta si ti ocekivao/la? Revoluciju na RTS1?
Pa ti nisi odavde???
Hvala Bogu da je sve proslo u redu.
Za ovdasnju homofobicnu raju i ovo je mnogo i bas je dobro sto nije bilo M2F primera, jer se to jos uvek ne shvata, ili shvata mnogo gore.
Natasa je o.k.
Korisnikov avatar
By starky
Originally posted by starky

:milkacanic:
Hvala...:mazi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!