Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By vanillapuff
Mili/e moji/e,

podstaknuta danasnjim razmisljanjem o sebi, o svetu oko sebe i ljudima koje volim, a inspirisana brojnim stranim forumima na kojima postoji mesto bas za mene i ljude u poziciji slicnoj mojoj (jedna od zajednickih stvari nam je i to da smo u vezi sa transseksualnom / transrodnom osobom), resila sam da otvorim ovu temu. Nisam sigurna koliko ce zaziveti (jer i dalje ne mogu da verujem koliko su diskusije na stranim trans forumima u odnosu na nas mali potforum ovde zive, a clanice i clanovi brojni - toliko zivotnih prica i iskustava na jednom mestu!! :wow: :up: ), ali hajde da pokusamo... :)

Da se razumemo: i ovdasnji potforum vezan za transrodna / transseksualna / interseksualna / queer pitanja napreduje svakog dana sve vise, zahvaljujuci hrabrim pojedincima i pojedinkama :trans: :klap: , ali se i dalje ne mogu otrgnuti utisku da su ljudi negde tamo "izvan" mnogo komunikativniji i spremniji da otvoreno popricaju o svemu onome sto ih interesuje, dovodi u dilemu ili pak muci. Da li ih zaista ima vise? Ili se lakse oslobadjaju? Mozda su samo u prilici da vise koriste Internet???
:puzzle:

Otidoh u digresiju.
Hvala onima koji su izdrzali citanje ovog posta do sada. :)

Ono o cemu sam u stvari htela da razgovaram su ljudi koji su tu, uz transseksualne / transrodne osobe - kao podrska, oslonac, kao neko sa kim ona ili on uvek mogu razgovarati, smejati se, isplakati se, pozaliti se, planirati, radovati se, proslavljati, pitati, ici zajedno kroz male i velike svakodnevne i nesvakodnevne stvari, ljude i dogadjaje... To mogu biti partner / partnerka, prijatelj / prijateljica, sestra / brat, roditelji...

Ja sam jedna od tih osoba.

Mnogo volim jednog transseksualnog decka. :love: Mog decka. :setnja: U divnoj smo vezi godinu dana, zivimo zajedno, i za to vreme sa njim sam prosla i njegova preispitivanja sebe samog, i barijeru da se o tome u kuci uopste progovori, i njegov coming out kao transrodne, a zatim i transseksualne osobe, i ponovo njegovo preispitivanje sebe, pa zatim svoja razmisljanja: ko sam ja, da li se moja seksualna orijentacija menja, da li je uopste potrebno ubacivati se u ogranicene "kutije" po pitanju rodnog identiteta i / ili seksualne orijentacije, sta dalje, koliko sam snazna, koliko nisam, koliko je potrebno da budem snaznija da pruzim oslonac i njemu i sebi i jos mnogo, mnogo pitanja je pokrenuto za prethodnih godinu dana...

Jos sam tu. Nikada nisam ni pomislila da odem. Jos sam, i sve vise i vise, strpljiva da na vec pomalo dosadna i serijska pitanja poznanika i drugova tipa: "a kako to?", "a jesi li ti sad lezbejka ili strejt?", "a mozda si biseksualna, pa sto onda nisi sa biomuskarcem?", "a sta je to transseksualno, sad mi nije jasno kako se to razlikuje od ovog i onog i blablabla..."

Tu sam zato sto ga volim neizmerno, i tu sam u svakom momentu da mu budem podrska i sigurnost, u svim strahovima, dilemama, zeljama, teznjama, ispunjenjima. Tu sam da budem uz njega, zbog svega onoga divnog sto On Jeste. :kissing: :mazi:

Medjutim, koliko god da sam snazna, ponekad i meni treba podrska, i trebaju mi razgovori sa ljudima koji su u slicnoj zivotnoj prici kao ja.

Ovo je tema za sve one koji su bliski TS / TG osobama. :grouphug:

Dragi moji i drage moje koji/e ste aktivni/e na ovom potforumu :trans: :zastava: , dovedite i svoje bliznje koji su uz vas da popricaju na ovu temu. Tema neka bude za sada siroka - o svim situacijama, pitanjima i razmisljanjima sa kojima se mi, koji smo sa Vama, suocavamo.
Ili, ukoliko ste inspirisani/e, otvorimo jos tema!!! :yes: :yay:

Grlim Vas, prehrabri/e ste. :grouphug:
Vanilica. :sweet:
Korisnikov avatar
By Zoe
Vanilice, ovo je predivna tema :love: :zastava:

Ne spadam medju osobe koje su u vezi sa T osobama, ali ih svim srcem podrzavam! :up:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Draga Vanilice,

Lepo je što si ovo pokrenula. Nadam se da i ja mogu da ostavim neki komentar, mada nisam osoba koja je bliska sa nekom osobom koja je trans, već sam sama takva.
Ja sam bila sa jednom osobom, ali kada su stvari počele da se odmotavaju, i kako sam ulazila sve dublje u transformaciju, tako je ta osoba počela da se udaljava od mene. Ja počinjem svoj novi život, i nakon dugo vremena zajedno, razilazimo se. Moja transformacija je za osobu o kojoj govorim neprihvatljiva, zapravo, ne može da zamisli intiman odnos sa osobom kakva ja postajem. A verovala sam da nas sapajaju, i da su jače neke stvari iznad toga.
Nadam se da ću imati sreće da sretnem nekoga sličnog tebi, ko će umeti da primi i da pruži ljubav.
Za mene je to bilo čudno i bolno; kako sam je postajala sve više svoja, i sve više sretnija, i ispunjenija, tako sam bivala napuštenija i ostavljena. Ali prihvatila sam to. Skoro da bih prihvatila bilo koji cenu za moju sreću i život. Ako je cena za to da budem svoja, da ostanem sama celog života, i na to sam spremna. Bolje da budem sama i srećna, nego da živim sa nekim kao zombi.
Tvoj dečko je zaista srećan što te ima.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Hvala vam od srca, Zoe i femme_fatale!!! :hug:

Nadam se da ce temica na ovaj ili onaj nacin biti pokrenuta, pa cak i doprineti tome da i novi ljudi postanu clanovi/clanice naseg Foruma... :klap: :yay:

Bilo bi lepo razmeniti iskustva i razmisljanja... :zastava:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by femme_fatale
Draga Vanilice,

Lepo je što si ovo pokrenula. Nadam se da i ja mogu da ostavim neki komentar, mada nisam osoba koja je bliska sa nekom osobom koja je trans, već sam sama takva.
Naravno da mozes podeliti sa nama ono sto se tebi desilo. Zato sam i postavila ovu temu ovde - da svi mozemo ucestvovati u odmotavanju nekih pitanja...

Zao mi je sto ti se ovako nesto dogodilo. :(
Zapravo, postavila sam ovu temu i iz tog razloga sto znam da mnogi/e ne uspeju da izdrze situaciju kada njihova voljena osoba ulazi u tranziciju. :(

Licno nijednog jedinog trenutka nisam pomisljala da se udaljim od svog decka. Zapravo, kada bolje razmislim, ja njega nikada i nisam dozivljavala kao "zenu" - sta god to u nasem svetu, bili mi esencijalisticki ili konstruktivisticki opredeljeni, znacilo.

Neke stvari se jednostavno osete... :) :mazi:

Bolje da budem sama i srećna, nego da živim sa nekim kao zombi.
Apsolutno se slazem sa tobom!! Ne daj svoju licnost i ne daj svoju slobodu da se razvijas, upoznajes sebe i ispunjavas. Budi srecna sto si dosla u dodir sa samom sobom. Mnogi ljudi, nezavisno od toga da li su trans ili cisgendered (isti pol + isti rod - ne znam kako se ovo prevodi kod nas!), nezavisno od toga jesu li heteroseksualni, gay, lezbejske, biseksualne ili bilo koje druge orijentacije, nikada ne dodju do tog stepena poznavanja sebe... Doci do sebe - to je Hrabro, ponekad Bolno ali ponajvise Ispunjava i Prociscava... Prepoznaj to i uzivaj u tome. :hug:

A tada ce vec i naici Neko ko ce sve to i jos i vise znati da ceni. :love:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Evo nekih tacaka koje su mene najpre navele na razmisljanje:
ljudi kojima ocekivani rod odgovara njihovom, po rodjenju dobijenom polu, gotovo nikada ne razmisljaju o tome sta nas na / u nekoj osobi privlaci (barem cisgendered ljudi sa kojima sam ja razgovarala nisu razmisljali o tome - za njih je proces "zavoleti nekoga" ili "biti privucen nekim", ma koje seksualne orijentacije oni bili, jednostavno - "podrazumevajuc").

Susrecuci se sa konkretnim saznanjem da imam - decka :kissing: , ja sam se zapitala sta je to sto nas privuce nekome. Buduci da sam se ranije identifikovala kao lezbejka, zapitala sam se gde je sustina seksualne orijentacije?? Da li je ono sto nas privlaci pol ili rod???

Ukoliko je rod u pitanju (sto bi mozda bilo logicno, buduci da je rod, samosvesno izveden, taj koji ce reci da li se neko oseca ili ne oseca zenom, muskarcem, ili identitetom koga sam oseti i ispolji), u to se nikako ne uklapaju brojni komentari lezbejki o tome da nikada ne bi mogle biti da trans zenom.

(posebno je pitanje koje mi se nametnulo povodom toga da ukoliko nas zaista privlaci neciji rod, moze li to biti znak toga da se zaista zaljubljujemo ili bivamo privuceni znacenjskom konstrukcijom? Mislim, to bi bilo fantasticno, jer bi dokazalo da je teorijski um mozda najveci seksualni i emotivni organ, ali gde je tu biologija, za koju mislim da ce uvek negde iza coska sacekati moje socijalno-konstrukcionisticke fantazije???!!! :doh: )

Ukoliko je pol u pitanju, u to se opet ne uklapaju misljenja lezbejki da nikada ne bi mogle biti sa trans deckom.

Ostaje jedino kombinacija da "biti lezbejka" oznacava to da te privlace osobe kod kojih su pol i rod podudarni, sta god to i kome znacilo.

Ne identifikujem se ni kao biseksualna (mada nijednu mogucnost identiteta ne zatvaram!), jer mi se nikada do sada nije desilo (bar ne ni nalik "ozbiljnije") da me privuce osoba muskog pola i roda koja dolazi iz ne-LGBTTIQ konteksta.

Postoji i termin transsensual - on bi oznacavao osobe koje su privucene osobama koje pripadaju trans populaciji. Mislim da je iz ovoga iskljucen fetisisticki pristup - ovo je orijentacija / sposobnost / osobina / karakteristika kao i sve druge vezane za senzualnost.

Medjutim, nijedan termin mi se ne cini dovoljno kompletan, dovoljno kompleksan za sirinu moje seksualnosti.

Tako da se opredeljujem za moguce neuklapanje u standardizovane etikete. :zastava:

A vi?? :)
Korisnikov avatar
By Zoe
Ne bih da se vise opredeljujem i svrstavam, ne mogu, i ne umem.....bitna mi je OSOBA, a ne pol, a ni rod....Ko zna sta (ko) me ceka sutra, ko ce me oboriti sa nogu?! Toliko sam otvorena i neogranicena, da i mene samu iznenade poneki dogadjaji za koje se ispostavlja da mi prijaju :)

Vanilice, tvoj decko je zaista srecan sto te ima. :shake: :)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Sada sam procitala tvoj post dear Vanilice... nisam bila u BG
i uz komp sad za vikend...

Tema ti je fenomenalna, i iz licnog ugla vrlo dobro znam da i vama,
nasim dragim parnerkama/partnerima cesto treba takodje
podsrska i razgovor..

Nije svako sposoban i u stanju da bude u vezi i da deli zivot sa
nama.. za to treba posebna sirina, a necu ni da govorim o
emocijama..

Svakako da je to nesto sto je vrlo retko, i samim tim je predivno.
To je kao onaj tanani prelaz izmedju boja kada se pojavi duga
na nebu... ono gde jedna boja nestaje, a druga pocinje...
e tu mi zivimo i obitavamo.. taj prostor nije veliki, ali je pun
slobode i prepun ljubavi.

Ova tema trazi mnogo toga.. i kao sto smo se mi organizovali
u grupu.. mislim da bi bilo mozda dobro da postoji i grupa
parnerki/parnera trans osoba.. jer i tu je takodje preko potreban
support na svaki nacin..

Ne sumnjam da je vasa ljubav predivna i ogromna, ali nekada
svi mi imamo krize, da li zbog pritiska drustva ili razmisljanja
nas samih.. i tada nam je mozda, preko potreban razgovor sa
nekim ko nas razume.. a takvih osoba nije mnogo..

Zato je ova tema vise nego dobra i porebna..

:trans: :zastava:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Zoe
...bitna mi je OSOBA, a ne pol, a ni rod....Ko zna sta (ko) me ceka sutra, ko ce me oboriti sa nogu?! Toliko sam otvorena i neogranicena, da i mene samu iznenade poneki dogadjaji za koje se ispostavlja da mi prijaju :)
Gotovo da bih ja o sebi rekla potpuno isto ovim rečima...
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by andjelat

Ova tema trazi mnogo toga.. i kao sto smo se mi organizovali
u grupu.. mislim da bi bilo mozda dobro da postoji i grupa
parnerki/parnera trans osoba.. jer i tu je takodje preko potreban
support na svaki nacin..

Upravo tako - da znas da bih volela da postoji grupa podrske za partnere / partnerke trans osoba, i ja sam razmisljala o tome... Cak i za porodicu, prijatelje / ice - za sve one koji ulazu svoju ljubav, snagu i postojanost da budu Tu... :grouphug:

Ne sumnjam da je vasa ljubav predivna i ogromna, ali nekada
svi mi imamo krize, da li zbog pritiska drustva ili razmisljanja
nas samih.. i tada nam je mozda, preko potreban razgovor sa
nekim ko nas razume.. a takvih osoba nije mnogo..

Zato je ova tema vise nego dobra i porebna..

:trans: :zastava:

Naravno - krize su sastavni deo svacijeg zivota, pa i naseg.

Ja pod krizom ne podrazumevam toliko gubitak snage da se borim i da budem podrska - to nikada ne jenjava, a moze postajati samo jace na taj nacin sto kroz vezu, kroz ljubav i borbu u ovom, na momente neverovatno netolerantnom i precesto iritantnom okruzenju (koliko god se ja trudila da me takve stvari ne doticu, ipak se ne mogu izolovati od necije ruzne reci ili ocigledne i direktne provokacije ili diskriminacije; to me boli :placko: ), dolazim do pitanja cija me razresavanja osnazuju... :sunce:

Krize nastaju onda kada takvih pitanja odjednom ima mnogo, onda kada nesigurnosti prouzrokovane cesce spoljasnjim, ponekad i unutrasnjim faktorima isplivaju na povrsinu, onda kada bih zelela da pomognem i sebi i njemu a ne znam kako, onda kada se osecam nemocno, onda kada bih zelela da izbrisem, promenim ili bar navedem na razmisljanje ljude, ustanove, poslodavce, nadredjene, saradnike, roditelje, doskorasnje prijatelje i sve one koji se distanciraju ili otvoreno ulaze u verbalno ili cak fizicko nasilje, njihove reci, njihove poglede, njihove gestove; onda kada bih zelela da upisem ono sto nedostaje - u zakone, u ljudske misli, onda kada bih zelela da dobrotom i strpljenjem ucinim da sve bude u redu..... A nekad se cini da, koliko god da bih ja to zelela, jednostavno ne ide... Svet je toliko preveliki i ljudi je previse, ljudi koji ne razumeju, koji povredjuju, koji cine nesigurnim njega, mene, nase pijatelje.... Ponekad je sve to toliko ogromno, a ja sam tako malecka... :sigh:

A moram da budem snazna i moram da budem i jaca od njega ponekad... :mazi: :kissing:

I ja tu snagu i pronadjem, uvek. :kisa: :zastava: :setnja:
Razresim iznutra - u sebi krug pitanja i izdignem se na novi nivo. :zastava:

Ali mi i dalje treba razgovor sa svim onim u sustini tako cvrstim ljudima koji sve to, kao i ja, prolaze i pronalaze nacin da ponovo ustanu nasmejani, sa Suncem u sebi. :sunce: :love:

Ne zamerite mi na esejistickom nacinu pisanja; nije mi svojstven toliko na drugim temama, no u ovu temu sam beskrajno licno ukljucena. :blush:

Hvala svima od srca sto citate!!! :grouphug:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by vanillapuff

Ukoliko je rod u pitanju (sto bi mozda bilo logicno, buduci da je rod, samosvesno izveden, taj koji ce reci da li se neko oseca ili ne oseca zenom, muskarcem, ili identitetom koga sam oseti i ispolji), u to se nikako ne uklapaju brojni komentari lezbejki o tome da nikada ne bi mogle biti da trans zenom.
Imam osećaj da većina tih lezbejki što daju takve komentare nikada nisu ni pokušale da budu sa trans devojkom, ili im je, kada razmišljaju o tome, u glavi slika nekog tranvestitia jakih muških crta obučenog u žensku odeću, koji najčešće po rodnom identitetu i nije žena. Možda grešim...
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by Zoe
...bitna mi je OSOBA, a ne pol, a ni rod....Ko zna sta (ko) me ceka sutra, ko ce me oboriti sa nogu?! Toliko sam otvorena i neogranicena, da i mene samu iznenade poneki dogadjaji za koje se ispostavlja da mi prijaju :)
Gotovo da bih ja o sebi rekla potpuno isto ovim rečima...

:klap: :up: :grouphug:

Kada bi mnogo, mnogo vise ljudi o sebi govorilo i zaista zivelo ovako, oooogromnog broja problema vezanih za shvatanje svega sto je procenjeno i smesteno u "marginalno", "manjinsko", "cudno", "nepoznato"... "queer" u odnosu na ono sto je postavljeno kao dominantno i "samorazumevajuce" - e tih ogromnih problema, niti ovih marginalizacija vise ne bi ni bilo.

Znam da zvuci kao klise, ali tako je.

I jaaako je jednostavno. :zastava:
Zar nije jednostavnije ziveti, prolaziti kroz zivot bez ogranicenja, bez opterecenja da li je nesto "ispravno" ili "nije", da li je nesto "odobreno" ili nije, naravno, ako taj postupak, ta misao ili gest siri ljubav, plemenitost, otvorenost, sveobuhvatnost u jednoj slobodnoj Svetlosti koja boji svet i ispunjava ga Ljubavlju???

Pfff, zar je stvarno ljudima jednostavnije ziveti u nizu pravila i sistema "ispravno" - "pogresno" - "tabuisano" sistema??? :hypno: :iskolacen: :psiholog:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by vanillapuff

Imam osećaj da većina tih lezbejki što daju takve komentare nikada nisu ni pokušale da budu sa trans devojkom, ili im je, kada razmišljaju o tome, u glavi slika nekog tranvestitia jakih muških crta obučenog u žensku odeću, koji najčešće po rodnom identitetu i nije žena. Možda grešim...

Verovatno ne gresis, bar u mnogim slucajevima je tako. Naime, lezbejke sa kojima sam ja razgovarala zaista nisu nikada ni pokusale da budu sa trans zenom. Jednostavno, ta mogucnost je za njih tabuisana, jer uglavnom smatraju da je lezbejka zena zenskog pola i roda koju privlaci takodje zena zenskog pola i roda, i to neretko u svom najstereotipnijem oblicju.

(ne napadam, naravno, "stereotipno" iskazivanje zenskog roda, ali samo ukoliko je takav rod izveden samosvesno, a ne po inerciji.)

Sto ce reci, mnogima je i butch-femme dinamika teska za shvatanje, i sebe ne pronalaze u tome.

Da ne ulazim sad u to da su i butch osobe - zene (ukoliko se tako osecaju i deklarisu), i da je rod jedno podrucje sa beskrajnim dijapazonom performativa, na momente mi se cini da se ljudi najcesce (cast izuzecima) i ne potrude da osete Zenstvenost / Muzevnost u svom direktnom vidu manifestovanja - kroz Rod koji i jeste jedini pokazatelj necijeg Identiteta. Sve ono sto cinimo da bismo bili/e zenstvene ili muzevne ili, hajde da ne idemo opet u tu nesrecnu polarizaciju - da budemo onakvi/e kakvi/e zelimo, svi nasi pokreti, odeca, sminka, gestikulacija, cak i nacin na koji se izrazavamo odaju nas Rod, koji je jedini kriterijum za samodeklarisanje osobe, osim ukoliko osoba drugacije ne naglasi.

Necii pol najcesce direktno i ne vidimo - razmislite o tome.

Znaci, vidimo samo Rod, a ljudi i dalje sud donose po inerciji - prema tome da li se, kako ili ne Rod koji odasiljemo "poklapa" (prema tradicionalnim "uredbama") sa polom koji oni zamisljaju ispod odece i slojeva znacenja.

Apsurdno. :neznam:

Htedoh reci da mi nije jasno kako ne osecaju Zenu u trans zeni i Muskarca u trans muskarcu, kada pred sobom imaju Rod, kao najcistiju formaciju samoproklamovanja licnog identiteta????? :puzzle:

A onda ono nesrecno pitanje (meni upuceno): "hmmmm, pa ako te privlace muskarci, zar nisi razmisljala da "nadjes"(uhh, kakav grozan izraz :bljak: ) biomuskarca???"

Kao da je trans muskarac manje muskarac od biomuskarca. :odbij: Svasta. :puzzle:

Isto tako ni trans zena nije manje zena od biozene.

I nije mi najjasnije zasto je to tesko shvatiti.

No postujem tudje izbore i opredeljenja, ali i dalje mi nije jasno kada neko tu izjavu obznani, a da pre toga nje ni pokusao/la da razmisli zaista o svim ovim pitanjima...

Kada je odgovor donesen samosvesno, postujem ga.

Otidoh opet predaleko, ali da - mislim da postoji pogresan stereotip o trans zenama koji je femme_fatale navela. Za trans muskarce mi se cini da su veca nepoznanica medju ljudima koji se nisu susretali sa trans populacijom. MOzda i gresim. :neznam:

Ima jos toliko stvari i pitanja o kojima razmisljam.....

Ako se inspirisete - pisite!! :klap:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by QDF
Meni ovo mnogo :sweet:
Hahhhaha, verujem ti :D - a ja jos vise imam u sebi - zamisli to!! :sweet:

Morala sam negde to da forulisem i iskazem... :blush:

EDIT: iju, ja mislila mnogo ti (kolicinski) da citas.... :doh:
A moze da se tumaci i da ti je mnogo :sweet: , tj. sweet... :blush:
HvaJa, u tom slucaju... :sweet:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Ne mozes uzeti za generalno da su ljudi sposobni da shvate
ovakve stvari. Ja sam se stvarno i iskreno jedno vreme trudila
da objasnjavam uzoj i siroj okolini, ali to nije naislo na odziv
koji sam ja ocekivala.

Problem je sto sirinu ljudi uvek tretiramo prema nama samima,
i ako smo mi dovoljno siroke, ne mozemo da pojmimo da neko
nije u stanju da sve to percipira i razume.

Vecini njih je mnogo lakse da zivi po definisanim pravilima,
i da mnogo ne "talasaju" jer, takav zivot ne trazi veliku upotrebu
centralnog nervnog sistema.

Evo, moram da napisem jednu sentencu Kalila Dzibrana,
arapskog pisca i folozofa:

"Ograniceni umovi ne priznaju nista sto nadmasuje njihovu moc shvatanja"

I to je tako.. Koliko god se trudili da pojasnimo neke stvari,
oni nece biti u stanju da to razumeju, jer se licno ne bave
sobom, jer licno nemaju slican problem.

Ono sto oni cene su ljudi sa znanjem, postovani u drustvu,
sa diplomama, i to je ono sto se treba primenjivati.
Treba pokazati da smo mi, iskreno, po svim statistikama i
medicinskim istrazivanjima nad prosecno inteligentne osobe,
i kao takve treba da upotrebimo to da promenimo opste usvojenu
sliku o nama. (to da smo mi na socijalnoj nizbrdici, onaj talog)
Korisnikov avatar
By vanillapuff

U pravu si - kada smo mi, studenti, jednom pitali jednog naseg profesora koga ja, inace, mnooogo postujem (zahvaljujuci njemu dosla sam do ogromne kolicine feministicke i queer literature, kao i literature vezane za teoriju roda, a pamtim i brojne diskusije koje su me osnazile i podstakle na licni razvoj) kako da promenimo ovaj svet, odnosno, kako da najefikasnije aktivisticki delujemo, on nam je rekao "voleo bih da vam kazem da postoji drugi nacin, ali jedini nacin je da se "legalnim" i "standardizovanim" stepenicama popnete do visokog mesta u drustvu (diplome i solidan CV ), a onda, kada vase reci prema tom "pravilniku" budu vise nego legitimne i delotvorne, zapocnete akciju.". :cita:

Zato radim. I ucim jos. I ucim stalno. I razvijam se koliko god mogu. :cita:

Nadam se da cu jednoga dana sve to sakupljeno znanje, slojeve zrelosti i sapouzdanja pored svega drugog cime se jos bavim, moci da upotrebim u plemenite i aktivisticke svrhe.

Jedva cekam. :zastava: :trans: :grouphug:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by kc
Ja sam baš radila u tom smeru. Svi poslovni saradnici su me divno prihvatili kao ženu, zaista sam se iznenadila podrškom i razumevanjem koje sam dobila. Cenili su me ranije, ali mi se čini da me sada cene još više. Ako mi je suditi po mom iskustvu, rekla bih da smo mi vrlo napredna sredina, i ponosna sam što saradjujem i živim među takvim ljudima. Svi oni cene moje kvalitete koji su sada još više došli do izražaja. Strepela sam kako će poslovni saradnici reagovati, ali sam, priznajem, zatečena pozitivnim reakcijama. Sada sam mnogo opuštenija... Na kraju svi se plašimo za egzistenciju. Međutim, bila sam iskrena, i verujem da sam svima pokazala najbolji deo sebe, i oni su to prepoznali. Moj izgled oko koga sam se potrudila, sigurno je doprineo takvom ishodu.
Korisnikov avatar
By Paki
Ćero, znam da znaš da su termini "gej" i "lezbejka" (itd.) identitetski termini nastali tokom političke borbe na zapadu pre trideset i više godina za ostvarivanje prava istopolno i istorodno orijentisanih osoba... :)

Tako da, što se tiče tvoje dileme jesi li i dalje lezbejka ili nisi - boli te briga - to će i dalje biti stvar sopstvenog doživljaja sebe koji može i ne mora da se poklapa sa tvojom seksualnom i emotivnom praksom :mazi:

I još nešto, da te potsetim... ako mi te neko dira ili zeta mi, o'ma reci, pa da ga/je tabamo! :evil:

:kiss:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by Paki
Ćero, znam da znaš da su termini "gej" i "lezbejka" (itd.) identitetski termini nastali tokom političke borbe na zapadu pre trideset i više godina za ostvarivanje prava istopolno i istorodno orijentisanih osoba... :)
Znamznamznamznam!!! :pionir:

Tako da, što se tiče tvoje dileme jesi li i dalje lezbejka ili nisi - boli te briga - to će i dalje biti stvar sopstvenog doživljaja sebe koji može i ne mora da se poklapa sa tvojom seksualnom i emotivnom praksom :mazi:
Mhm, i ja nekako tako razmisljam - svaki pojam je podlozan licnoj interpretaciji, pa tako i ja dozivljavam pojmove kojima se definisem - iskljucivo kao konstrukt namenjen licnoj upotrebi, tj. da definise - mene. :sweet:

A ponekad cak i nemam potrebu da se definisem... :hvala:
Tada se rasprostirem sasvim slobodno... :sunce:
I još nešto, da te potsetim... ako mi te neko dira ili zeta mi, o'ma reci

:kiss:
:giggle: Taticeeeeeeeeeeee!!!!!!!! ...Hvala na podrsci!!! :jumphug: :sweet: :kiss:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Zoe
Vanilice, tvoj decko je zaista srecan sto te ima. :shake: :)
Malo je reci da sam srecan... ponekad stvarno mislim da sanjam...
Oduvek sam mastao o tome da jednom sretnem osobu koja ce me razumeti, voleti i podrzavati ali ovolikoj podrsci i razumevanju se nisam nadao...

Toliko je volim da me je strah da krenem sa hormonima... ne zelim da mi se bilo sta lose desi na zdravstvenom planu (kuc kuc u drvo) samo zbog toga sto sam presrecan sa njom i sto konacno imam trenutke zbog kojih sam srecan sto postojim...

Prvo što me je majka pitala, kad smo izašli od psihijatra koji je sa njom razgovarao o mojoj transrodnosti/transseksualnosti, bilo je :"Sve mi je jasno al mi nije jasno koje je seksualnosti osoba koja bi bila sa tobom u vezi???"
Šta sam mogao da joj kazem... zadao sam joj nizak udarac i pitao je - da li ona stvarno misli da mene niko ne može da zavoli???
Naravno odmah je rekla da "nije tako mislila i blabla"...

To isto pitanje, koje je ona meni postavila postavljao sam i ja sam sebi milion puta pre nego sam se autovao kao trans...

neki ljudi kazu da shvataju to da sam ja transseksualan ali nikako ne mogu da shvate zasto sebi komplikujem zivot time sto govorim u muskom rodu ili sto zelim da promenim ime ili jednog dana pocnem sa hormonima....

ja ne umem da im objasnim... ne znam zasto... valjda zato sto sam se oslobodio stega i zato sto zelim vec jednom da budem "ja" pred svima ... a to nije ni malo lako, mehanizmi odbrane koje sam stvarao godinama jos uvek rade i jos uvek su jaki... to ume da me izvede iz takta...
sa jedne strane te pritiska okolina i ti se odupires svom snagom a sa druge strane te zezaju mehanizmi odbrane koji ti govore da nije potrebno boriti se vec samo povlaciti se i kriti se... ici linijom manjeg otpora...
znaci boris se sa okolinom stalno i u isto vreme sa sobom ponekad... to ume da dovede do totalnog rastrojstva... a neko ko zivi sa tobom sve to mora da gleda i slusa i da te bodri a pritom da vodi racuna da te ne povredi...

mnogo je hrabrosti potrebno i puno podrske da bi se neko autovao i krenuo u tranziciju...

ko zna kad bi se ja autovao i kad bi otvoreno istupao sa tim pred prijateljima i poznanicima da nemam ovakvu podrsku devojke :hug:

ponekad sam tako skenjan da me je strah da izadjem na ulicu medju ljude... a kad izadjem sav sam naelektrisan... par puta sam se potukao zbog prozivki i time ugrozio i sebe i devojku (srecom nije nista bilo ozbiljno)...

Ne smem da gledam "Boys don't cry"... plasim se... gledala je ona i pricala mi o tome a ja nisam smeo da je pitam da li se ona plasi :(

Svaka osoba trazi sigurnost a meni ponekad dodje da vrisnem kad vidim koliko ja sigurnosti "trazim" a koliko malo mogu da pruzim (gomila odluka mi je na stend baju zbog tranzicije, sama moja fizicka pojava mi ne ide u prilog bas uvek, i jos brdo stvari...) pa sam ponekad besan i zbog toga...
ma raspad... a ona sve to treba da isprati...

drugo, vezao sam se za nju ko dete... prijatelji me zezaju da sam postao pravi papucic... to jeste simpaticno gledano spolja ali kad ja znam da ja pola od toga radim iz straha onda mi ni malo nije simpaticno...
sva ta moja vezanost ume da gusi i da obavezuje drugu osobu da se non stop daje u najboljem svetlu ...

ja ne zelim da povredjujem ljude oko sebe a posebno ne osobu koju najvise volim, a kad sve ovo saberemo ispada da sam pravi treretnjak prikacen za malog remorkera :(

neke stvari su i smesne, pricao sam sa jednom drugaricom o svemu tome i dosao do zakljucka da sam jako naporan... ne mogu ni da zamislim kako je mojoj zeni ponekad, bas ima posla - te bakci se sa rodom i identitetom, dal sam transseksualan, dal sam transgender, dal sam ovo dal sam ono...
...te ovde smes da pipas te ovde ne smes, a ovde mozda al videcu posle il sutra, aj probaj cek nemoj...
jbt sex ponekad lici na demontiranje explozivne naprave :lol:

:sigh: komplikovano...
Korisnikov avatar
By Dzi
..mnogo sweet tema.. iako se ja nista ne razumem :D ,.. ali podrzavam sve i slazem se :grin: :cvetduga:
Korisnikov avatar
By Zoe
Originally posted by Momo

Svaka osoba trazi sigurnost a meni ponekad dodje da vrisnem kad vidim koliko ja sigurnosti "trazim" a koliko malo mogu da pruzim (gomila odluka mi je na stend baju zbog tranzicije, sama moja fizicka pojava mi ne ide u prilog bas uvek, i jos brdo stvari...) pa sam ponekad besan i zbog toga...
ma raspad... a ona sve to treba da isprati...

drugo, vezao sam se za nju ko dete... prijatelji me zezaju da sam postao pravi papucic... to jeste simpaticno gledano spolja ali kad ja znam da ja pola od toga radim iz straha onda mi ni malo nije simpaticno...
sva ta moja vezanost ume da gusi i da obavezuje drugu osobu da se non stop daje u najboljem svetlu ...

ja ne zelim da povredjujem ljude oko sebe a posebno ne osobu koju najvise volim, a kad sve ovo saberemo ispada da sam pravi treretnjak prikacen za malog remorkera :(
Vrlo topla i dirljiva ispovest, i jedne i druge strane..... :usamljen:

Momo, samim shvatanjem ovoga sto si rekao si ucinio mnogo; ako si svestan koliko neko za tebe nesto cini, onda sigurno da taj neko i dobija povratnu informaciju. Vasa prica je drugacija i specificna iz svih razloga koje ste oboje naveli, ali Ljubav je ta koja sve moze i zeli da izdrzi :)
Niko nije rekao da ce biti lako.....Oslobodite se oboje osecaja krivice i pokusajte da olaksavate ovom drugom kako god se setite (sto i cinite)....ponekad to ukljucuje i "osloboditi" nekoga od sebe samog :lol:
Ti, Momo, mozes jos vise raditi na prihvatanju samog sebe i jacanju sopstvenog samopouzdanja (nevezano za osobu sa kojom si), na jacanju mentalnog zdravlja kada je okolina u pitanju itd........A Vanilica da ne misli da nije dovoljno nesto sto cini mozda, ili da to ne cini kako treba.......to nikako!

Oboje ste vrlo topla, otvorena bica koja ocigledno nemaju problem da se izraze i komuniciraju, a iskrenost je na veoma zavidnom nivou........ :klap:
Mislim da je to jako dobar spoj.........tesko je ziveti sa svim tim, sa samim sobom, sa drugim ljudima, ali moramo se uvek setiti da su nasi zivoti samo nasi, i da je zivot prebrz i da vise paznje posvetimo opustanju i uzivanju u onoj lepsoj strani..........Naravno, nista nije lako, pa ni postici takav mir i harmoniju, ali svakako tome treba teziti. :)

Grupa za podrsku partnerima trans.osoba je fenomenalna ideja........Vecina trans.osoba (i partnera, verovatno :) ) je koliko vidim, iz Bgda, pa se nadjite nekako, popricajte........mozda nesto i postoji, a da ne znamo.......

I da-svaka vam cast, Vanilice i Momo, sto otkrivate tako tanane i intimne stvari pred svekolikim pucanstvom, koje ne moze ni da procita postove duze od 2 recenice, a neretko je i maliciozno........ :hail2:

Puno toga bih imala da kazem ali nisam u stanju nikako da napisem........samo mi se cini da sam sve bez ikakvog reda i smisla nabacala, i zao mi je zbog toga........ :sigh: Bas osecam ponekad kako mi virtuelnost smeta i ne dopusta da se izrazim.......da se vidimo, islo bi mi bolje.......Nadam se da nisam rekla nista sto bi nekog povredilo, ako ne i nesto utesno i pametno :uplasen:

:chestram:
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Zoe :hug: ,

nemam sta drugo reci do zahvaliti ti jos jednom od srca sto citas sve nase postove... Ja se cesto zabrinem zbog duzine postova koje pisem, znajuci upravo ono sto si i ti navela: da u eri brze i cesto povrsne komunikacije ljudi nemaju vremena, interesovanja niti volje da procitaju cesto ni dve recenice, a kamo li mnogo vise i dublje... :sigh:

No ja ne mogu da se prihvatim pisanja, a da to ostane plitko, nedoreceno, skriveno... Time ne bih pokazala da postujem ni onoga kome reci upucujem, niti sebe. Zato moji postovi i na drugim temama znaju da budu bas, bas dugi... :cita: :)

Grupa za podrsku trans osobama postoji :trans: :grouphug: , i tu, koliko znam, mogu da dolaze i partneri/partnerke (ja sam bila!). Divno je sto takva grupa postoji, jer nam daje mogucnost da se susretnemo, i da u tom momentu, koliko god ko to moze i zeli, popricamo o raznim temicama koje nas muce, ili pak da obznanimo nesto sto nas raduje... :D

I sreca je sto je dosta nas iz Beograda, te se mozemo vidjati i van grupe. :)

Originally posted by Zoe
Bas osecam ponekad kako mi virtuelnost smeta i ne dopusta da se izrazim.......da se vidimo, islo bi mi bolje......

:chestram:
Kad budes dolazila u Beograd javni se, pa se mozemo videti i ispricati o svemu i svacemu - vezano i nevezano za ovu temu!! :klap: :hug:

Jos jednom, hvala ti na podrsci i strpljenju da propratis sve ovo.. :blush: :friends:
Korisnikov avatar
By Zoe
Ma daj, to je najnormalnije :blush:
Hvala........:kiss:
Korisnikov avatar
By Shmi
I ja vas pratim sta kucate... ali nazalost nemam nista pametno da napisem na ovoj temi. Kroz glavu mi samo prolazi "svaka vam cast... i da Momo treba da uziva sto su mu se mastanja ostvarila... i da oboje imaju veliko srce... "

Drago mi je da vas poznajem. :)
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Originally posted by shmizllica

Drago mi je da vas poznajem. :)
:hug: :sunce: :hug:
Korisnikov avatar
By Dina
Divna tema. Ali nisam ni ocekivala drugacije kad su Vanilica i Momo u pitanju...
:kiss: :kiss:

Ja nisam u vezi sa trans osobom, ali sam isto u specificnoj i nesvakidasnjoj vezi. Ono sto je moj utisak otkako sam u njoj je da ljudi gledaju da zivot provedu sto jednostavnije - definisali su negde sebe, definisali sta traze i nema tu vise mnogo odstupanja i lutanja. Ono sto je meni neshvatljivo je sa koliko smo se mi nerazumevanja susreli i susrecemo se. Tu mislim izmedju ostalog na ta pitanja kao sto je Vanilica navela - zasto bas tako, ta osoba, nego nadjite nesto drugo, nije vama to odgovarajuce itd :evilgrin: Ali dobro, druge ljude ne mozemo da menjamo ali mozemo sebe :) Ima ono, sto me ne slomi ojacace me ;) Ja mislim da komplikovane price traze vise od nas, ali da se to moze shvatiti kao obogacivanje. Bar za mog partnera i mene imam utisak da smo u svakom pogledu napredovali, upravo zato sto smo se nasli u sasvim novim situacijama, sto smo morali da vise osluskujemo drugu osobu, da trazimo neke nove frekvencije na kojima mozemo da funkcionisemo...
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Dina,

u pravu si - zaista postoje neke paralele izmedju vase i nase veze - i jedna i druga su veza izmedju dve osobe razlicitog roda, a da pri tome nijedna od navedenih veza sustinski ne pripada straight, odnosno non-LGBTTIQ svetu; samim tim dolazi do onih, toliko serijskih pitanja da konkurisu za skolski primer: "zasto bas tako, ta osoba, nego nadjite nesto drugo, nije vama to odgovarajuce itd.... " (sto si i sama rekla)

Pretpostavljam da do tih pitanja upravo i dolazi iz tog razloga sto su ljudi nauceni da traze laksi - konvencionalniji put, pa bilo to i po cenu njihove sopstvene srece. Zato i odlaze kada dodje do poteskoca. :(

I zato im nije ni jasno zasto mi ostajemo. :sunce: :setnja:

Ja sam stavila na vagu sve poteskoce sa kojima se suocavamo sa jedne strane, i nasu ljubav, srecu i ispunjenost sa druge strane: svaki momenat srece i onoga sto nas dvoje izmedju sebe delimo, dubina na kojoj se poznajemo i dubina na kojoj cemo se tek upoznati nebrojeno puta je vrednija od bilo kakvog izbegavanja poteskoca radi "lakseg", ali i ispraznijeg zivota.
I koliko se tu, u slucaju odluke da se ide konvencionalnijim putem zaista radi o necemu "laksem" ?? :neznam:

(to je kao sto mene savetuju da pisem diplomski na jednostavnu, konvencionalnu temu da bih ga sto pre zavrsila, ali meni se ne da; ja sam resila da uzmem mnogo kompleksniju temu, ali znam da cu u izradi rada mnogo vise uzivati, a da ce me istrazivanje i oblikovanje misli mnogo, mnogo vise ispuniti i obogatiti)

Originally posted by Dina
Ja mislim da komplikovane price traze vise od nas, ali da se to moze shvatiti kao obogacivanje. Bar za mog partnera i mene imam utisak da smo u svakom pogledu napredovali, upravo zato sto smo se nasli u sasvim novim situacijama, sto smo morali da vise osluskujemo drugu osobu, da trazimo neke nove frekvencije na kojima mozemo da funkcionisemo...
Slazem se u potpunosti. :mazi: :up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!