Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Danas mi se desilo nešto vrlo neobično, što čigledno naglašava važnost ženskog glasa u procesu tranzicije. On nije isključivo bitan za to da u društvenim kontaktima budete i ostanete u očima drugih žena, već je izgleda bitan pre svega za samu osobu, njen doživljaj same sebe, i samopouzdananje koje će iz tog procesa izrasti.
Danas sam bila veoma dobro raspoložena, dobro se osećala, fenmenalno. Onako, dok sam se malo relaksirala pre nego što počnem nešto da radim, počela sam da vežbam svoj glas. Kao što sam radila pomalo manje-više svakog dana.
Svoj ženski glas treba pronaći kroz vežbu i pokušavanje. On je mnogo više od samo ženskog glasa, on je izraz vaše ličnosti. Treba imati na umu da osoba sve ovo ne radi da bi nekoga zavarala, bilo glasom ili izgledom, već da bi bila i ispoljila sebe. Ovo mnoge devojke previđaju, jer je glas mnogo važniji od samog glasa po sebi.
I tako, ja sam vežbala, probala razne tehnike, i uspevala da ga pronađem, ali osećaj nije bio pravi, iako je glas zvučao dobro, kao da se glas i ja nismo povezali. Kao da je to zapravo stara ličnost pokušavala da ga koristi, a ne ja ona koja treba.
Kao da postoji embrionalna faza, u kojoj ta devojka koja jeste raste uspavana, ali jača i sve se više budi. Ona raste i razvija se od raznih stvari, a u jednom trenutku se desi nešto, i ona kao da se rodi i preuzme kontrolu.
Elem, danas sam se izgleda rodila, progovorila sam. Danas sam prvi put postala sposobna da sopstvene misli govorim svojim glasom, svojim ženskim glasom. Glas je tako blisko povezan sa ličnošću, da sam bila zapanjena osećajem. Već sam i ranije postala svesna promena na mentalnom planu, kako je počela da se pokazuje moja prava ličnost, koja je vrlo različita od onoga što sam bila ranije. Kao kada uporedite razvodnjeno vino sa pravim. I danas sam progovorila! Bože, koji osećaj... a kako se dešavaju i druge promene tako se ja sve bolje osećam, nikada se ovako u životu ranije nisam osećala...
Eh, beba kad progovri nije odmah elokventna kao profesor sa Sorbone... moraću da vežbam. Ali danas se to nešto desilo, danas sam progovorila, kao da sam se danas rodila. Kako sam srećna... radujem se sama sebi...

Baš me zanima kakovo je iskustvo drugih osoba koje žele da govore glasom koji pripada njihovom pravom rodu? Da li je neko imao slično iskustvo mom, kada je osetio da je glas kojim želi da govori izraz njegove ličnosti i istinskog roda, a ne samo uspešan pokušaj oponašanja glasa suprotnog pola?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Stvarno,

Znam taj osecaj... Pevanjem i vezbanjem moze da
se postigne svasta..

Samo napred, to je super!!
:sunce:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by andjelat
Stvarno,

Znam taj osecaj... Pevanjem i vezbanjem moze da
se postigne svasta..

Samo napred, to je super!!
:sunce:
E sad, ne znam da li ću ikada moći da pevam koristeći svoj glas, ali bi to svakako bilo cool... za to treba mnogo samopuzdanja...
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Morgan Le Faye
Biserka Shipka bi trebala neshto da kaze na ovu temu.
Slatkiši, hvala vam svima na lepim rečima. Ali ko je to Biserka Shipka, i zašto baš ona? :misli:
Korisnikov avatar
By Andre87
Super Niki :klap: A meni su inace rekli da licim na Toseta Proeskog...jos samo da se ponadam da mi T podari takav glas :fige:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
:lol:

btw, to je jedna žena iz NS, bavi se profi bodi bildingom, ima svoju teretanu itd. a glas joj je kao da jede kutiju cigara za doručak. no, to je stvarno teško dočarati ako nisi imala prilike da je čuješ.
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
:friends:

bravo! i znam taj osecaj :)
uvek kad bi se onako vracao kuci s nekog provoda ujutro oko 4-5-6 u to doba bi mi se glas uvek spustio onako jako puno, neznam ni ja zasto. i onda bi se bas osecao, da je to TAJ glas. nekako bi osetio neku...vibraciju cudnu u grlu, u glavi, u stomaku u srcu....i to je bilo to, znao sam, ovo je glas iz moje glave koji ja cujem kada razmisljam, to je taj :) i uvek bi tako ostajao namerno do kasno i onda bi mogao da pricam koliko god hocu i da se osecam isto tkao sretno kako se i ti sada osecas :)
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by uoQUEERen
:friends:

bravo! i znam taj osecaj :)
uvek kad bi se onako vracao kuci s nekog provoda ujutro oko 4-5-6 u to doba bi mi se glas uvek spustio onako jako puno,.... i onda bi mogao da pricam koliko god hocu i da se osecam isto tkao sretno kako se i ti sada osecas :)
I meni je tako bilo:) Najcesce od duvanskog dima iz diskoteke(inace ja ne pusim)..i tad sam postajao posebno pricljiv...i prvi simptom testosteronske terapije je upravo bilo iscezavanje piskutavog bebi glasa...
By Dionysus
Шта рећи, срећна сам због вас.... А како вежбате глас? Хоћу и ја да навежбам да ми глас звучи старије... Имам 18, а понекад звучим као да ми је 12....
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Andre87
Super Niki :klap: A meni su inace rekli da licim na Toseta Proeskog...jos samo da se ponadam da mi T podari takav glas :fige:
WoW... pa imala sam takav osećaj... onda si stvarno slatkiš... :)
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by 2Q2Bstr8
:lol:

btw, to je jedna žena iz NS, bavi se profi bodi bildingom, ima svoju teretanu itd. a glas joj je kao da jede kutiju cigara za doručak. no, to je stvarno teško dočarati ako nisi imala prilike da je čuješ.
:smilegrin: joj... nisam znala. Jadnica, ko zna šta je sve natrpala u sebe od steroida pa joj je glas nastradao. Hvala na objašnjenju...
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by *PiNkLoVe*
Шта рећи, срећна сам због вас.... А како вежбате глас? Хоћу и ја да навежбам да ми глас звучи старије... Имам 18, а понекад звучим као да ми је 12....
Dušo, za to ćeš morati da pitaš ove dečake da te poduče, samo neka bude nešto manje štetno od diksoteka punih dima do u cik zore.
Kada malo bolje razmislim, najbolji učitelji glasa za ftm dečake bi mogle biti upravo devojčice mtf. kao i za druge stvari, a isto i obrnuto... Internesantna ideja zar ne?
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
pa da :) samo trebamo da radimo sve suprotno jedni od drugih :D
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Pa da, ono što ja neću i mrzim, to dobro poznajem, pa mogu da te naučim... baš je to čudno. Ali svako bi od nas radije da zaboravi to što ne voli, a ne da drugoga uči... ali za ljubav, ako treba žrtvovaću se...
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Niki
Ali svako bi od nas radije da zaboravi to što ne voli, a ne da drugoga uči...
Da,znam...mada moram priznati da u svoj toj nevolji postoji i dobra strana,cini mi se da ponekad bolje tumacim reakcije devojaka nego neki genetski momci...a razumem i decake,jer testosteron menja....i cesto imam ulogu "prevodioca"...zivotna mudrost i jeste u tome da problem pretvoris u prednost... ;)
By Dionysus
Dušo, za to ćeš morati da pitaš ove dečake da te poduče, samo neka bude nešto manje štetno od diksoteka punih dima do u cik zore.
Kada malo bolje razmislim, najbolji učitelji glasa za ftm dečake bi mogle biti upravo devojčice mtf. kao i za druge stvari, a isto i obrnuto... Internesantna ideja zar ne?
Јао, бре, погрешно си ме разумела...
Ја нисам транс, ја само блејим овде.
Тј. ја сам девојка (фем) и допада ми се то да будем, само бих да ми глас звучи мало старије :) )))
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Јао, бре, погрешно си ме разумела...
Ја нисам транс, ја само блејим овде.
Тј. ја сам девојка (фем) и допада ми се то да будем, само бих да ми глас звучи мало старије :) )))
Zaljubljena maco mala, znam ja da ti nisi trans, nego sam te zbunila dodatnim komentarom, ali izvini, malo više pričam...
Korisnikov avatar
By Dina
Cestitam! :klap:

Ja sam vec na nekom drugom topicu pisala da se kod mene glas menja, ali da ja time ne mogu da upravljam. Da mogu ne bi ni bilo lose, glas koji sam "odabrala" za tu priliku. Ovako obicno bude onaj koji ja ne bih odabrala za taj trenutak... :doh:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Jedini problem koji mogu da imam kada hoću da koristim svoj ženski glas je nedostatak samopouzdanja. Pokušavam da neđem neku srednju vrednost, nešto što je ni tamo ni ovamo, bar privremeno, da bi bilo lakše prihvatljivo. Iz nekog razloga, glas mi je ili baš sladak i ženstven (bar se meni tako čini), ili nikakav. Pa mi je u nekim situacijama nezgodno da ga koristim... za sada. Ali to je stara priča, najteže je kada si negde između, ni tamo ni ovamo... Potrebno je puno žongliranja.
Korisnikov avatar
By Loreley
Jao boze, i kod mene se nesto slicno dogodilo, i to bas skoro.
Resila ja da krenem sa vokalnim vezbama, pojacala muziku do daske, i kresti li kresti, na sav glas uz Kylie, s obzirom da Celine Dion koja je bolja za vezbe, nisam jos uvek pribavila.
Mada, jeste mi bilo tesko da slusam sebe, pa cak i u tragovima u onoj buci, ali kada sam prestala (nakon skoro sat i po), par minuta sam imala utisak da mi se glas promeksao....
I OSECAJ JE BIO FANTASTICAN!
Zapravo, bila sam srecna zbog toga, i na neki nacin, osecala pravu sebe (naravno, nisam se ogledala niti se usudila da pogledam na neki deo svog tela jer bi dozivljaj propao...)

E sad, nakon 20tak minuta, sve se vratilo na staro (jedno 10min san cutala), i kada sam progovorila, u zemlju sam htela da propadnem.

Kad samo pomislim, koliko milijardi ljudi na ovoj nasoj planeti ne mora to nista da radi, i opet ne shvata koliko vredi to sto znaju ko su, i sto ih drugi takodje vide takve kakve jesu.
Koliko milijardi ljudi od rodjenja ima ono cemu svi mi ovde citav zivot tezimo, i opet ne ispadne sve onako kako smo zeleli ili ocekivali, uprkos bolesnim ambicijama, trudu, naporu....sto finansijkom, sto dusevnom.

Ta opet, sudbina je tako htela.... da budem iskompleksirana do kraja zivota, i da vezbam dok mi se ne smuci da bih nakratko uzivala u onome sto je nekom dostupno u svakom trenutku njegovog zivota. Nije li to tuzno?
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Nije tuzno!

To su krize kroz koje se prolazi... Teske su.. mnogo su teske..

Pogotovu kad pocnes sa tranzicijom i transormacijom..

Ali treba naci svoje JA.. Ne treba teziti necemu sto postoji,
ne treba se uklapati u tudje JA ili neke tudje slike, kopirati
druge.. Nadji sama sebe.. pa ma sta to bilo i kako god
izgledalo...

Ja sam ovih dana upala u takvu neku krizu..
Znam sta nisam, a ne znam sta jesam...
i to me razara... ali znam da ce proci..

Nemoj se ogranicavati na binarno definisan svet,
nadji sebe bilo gde medju duginim bojama...
tu se nalazi sreca.. nemoj se ogranicavati onim
sto su neuki, bezosecajni, bez mogucnosti da percipiraju
prirodu propisali...

Budi ono sto jesi!

:hail2:
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
ma nije to tuzno, to je super kada cenis "male" stvari koje drugi ni ne primecuju!

inace, slazem se sa andjelom, trebam osvi da budemo sam oono sta jesmo i nista drugo!
Korisnikov avatar
By Gaia
Hm... ja sam se uvijek bojala snimati svoj glas i onda ga reproducirati da ga slušam, mada kada pričam sa nepoznatim ljudima preko telefona uvijek mi se obraćaju u ženskom spolu...

Anđela, Niki, vi ste me vidjele i čule moj glas. Kako biste ga ocijenile?

@Loreley - sjeti se što sam ti pričala kada smo pričae o vokalnim vježbama! Mnogo truda i živaca i doći će na svoje! :)
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
eeeee da, reprodukcija...uvek mi je bilo nezgodno kad bi me zvali na radio...ili kad nekad kad pricam telefonom cujem onako nazad svoj glas.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Glas i brada na licu su najteža dva problema. To je moj zaključak. Rakić mi je Rekao da je brada najteži problem (za one koji je imaju), možda teži i od operacije. Mogu vam reći da je prilično u pravu, mada, naravno postoje individualne razlike.
Inače, imam svoj ženski glas. Nije ga teško pronaći, ali se mora vežbati da bi "ojačao". Razmišljam da jednom napišem kako se pronalazi i vežba. Nekome bi bilo korisno. Vaš ženski glas ste zapravo vi, vaš istinski izraz. Jednom je jedna poznata M2F osoba rekla: "Kada pronađete svoj ženski glas i počnete da ga koristite, više nama nazad, jer je ta devojka iznutra izašla napolje i preuzela kontrolu. Ona se probudila, ti si se probudila!
Zato je glas tako važan, bez njega si samo nema lutka iza stakla. Takođe, glas nosi još jednu tajnu - tajnu testa. Ako nisi ženskog roda, ženski glas će biti samo gluma, glas ličnosti muškog roda koji glumi ženu. I to će moći da se čuje i prepozna. Ili, takva osoba neće moći da koristi ženski glas, ili će se osećati tegobno kada ga koristi, ili se u tom glasu neće prepoznati žena. U svakom slučaju, ličnost muškog roda to može da uradi u retkim slučajevima, ali jako teško.
Za M2F devojke to nije lako, ali je mnogo lakše nego za muškarce koji to hoće da postignu. I kada joj se to desi, oseća tu magiju, oseća da je postala realna, da je to ona, njen glas se čuje....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!