Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Andre87
Radionica o transrodnosti u AntiTraffickingCentru

Malo kasnim sa izvestajem..izvinjavam se.

U subotu,21. aprila u prostorijama ATC-a odrzana je radionica o transrodnosti. Predavanja su odrzale Jelena Poshtic,Svetlana Djurkovic I Amir Hodzic..Svetlana nas je provela kroz istorijat kreacije pola I roda:
PREUZETO IZ “Kreacija spola I roda”(Izdavac Zenska soba Zagreb)
Magna Mater
Sapho koja pishe o ljubavi izmedju dve zene
Festival u ime Dionisiusa(osobe zenskog pola bi oblacile musku odecu I nosile faluse dok bi se osobe muskog pola oblacile u zenske odore
“Zena da ne nosi muskoga odijela niti covjek da se oblaci u zenske haljine,jer je gad pred Gospodinom Bogom tvojim ko god tako cini”Glava 22:5
380 n.e. U Istocnom carstvu stupa na snagu zakon koji podrazumeva smrtnu kaznu za sve one osobe koje se odricu svog muskog tela I transformisu ga u zensko,kako bi praktikovale ono sto je cin drugog pola…onaj koji napusti svoj pol ne moze teziti drugom bez vrhovne kazne.
1431.Jovanka Orleanka je u 19. godini spaljena na lomachi,odbila je da prestane da nosi musko odecu I kratku kosu. Tokom spaljivanja cak zaustavljaju izvrsavanje kazne da bi se uverili da je Jovanka zaista zenskog pola.
1451.U sklopu inkvizicije pocinje lov na vestice(izmedju ostalog zene koje su optuzene da su vestice jer imaju moc da menjaju pol)
17. vek Kazna za cross dressing u Engleskoj je javno lincovanjeU Francuskoj je kazna do 1760. bila smrt na lomachi.
1848. Prva konferencija za prava zena,NY
1869. Nastaje rec homoseksualnost.
1910. Dr. Magnus Hirschfeld je inicirao rijec transvestitizam
19.8.1920. Zene u SAD dobile pravo glasa.
1930. Prva operacija promene pola (Nemacka)
1949. Zene u bivsoj Jugoslaviji sticu pravo glasa.
1939.-1944.
Tokom Holokausta,roze trougao je oznacavao osobe homoseksualne orijentacije...prebacivani su u koncentracioni logor.
1966.Objavljen udzbenik iz psihijatrije koji opisuje pristupe pojedincima koji su nezadovoljni svojim rodnim identitetom.“The Transsexual Phenomenon“ dr. Harryja Benjamina..
1968. Olimpijski komitet pocinje hromozomska testiranja sportista,stavljajuci zabranu transeksualnim i interseksualnim osobama za ucesce na takmicenjima.
1993. Osnovano udruzenje interseksualnih osoba u Americi(ISNA)
1993. Protest protiv zabrane prisustva trans zena na Michigan Womyn’s Music festival-u.
2001. Holandija-Zakon o istopolnom braku usvojen
2001. Pride Beograd
U nastavku radionice raspravljalo se o rodnim ulogama,na osnovu cega zakljucujemo kog roda i pola je neka osoba...pa i neki muskarci imaju grudi(ginekomastija)..pa i neke zene imaju bradu itd...(sad ubacujem svoje misljenje)Zapravo sto se tice roda odgovor zna samo ta osoba,mi mozemo samo da nagadjamo i imamo ili nemamo uspeha...Rod je dubok osecaj sebe, ogleda se i kroz ponasanje te osobe...na shvatanje roda veliki uticaj ima i kultura.Sto se tice pola,koristicu definiciju „sistem klasifikacije zasnovan na reproduktivnoj sposobnosti, najcesce se odredjuje posmatranjem spoljnih genitalija“...

Nazalost za 4 sata koliko je trajala radionica nismo stigli da se dotaknemo same procedure promene pola,unutrasnjih borbi i strahova itd...takodje su nedostajale price iz iskustva...bile su prisutne samo 2 trans osobe.

Toliko od mene.Poz

ftm Andrej
Korisnikov avatar
By Dina
Super! I ja sam skoro bila na jednom seminaru gde je jedna od tema bila o polu, rodu, rodnim ulogama. Ako cujes za neko predavanje o tim i slicnim temama javi unapred :)
Korisnikov avatar
By Delete
Slazem se, ne bi bilo lose da nam javis unapred :)
Korisnikov avatar
By Andre87
Vazi,naravno prvo cu pitati organizatore...zbog sigurnosti trans osoba...
I ja sam za radionice otvorenog tipa :)
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Andre87
Malo kasnim sa izvestajem..izvinjavam se.
Ne treba ti da se izvinjavaš, već ja. Obećao sam da ću otvoriti temu o radionici još u ponedeljak uveče, ali prosto nisam uspeo da se posvetim tome...

Radionicu sam u anketi na kraju ocenio kao prosečnu. Uspeli smo dosta da obradimo za ta nepuna četiri sata, ali opet nedovoljno. Nije se nekako dublje zašlo u pitanje i pojam transrodnosti i interseksualnosti, nije bilo transrodnih i interseksualnih osoba koje bi pričale o sopstvenom iskustvu, o sebi (sve to narano dobrovoljno)... Mislim da to treba promeniti na nekim budućim radionicama.

Najuspešnijim bih ocenio deo radionice u kom smo razdvajali polne od rodnih karakteristika. Bilo je dobro videti da smo se gotovo svi, opisujući nečije polne karakteristike (šta je to što nekog polno čini ženom ili muškarcem), koristili rodnim obeležjima. Kažem dobro, jer je uvek dobro razotkriti sopstvene zablude i ispraviti pogrešno naučene i prihvaćene stvari. :)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Andre87
Vazi,naravno prvo cu pitati organizatore...zbog sigurnosti trans osoba...
I ja sam za radionice otvorenog tipa :)
Ne moras da objavljujes na forumu, mozes da nam javis i na u2u :eureka:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!