Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Andre87
Razmisljao sam o ftm-ovima I lezbejskom okruzenju.
1. Da li moze feministicki ponos,”prototip jake zene” u nekim slucajevima da “maskira” transseksualnost?
Kako reche jedan ftm ..”Mislio sam da zelim sta muskarci IMAJU , NE i da BUDEM muskarac.Mislio sam da je dovoljno da budem ljbavnik zenama,nadjem “muski” posao..jednostavno da budem lezbejka..i funkcionisalo je 20 godina”.
2. Koliko transmomaka je ,u toku istrazivanja sopstvene duse, proslo kroz “butch” fazu?
Naravno da je takva kategorizacija zasnovana na rodnim karakteristikama I ponasanju koje smo naucili u nasoj kulturi…ako neka devojka deluje muskobanjasto,ne mora da znaci da se oseca kao muskarac(niti da je butch lezbejka)…Isto tako se izuzetno zenstvena devojka moze osecati kao momak(sto ne znachi da je gay,mozda ga privlace zene).
By Ulix
Originally posted by Andre87
1. Da li moze feministicki ponos,”prototip jake zene” u nekim slucajevima da “maskira” transseksualnost?
Mozda i moze, premda ja tako nikada nisam gledao feministkinje, niti ideal feministkinje posmatram kao nuzno butch-zenu koja menja auspuhe. Pogledaj Virdziniju Vulf, bila je nesumnjivo zenstvena, povucena, pomalo neruoticna, melanholicna. Sve suprotno od tvog ocekivanja.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
... Evo ovako: sto se tice maskiranja transseksualnosti prototipom "jake zene" ili butch lezbejskim identitetom, hmmm.... Mislim da u nekim slucajevima to mogu biti prolazne faze u ftm samorazumevanju i samosagledavanju svoje licnosti... (analogni primer - ja sam u pocetnoj fazi prihvatanja sebe kao lezbejke imala prelaznu fazu "pa dobro, nije strasno, verovatno sam biseksualka, naucicu da zivim sa tim", samo sto je ta moja faza trajala svega mesec ili dva... :) )...
Ja sebe generalno nisam identifikovala kao butch, tako da ti ne mogu povuci blizu paralelu izmedju svog slucaja i tvog pitanja, ali iskreno mislim da butch lezbejski identitet ipak ne treba mesati sa prelaznom fazom transseksualizma ftm - dakle, on moze predstavljati tu fazu, ali i zaseban vid ispoljavanja i odigravanja jednog od mogucih vidova identiteta zenskog roda. ;)
Verujem da svako od nas naposletku pronadje svoje mesto u ovom sarenom svetu, tako da, ljudi, kako god da se se najprijatnije i najbolje osecali, u ma kojem polnom li rodnom telu ili ideji - samo napred!!! :zen:
Korisnikov avatar
By Andre87
Slazem se da butch lezbejski identitet ne treba mesati sa prelaznom fazom kod ftm osoba.Ni "identitet" nije rigidan..upoznavanje razlicitih sredina,uporedjivanje sa drugima nam omogucava da uspesnije istrazimo sebe,svoje zelje i potrebe..Ja sam u osnovnoj prosao kroz butch fazu..opet nisam mogao sebe da zamislim kroz 20 godina kao zenu..nisam bio u kontaktu sa lezbejskom i gej populacijom...dijagnozu sam saznao preko Discovery-a.
Drustvo,hvala na odgovorima.
Korisnikov avatar
By De Profundis
Kako reche jedan ftm ..”Mislio sam da zelim sta muskarci IMAJU , NE i da BUDEM muskarac.Mislio sam da je dovoljno da budem ljbavnik zenama,nadjem “muski” posao..jednostavno da budem lezbejka..i funkcionisalo je 20 godina”.
Naravno da moze, sve moze, ali koncept feministice "jake zene" ne temelji se na tome. Ovo samo potvrdjuje rodnu binarnost i klasicne raspodjele moci.
Kao feministica, ne zelim postati muskarac.
Dodatno se zakomplicira ako znamo ubacimo i feministe. Oni su vec muskarci. Sta oni zele? Eee..odoh ja.
Korisnikov avatar
By heksagon123
Mogu reći iz mog ugla. Prije dvije godine sam bila ( više iz znatiželje) na sastanku trans grupe u svom gradu. Prva stvar, tada sam bila više butch nego sada, više po odjeći, ponašanje mi je i sada isto Dakle, kada sam došla, svi su automatski mislili ne da sam došla kao publika već da sam i ja ftm, ali poslije su shvatili, iako je meni bilo svejedno, nisam zamjerila . Bili su tamo ljudi koji još nisu na testosteronu pa su nekako djelovali kao ja, nebitno...
Uglavnom, šta ja znam, mislim da između nas generalno je mala razlika,a opet tako velika.S naglaskom na ovo - a opet tako velika ... I stvar je samo da li imaš to nezadovoljstvo tijelom i u kojoj mjeri je to podnošljivo, ili ne. Isto tako, imaš li volje želje hrabosti i mogućnosti pristupiti tom medicinskom postupku i bi li to ublažilo to nezadovoljstvo ili bi ono i dalje bilo prisutno.... Tako da je sve to isprepleteno, mnogi trans muškarci recimo vole ostati u "ugodnoj zoni" da ne govore da su muškarci jer ih je strah pa žive kao i mi butch lezbijke i ne smeta im da ih se zove ženskim rodom, iako imaju nezadovoljstvo tijelom, ali njima je tako nekako bolje i tako oni uspješno funkcioniraju .To sam čula na tom sastanku na kojem sam bila samo dvaput u životu, pa ne znam više i opširnije.

A ftm muškarci su samo muškarci,a butch lezbijke samo žene i tu je razlika, jel. Ftm može u svom sazrijevanju imati tu fazu butch lezbijke , ali obično se brzo razotkrije, u najmanju ruku svojoj partnerici koja zna šta se dešava i ko je on zapravo , iako cijeli svijet pojma nema i ne sluti , a butch lezbijke su ok više manje sa sobom i svojim tijelom i ne misle previše o muškarcima,a kamo da se tranzicioniraju u jednoga. Ali kažem opet, nije sve crno-bijelo, puno je kompleksnije, izgleda.

A ovako općenito : respect za sve trans ljude: i žene i muškarce, pravi ste heroji i nadam se da će vam biti još bolji uvjeti u budućnosti !
Korisnikov avatar
By Macan86
Interesantno da su za mene i u osnovnoj i u srednjoj svi misli da sam lezbejka jer sam im izgledao onakako kako su očekivali da treba stereotipna lezbejka da izgleda...u osnovnoj su me neke cure i maltretirale zbog toga.A u srednjoj sam imao neku "strejt dečko" fazu sa jednom drugaricom...Nikad se nisam osećao ženstveno i po nekom načinu razmišljanja koji mi se nametao sa svih strana to je značilo da bi trebalo da me privlače devojke...taj eksperiment se nije slavno završio i bio sam još zbunjeniji nego pre toga jer sam do tad definitivno bio siguran da nisam trebao da budem žensko već muško...tek kada sam malo bolje sazreo i udaljio se od te neke glupe ideje da postoji muževna i ženstvena sekualna orjentacija bilo mi je lakše da razumem sebe.
Korisnikov avatar
By heksagon123
Vama trans ljudima je najgore, te disforije, te operacije, te sve ostalo. U cijeloj toj populaciji lgbt, zadnje slovo najviše pati u svojoj tišini. Evo, moram priznati macane da nisam ni znala da i u trans zajednici ima varijeteta seksualnih orijentacija, to mora da je jako gadno. Mislim stvarno previše toga što svijetu ne ide pod kapu i za jednu dušu za nosit se sa svime time .....

Meni je isto bilo teško prihvatiti sebe kao lezbu, mislim, bila sam ja javno sa ženama i privlače me od malena, ali nisam mogla izreći da sam lezba, govorila bih privaće me žene, ali bilo je teško staviti javno etiketu na sebe, iako znaju kad sam im očito i govorila da volim žene. Zato sada to radim sa ponosom :)
Da, stvarno ne znam zašto straight ženice imaju tendenciju biti okrutne prema pravim lezbama ili onima koji ih na to podsjećaju. To me je uvijek čudilo, zato i bacam hejt na njih i na zbunjene biseksualke - šalim se :D
Korisnikov avatar
By Macan86
Heksagon,nije to ništa čudno što nisi znala većina ljudi nemaju pojma o tome jer se ta činjeca jako retko pominje(a meni tad sa 16 bi dosta stvari razjasnila da sam je odmah znao a ne sam da je za sebe odkrivam i da se osećam kao mutant) ,ali da sekualna orjentacija i rodni identitet ne idu u paketu...evo ja sam gay trans momak...i čini mi se da sam u nekoj temi već pominjao da su me dosta ljudi ubeđivali da se manem fiks ideja jer sam iz njihovog ugla strejt cura.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!