Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Momo
@ Luba

ajde me za pocetak lepo citiraj molim te, da se ne zbunjuje narod

Originally posted by Luba
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi
Originally posted by Momo
Ovo je predrsuda/zabluda i to opasna. Homoseksualnost NIJE IZBOR.
Jok, nego sta je?
Ne znam sta da kazem na ovo. Sta ti mislis iz kog to razloga ljudi "rese" da postanu homoseksualni????
Transvestiti spadaju u grupu transrodnih osoba i ne moraju biti homoseksualni !!!

Ovo prvi put cujem. Da li si zaista pogledao emisiju?
Gledao sam, cak mislim da je i Rakic u jednom trenutku rekao isto sto i ja a i da nisu to pomenuli ne bi promenilo stvar. Jednostavno je tako. Transvestiti ne moraju biti homoseksualne osobe iako vrlo cesto to jesu.

Daj, prosvetli me, uputi me. Sta su homoseksualne osobe, ali stvarno?
Ne znam sta tebi nije jasno? Kako "sta su"?

Cak je i srpsko lekarsko drustvo skinulo homoseksualnost sa liste mentalnih bolesti/poremecaja a ti i dalje pricas o tome kao o devijaciji/poremecaju ili sta vec hoces da kazes da je.
I nakon svega jos tvrdis da nisi homofobicna !

Evo za sve koji jos nisu savladali osnovnu terminologiju jedan link, cisto da se ne bi vredjali ovde:

http://www.lambda.org.yu/portal2/index. ... &Itemid=37
Korisnikov avatar
By Momo
da znas, vala bas omfg

u zivotu sam se naslusao transfobicnih izjava od strane pripadnika/ca LGB poulacije a bogme isto toliko i homofobicnih izjava od T populacije

muka mi je od svega
Korisnikov avatar
By Dina
Momo :hug:

I ja se nanerviram ali pokusavam da to gledam sa vedrije strane - to sto u raznim grupama ljudi ima raznih -foba (homofoba, heterofoba, transfoba itd) govori i da su svi ljudi isti, i da ih u svim grupama ljudi ima i sa fobijama i sa sirinom i sa dobrotom i sa zlom...

:grouphug:
Korisnikov avatar
By Momo
Ma znam, ima nas svakakvih.
U poslednje vreme dosta puta sam cuo ljude da tvrde da nisu ni transfobicni ni homofobicni a glavni argument im je to sto nikog ne bi fizicki povredili i slicno... znaci po njima - nisi homofobican/a ako ne juris pripadnike/ce LGBT populacije po ulici da ih mlatis :lood:
Korisnikov avatar
By Hys.
A vish ja vise puta imala zelju da vijam odredjene pripadnike LGBTI populacije po ulicama da lemam, iz krajnje nehomofobicnih razloga:cowboy:
Korisnikov avatar
By Luba
Ja baš mislim da je Dr. Rakić naveo transvestite kao seksualno devijantne i da ih nije pridružio transrodnim osobama. Toliko me je smorilo ovo nagvaždanje da ću ponovo pogledati emisiju, a preporučila bih to i vama. da se više ne frljamo.
Korisnikov avatar
By Momo
Doktor Rakic nije u toku sa modernom queer teorijom...

on cak ne pravi razliku izmedju transrodnih osoba (u uzem smislu) i transeksualnih osoba pa ipak takve osobe postoje iako ih on nije naveo

(a i emisija je suvise kratka da bi se sve obuhvatlio i plus to sto je auditorijum totalno neupucen pa nije zgodno zbunjivati ljude komplikovanim podelama i teorijama roda)

uostalom spektar transrodnosti je tako sirok da se svako odstupanje od rodnog heteronormativa moze strpati u taj kosh...

termin transrodno obuhvata: transrodne i transeksualne osobe, transvestite, drag kings, drag queens...

i btw reci nekom da je sexualno devijantan je poprilicno uvredljivo
Korisnikov avatar
By Luba
Oh My Fruity Grapes!

Doktor Rakic nije u fazonu, samo jeste. Mnogi se ovde, na forumu, takoreci kunu u njega.
U pravu si, samo mi se cini da nisi. Nalazim ovde, kod tebe, sasvim drukcije definicije.
Niko nije seksualno devijantan, samo neko jeste - ima i toga. Samo ko je?
Sto te ja ovde strasno izvredjah; pa izvini - samo se pazi da te ne istuku na ulici ako se obuces kao cura. Ne znam zasto transvestite ne pustaju ni u gay friendly klubove, samo mi je jasna nasa sredina/atmosfera-"ozracje".
Daleko smo mi od Svedske, Holandije,... ali nismo. Samo, sto nas nece?
Emisija nije bila dobra, samo bolju nisu ni mogli da naprave sada i ovde.
Svi su oni iz emisije levaci, samo nisu mogli bolje da pokupe po ulicama.

omfg

Phrase attributed to Monica Lewinsky. Common urban slang denoting surprise. Acronym for "On My Freaking Gown!?!?!"
"So, he snuck up behind me, and I was like, "No!," I mean, OMFG!"

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=11790
By J...
Originally posted by KOKOIIIKA

Niko nije seksualno devijantan, samo neko jeste - ima i toga. Samo ko je?
Silovatelji. Niko vise.
Korisnikov avatar
By Momo
Doktor Rakic nije u fazonu, samo jeste. Mnogi se ovde, na forumu, takoreci kunu u njega.
kakve to veze ima sto se drugi kunu u njega? Ja sam isto njegov fan, covek je odlican psihijatar i to govorim iz iskustva. A to sto je odlican psihijatar ne mora da znaci da je uvek u svakom trenutku svestan svog politicki nekorektnog govora.
Par puta je za transseksualnost rekao da je to poremecaj dok je recimo Svetlana insistirala na reci: varijetet. To je mnogo blaze i ispravnije receno. Jer ako kazemo poremecaj podrazumeva se da je taj poremecaj u odnosu na ljude kod kojih se pol/rod poklapaju a mi se (barem ja) trudimo da svoju rodnost/seksualnost ne posmatramo u odnosu na njihovu tj vecinsku tj str8 :)
U pravu si, samo mi se cini da nisi. Nalazim ovde, kod tebe, sasvim drukcije definicije.
veruj mi ja nijednu nisam sam smislio i plasirao ovde, drugi se time bave :)

Sto te ja ovde strasno izvredjah; pa izvini - samo se pazi da te ne istuku na ulici ako se obuces kao cura. Ne znam zasto transvestite ne pustaju ni u gay friendly klubove, samo mi je jasna nasa sredina/atmosfera-"ozracje".
Ne kontam sta si htela da postignes sa ovim : da se obucem kao cura???
Ja sam FTM mogu da se obucem i kao bata i kao seka i u oba slucaja cu da budem cudan. Kontas?

A transvestite ne pustaju u gay klubove zato sto su im vlasnici/ce transfobicari/transfobicarke koji ce nadam se jednog dana da zazale zbog takvog ponasanja :)
Korisnikov avatar
By Luba
Meni je zaista malo teze da se ganjam sa likovima koji ni pedofile ni nekrofile ne stavljaju u seksualne devijante.
Ja sam malo starija. Krivicni zakon od pre 1976. (ne znam kad je tacno promenjen) cak je pominjao i nosenje odece suprotnog pola kao krivicno delo. Doduse nije bila predvidjena/zaprecena/odredjena kazna, ali ako bi se steklo sa jos necim....
Uglavnom, dosta se toga promenilo, ali je jedno teoretisati a znati da je stanje u drustvu (u javnosti, na ulici) sasvim drukcije.
Za mene je emisija bila vrlo pozitivan pomak. Sada i ovde bolje se i nije moglo.
By J...
Meni je zaista malo teze da se ganjam sa likovima koji ni pedofile ni nekrofile ne stavljaju u seksualne devijante.
Za mene je devijantno ono ponasanje koje neku drugu osobu povredjuje. Znaci, sve sto se nekom drugom radi na silu bi trebalo biti devijantno i samim tim zakonski kaznjivo. Tako da iz te logike sledi i da su pedofili devijantni jer dete sigurno nece svesno i dobrovoljno pristati na neki oblik seksualne aktivnosti. Sto se tice nekrofila, to je po meni, skrnavljenje necijih posmrtnih ostataka, (o dobrovoljnosti ovde ne moze ni da se govori, kad smo vec kod morbidnih stvari) tako da taj koji to cini, sigurno da ima odgovornost prema porodici umrlog.

A sta ti vidis devijantno u homoseksualnom odnosu? Jel tu neko nekog povredjuje ili ljudi uzivaju? Takodje i muskarci koji vole da oblace zensko odelo radi seksulanog uzitka? Sta tu ima lose i "devijantno"?

Uostalom, nekada je i oralni seks izmedju muskarca i zene smartran "devijantnim" i razlogom za razvod braka, ako cemo vec da se zamlacujemo nekim debilnim definicijama.

Ja volim da podjem od zdravog razuma i logike - ono sto prija svim ucesnicima nikako ne mogu da percipiram kao devijantno.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by J...

Ja volim da podjem od zdravog razuma i logike - ono sto prija svim ucesnicima nikako ne mogu da percipiram kao devijantno.
To je postulat od koga uvek polazim. Plus da su svi ucesnici svesni svojih postupaka.
By Garbo
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi.
Ma daj...stvarno?! Ma sta kazes?!
Mi svoju seksualnu orijentaciju onako tresemo iz rukava?! Budim se tako ja jednog dana i kazem sebi: "ma dosadilo mi je nesto, od danas cu da budem lezbejka pa da vidim kako to izgleda?!"

Misliiim?!?!

Homoseksualci se radjaju kao homoseksualci. Znaci to je nesto koje nosim u sebi od samog radjanja. Nesto sto je kongenitalno. I uopste nije to moj izbor. Samo zivim zivot u kakvoj-takvoj harmoniji i korelaciji sa onim sto pretstavljam JA. I ne znam dali ti je uopste jasno o cemu pricam?

Citam i ne mogu da verujem da neko moze ovako da razmislja.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Seksualna orijentacija (to jeste glup opsteprihvacen naziv) nije nesto sto biramo,
isto kao i rod kome cemo da pripadamo. Sve se desava prenatalno..

.. jedino sto nam ostaje je posle da nadjemo svoj balans i svoj mir
u socijalnom okruzenju, kako god se rodili.

Po statistikama svaka deseta beba se radja homoseksualna
(procenat je od 7% do 13% i tako je bilo oduvek)
Korisnikov avatar
By gneeebo
dobro...
Ja sam malo starija.
pa si, iz bogatog zivotnog iskustva naucila da jasno razlikujes devijante od normalnih? ili to samo kazes onako...
Krivicni zakon od pre 1976. (ne znam kad je tacno promenjen) cak je pominjao i nosenje odece suprotnog pola kao krivicno delo. Doduse nije bila predvidjena/zaprecena/odredjena kazna, ali ako bi se steklo sa jos necim....
dobro, i sta sa tim zakonom?
Korisnikov avatar
By gneeebo
dete sigurno nece svesno i dobrovoljno pristati na neki oblik seksualne aktivnosti.
otkud ti to? :beba:
By Garbo
Originally posted by Garbo
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi.
Mi svoju seksualnu orijentaciju onako tresemo iz rukava?! Budim se tako ja jednog dana i kazem sebi: "ma dosadilo mi je nesto, od danas cu da budem lezbejka pa da vidim kako to izgleda?!"

Misliiim?!?!

Homoseksualci se radjaju kao homoseksualci. Znaci to je nesto koje nosim u sebi od samog radjanja. Nesto sto je kongenitalno. I uopste nije to moj izbor. Samo zivim zivot u kakvoj-takvoj harmoniji i korelaciji sa onim sto pretstavljam JA. I ne znam dali ti je uopste jasno o cemu pricam?

:ubise:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Andjelika
Seksualna orijentacija (to jeste glup opsteprihvacen naziv) nije nesto sto biramo,

Seksualna orijentacija se i govori da bi se istaklo da se tu nista ne bira, stoga mislim da nije glupo. Raniji naziv - seksualno opredeljenje, je delovao kao da se neko za nesto opredeljuje, znaci bira nesto, stoga je i pogresan i zamenjen.
By Garbo

Misliiim?!?!

:ubise:
By J...
Originally posted by gneeebo
dete sigurno nece svesno i dobrovoljno pristati na neki oblik seksualne aktivnosti.
Zato sto dete ne poseduje seksualnost odrasle osobe. Podji od sebe i seti se kakvu si predstavu imao o seksu u tim godinama i da li si je uopste imao.

O zloupotrebi autoriteta odrasle osobe nad detetom pretpostavljam da nema potrebe da pisem?

Inace, svidja mi se to sto volis da preispitujes tabue.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Zato sto dete ne poseduje seksualnost odrasle osobe. Podji od sebe i seti se kakvu si predstavu imao o seksu u tim godinama i da li si je uopste imao.
to su opet nekakvi esencijalizmi. muska seksualnost, zenska seksualnost, decja seksualnost...mozemo da dodjemo tako i do crnacke seksualnosti, francuske seksualnosti itd. al tu vec postaje i previse ocigledno (nadam se) da su to dubiozne stvari. :) ako je merodavno uopste da polazim od sebe, secam se da su me razliciti ljudi (i vrsnjaci i odrasli) seksualno privlacili jos od najranijeg doba (najranije cega mogu da se setim je negde sa 4 godine, a tada sam vec i masturbirao zamisljajuci druge). ne mislim da je to uopste ni vazno, kakve sam ja imao predstave o seksualnosti, ili kakve ovo ili ono dete, ili bilo ko - ima o seksualnosti. da li to znaci da dvoje ljudi ne mogu da imaju seksualni odnos ukoliko imaju razlicite predstave o seksualnosti? npr. neki intelektualac, belac, srednji stalez, koji ima psihoanaliticko shvatanje seksualnosti, i neka zena iz nekog polinezanskog plemena koja ima neko narodno, magijsko ili kakvo vec shvatanje istog?
O zloupotrebi autoriteta odrasle osobe nad detetom pretpostavljam da nema potrebe da pisem?
naravno, do zloupotrebe moze da dodje. ali mislim da do toga moze da dodje u svakom odnosu, bez obzira na godine. mislim da bi tu trebalo zauzeti principijelan stav - npr. prisilan seksualni odnos je los, pritom ne izdvajajuci ovu ili onu kategoriju ljudi, npr. decu - time povecavajuci segregaciju koju deca verovatno trpe i vise nego bilo koja druga grupa ljudi.

Inace, svidja mi se to sto volis da preispitujes tabue.
hvala, mozemo zajedno. :hug:
By J...

to su opet nekakvi esencijalizmi. muska seksualnost, zenska seksualnost, decja seksualnost...mozemo da dodjemo tako i do crnacke seksualnosti, francuske seksualnosti itd. al tu vec postaje i previse ocigledno (nadam se) da su to dubiozne stvari.

Mislim da je od svih ovih podela najznacajnija upravo podela na deciju (nezrelu) seksualnost i seksualnost odraslih ljudi. Kad kazem "nezrelu" mislim na to da deca, posebno deca pre puberteta nisu ni fizicki zrela ni sposobna za seks i to u onakvom obliku kako ga praktikuju odrasli.

Sve ostale podele na musku, zensku, francusku i spansku seksualnost su posledica razlicitih kultura, mentaliteta ali se ipak kod tih podela podrazumeva fizicka i psihicka zrelost osobe za seks.
ako je merodavno uopste da polazim od sebe, secam se da su me razliciti ljudi (i vrsnjaci i odrasli) seksualno privlacili jos od najranijeg doba (najranije cega mogu da se setim je negde sa 4 godine, a tada sam vec i masturbirao zamisljajuci druge). ne mislim da je to uopste ni vazno, kakve sam ja imao predstave o seksualnosti, ili kakve ovo ili ono dete, ili bilo ko - ima o seksualnosti.

Napredno dete. :lol:

da li to znaci da dvoje ljudi ne mogu da imaju seksualni odnos ukoliko imaju razlicite predstave o seksualnosti? npr. neki intelektualac, belac, srednji stalez, koji ima psihoanaliticko shvatanje seksualnosti, i neka zena iz nekog polinezanskog plemena koja ima neko narodno, magijsko ili kakvo vec shvatanje istog?
Pa da znas i da ne mogu. Ukoliko ih ne zblizi nesto sto ce i njihove predstave o seksu da usaglasi. Ali to sad vec nema veze sa pedofilijom jer su u pitanju dve odrasle osobe.

naravno, do zloupotrebe moze da dodje. ali mislim da do toga moze da dodje u svakom odnosu, bez obzira na godine. mislim da bi tu trebalo zauzeti principijelan stav - npr. prisilan seksualni odnos je los, pritom ne izdvajajuci ovu ili onu kategoriju ljudi, npr. decu - time povecavajuci segregaciju koju deca verovatno trpe i vise nego bilo koja druga grupa ljudi.

Da li mislis da dete moze dobrovoljno da stupi u seksualni odnos sa odraslom osobom? Pri tome ta osoba je obicno neko blizak detetu koga dete, po defaultu slusa i podredjeno je njegovoj volji.

Ili je tu UVEK u pitanju zloupotreba i prisiljavanje?

Ukoliko su deca zakonski oslobodjena odgovornosti da li se onda moze njihova eventualna rec da je sve bilo dobrovoljno shvatiti ozbiljno? A iza toga se uvek krije pretnja ili ucena.

Uostalom, nadji mi neki primer da je osoba imala seks u detinstvu s odraslom osobom i da to ne nosi kao traumu?
Korisnikov avatar
By gneeebo
Mislim da je od svih ovih podela najznacajnija upravo podela na deciju (nezrelu) seksualnost i seksualnost odraslih ljudi. Kad kazem "nezrelu" mislim na to da deca, posebno deca pre puberteta nisu ni fizicki zrela ni sposobna za seks i to u onakvom obliku kako ga praktikuju odrasli.
prvo, seks nije samo penetracija ili stagod bilo to sto "praktikuju orasli"; nigde nije pretpostavka da dete i odrasla osoba moraju imati seks na "odrastao nacin". a ta karakterizacija deteta kao "nezrelog" bica, to je isto drustveno-istorijski i kulturno odredjen konstrukt kao i kad je u pitanju "zenska priroda", ili "priroda" ove ili one rase ili nacije. treba imati i na umu da je to konstrukt koji je nastao dosta skoro (pre 2-3 veka); deca su ranije prosto bila "mali ljudi", sve dok njihovo ukljucivanje u rad nije bilo odlozeno masovnim obaveznim skolovanjem (ciji se opseg sve vise i vise produzavao, pa je onda nastala i jos jedna rasa ljudi - "adolescenti"), pa se povecavao i broj institucija koje nastaju izkljucivo za decu, naucne discipline koje se bave iskljucivo decom, decja kultura, decja moda (ranije je decja odeca bila prosto umanjena odeca za odrasle), decja industrija i tako dalje - sve dok deca nisu potpuno segregirana i iskonstruisana kao nerazumna, cudljiva, fundamentalno drugacija (kao i zene), kao polu-licnosti i licnosti-u-razvoju. i naravno, ta segregacija dobija legitimitet kroz prirodne nauke (drugacija biologija, drugacija psihologija itd.) - bas kao kad su u pitanju i zene, pederi, crnci i tako dalje.
Pa da znas i da ne mogu. Ukoliko ih ne zblizi nesto sto ce i njihove predstave o seksu da usaglasi. Ali to sad vec nema veze sa pedofilijom jer su u pitanju dve odrasle osobe.
ne vidim zasto ne bi mogli, to je neko racionalisticko shvatanje seksualnosti. :) ja barem ne usaglasavam niti proveravam svoja i necija shvatanja seksualnosti pre nego sto stupim u seksualni odnos s njim. cak mozemo i da ostanemo na primeru koji sam dao - kod trobrijandjana, koji su polinezansko pleme, obicaj je da zene imaju seks sa dosljacima, kao izraz dobrodoslice. a o tome su svedocili i istrazivaci (belci) koji su odlazili na trobrijand.
Da li mislis da dete moze dobrovoljno da stupi u seksualni odnos sa odraslom osobom? Pri tome ta osoba je obicno neko blizak detetu koga dete, po defaultu slusa i podredjeno je njegovoj volji.
a zasto ne bi moglo? to sto se deca shvataju kao bica koja nemaju autonomno delovanje, koja nemaju svoju volju itd. ne znaci da su oni zaista samo mali automati koje odrasli proizvode i pretvaraju u zrele licnosti. drugim recima, to sto se izraz njihove volje posmatra kao izraz njihove iracionalne, nepotpune i fundamentalno drugacije (ne-ljudske) prirode, i na taj nacin delegitimise, ne znaci da deca zaista ne mogu da odluce da li nesto hoce ili nece.
Uostalom, nadji mi neki primer da je osoba imala seks u detinstvu s odraslom osobom i da to ne nosi kao traumu?
siguran sam da ih ima, ne poznajem nikog licno ko mi je to rekao, niti se mogu sada setiti da sam naisao na tu informaciju preko medija, ali ne mislim da je to merodavno (mozda neko ne sme to da prizna zbog stigme koja okruzuje tu pricu, a mediji o tako necemu svakako ne bi izvestavali, iz razloga koji su i tebi sigurno jasni). postojanje traume takodje nije merodavno. ako traumu ne posmatras kao prostu, prirodnu posledicu nekog dogadjaja (tipa, udarila me kola -> razbio sam glavu), vec kao znacenje koje pripisujemo tom dogadjaju, iz toga sledi da se i traume konstruisu. bas sam gledao jednu emisiju opre vinfri gde su pricali neki ljudi koji su radili sa "zrtvama pedofilije", i gde su rekli nesto tipa, kako je najgore kada deca nisu svesna da se radi o seksualnom zlostavljanju i kada uzivaju u tome, jer ih onda kasnije ceka uzasna trauma. drugim recima, deca mogu da uzivaju u seksualnom odnosu sa odraslom osobom, ali onda dodju drugi odrasli i odvedu ih kod psihologa na "terapiju", drugi ih cudno gledaju, govore im "joj strasno" ili "nemoj da brines sve ce biti u redu", placu zbog toga sta im se "desilo" i tako dalje. svakako je to izuzetno traumaticno, ne zato sto su deca - svakom bi bilo traumaticno da nakon jednog prijatnog odnosa odjednom bude okruzen gerilom strucnjaka i drugih zabrinutih ljudi koji ce mu reci da je to sto se desilo nesto najstrasnije sto se nekom moze desiti, da treba preduprediti moguce katastrofalne posledice tog dogadjaja po njegovu licnost itd.
By J...
a ta karakterizacija deteta kao "nezrelog" bica, to je isto drustveno-istorijski i kulturno odredjen konstrukt kao i kad je u pitanju "zenska priroda", ili "priroda" ove ili one rase ili nacije. treba imati i na umu da je to konstrukt koji je nastao dosta skoro (pre 2-3 veka); deca su ranije prosto bila "mali ljudi", sve dok njihovo ukljucivanje u rad nije bilo odlozeno masovnim obaveznim skolovanjem (ciji se opseg sve vise i vise produzavao, pa je onda nastala i jos jedna rasa ljudi - "adolescenti"), pa se povecavao i broj institucija koje nastaju izkljucivo za decu, naucne discipline koje se bave iskljucivo decom, decja kultura, decja moda (ranije je decja odeca bila prosto umanjena odeca za odrasle), decja industrija i tako dalje - sve dok deca nisu potpuno segregirana i iskonstruisana kao nerazumna, cudljiva, fundamentalno drugacija (kao i zene), kao polu-licnosti i licnosti-u-razvoju. i naravno, ta segregacija dobija legitimitet kroz prirodne nauke (drugacija biologija, drugacija psihologija itd.) - bas kao kad su u pitanju i zene, pederi, crnci i tako dalje.
U celoj ovoj prici tj. u odvajanju dece od odraslih ja vidim samo pozitivne stvari. Sta ima lose u tome sto se deca ne posmatraju vise kao radna snaga vec se usmeravaju na obrazovanje? Danas deca imaju veca prava i zastitu drustva nego ikada.

A odvajanje zena, pedera i crnaca se desavalo mnogo ranije, i to odvajanje je podrazumevalo diskriminaciju, ugnjetavanje, dok kod savremenog odvajanja decije kulture vidim samo povecanje prava i sloboda deteta da uziva u tome sto je dete.
ja barem ne usaglasavam niti proveravam svoja i necija shvatanja seksualnosti pre nego sto stupim u seksualni odnos s njim.
Jeste da je offtopic ali sta uopste podrazumevas pod "shvtanjem seksualnosti"? Ako neko praktikuje samo seks u braku on ga svakako nece imati sa nekim promiskuitetnim.
a zasto ne bi moglo? to sto se deca shvataju kao bica koja nemaju autonomno delovanje, koja nemaju svoju volju itd. ne znaci da su oni zaista samo mali automati koje odrasli proizvode i pretvaraju u zrele licnosti. drugim recima, to sto se izraz njihove volje posmatra kao izraz njihove iracionalne, nepotpune i fundamentalno drugacije (ne-ljudske) prirode, i na taj nacin delegitimise, ne znaci da deca zaista ne mogu da odluce da li nesto hoce ili nece.
Odrasla osoba se uvek u manjoj ili vecoj meri postavlja kao autoritet prema detetu. Da li mislis da se u takvom odnosu moze govoriti o decijoj slobodnoj volji i to u odnosu na nesto sto odrasla osoba zeli? Dete moze i treba da ima slobodnu volju kada je rec o stvarima koje ono inicira i zeli a tesko da ce dete da "inicira" seks sa odraslom osobom.

bas sam gledao jednu emisiju opre vinfri gde su pricali neki ljudi koji su radili sa "zrtvama pedofilije", i gde su rekli nesto tipa, kako je najgore kada deca nisu svesna da se radi o seksualnom zlostavljanju i kada uzivaju u tome, jer ih onda kasnije ceka uzasna trauma. drugim recima, deca mogu da uzivaju u seksualnom odnosu sa odraslom osobom, ali onda dodju drugi odrasli i odvedu ih kod psihologa na "terapiju", drugi ih cudno gledaju, govore im "joj strasno" ili "nemoj da brines sve ce biti u redu", placu zbog toga sta im se "desilo" i tako dalje.
Nisam gledala emisiju ali pretpostavljam da je rec o starijoj deci, tinejdzerima i pretpostavljam i o incestu.

Iz ugla odrasle osobe - ta osoba na taj nacin vezuje dete za sebe, onemogucavajuci mu da ostvari emocionalno seksualne kontakte sa vrsnjacima. I onda se postavlja pitanje u kakvu licnost ce to dete odrasti? Da li ce ikad biti samostalno? I da li ta odrasla osoba uopste zeli da dete odraste i postane samostalno? I da li je to onda konstruktivan odnos? Takav odnos sigurno da ne sluzi osamostaljivanju vec zarobljavanju deteta. Dete moze da bude "zarobljeno" od strane odrasle osobe na emocionalnom nivou a seks tu dolazi kao najjaci instrument manipulacije i to sve pod uslovom da je "dobrovoljan". A u vecini slucajeva sigurno da nije.

Iz ugla deteta - ne bih volela da mi se nesto tako dogadjalo.
Korisnikov avatar
By Hys.
Samo uz potpunu svesnost postupaka mozemo da pricamo o dobrovoljnosti.
By iWanna
Ispravite me ako gresim, ali ja u ovim postovima(koje lepi Gneebo) vidim argumente kojima
doticna persona pokusava da opravda pedofiliju?? Ili me to samo moje sanjive oci varaju
(sto se iskreno nadam)?! WHAT THE FUCK?!?!?!? :die:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Dina
Originally posted by Andjelika

Seksualna orijentacija se i govori da bi se istaklo da se tu nista ne bira, stoga mislim da nije glupo. Raniji naziv - seksualno opredeljenje, je delovao kao da se neko za nesto opredeljuje, znaci bira nesto, stoga je i pogresan i zamenjen.
Slazem se sa tobom Dina, ali meni ni rec "orijentacija" ne zvuci dovoljno
stabilno i dalje ima prizvuk necega sto je voljno. Mozda gresim, ili je licno
do mene, ali bi bilo bolje da se koristi nesto sto je stabilnije, sto jasno
definise da je rec o prenatalnom procesu...

.......

Razmisljala sam da li da razdvojim temu o pedofiliji, ali posto je naziv
teme "Emisija Kljuc", a ista se bavila raznim temama, smatram da nije
off topic, i da se diskusija samo rasplinula na vise pravaca.
Korisnikov avatar
By Dina
Meni je opet ta rec dobra jer ipak ta rec treba da obuhvati veliki broj ljudi, valjda samo ne one koji se izjasnjavaju da nemaju nikakvu seksualnu orijentaciju... a opet i kod njih da bi rekli da je nikakva moraju da upotrebe to nesto... Onda kod nekih ljudi je sasvim jasno, to su sto su i tu bi mogla i neka "cvrsca" rec , ali ima ljudi koji lutaju da bi se negde nasli pa onda moraju da budu obuhvaceni nekom "fluidnijom" reci pa tu orijentacija sasvim odgovara. Npr neka osoba koja je biseksualna, kod nekih sam citala da ni do 19 te godine toga nisu bili svesni, da im cak nije padalo na pamet. Onda se ne moze reci da oni nisu bili svesni nicega, imali su neki orijentir koji nije bio lazan prema suprotnom polu/rodu pa su tek onda primetili orijentire za isti... Zbog toga je orijentacija kao neki putokaz a ako bi bilo nesto odmah i vecno dato onda bi ta biseksualna osoba morala da negira ta nova saznanja i da se drzi samo onog prvo uocenog i odmah jasnog.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!