Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Schveca
gledala... bilo je zanimljivo...

i smatram da je tema ogromna i da je emisija kratka da bi mogla da pokrije celu temu...

a sa druge strane, u redu je shto su ljudi imali prilike da chuju i vide kako i tako neshto postoji, poshto bar ja, znam brdo ljudi koji su samo eto negde chuli za to i sve trans ljude zamishljaju kao mushkarce obuchene u zene :D

tako da... lepo je shto se Tashana potrudila da malo priblizi narodu transseksualnost... i 'ajd da joj oprostimo shto je smotana :volinevoli:
Korisnikov avatar
By neny
meni je najbolji deo sa onim deckom.
tako je sartmantan .otvoren, mislim da bi svako pozeleo da se makar druzi s njim.
By J...
Originally posted by Andjelika

Isto sam reagovala, "pa zasto na mozak, ne dirajte nam mozak",
ali mi je objasnila da se tada taj nesklad lakse resava na taj
nacin..
Posmatram tu mogucnost uticanja na mozak fetusa u malo sirem smislu. Sta ako se neko odluci da na taj nacin spreci ne samo mogucu transeksualnost vec i homoseksualnost? O ostalim aspektima licnosti necu ni da pricam. Ko ce da odlucuje sta je "poremecaj" a sta "varijetet"? Mislim da su moguce zloupotrebe.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Luba
Medju transeksualnim osobama ima dobar broj veoma intieligentnih. Zasto onda ne mogu da se izbore za mesto u drustvu?
Zato jer vecina ljudi odmah u tome vidi seksualnu/homoseksualnu devijaciju, (i, "vidi ga, drznuo se da to toliko javno iskazuje") a ne ono sta/sto su transeksualne osobe ustvari. Dakle, to je slaba tacka na kojoj treba raditi, ali problem je sto ima seksualnih devijanata koji se na isti nacin ponasaju. Lepo je o tome govorio Dr. Rakic i to je najjaca poruka u emisiji.
:wtf:

hoces li da objasnis kakve su to seksualne/homoseksualne devijacije, i koji su to "seksualni devijanti" zbog kojih transseksualci izlaze na los glas?
Zato transeksualcima, po meni, nije mesto ni na "gay pride" manifestacijama. Biti transvestit i transeksualac nije nikako isto.
mozes li da objasnis zbog cega? zbog cega pitanja transseksualnih osoba i njihove ugrozenosti nisu srodna sa pitanjima ugrozenosti ostalih iz lgbttiq populacije koji se osecaju pozvanim na spomenutim manifestacijama? niko ne kaze ni da su lezbejke i pederi isto, pa se zajedno bore protiv problema koji shvataju kao zajednicki.
A mi, transrodne/queer osobe, bi mogli da potrazimo misljenje/pomoc eminentnih psihijatara koji se bave regresijom. ... Mozda bi, na taj nacin, dosli do objasnjenja na pitanja koja postavljamo sebi.
na koja pitanja?
By Ulix
Originally posted by J...
Posmatram tu mogucnost uticanja na mozak fetusa u malo sirem smislu. Sta ako se neko odluci da na taj nacin spreci ne samo mogucu transeksualnost vec i homoseksualnost? O ostalim aspektima licnosti necu ni da pricam. Ko ce da odlucuje sta je "poremecaj" a sta "varijetet"? Mislim da su moguce zloupotrebe.
Transeksualnost jeste poremecaj, kao sto ti je lepo gore rekla Andjelika.

To jednostavno proizilazi iz definicije poremecaja tj. bolesti u medicini. Poremecaj ili bolest ili kako to vec zelis da nazoves je stanje koje ometa normalno funkcionisanje jedinke bilo na bioloskom ili psiholoskom nivou, sto se manifestuje razlicitim simptomima i znacima.

U tom smislu transeksualnost jeste svakako poremecaj*. Homoseksulnost nije, mada moze biti, tzv. ego-distonicna homoseksualnost; koliko znam, ta dijagnoza vise ne postoji u americkoj klasifikaciji bolesti, ali mislim da je jos uvek zastupljenja u onoj koja se kod nas koristi, a koju pravi SZO. Nisam, doduse, siguran.

*Inace je rec "poremecaj" uvedena kao zamena za "bolest" kako bi se izbegla stigmatizacija psihijatrijskih bolesnika i kako bi se izbeglo nepotrebno paljenje radara politicke korektnosti. Ali izgleda da je sad i "poremecaj" strasan. :neznam:
By Ulix
Originally posted by gneeebo
Medju transeksualnim osobama ima dobar broj veoma intieligentnih. Zasto onda ne mogu da se izbore za mesto u drustvu?
Zato jer vecina ljudi odmah u tome vidi seksualnu/homoseksualnu devijaciju, (i, "vidi ga, drznuo se da to toliko javno iskazuje") a ne ono sta/sto su transeksualne osobe ustvari. Dakle, to je slaba tacka na kojoj treba raditi, ali problem je sto ima seksualnih devijanata koji se na isti nacin ponasaju. Lepo je o tome govorio Dr. Rakic i to je najjaca poruka u emisiji.
:wtf:

hoces li da objasnis kakve su to seksualne/homoseksualne devijacije, i koji su to "seksualni devijanti" zbog kojih transseksualci izlaze na los glas?
I mene zaista zanima ko su ti seksualni devijanti. :sise:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Ulix

To jednostavno proizilazi iz definicije poremecaja tj. bolesti u medicini. Poremecaj ili bolest ili kako to vec zelis da nazoves je stanje koje ometa normalno funkcionisanje jedinke bilo na bioloskom ili psiholoskom nivou, sto se manifestuje razlicitim simptomima i znacima.

U tom smislu transeksualnost jeste svakako poremecaj*. Homoseksulnost nije, mada moze biti, tzv. ego-distonicna homoseksualnost; koliko znam, ta dijagnoza vise ne postoji u americkoj klasifikaciji bolesti, ali mislim da je jos uvek zastupljenja u onoj koja se kod nas koristi, a koju pravi SZO. Nisam, doduse, siguran.

*Inace je rec "poremecaj" uvedena kao zamena za "bolest" kako bi se izbegla stigmatizacija psihijatrijskih bolesnika i kako bi se izbeglo nepotrebno paljenje radara politicke korektnosti. Ali izgleda da je sad i "poremecaj" strasan. :neznam:
Ja nisam htela da komentarisem to sa poremecajem dok se ne javi neko medicinske struke. Pretpostavila sam da psihijatar naziva stvari prema grupi u kojoj su smestene i da se svakako ne radi o neznanju a da jos manje neko ko nije te struke moze da ima vise znanja. Dobro sad se nama ne mora svidjati da se transeksualnost tako naziva, ali ne moze se coveku nista prebaciti. Isti onaj argument koji se koristi kada se kaze da se homoseksualnost ne moze nazivati poremecajem ili bolescu ako u medicini to nije, valjda vazi i onda kada nam se ne svidi sta knjige kazu ;)
By J...

OK, poremecaj.

Akcenat u mom postu nije bio na pitanju o tome sta jeste a sta nije poremecaj vec na pitanju "Sta ako se neko odluci da na taj nacin spreci ne samo mogucu transeksualnost vec i homoseksualnost?". Pri tome sam mislila na menjanje mozga fetusa.

Ali to je verovatno za novu temu...
Korisnikov avatar
By gneeebo

evo u cemu je po meni problem i sa celom tom emisijom natase miljkovic. zaustavljanje svake problematizacije nekih pojmova pod velom egzaktnosti medicinskih nauka zahvaljujuci kojima smo dosli do konacnih resenja svih pitanja. pitanje koje je postavila J... je sasvim legitimno. mozemo mi sa egzaktnoscu da utvrdimo razlicitost u hormonskom funkcionisanju, na primer, ali to da li cemo to nazvati 'varijetetom' ili 'poremecajem', ili kako shvatamo vezu izmedju hormonskog funkcionisanja i ponasanja, i u krajnjoj liniji kako vrednujemo samo to ponasanje, ne zavisi od preciznosti mikroskopa koji koristimo, niti je to uopste pitanje politicki korektne terminologije, kako mnoga vazna pitanja pokusavaju da se unapred banalizuju.

to pitanje "normalnog psiholoskog funkcionisanja" cije se odsustvo koristi kao kriterijum za oznacavanje poremecaja je krajnje ideolosko. tu je pretpostavka da psihologija neke osobe postoji u (ideoloski cistom) vakuumu i cije ("normalno") funkcionisanje ne zavisi od konteksta u kome se osoba nalazi (a koji cini i sam posmatrac), pa onda posmatrac moze lepo da navuce svoje ideoloski ciste rukavice i da po nekim cisto-naucnim kriterijumima odredi da li je to funkcionisanje normalno ili nenormalno, a nista nije tolko ideoloski sumnjivo kao ono sto pokusava da se predstavi kao neideolosko.

ako govorimo o transseksualnosti, prvo, tu se govori o nekakvom neskladu izmedju roda i pola osobe, i o potrebi za njegovim uskladjivanjem. krajnje je problematicno to kako su u emisiji (a i ovde sad na forumu) dve kategorije roda (musko-zensko) potpuno biologizovane i uzete kao nesto sasvim prirodno (to je ono sa cim se radjamo "u mozgu") - pa se onda govori o nekom prirodnom (bioloskom) neskladu - gde bi nesklad bio izmedju 'mozga' i 'tela' (kao da mozak, opet, postoji kao nesto sto nije deo tela), koji onda treba operativno regulisati - a ceo zahvat je sveden na rang vadjenja slepog creva ili operacije srca. svesti transseksualnost na medicinski poremecaj znaci biologizovati rod, sto onda konsekventno vodi oznacavanju svih onih koji se ne uklapaju u date kategorije roda i koji ne ispunjavaju revnosno svoje rodne uloge kao poremecenih, 'neprirodnih' - a to se tice cele lgbttiq populacije.

normalizacija razlicitih grupa ljudi preko medicinskih kriterijuma ("homoseksualci su normalni zato sto normalno funkcionisu u bioloskom i psiholoskom smislu") je u krajnjoj liniji fasisticka, i nikako se ne radi samo o politicki korektnoj terminologiji.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Dina
Ja nisam htela da komentarisem to sa poremecajem dok se ne javi neko medicinske struke. Pretpostavila sam da psihijatar naziva stvari prema grupi u kojoj su smestene i da se svakako ne radi o neznanju a da jos manje neko ko nije te struke moze da ima vise znanja. Dobro sad se nama ne mora svidjati da se transeksualnost tako naziva, ali ne moze se coveku nista prebaciti. Isti onaj argument koji se koristi kada se kaze da se homoseksualnost ne moze nazivati poremecajem ili bolescu ako u medicini to nije, valjda vazi i onda kada nam se ne svidi sta knjige kazu ;)
a ko odredjuje to koja struka ima monopol nad proucavanjem neke pojave? homoseksualnost se jeste nazivala bolescu u medicini, i nije prestala tako da se naziva zato sto su medicinska znanja uznapredovala, vec zato sto se promenila ideologija koja iza toga stoji.
By J...

vodi oznacavanju svih onih koji se ne uklapaju u date kategorije roda i koji ne ispunjavaju revnosno svoje rodne uloge kao poremecenih, 'neprirodnih' - a to se tice cele lgbttiq populacije.

Neki koriste taj termin "poremecaj roda" i kada govore o homoseksualcima.

Ono sto se moze nazvati poremecajem kod transeksualnih osoba je to sto se oni osecaju lose u sopstvenom telu (ne poznajem taj osecaj ali pretpostavljam da je tako). Zbog toga je potrebno izvrsiti uskladjivanje jer dok se to ne uradi, te osobe pate.

Dok kod homoseksualaca to nije slucaj, oni se osecaju lose samo u slucaju ako drustvo na njih vrsi pritisak tj. ako je drustvo "poremeceno". :D

Nesto od ovoga je pomenuto u emisiji ali mislim da je to najjednostavnije i najefikasnije objasnjenje za siroke narodne mase koje bi trebalo ponavljati.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Ono sto se moze nazvati poremecajem kod transeksualnih osoba je to sto se oni osecaju lose u sopstvenom telu (ne poznajem taj osecaj ali pretpostavljam da je tako). Zbog toga je potrebno izvrsiti uskladjivanje jer dok se to ne uradi, te osobe pate.

Dok kod homoseksualaca to nije slucaj, oni se osecaju lose samo u slucaju ako drustvo na njih vrsi pritisak tj. ako je drustvo "poremeceno". :D
a kako znas da se i transseksualci ne bi osecali drugacije u drugacijem drustvu? tj. zbog cega mislis da njihovo "lose osecanje" precisceno od bilo kakvog konteksta?
Korisnikov avatar
By Dina
S obzirom da se osoba koja hoce da izvrsi operaciju pola upucuje kod psihijatra koji mora da da pozitivno misljenje da bi do operacije doslo onda se pretpostavlja da je psihijatar taj koji ima potrebna znanja. Sto ne znaci da se to u buducnosti nece menjati, nazivati drugacije itd ali psihijatar kad dodje u emisiju govori onako kako se to sad naziva.

Inace ne mislim da homoseksualnost nije bolest zato sto neka ideologija stoji iza toga, nego zato sto to nije bolest, isto kao sto ni heteroseksualnost nije.
By J...

a kako znas da se i transseksualci ne bi osecali drugacije u drugacijem drustvu? tj. zbog cega mislis da njihovo "lose osecanje" precisceno od bilo kakvog konteksta?

Mislim da se heterosekusalni transeksualci posle pormene pola i uspesne integracije u drustvo prilicno uklope u tzv. strejt mainstream kulturu, mislim da je to neko i pominjao.

Opet, ne mogu biti sigurna, najbolje da neko od njih odgovori na pitanje.

Pri tome, ovde podrazumevam humano drustvo koje ne diskriminise transeksualne osobe koje jos nisu izvrsile operaciju.
Korisnikov avatar
By Momo

Ovo je jako zanimljiva stvar, mene to stalno muci...

da li je biologija u pitanju tj problemi sa polom (uticaj hormona na mozak u prenatalnom periodu) ili je u pitanju poremecaj rodnog identiteta koji se iskljucivo tice prihvatanja u drustvu...

mislim da je ipak biologija presudna, bilo bi lepo da gresim, tj ja bih najvise voleo da gresim i da ne moram da idem da me seku i da umesto toga nadjem mir tako sto cu uskladiti svoje telo i mozak...

evo iz licnog primer mogu da govorim: ja zivim u svom pravom rodu vec godinu dana, vrlo malo vremena provodim sa ljudima koji ne postuju moj "novi" rod ali uprkos tome imam potrebu tj zelju da izgledam drugacije tj da imam i "pravo" telo koje ce da funkcionise kako treba
nemoj neko pogresno da me shvati, ja ne mrzim svoje telo u smislu da sam deprimiran svojim izgledom nego jednostavno imam problem da funkcionisem - konkretno u sexu
tu bradu koju zelim bi nekako i preboleo samo kad bi mogao da se sexam kako treba :sigh:
Mislim da se heterosekusalni transeksualci posle pormene pola i uspesne integracije u drustvo prilicno uklope u tzv. strejt mainstream kulturu, mislim da je to neko i pominjao.
Ovo je tacno, barem vecina to zeli i uspe u tome. Ja nemam tu zelju. Str8 mainstream mi nikad nece biti blizak niti zelim da mi bude blizak. Dobra strana mog "problema" je sto mi je ukazao da svet nie crno beo.
By Ulix
ako govorimo o transseksualnosti, prvo, tu se govori o nekakvom neskladu izmedju roda i pola osobe, i o potrebi za njegovim uskladjivanjem. krajnje je problematicno to kako su u emisiji (a i ovde sad na forumu) dve kategorije roda (musko-zensko) potpuno biologizovane i uzete kao nesto sasvim prirodno (to je ono sa cim se radjamo "u mozgu") - pa se onda govori o nekom prirodnom (bioloskom) neskladu - gde bi nesklad bio izmedju 'mozga' i 'tela' (kao da mozak, opet, postoji kao nesto sto nije deo tela), koji onda treba operativno regulisati
Shvatam sta hoces da kazes, i slazem se da je glupo svoditi rod na svega dve kategorije.

Ali pol se drugacije ne moze posmatrati, jer postoje povuci-potegni samo dva pola, hromozomski odredjena. Bez obzira, onda, na to koliki ti je spektar rodova, zato sto su polovi strogo genotipski determinisani, nesklad uvek moze postojati. Transeksualnost, uostalom, i nije jedan poremecaj, vec deo grupe poremecaja, tzv. grupe rodnih disforija. Dakle sve i nije tako crno belo, postoji cela jedna skala disforije ciji je krajnji ekstrem ta transeksualnost o kojoj je bilo reci u ovoj emisiji.
je u krajnjoj liniji fasisticka, i nikako se ne radi samo o politicki korektnoj terminologiji.
Biologizacija roda je vrlo problematicna stvar, slazem se. Za sada. To je veoma zaniumljiva oblast za istrazivanje, ali malo toga se moze sa sigurnoscu reci.

Dakle, problematicna stvar, svakako. Ali ne bih je bas nazvao fasistickom.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Kada bi svet bio sazdan samo od transeksualnih osoba, opet bi bio problem ziveti sa tim,
iako bi sigurno bilo za nijansu lakse..

Ono sto ovaj, ajde da kazem "poremecaj" nosi, ima vise frontova i zato je toliko
tezak. Psiholoski, bioloski i socioloski frontovi i borba na sva tri je svakodnevna..

Operacijom i hormonskom terapijom se ova prva dva smire do prilicne mere,
ali se na neki nacin pojaca ovaj treci, koji je do tada, sakrivanjem u ormanu
bio smanjen...

To je klackalica, i uglavnom svi pokusaju da zive tako sto ce se kako tako
asimilirati u drustveno okruzenje.. ali psiholoski i bioloski momenat su
toliko jaki, da je uvek samo pitanje vremena kad ce da prevagnu, jer
to i jeste pitanje zivota i opstanka..

Konfuzija koju nosimo sa sobom i u nasim glavama je nesto sto nas stalno tera
da razmisljamo. Licno sam ja uzivala da pravim kao mala konfuzije drugim ljudima,
i to, koliko sam skapirala, cisto iz razloga, sto su i oni meni, nesvesno stvarali
konstantne konfuzije (naravno, ne namerno)... taj hobi stvaranja konfuzija drugima
mi je ostao do danas, i veoma me raduje..

I ono sto ja najbitnije, nemojte posmatrati rod kao nesto sto je binarno, posmatrajte ga
kao nesto sto je sire od toga, i da svako od nas ima svoje mesto na nekoj skali....
Biti samo musko ili samo zensko nije prirodno, jer u prirodi bica nisu homogena, klonirana.
Svako nosi neku svoju pricu. Istina je da mi svi volimo da budemo deo neke vece skupine,
da se nekako negde uklopimo, a i ako nismo u stanju i to je OK..

Ne znam odakle ta potreba da se bude deo necega, neke determinacije, bilo cega,
roda, biti lezbejka, biti pripadnica LGBT populacije, biti ovo, biti ono..

Ja jesam transeksualna zena, znam da sam zena, znam i da sam lezbejka, ali znam i da volim
matematiku, znam da volim da jedem hladan puding... i svi ti sitni parametri od svakog od nas
prave jedinstvenu zivuljku..

Ono sto je vazno je da moramo da postujemo sve druge zivuljke i njihovo pravo na zivot,
ma koliko nam njihovi parametri bili cudni.

Ako je neko vanzemaljac i voli da se zaliva sokom od borovnice u kadi... to ne znaci da nije OK,
... sasvim je OK, samo ima svoj koordinatni sistem u kome funkcionise.
Presecne takce nasih koordinatnih sistema su ono sto nas vezuju jedne za druge, nude nam
radost druzenja, zaljubljivanja i ljubavi..

:hekla:
Korisnikov avatar
By Luba
Nemam nameru da ovde polemisem o necemu sto je jasno definisano. Diskutanti koji su me citirali neka potraze odgovor od Dr. Rakica, ili neka ponovo pogledaju emisiju.
Ni meni nije bilo pravo kada procitam razgovor dva homoseksualca :video sam trandzu, doslo mi da ga patosiram". Pri tome trandza je trandza, da li je taranseksualna osoba ili transvestit, nema veze..
A ima i te kao!
Bolje potrazite peticiju UN gde se trazi izjednacavanje prava transeksualnih i drugih queer osoba sa ostatkom drustva pa je potpisite.
A protiv "gay pride" sam i u principu. Zamislite, ako neko ima troje dece. Pa roditelji tri ili vise deteta mogu da se organizuju u "pride" manifestaciju sa isto toliko prava, ili vise, nego gejevi (Oj gejevi, moji sokolovi!).
Hocu da diskutujem sa pametnim ljudima a ne onima koji pitaju, "a zasto je ovo devijacija a ovo poremecaj", ili "zasto je uopste ovo poremecaj" - sta meni fali?
JACHO?
Ko razume - shvatice.
Korisnikov avatar
By gneeebo
Nemam nameru da ovde polemisem o necemu sto je jasno definisano. Diskutanti koji su me citirali neka potraze odgovor od Dr. Rakica, ili neka ponovo pogledaju emisiju.
Ni meni nije bilo pravo kada procitam razgovor dva homoseksualca :video sam trandzu, doslo mi da ga patosiram". Pri tome trandza je trandza, da li je taranseksualna osoba ili transvestit, nema veze..
A ima i te kao!
Bolje potrazite peticiju UN gde se trazi izjednacavanje prava transeksualnih i drugih queer osoba sa ostatkom drustva pa je potpisite.
A protiv "gay pride" sam i u principu. Zamislite, ako neko ima troje dece. Pa roditelji tri ili vise deteta mogu da se organizuju u "pride" manifestaciju sa isto toliko prava, ili vise, nego gejevi (Oj gejevi, moji sokolovi!).
Hocu da diskutujem sa pametnim ljudima a ne onima koji pitaju, "a zasto je ovo devijacija a ovo poremecaj", ili "zasto je uopste ovo poremecaj" - sta meni fali?
JACHO?
Ko razume - shvatice.
pobogu.

kao prvo, ne radi se o necemu sto je "jasno definisano", sa tim ne verujem da bi se slozio cak ni dr. rakic, mislio/la ti da je njegova rec poslednja kada se govori o transeksalnosti, poremecajima, devijacijama, varijetetima itd. ili ne - radi se o pitanjima kojima se prilazi iz mnogo razlicitih uglova, kojima se bave razlicite discipline, nauke, koja se obradjuju iz mnostva razlicitih teorijskih uglova - i gde niko jos nije dosao do konacnog odgovora. dakle ne radi se o tome da ne zelis da polemises o necemu zato sto je jasno definisano, vec se radi o tome da a priori otpisujes svaku definiciju (ili bilo kakav pokusaj redefinisanja, dovodjenja definicije u pitanje) koja nije u skladu sa definicijom koju si ti prihvatio/la. to je pre indikator tvoje opste nespremnosti na polemiku - jer ukoliko bismo svi prihvatali definicije koje ti prihvatas, ne bi ni bilo povoda za bilo kakvu polemiku.

ne mislim da bilo ko ima povlascenu poziciju da sudi o tome ko je pametan a ko ne - pa cak ni ti. ali mislim da dovoditi uvrezena shvatanja u pitanje, narocito ona koja su do te mere rasirena i koja se toliko podrazumevaju da oni koji u njih veruju nisu spremni ni da ih brane - kao sto ti nisi - u najmanju ruku nije glupo.

fobicni odnos prema homoseksualcima i transvestitima prosto izbija iz tvojih postova na ovoj temi - iako toliko nedovoljno artikulisano da meni deluje skoro kripticno (na primer taj nebulozan deo o porodicama sa troje dece i gay pride-u, ili nekakvo insistiranje na ogradjivanju transseksualaca od transvestita); i ovo dozvoljavam sebi da ucitam jer ne zelis da odgovoris na moja pitanja. buduci da ovaj forum izmedju ostalog sluzi i za te dve populacije, ne bi trebalo da budes toliko iznenadjen/a zbog toga sto neko postavlja pitanja u vezi s tim sto pises.
Korisnikov avatar
By Danceboy
Originally posted by Andjelika
Originally posted by Nocturnal
Sem toga dr Rakic jeste spomenuo da ako se ikada nadje uzrok za taj "poremecaj" koji nastaje u prenatalnom dobu da ce se to leciti.
Samo se nadam da ce da uskladjuju telo u odnosu na mozak jer bi uskladjivanje mozga u odnosu na telo bilo problematicno i podlozno zloupotrebi.

Jer mozak stvara ono sto zovemo "dusa".

Pa.. mislim da nije toliko uvredljivo da se ovaj sindorm nazove poremecajem,
ali ne u mentalnom smisli, vec u prenatalno hormonskom, to jest
desava se neka hormonska turbulencija upravo u momentu kada se u mozgu
formiraju centri koji determinisu rod... Verovanto takve turbulencije
se dese i kasnije ili ranije, ali nisu od uticaja na ovo o cemu pisem..

A znam da mi je Svetlana jednom ispricala, da ukoliko nadju nacin
da prenatalno otkriju problem (da ne kazem poremecaj, a rekla
je rade na nekom fluidu koji bi se pustio kroz mozak fetusa i "pokupio"
informacije) da bi se tada delovalo na mozak, a ne na telo..

Isto sam reagovala, "pa zasto na mozak, ne dirajte nam mozak",
ali mi je objasnila da se tada taj nesklad lakse resava na taj
nacin..
Delovanje na mozak u prenatalnom periodu? Pa da li bi to onda bilo prenatalna promena rodnog identiteta? I sta bi onda takav fluid detektovao? Rodnih identiteta ima mnogo i ne mogu se svesti svi rodni identiteti na musko i zensko. Zamislimo devojku koja je muskobanjasta, ima nekakve ''muske osecaje'' i ponasanje, ali ne zeli da ima musko telo vec zensko... Postoje ljudi koji su gender queer, a postojanje takvih ljudi (ili barem nekih od njih) ubuduce bi moglo biti dovedeno u pitanje na Zemlji sto je svakako nedopustivo... Sa druge strane, citao sam neka istrazivanja kako gay muskarci imaju slicnosti u mozgu sa str8 zenama, a gay zene sa str8 muskarcima, a eto uprkos tome, niko od njih ne zeli da promeni pol i ne zeli da postojanje ljudi kao on/a na planeti Zemlji bude okoncano... Zbog ovih razloga sam protivnik bilo kakvih manipulacija nad rodnim identitetom, osim ako se ne pruze dovoljno jaki dokazi i opravdanja da ce time biti tretirana ISKLJUCIVO transseksualnost a ne ostale rodne kategorije.
By polarlicht4.1
Originally posted by Danceboy
Sa druge strane, citao sam neka istrazivanja kako gay muskarci imaju slicnosti u mozgu sa str8 zenama, a gay zene sa str8 muskarcima,
Ne bih se baš pouzdao u takva istraživanja. I dalje se kreću u okviru dvorodnog/dvopolnog sistema koji je u krajnjoj liniji heteroseksistički.
By J...
Postoje ljudi koji su gender queer, a postojanje takvih ljudi (ili barem nekih od njih) ubuduce bi moglo biti dovedeno u pitanje na Zemlji sto je svakako nedopustivo... Sa druge strane, citao sam neka istrazivanja kako gay muskarci imaju slicnosti u mozgu sa str8 zenama, a gay zene sa str8 muskarcima, a eto uprkos tome, niko od njih ne zeli da promeni pol i ne zeli da postojanje ljudi kao on/a na planeti Zemlji bude okoncano...
Zbog ovih razloga sam protivnik bilo kakvih manipulacija nad rodnim identitetom,
:up:

Potpuno se slazem.
..osim ako se ne pruze dovoljno jaki dokazi i opravdanja da ce time biti tretirana ISKLJUCIVO transseksualnost a ne ostale rodne kategorije.
O ovome najbolje da se izjasne transseksualne osobe.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Postoje ljudi koji su gender queer, a postojanje takvih ljudi (ili barem nekih od njih) ubuduce bi moglo biti dovedeno u pitanje na Zemlji sto je svakako nedopustivo... Sa druge strane, citao sam neka istrazivanja kako gay muskarci imaju slicnosti u mozgu sa str8 zenama, a gay zene sa str8 muskarcima, a eto uprkos tome, niko od njih ne zeli da promeni pol i ne zeli da postojanje ljudi kao on/a na planeti Zemlji bude okoncano...
Zbog ovih razloga sam protivnik bilo kakvih manipulacija nad rodnim identitetom,
:up:

Potpuno se slazem.
..osim ako se ne pruze dovoljno jaki dokazi i opravdanja da ce time biti tretirana ISKLJUCIVO transseksualnost a ne ostale rodne kategorije.
O ovome najbolje da se izjasne transseksualne osobe.

Mnogo smo pisali ovde na forumu od rodnim identitetima, i tome
da to nije binarna konstanta, nije crno-belo, vec je to ceo spektar
boja, da ne kazem duginih :cvetduga:

A kao transekusalna osoba, hocu da kazem da je dozivljaj sebe od
malih nogu kom rodu pripadate jedna veoma vazna, daleko od volje,
i svesti, kategorija, duboko usadjena u nas mozak..

Radjaju se ljudi sa oba polna organa, radjaju se ljudi bez organa.
Ono sto je bitno je da se u proseku najveci broj populacije oseca
onako kako izgleda. To jest muskarci vole sto su muskarci, bilo oni
str8 ili gej, i isto to vazi i za zene..

Dakle ja volim sto sam zensko, sto sam rodjena kao zensko,
osecam se 1000% kao zensko, jedino sto se priroda malo poigrala
sa mojim telom.. ali definitno sam to sto jesam.. Tu nema veze ni
jedan stereotop, ponasanje, feminizirani pokreti i bilo sta drugo,
vec samo je rec o osecaju, jacem od zedji i gladi.

Isto to vazi i za transmuskarce, koji vole sto su muskarci, i osecaju
se sasvim musko.

I da dodam, ono sto sam pisala o tome koje su mi informacije preneli
lekari i naucnici koji se time bavi, je to sto sam prenela, ne znam kako
to funkcionise i kako oni misle to da izvedu.

Priroda i jeste lepa sto je ovakva kakva je, a drustvo jeste otudjeno
od nje, i da ne ulazim sada u razloge otudjenja..

@Danceboy

Pogledaj malo deo Transrodno, pisali smo o mnogo cemu, mislim
da ces naci neke interesantne teme i pisanija...
Korisnikov avatar
By Luba
Ovako:
U emisiji je navedeno da transrodnih osoba ima 3 do 4 na 100 000. Homoseksualnih osoba ima oko 2% populacije. Dakle, na jednu trangender osobu dolazi oko 50 homoseksualnih.
Homoseksualne osobe ne moraju ici kod psihijatra da bi im se utvrdila dijagnoza. Ne moraju se podvrgavati slozenim pregledima radi utvrdjivanja veoma slozene hormomske terapije.
Ne moraju prolaziti kroz operaciju promene pola, koja je veoma slozena i samo mali broj ljudi u svetu je izvodi na nivou na kome to rade nasi lekari.
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi.
Transrodne osobe, videli smo, radjaju se takve.
Homoseksualne osobe obicno ne pate zbog svoje homoseksualne orijentacije.
Zivot transrodnih osoba je prozet dubokom patnjom. Psihijatri pokusavaju da ucine zivot takvim osobama podnosljivijim. Ako to ne uspeju, a u dosta slucajeva ne uspevaju, ide se u tranziciji do kraja.
Zato dosta, bla, bla, truc, truc, i lupanja ko trokrilni sifonjer.
Nisam homofobicna ni malo. Ono sto sam navela bilo je sa ovog foruma, gde dva homoseksualca razgovaraju i jedan kaze: "Video sam trandzu. Doslo mi je da ga patosiram."
Verovatno je trandza bio transvestit a ne transrodna osoba. Homoseksualaca, videli smo, ima daleko vise, pa i transvestita ima vise nego transgender osoba. Uzmimo da je svaki deseti homoseksualac transvestit.
Zao mi je, ali tih 2% homoseksualne populacije psihijatri smatraju za polno devijantne.
Ono sto je napisano, da, naprimer, roditelji sa troje ili vise dece, imaju takodje pravo da se organizuju u "pride" manifestaciju, mislim da niko ne moze da spori. U danasnje vreme veoma je tesko podizati i jedno dete. Kamo li troje ili vise. A o "pravima" takvih roditelja isto nema govora u odnosu na ostali deo populacije.
Prema tome, prestanite da me optuzujete tako pausalno, te za ovo, te za ono, i shvatite probleme transrodnih osoba.
Ako to ne moze na ovom forumu, zaista ne znam gde bi moglo.
Korisnikov avatar
By Momo

U emisiji je navedeno da transrodnih osoba ima 3 do 4 na 100 000. Homoseksualnih osoba ima oko 2% populacije. Dakle, na jednu trangender osobu dolazi oko 50 homoseksualnih.
Mozda je ovo navedeno u emisiji ali ovo nisu tacni podaci. Procenat LGB poulacije varira od zapada ka istoku napr.Evrope pa se u Holandiji krece preko 10% (ne znam tacno al nije manje sigurno) dok je kod nas mozda oko 5%. To nam nesto govori jel da? Sve zavisi od sredine. Verovatno ih svuda ima preko 10%.
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi
Ovo je predrsuda/zabluda i to opasna. Homoseksualnost NIJE IZBOR.
Homoseksualaca, videli smo, ima daleko vise, pa i transvestita ima vise nego transgender osoba. Uzmimo da je svaki deseti homoseksualac transvestit.
Transvestiti spadaju u grupu transrodnih osoba i ne moraju biti homoseksualni !!!

Zao mi je, ali tih 2% homoseksualne populacije psihijatri smatraju za polno devijantne.
Koji to psihijatri i gde? Mozda to smatra Aleksandra Jankovic i ona je psihijatar.

Sta hoces da dokazes/kazes da su homoseksuane osobe polno devijantne ili sta? Ne znam ni sta znaci to "polno devijantne", mozda mislis na rodno devijantne ili seksualno ali u svakom slucaju to nije tacno.
Korisnikov avatar
By Momo

Nisam homofobicna ni malo
Nakon onoga sto si napisala ja bih rekao da si homofobicna i to ne malo !!!
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by Momo

Mozda je ovo navedeno u emisiji ali ovo nisu tacni podaci. Procenat LGB poulacije varira od zapada ka istoku napr.Evrope pa se u Holandiji krece preko 10% (ne znam tacno al nije manje sigurno) dok je kod nas mozda oko 5%. To nam nesto govori jel da? Sve zavisi od sredine. Verovatno ih svuda ima preko 10%.

Onda na svaku transrodnu osobu dodje 200 homoseksualnih. Jedino to bi bila promena.
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi
Ovo je predrsuda/zabluda i to opasna. Homoseksualnost NIJE IZBOR.

Jok, nego sta je?

Transvestiti spadaju u grupu transrodnih osoba i ne moraju biti homoseksualni !!!

Ovo prvi put cujem. Da li si zaista pogledao emisiju?
Koji to psihijatri i gde? Mozda to smatra Aleksandra Jankovic i ona je psihijatar.

Daj, prosvetli me, uputi me. Sta su homoseksualne osobe, ali stvarno?
By Ulix
Homoseksualna/lez populacija - to je njihov elementarni ljudski izbor; ne moraju se roditi takvi.
Isuse, kakva glupost.

Ne moram se roditi takav? Na stranu to sto je homoseksualnost genetski determinisana u bar 95% slucajeva...
Homoseksualne osobe obicno ne pate zbog svoje homoseksualne orijentacije.
Ovo je takodje jedna glupa generalizacija. U mom slucaju je to tacno - nikada nisam patio zbog svoje seksualne orijentacije, ali poznajem osobe koje su cak isle toliko daleko da pokusaju samoubistvo zbog toga sto su gej.

Skroz cudno za nekog ko je odabrao da bude gej, ne?

Nisam homofobicna ni malo.
Ma jok. Moja baba je.

I meni je zao, ali to nije tacno.

U psihijatriji se razlikuju najmanje dve vrste transvestita, od toga su obe te vrste jednako patologija koliko i to kad te pale stopala ili donji ves. (I da odmah razjasnimo, to nije moje arbitrarno poredjenje, vec je to sve ista grupa "poremecaja" koju svaki iole normalan psihijatar manje - vise smatra varijacijom uobicajenog seksualnog ponasanja i ne bi to lecio.)
Prema tome, prestanite da me optuzujete tako pausalno, te za ovo, te za ono, i shvatite probleme transrodnih osoba.
:lol: :psiholog:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!