Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Momo
Odgledao sam samo poslednjih 15 minuta, sutra cu da skinem emisiju il da pogledam reprizu pa cu da komentarisem ovde.
Originally posted by Dragonite

Mnogo stvari je gurnula u sat vremena. I nekako uopšte ne vidim da ovo ima veze sa Srbijom, nigde nijedne priče, primera, priloga o tome (videli smo dva Amerikanca), izgleda kao da su se 4 osobe koje se usko bave time našle na kafici i eto, malo se zapričale, nadao sam se da će emisija biti više okrenuta diskriminaciji, problemima kod nas, traumama.. nekako više ljudska.

EDIT: E kul! Evo ide 'naš' prilog!!
Za ovakvu temu ni 10 sati nije dosta. A to sto nema prica i primera iz Srbije nije ni cudo, niko ko je odavde nece da se eksponira u udarnom teminu RTS-a, posebno ako je jos uvek u tranziciji (sto je i opravdano) a i kad zavrsi sve vecina ljudi jedva ceka da se utopi u masu...
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Momo
Za ovakvu temu ni 10 sati nije dosta. A to sto nema prica i primera iz Srbije nije ni cudo, niko ko je odavde nece da se eksponira u udarnom teminu RTS-a, posebno ako je jos uvek u tranziciji (sto je i opravdano) a i kad zavrsi sve vecina ljudi jedva ceka da se utopi u masu...
nisu amerika i srbija dve jedine zemlje na ovom svetu. da ne spominjem da drugi transseksualac iz emisije (taj koji se pojavio u prilogu) sasvim odgovara tom opisu "jedva ceka da se utopi u masu", po stvarima koje je pricao odmah nakon operacije.
By Dragonite
Originally posted by Momo
Odgledao sam samo poslednjih 15 minuta, sutra cu da skinem emisiju il da pogledam reprizu pa cu da komentarisem ovde.

Znam da bi trebalo jako puno vremena za sve, zato i kritikujem. Nije bilo fokusa, samo gomila nabacanih stavova i sad, ajde neka gledalište hvata termine i 6246543 tema za koje su prvi put čuli.

Nisam ni mislio da se neko pojavi pred kamerama, već da (npr) voditeljka pročita nečije svedočanstvo, izjavu, pa da se to onda prokomentariše od strane psihologa i psihijatra.
Uopšte nije bilo dovoljno reči o neprihvatanju i reakcijama okoline. Eto, oni rekli, a možda neko čuo.
Ostalo sve na suvoj teoriji.
Korisnikov avatar
By Andre87
Nije me bilo dugo..pa da zvirnem sta ima :D Anyway stigao sam pred kraj emisije i odusevio se sto su kao gosta imali Jamison Greena.OBOZAVAM tog coveka..ako ista moze da izvede neshvacenu trans osobu iz lavirinta njene duse..i pokaze joj svetlost..to su njegove knjige i clanci...meni je drugarica poslala njegovu knjigu Becoming a visible man.Fenomenalna je...dalje...moram da se pohvalim,Andrej jos uvek "u pozadini" radi na aktivizmu...naime pitao sam profesora na faksu i dopustena mi je tema rada "Bioloska osnova transseksualnosti,uticaj testosteronske terapije i prevazilazenje reproduktivnih problema"..gde cu im ukratko prezentovati sve sto sam godinama ovde tipkao..Nisam primetio transfobiju.. ;) Uzivajte mi...
:family hug:
Korisnikov avatar
By Luba
Mic po mic, korak po korak.
Ovo je jedna od najneprihvatljivijih tema u nasem nazovi patrijarhalnom drustvu, inace punom raznoraznih gluposti, fobija, mitova i demagogija.
Za ovo ne treba Ce Gevara i revolucija, vec da ljudi polako shvate da nije rec o umno poremecenim i seksualno izvitoperenim osobama.
Za prvi put je o.k. I Rakic i Dr. Endokrin su se dobro pokazali; cak i Nata.
A to da ce nekada transeks osobe da postanu javne osobe kod nas, ima da se ceka jos dosta dugo.
Bitno je da ih drustvo i pojedini delovi istog ne zlostavljaju i tretiraju kao nizerazredna bica.
To bi u ovom trenutku bilo vise nego dovoljno.
Korisnikov avatar
By neny
emisija je bila sustinski dobra.svidja mi se onaj decko ,bas je bio iskren,otvoren i neposredan
i ostali gosti su bili ok.
dopala mi se poruka da je zivot prekratak,i da moramo da razumemo razlicitosti i da se solidarisemo sa njima.
bilo mi je i pravo iznenadjenje da nije pozvato neko svesteno lice da baljezga gluposti,vec su pozvani stvarno sltrucni i ok ljudi.
jedina zamerka je ono kada su malo poceli "poremecaj" ali su uglavnom koristili izraz varijitet.
u svakom slucaju voleo bi da ovakve emisije na javnom servisu gledamo svaki dan.vrlo su edukativne,i govore o zivotnim stvarima iz jednog normalnog ,humanogneklerikalnog ugla.
(mada sa portfirijem na celu cisto sumnjam).
sve u svemu ovo je bio jedan od retkih puteva da sam gledao rts,jer su stvgarno preterali samo stancuju neke serije kojim rehabilituju kolaboratore.
By polarlicht4.1
Originally posted by gneeebo
ova emisija je prosto vapila za nekim ko je bar malo teorijski pismen, da bi se odstranile te predrasude. cekalo se do polovine emisije da bi se uopste spomenula razlika izmedju pola i roda, a pritom je rod definisan kao "ono kako osoba dozivljava sebe", da ne pricam o tome sto se sve vreme o rodu govorilo kao potpuno prirodnoj stvari, koja je "u mozgu", a pol je onda "u telu".
Dobro je, nisam jedini "opterećen" koji je to primetio. Odgledah sve, saslušah čitavu priču i na kraju više nisam ni znao šta je pol a šta rod. Ko zna kako je zvučalo onima koji za tu razliku nisu ni čuli. :tepih:
Korisnikov avatar
By Dina
Meni se emisija dopala. Nije bilo niceg negativnog, samo poruke o prihvatanju razlicitosti, razumevanju, pitko i optimisticno. Za onog koji bas ne razume i za tu temu se do sad nije interesovao, pa sigurno nije dovoljna takva emisija da ga obrazuje ali dovoljna je i ta poruka "zivi i pusti druge da zive" ;)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Jeste, totalna kupus salata, bez neke konkretne forme, a i Natasa se nije dobro pripremila,
i to sto je upadala u rec ljudima kad su izgovarali neke bitne stvari je bilo uzasno iritantno.

Skidam kapu dragoj nam Svetlani, jer je ona neko ko je stvarno uz nas i ko nas vodi i pre
i posle operacije i prati nase zdravlje... Iskrena je i njena poruka jeste bila najjaca u emisiji.

Rakic je bio Rakic... a Miroslav je popularizovao sebe, ali mi je drago sto se ipak zahvalio
svome ucitelju Savi Perovicu.

Gospodina iz Amerike sam upoznala u maju u Berlinu na drugom evropskom kongresu o
pravima trans osoba, i stvarno je veliki svetski aktivista.

Zao mi je sto nije postojao nikakav fokus, nego se letelo sa termina, na termin,
sa objasnjenja na objasnjenje...

Mozda je za prvu ovakvu emisiju dobro.. Samo me zanima kakvi su komentari naroda
koji nema veze sa svim tim i nije deo nase populacije, da ne kazem LGBTTIQ (sva slovca)
Mi smo svi ipak drugacije senzibilisani sto se tice roda i pola, i drugacije sve to percipiramo.
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by Andjelika
Jeste, totalna kupus salata, bez neke konkretne forme, a i Natasa se nije dobro pripremila,
i to sto je upadala u rec ljudima kad su izgovarali neke bitne stvari je bilo uzasno iritantno.

Skidam kapu dragoj nam Svetlani, jer je ona neko ko je stvarno uz nas i ko nas vodi i pre
i posle operacije i prati nase zdravlje... Iskrena je i njena poruka jeste bila najjaca u emisiji.

Rakic je bio Rakic... a Miroslav je popularizovao sebe, ali mi je drago sto se ipak zahvalio
svome ucitelju Savi Perovicu.

Gospodina iz Amerike sam upoznala u maju u Berlinu na drugom evropskom kongresu o
pravima trans osoba, i stvarno je veliki svetski aktivista.

Zao mi je sto nije postojao nikakav fokus, nego se letelo sa termina, na termin,

Mozda je za prvu ovakvu emisiju dobro.. Samo me zanima kakvi su komentari naroda
koji nema veze sa svim tim i nije deo nase populacije, da ne kazem LGBTTIQ (sva slovca)
Mi smo svi ipak drugacije senzibilisani sto se tice roda i pola, i drugacije sve to percipiramo.
Komentare naroda mozes pogledati na sajtu Natase.
Nekima jednostavno ne ide iz dupeta u glavu; govore o psihopatologiji, drugi pak, i to zena . da ako si se rodio s` qrcem ti si muskarac i gotovo. Ako to promenis, jos uvek si muskarac i gotovo.
Dakle treba ovakvih emisija u nedogled, a posto ih u nedogled nece biti, vremenom ce se "cuti" da se u inostranstvu to drukcije tretira, pa ce mozda i ovde biti nekih pomeraja.
Dotle, cuvajte se fasisticke omladine i navijaca.
Ja sam, i moje drugarice, nekada nosila lanac (ne lance) u tasni i bilo nas je uvek barem dve. Posle sam igrala jedan na jedan, ali uvek imala neko obezbedjenje - makar onaj nezgodan sprej i sirenu i neko je znao kuda idem.
Danas ne znam sta bi mi bilo potrebno kad ima ovoliko "topuza" oko nas.
Korisnikov avatar
By Egmont
Mogu ja nešto da za Dnevnik 2? Dobro je za početak. Pre dve godine Ključ je govorio o homoseksualnosti, pa smo stigli dotle da se izdvajaju pare iz budžeta za LGBT organizacije. Gledajte to malo politički... ipak je to nacionalna televizija i politička poruka je poslata. I verujem da će se za par godina pojaviti neki javni zagovarač-zagovaračica prava trans osoba. Potrebno je samo vreme... koga nemamo previše :)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Naravno... RTS je RTS... i dalje veliki deo populacije ove nam nase Srbije,
upija ono sto se tamo kaze....

... :zastava:
By superfly
ok je bila emisija.
i dalje mi nije jasno zašto ta nazovi voditeljka prekida svakog gosta u pola rečenice. to me izluđuje. :shamar:
By Ulix
Ovo je bila glavna mana emisije. Ali posto je autorka Natasa Miljkovic, vise nismo mogli ni ocekivati.

Ne smeta mi sto niko nije bio previse teorijski potkovan. Tamo je bilo par pravih strucnjaka, pa im dzaba sve to - Natasa Miljkovic ne zna kako da ih upotrebi. Ali za to nisu krivi gosti, vec ona.

Ali najlakse je kritikovati.
Lepo je to je napravljena emisija o tome i lepo je sto je ta emisija ispala koliko - toliko afirmativna.
By Ulix
Originally posted by superfly
i dalje mi nije jasno zašto ta nazovi voditeljka prekida svakog gosta u pola rečenice. to me izluđuje. :shamar:
Zato je generalno i ne gledam.

Ne samo sto postavlja glupa pitanja, nego ne dozvoljava ljudima ni da na njih odgovore.

Mozda je to zato sto u 60min pokusava da uglavi mnogo toga, a inace poziva mnogo gostiju.
I na kraju obicno ne ustanovi i ne kaze nista.
Korisnikov avatar
By jenny
gledala sam reprizu danas. i slozicu se da je za pocetak dobro. a cini mi se da uvek iritantna natasa ovaj put i nije toliko prekidala goste koliko ume!
Korisnikov avatar
By Luba
Provalila sam da si ti ostavila komentar ... :)
Kako si samo pogodila ?
Kud bih ja?
Samo jedan komentar?
Korisnikov avatar
By EYA
bolje ista nego nista... u odnosu na dosadasnje tv emisije sa LGBTIQ tematikom, ova je bila korektna. ako nista drugo, a onda bez tenzije suprostavljanja homofobnim izjavama homofobnih gostiju cije se misljenje uvazava :bljak:
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Ne znam, meni je emisija bila skroz ok, neosudjivacki nastrojena...
Ne vidim nameru da se pokazivanjem 2 FTM iz Amerike pokaze kako je to posast koja dolazi iz Amerike. Mislim da je njima lakse da otovoreno pricaju o tome u nasoj sredini, zato sto ne zive ovde i ne bi trpeli nikakve posledice. Dalje, gost u emisiji je koliko sam shvatio jedan od vodecih svetskih aktivista na tu temu, covek koji je napisao siroko hvaljenu knjigu i na kraju, neko ko je prosao kroz sve to i ZNA o cemu govori tako da mi je njegovo prisustvo kranje legitimno. Fascinirao me je onaj domaci FTM momak sa svojom pricom. E, za to je trebalo imati muda :wow: ! A primetan mi je nedostatak MTF osoba i sa time se apsolitno slazem.
Od gostiju... Meni je jako zasmetala rec poremecaj i dozivljavam je sa negativnim kontekstom. Ne verujem da su psihijatar i endokrinoloskinja transfobi, ali pomislio bi covek da bi se posle dugogodisnjeg rada sa trans pacijentima senzibilisali donekle. Koristili su tu rec pred trans osobom u studiju :shocked: . Psihijatar mi deluje kao neko ko bi da se nadje trans ili gay gen lecio to :bljak: . Endokrinoloskinja mi je bila iritantna u svom podilazecem nacinu objasanjavanja stvari, kao da to objasnjava :retard: (sto u principu ne mora biti lose s obzirom da je vecina prosecnih gradjana Srbije na tom nivou kada je ova tematika u pitanju). Delovala mi je takodje kao da drzi predavanje, a ne da ucestvuje u dijalogu. Ono, imala je fusnote u glavi, tacan red i redosled. Hirurg mi je jos (pored gosta) ispao najkorektniji (nije rekao poremecaj nijednom). Ono sto mu je neko u prethodnim postovima zamerio za komentar o pracenju dece od najranijeg detinjstva da bi se operacija eventualno sto pre uradila (i pre puberteta)... Mislim da covek nije pricao o svom stavu, vec o nekoj tendenciji koja se pojavila na svetskom polju te grane hirurgije.
Toliko od G komponente LGBTIQ skracenice :marinac: .
:trans:
NOX
Korisnikov avatar
By Galateja
Filmovi braće Limijer kad se danas gledaju imaju više vrednosti u kontekstu istorije filma, nego kao umetničko delo. Zašto? Pa zato što su to počeci kinematografije. ;)

Ja ne vidim zašto bi se tako ljutili na Natašu?! Kao prvo, žena se potrudila onoliko koliko je mogla da pripremi emisiju o nečemu što joj je do tada bila totalna nepoznanica. Imajmo na umu da mediji gotovo nimalo pažnje ne posvećuju transseksualnosti. Nataša je pozvala četiri gosta koji su bezrezervno pružali podršku trans osobama. Dakle, emisija nije bila polemičkog karaktera (pro&contra), već edukativnog i afirmativnog. Ja to cenim. Mogla je Nataša, primera radi, dovesti Grina i psihijatra sa jedne strane i Jankovićku i Boru Čorbu sa druge i da se izmesti, a ovi nek se u 60 minuta nadglasavaju. Pošto to nije uradila i pošto se opredelila ja Nataši dajem plus. Ne kažem da je savršeno pripremila emisiju, ali ju je usmerila u pozitivnom pravcu. Ona kao autor se nije vodila senzacionalizmom, već empatijom. Tako mi se bar čini.

Dalje, smatram da Grin i prilozi o dve FTM osobe imaju snažnu poruku, jer pokazuje da su to muškarci koji su kao i bilo koji drugi i da ih to što su operisani ne čini manje ili više muškarcima. I da je dosta toga u mozgu, a ne između nogu.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by Nocturnal

Od gostiju... Meni je jako zasmetala rec poremecaj i dozivljavam je sa negativnim kontekstom. Ne verujem da su psihijatar i endokrinoloskinja transfobi, ali pomislio bi covek da bi se posle dugogodisnjeg rada sa trans pacijentima senzibilisali donekle. Koristili su tu rec pred trans osobom u studiju :shocked: . Psihijatar mi deluje kao neko ko bi da se nadje trans ili gay gen lecio to :bljak: . Endokrinoloskinja mi je bila iritantna u svom podilazecem nacinu objasanjavanja stvari, kao da to objasnjava :retard: (sto u principu ne mora biti lose s obzirom da je vecina prosecnih gradjana Srbije na tom nivou kada je ova tematika u pitanju). Delovala mi je takodje kao da drzi predavanje, a ne da ucestvuje u dijalogu. Ono, imala je fusnote u glavi, tacan red i redosled. Hirurg mi je jos (pored gosta) ispao najkorektniji (nije rekao poremecaj nijednom). :marinac: .
:trans:
NOX
Ej, dr Zoran Rakic je jedan fenomenalan lik, i veoma gresis sto ga
svrstavas u grupu xxxfoba. On je do sada veoma pomogoao LGBT
populaciji, a to mislim i na osobe koje nisu samo trans.
Bilo je primera da otac dovede sina, koji je gej, kod njega, da ga
Rakic leci, i uvek je bilo obratno, Rakic je lecio oca, i pokusavao
da mu nacrta da je to prirodno.... Veruj mi mnogo je dobar covek,
i razume daleko vise nego sto ti se cini..

Svetlana je fenomenalan strucnjak, ali sobzirom da predaje na
fakultetima, verovatno ima profesionalnu deformaciju da tako
prica, ali je sigurno jedan od vodecih svetskih ednokrinologa
sto se tice trans problematike..

Miroslav je super hirurg, i lepo je sto je pomenuo svog ucitelja
Savu Perovica, ciji je asistent dugo godina bio. Oseca se da je
radio na samopromociji, sto mu se ne moze uzeti za lose.

Ono sto je malo ljudi shvatilo, da je glavna osoba u celom procesu
upravo Svetlana, a da psihijatar samo daje dijagnozu i dozvolu
za operaciju, dok hirurg operise... Svetlana je sa nama od pocetka,
i prati nas nadalje kroz zivot...
Korisnikov avatar
By Nocturnal
Ne mislim da su transfobi, samo su mi delovali nesenzibilisano sto me je jako zacudilo s obzirom da imaju toliko radnog iskustva sa trans osobama. Nazivati to poremecajem, a "poremecaj" sedi pored njega u studiju mi je malo neukusno. Sem toga dr Rakic jeste spomenuo da ako se ikada nadje uzrok za taj "poremecaj" koji nastaje u prenatalnom dobu da ce se to leciti. Zazvucao mi je kao osoba koja kad vec ne moze da izleci "poremecaj" onda cini sve da olaksa osobama sa "poremecajem". Pri tome, ja moram da stavim ogradu, da je ovo moj utisak na osnovu jednosatne emisije. Verovatno si ti kao trans osoba imala vise prilike da ga upoznas i saznas kakav je :) .
:sesir:
NOX
By J...
Sem toga dr Rakic jeste spomenuo da ako se ikada nadje uzrok za taj "poremecaj" koji nastaje u prenatalnom dobu da ce se to leciti.
Samo se nadam da ce da uskladjuju telo u odnosu na mozak jer bi uskladjivanje mozga u odnosu na telo bilo problematicno i podlozno zloupotrebi.

Jer mozak stvara ono sto zovemo "dusa".
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by J...
Sem toga dr Rakic jeste spomenuo da ako se ikada nadje uzrok za taj "poremecaj" koji nastaje u prenatalnom dobu da ce se to leciti.
Samo se nadam da ce da uskladjuju telo u odnosu na mozak jer bi uskladjivanje mozga u odnosu na telo bilo problematicno i podlozno zloupotrebi.

Pa.. mislim da nije toliko uvredljivo da se ovaj sindorm nazove poremecajem,
ali ne u mentalnom smisli, vec u prenatalno hormonskom, to jest
desava se neka hormonska turbulencija upravo u momentu kada se u mozgu
formiraju centri koji determinisu rod... Verovanto takve turbulencije
se dese i kasnije ili ranije, ali nisu od uticaja na ovo o cemu pisem..

A znam da mi je Svetlana jednom ispricala, da ukoliko nadju nacin
da prenatalno otkriju problem (da ne kazem poremecaj, a rekla
je rade na nekom fluidu koji bi se pustio kroz mozak fetusa i "pokupio"
informacije) da bi se tada delovalo na mozak, a ne na telo..

Isto sam reagovala, "pa zasto na mozak, ne dirajte nam mozak",
ali mi je objasnila da se tada taj nesklad lakse resava na taj
nacin..
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by J...

E, sad, ko je ovde toliko meritoran da zna da li je dusa od Boga, ili je stvara mozak? Mislim da je negde duboko u nama svest da smo stvoreni, da nam je nasa dusa podarena jos dok smo bili u utrobi majke i da zato ne damo da nam je diraju. Tvrdnja kako mozak stvara dusu mi je nesto veoma klimavo.
Barem ja mislim da je tako.
Savremena, klasicna, medecina ima veoma agresivan pristup po mnogim fundamentalnim problemima. Zato su joj rezultati u nekim bolestima skoro apsolutno nikakvi.
MEDICUS CURAT, NATURA SANAT ! - veoma stara izreka.
(za neupucene: ne radi se o kuratom lekaru),
Njima je, kao, lakse da deluju na nivou mozga/svesti.
Videcemo sta ce od toga ispasti. Jos je veoma rano o tome govoriti.

Veci je problem socijalne/drustvene prirode. Transeksualne osobe su sasvim na dnu drustvene lestvice, a cak se i ne smatraju devijantima u seksualnom smislu. Zasto onda na dnu?
Jer nepoznavanje/ nerazumevanje problema dovodi do toga.
Kod Natase, na forumu, i posle emisije, koja je to razlucila, ima ljudi kojih se to uopste nije dotaklo. Misle onako kako su navikli da misle.
Medju transeksualnim osobama ima dobar broj veoma intieligentnih. Zasto onda ne mogu da se izbore za mesto u drustvu?
Zato jer vecina ljudi odmah u tome vidi seksualnu/homoseksualnu devijaciju, (i, "vidi ga, drznuo se da to toliko javno iskazuje") a ne ono sta/sto su transeksualne osobe ustvari. Dakle, to je slaba tacka na kojoj treba raditi, ali problem je sto ima seksualnih devijanata koji se na isti nacin ponasaju. Lepo je o tome govorio Dr. Rakic i to je najjaca poruka u emisiji.
Nije slucajno sto se nije pojavio ni jedan F2M slucaj. Gore opisano ponasanje/(navika misljenja) auditorijuma bila bi jaca od humane poruke emisije i sve bi palo u vodu.
Zato, kazem, polako, pametno, mic po mic. Zato transeksualcima, po meni, nije mesto ni na "gay pride" manifestacijama. Biti transvestit i transeksualac nije nikako isto. Vi to znate, Dr. Rakic zna, ali ljudi to ne znaju (cak i mnogi van queer foruma) i nece mnogo da se smaraju sa tim.
A mi, transrodne/queer osobe, bi mogli da potrazimo misljenje/pomoc eminentnih psihijatara koji se bave regresijom. Svojevremeno se u Gradskoj bolnici, u Dimitrija Tucovica u BG radila regresoterapija. Volela bih da se pre toga malo vise obavestite o toj metodi, pa da cujem vase misljenje o tome. Da ne bude nekih pausalnih ocena u startu. Mozda bi, na taj nacin, dosli do objasnjenja na pitanja koja postavljamo sebi.
Korisnikov avatar
By queeria
Snimak iz emisije Ključ:

Prilog o Justinu McAllisteru, Amerikancu koji je došao u Beograd da promeni pol:
''
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!