Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Kolaci???

Pa, hajde i KissQueen da zaradi svojih pola kilograma kolacica, ali ne krempite i sampite, nego neke cokoladne!

Potpuno naucni pogled na stvar koja se zove DETERMINACIJA POLA
(KissQueen je na PhD studijama, i to na smeru humana reprodukcija).

Polni identitet coveka odredjen je mnogobrojnim faktorima, od kojih ni jedan sam za sebe nije dovoljan da potvrdi definitivnu i apsolutnu pripadnost jednom polu.

Pol se determinise u ukupno 6 slojeva, koji izgledaju kao lutke babuske (kao vise ljuski oko jednoj jedra).

1. HROMOZOMSKI POL (XX ili Xy)
- odredjuje se momentom oplodjenja, odnosno odredjuje ga spermatozoid koji u jajnu celiju unosi X ili y hromozom. Prisustvo y hromozoma determinise muski pol. Ovde se sada ne bih udubljivala u neke druge hromozomske kombinacije, na primer numericke aberacije polnih hromozoma (npr. 47, XXy - Klinefelterov sindrom, 45, XO - Tarnerov sindrom i td.), jer su patoloske, samo cu naglasiti da prisustvo y hromozoma determinise muski pol, bez obzira na drugi ili drige polne hromozome.

2. GENSKI POL (geni na y hromozomu odgovorni su za sintezu proteina koji dovode do razvoja muskog pola).
Ovaj uticaj gena na y hromozomu pocinje jos u ranom embrionalnom razvoju, i ako ti geni ne ispolje svoju aktivnost, spontano ce se razviti zenski pol, bez obzira sto je y hromozom prisutan medju polnim hromozomima (prostim jezikom receno - tu je, al' ne radi).

3. GONADNI POL (prisustvo, odnosno diferencijacija gonada u testise ili ovarijume kod embriona/fetusa)
Ovaj deo se nadovezuje na prethodna dva dela - dakle, ukoliko je prisutna hromozomska kombinacija Xy, i aktivni su geni na y hromozomu, gonade se diferentuju u testise, koji pocinju da luce testosteron. U svakom drugom slucaju, gonade ce postati ovarijumi, i samim tim nece doci do lucenja testosterona (naprosto - nema odakle da se luci u dovoljnoj kolicini. Ovde cemo zanemariti adrenalne androgene, jer su koncentracije nedovoljne.)

4. FENOTIPSKI POL (sekundarne polne karakteristike)
Nadovezujemo se na pricu iz prethodnog nivoa - ukoliko postoji 46, Xy kombinacija, i taj y hromozom ima normalne gene koji su aktivni, oni uticu na razvoj testisa i taj testis luci testosteron, u tom slucaju taj testosteron (ukoliko moze normalno da deluje) dovodi do fenotipskog muskog pola, tacnije bebac se radja sa testisima i penisom, otac vice: "Musko!", u Crnoj Gori se puca iz prangija, a rodbina kupuje plava odelca i plavu posteljinu.
Ukoliko iz nekog razloga sve do ovog nivoa funkcionise po prethodno iznetom scenariju, ali testosteron ne moze da ostvari svoje dejstvo, razvice se zenski pol (kao da nema testosterona) (ovde ponovo zanemarujem premale policine adrenalnih androgena). Dakle - zenski pol se spontano razvija ukoliko ne postoji signal za razvijanje muskog pola.
Ovde treba da napomenem da je najcesci slucaj neostvarivanja funkcije testosterona onaj kada su u tkivima insuficijentni (mutirani) receptori za testosteron, pa testosteron ne moze da se veze, i samim tim njegovo prisustvo nema efekta. Ovakvo stanje naziva se TESTIKULARNA FEMINIZACIJA (46, Xy; fenotip zenski)

5. PSIHOLOSKI POL (kako jedinka dozivljava sebe)
Stigli smo do pretposlednjeg nivoa determinacije pola. Ovo je ono sto je potuno individualno, moze sve do sada da bude determinisano kao muski pol, a da jedinka sebe psihicki dozivljava kao pripadncu zenskog pola i obrnuto. Sexualnost je na ovom nivou, i ovde su moguce sve kombinacije koje je Hlaefdige sjajno opisala, citiracu:

bate koje vole bate, seke koje vole seke, seke koje vole bate, bate koje vole seke, bate koje vole i seke i bate, seke koje vole i bate i seke..i sve druge moguce kombinacije.

6. SOCIJALNI POL (kako drugi dozivljavaju jedinku)
E, ovo je malo problematicno. Ovo su one ustaljene, vekovima formirane norme (generalizacije), vezane za pojam zenskog ili muskog pola. To su oni klisei - zene su emotivnije i vise placu, muskarci su bolji vozaci, devojcice se igraju sa Barbi lutkama, a decaci sa automobilima i pistoljima... Ne bih dalje, jer mi se od toga pomalo smuci. :odbij:

'Ajde sad, kad sam se vec unela u ovo kuckanje da samo jos malo dodam da postoje jos i sledeca stanja:

HERMAFRODITIZAM - prisustvo i muske i zenske gonade kod jedne iste osobe, ili ovotestisi (izmedju ostalog - i mozaicizam na hromozomskom nivou, odnosno 46, XX/ 46, Xy)

PSEUDOHERMAFRODITIZAM, koji je deli na
1. ZENSKI PSEUDOHERMAFRODITIZAM - postoji samo tkivo ovarijuma (jajnika)
2. MUSKI PSEUDOHERMAFRODITIZAM - postoji samo tkivo testisa

E, dosta vam je. :cobanica:

Kad jedemo mi te kolace? :)
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Andre87

Pa transrodne osobe ne osecaju potrebu za promenom pola i zive u ulozi zeljenog roda bez hormonske i operacija...transseksualne zele da promene pol i podvrgavaju se hormonskoj i operacijama. Iskreno, boli me glava vise od tih definicija..mislim da niko ne treba da se trpa u kalupe...znas sta si,i ides svojim putem..naravno shvatam da oznake upravo i sluze da bi se lakse okupile slicne osobe preko interneta ili vec..ali opet svako je slucaj za sebe.

Ovo je odlicno receno ! I mene boli glava od definicija i trazenja kalupa u koji cu da se smestim, ali uprkos tome i dalje se opterecujem definicijama i trazim svoj kalup :doh:

Ja sam transrodna osoba (najverovatnije :nesiguran: ) apsolutno se ne osecam kao zena, ne zelim da uzimam hormone i da se podvrgavam operaciji. Najvise bih volela da postanem muskarac uz pomoc carobnog stapica.

Ne smeta mi oslovljavanje u zenskom rodu (mada ne volim da me zovu licnim imenom, imam srecu da me svi od kad znam za sebe zovu po nadimku). Jednostavno svoje "ona" ne posmatram kao zamenicu koja oznacava zenski rod.

Ljudi koji me ne znaju percipiraju me u 99% slucajeva kao muskarca i to mi prija, ljudi sa kojima se druzim me takodje posmatraju kao muskarca (a neki su me i pre autovanja posmatrali tako :) ). Svaka intervencija na telu me plasi pa sam sad u nekom tripu iskoriscavanja dobrih strana zenskog tela (npr.preciscavanje krvi putem menstrualnog ciklusa koji me je btw dobar deo zivota prilicno frustrirao,ali se sada trudim da ga shvatim na pozitivan nacin :D ).
Ali nikad ne reci nikad! Ne mogu da tvrdim da za par godina necu poceti da uzimam hormone. Jednostavno sada se tako ne osecam, a kako ce biti kasnije pokazace vreme.

Pitam se samo kako su se nekada, pre 100/200/300... godina, transseksualne osobe borile sa svojim "problemom", kad nije bilo hiruskih intervencija i slicno?
Mora da je postojao neko ko se na potpuno prirodan nacin izborio sa "pogresnim telom".
Mozda je to zbog toga sto sam veliki protivnik zapadne medicine.

Ja transseksualnost/transrodnost ne zelim da posmatram kao gresku prirode. Ovo je takodje mozda moja predrasuda i strah.

Pozdravljam vas sve :trans:
a planiram i da vam se pridruzim na sastancima trans grupe :)
Korisnikov avatar
By Andre87
KissQueen odusevila si me :love: Evo i ja cu da paste-ujem tekst iz teme Trans grupe
Anatomska osnova transseksualnosti

Transseksualne osobe imaju osecaj da su rodjene u pogresnom telu..osecaju se kao suprotan pol.Pokusacu da napravim rezime za clanak „A sex difference in the human brain and its relation to transsexuality“. http://transseksuel.eu/forum/downloads. ... nload_id=1 (pdf format)
Onaj ko studira medicinu bi verovatno mogao bolje da objasni..
Proucavani su mozgovi MTF (musko u zensko)zena…za FTM osobe tek sledi.
Moguci uzrok transseksualnosti je promena u Stria terminalis(splet vlakana koji izmedju ostalog povezuje amigdalu I hipotalamus).Vec znamo da je seksualna orijentacija pod kontrolom hipotalamusa…ali rodni identitet nije povezan sa njom posto transseksualne osobe mogu biti homoseksualne ili heteroseksualne naklonosti(pogledati mini recnik).
Jedra Stria terminalis-a (BST-bed nucleus of stria terminalis) su moguci kandidati za uzrocnika transseksualnosti.Prvo,BST igra ulogu u seksualnom ponasanju glodara.Pronadjeni su receptori za estrogen I androgen u BST-u. Kod muskaraca BST je vece zapremine nego kod zena.Centralni deo BST-a kod heteroseksualnih muskaraca je bio 44% veci nego kod heteroseksualnih zena…BST zapremina kod homoseksualnih I heteroseksualnih muskaraca se nije razlikovala.Centralni deo BST je bio 62% veci kod homoseksualnih muskaraca nego kod heteroseksualnih zena.

Kod MTF transseksualnih osoba velicina BST-a je bila priblizno kao kod zena(52% od zapremine kod heteroseksualnih muskaraca,46% od zapremine kod homoseksualnih muskaraca).

Iako BST jedra imaju vaznu ulogu u seksualnom ponasanju glodara I pod uticajem su polnih hormona….kod ljudi velicina BST-a NE ZAVISI od nivoa polnih hormona..posto je kod 46-godisnje zene koja je zbog tumora proizvodila velike kolicine testosterona I androsterendiona velicina BST-a bila ista kao kod zdravih zena.Takodje muskarac koji je imao tumor I kao posledicu povisen nivo estrogena…imao je veliki BST.Velicina BST-a nije zavisila od nivoa hormona.
@Momo
Momo dobrodosaola!Slobodno pitaj ako te nesto zanima..nadam se da ce ti TG kutak biti od koristi.Anyway ja sam napustio trans grupu krajem prosle godine(da se ne zbunite..posto vise ne ostavljam na forumu izvestaje sa sastanaka)..Naravno, mozda ce tebi odgovarati tamosnja atmosfera...Sve najbolje! good luck;)
Korisnikov avatar
By Momo
Momo dobrodosaola!Slobodno pitaj ako te nesto zanima..nadam se da ce ti TG kutak biti od koristi.Anyway ja sam napustio trans grupu krajem prosle godine(da se ne zbunite..posto vise ne ostavljam na forumu izvestaje sa sastanaka)..Naravno, mozda ce tebi odgovarati tamosnja atmosfera...Sve najbolje! good luck;)
Hvala Andre :)
Mene interesuje da cujem tudja iskustva i razmisljanja i da ih uporedim sa svojim kako bih eventualno prosirila svoje vidike ili se oslobodila nekog straha ili predrasuda o sebi!

Mozes mi se obracati slobodno u zenskom rodu, jer kao sto rekoh ne vidim tu zamenicu kao oznacitelj zenskog roda kod mene. Citav zivot sam "ona" a ponasam se kao bata pa sam navikla na to. Mada je zanimljivo a to su i drugi primetili, da kada govorim o sebi i jos nekoj zenskoj osobi u mnozini bez razmisljanja kazem recimo "bilI smo" umesto "bilE smo", tako mi je nekako logicnije.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
@andjelat

Znamo se Hlaefdige i ja
:lukavi: :dancing: :) ..ali da ne pravim offtopic

Pa naravo da je bolje preventivno odstraniti organe koji pod dejstvom hormonske terapije atrofiraju i nameravam to da uradim(sa metaidioplastijom) ali opet postoje trans osobe koje to ne zele..i ne mislim da je pravi ftm samo onaj koji uradi faloplastiju(ili meta),niti mtf ona koja ima neovaginu..naravno bez toga je nemoguce promeniti dokumenta,ali opet dokumenti ne treba da budu glavni razlog donje operacije...
Na žalost, mislim da je za dosta osoba presudni faktor za operaciju bila baš mogućnost promene dokumenata.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by 2Q2Bstr8
a da li onda postoji razlika između transSEKSUALNIH (transsexual) i transRODNIH (transgender) osoba? pretpostavljam da postoji, ali ja nikako ne uspevam da shvatim koja je.
Postoji, prvi su u toj grupi zato što žele operaciju polnih organa, dok su drugi praktično vrlo slični, ali mahom ne žele operaciju. Takođe, savremena je praksa da i transgender osobe dobijaju hormone ako žele, i urade sve kao i transseksualne. U mnogim slučajevima su full time, ali ponekada vole da menjaju rodnu ulogu, lil da budu negde između.
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by hlaefdige
zajebi poene! Hlaefdige hoce kolac!

haug!
Niki i ja cemo verovatno na shampite..cim se oporavim od manje hirurske intervencije..pa mozete da nam se pridruzite ti i Andjela :) Ok?

Samo nemoj da me bijes sto sam emo goth u poslednje vreme :)
Oćemo srećo... idemo... A ja mislila samo nas dvoje... :andjelak:
Kad ono ispade :party:

niki
Korisnikov avatar
By Skai
Koliko sam ja razumela transrodne su sve osobe kojima se rod iz sex ne slazu a tek onda kada prodju operaciju postaju transex... Nisam mislila da su transrodne one sto nikada ne planiraju operaciju.. ali nisam sigurna, a i lepo je Andrej rekao, nema veze kako se sta zove, treba samo da znas ko si i sta zelis!

Ajde dajte jos pitanja da zaradim i ja kolac, a inace stvarno bih i ja volela da mogu da vam se pridruzim u poslasticarnici ali trenutno sam daleko :rida:

Ok, a evo i mog pitanja za nase takmicare i takmicarke!
Da li trans zene posle operacije treba da brinu o raku cervixa, kao i ostale zene (posebno one koje imaju muske partnere i mogu da dobiju HPV virus)?

Saljem vam svima :hug:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by Skai

Ok, a evo i mog pitanja za nase takmicare i takmicarke!
Da li trans zene posle operacije treba da brinu o raku cervixa, kao i ostale zene (posebno one koje imaju muske partnere i mogu da dobiju HPV virus)?

Odmah da razjasnimo na pocetku da je izraz "HPV virus" pleonazam, jer HPV znaci humani papiloma virus.
I jos to da i muski i zenski partneri mogu da prenesu HPV.

O samoj operaciji FtM sam nasla sledece:

Surgical procedure
This type of surgery consists of 4th stages operation as follow:

1st stage: is the removal of uterus, ovary, prepare the urethra skin abdominal tube and removal the Breast or reconstruction. Require 7-9 days in Bangkok after surgery.

2nd stage: Penile reconstruction from the abdominal skin cost US$6,900, this stage requires 6 days hospitalization and 10 days recovery in the Bangkok.

3rd stage: (after 6 months) to connect the urethra and silicone testicles. One night in hospital. 7 days in Bangkok.

4th stage: (after 3 months) inserting the silicone penis to make it hard and sculpture the gland penis plus minor corrections. One night in hopsital. 7 days in Bangkok

The operation cost of Female to Male surgery is US$21,930 (767,600 Baht)

U 1. koraku je opisano da se odstranjuju materica i jajnici. Nije bas precizirano da li se ostavlja cerviks (grlic materice) i vagina ili ne.

Dakle - ukoliko se vadi cervix, onda nema ni cervikalnih neoplazija.

Ukoliko cervix ostaje, onda imamo problem - naravno da na svakom tkivu moze da dodje do neoplazije, s tim sto u ovom slucaju tehnike ranog otkrivanja (kolposkopija i Papanicolaou test) nisu dostupne.

Do sada je objavljeno nekoliko radova o neoplazijama kod FtM osoba, i to kod onih kod kojih nisu odstranjeni jajnici, pa je doslo do razvoja karcinoma jajnika.
Evo tog rada:

Case Report

Ovarian Cancer in Female-to-Male Transsexuals: Report of Two Cases

J. J. Hagea, 1, J. J. M. L. Dekkerb, R. B. Karima, R. H. M. Verheijenb and E. Bloemenac
a Department of Plastic and Reconstructive Surgery, Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands
b Department of Obstetrics and Gynaecology, Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands
c Department of Pathology, Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, Amsterdam, The Netherlands
Received 17 August 1999. Available online 25 March 2002.

Abstract

Background. Ovarium cancer is the fifth most common cause of cancer-related death in women and is the most common fatal gynecologic malignancy. So far, ovarium carcinoma has not been reported to have occurred in female-to-male transsexuals.

Objective and method. We report on two such cases. Long-term exposure to increased levels of endogenous and exogenous androgens is hypothesized to constitute an additional risk factor in transsexuals as it has been associated with ovarian epithelian cancer.

Conclusion. Simultaneous salpingo-oophorectomy should be performed in any female-to-male transsexual undergoing hysterectomy in the course of gender-confirming therapy.

A potvrdjena je i povezanost karcinoma cerviksa sa testosteronskom terapijom kod FtM pacijenata:

Ovarian Cancer Associated with Testosterone Supplementation in a
Female-to-Male Transsexual Patient

Don S. Dizon
Trevor Tejada-Berges
Susan Koelliker
Margaret Steinhoff
Cornelius O. Granai

Program in Women’s Oncology, Department of Obstetrics & Gynecology and Departments of Medicine, Radiology, and Pathology, Brown Medical School, Providence, R.I. , USA

Abstract
Ovarian cancer is the most fatal gynecologic malignancy.
Women often present late and though median survival has
improved, a majority of women will succumb to their disease.
The incidence of ovarian cancer among female-tomale
transsexuals is not known. We report only the second
case of ovarian cancer in a female-to-male transsexual while
on androgen supplementation therapy. Staining of his tumor
for androgen receptors showed abundant expression.
Androgen supplementation in this population may be associated
with an increased risk of both ovarian cancer and of
endometrial cancer. Consideration for bilateral salpingo-oophorectomy
as part of gender reassignment surgery should
be given, especially in this poorly studied group of patients
whose overall risk of ovarian cancer remains unknown.

Case Report
The patient is a 46-year-old female-to-male transgender patient
who had previously undergone bilateral mastectomies for
gender reassignment though had not proceeded with further surgery.
He had been taking testosterone (Delatestryl) since 2001 as
part of his gender reassignment. Three months prior to his presentation
he noted the onset of abdominal distention and early
satiety associated with pelvic discomfort prompting him to discontinue
his testosterone. His symptoms gradually worsened despite
stopping his medication and he subsequently presented to
his gynecologist for further evaluation.
His medical history was positive for ulcerative colitis, hypertension,
mild asthma, and a benign mole removal in 2004. He
denied a history of polycystic ovarian syndrome. His only other
medications were enalapril and atenolol. His family history was
significant for cancer (NOS) in his father. He had no children nor
had he ever been pregnant.

Jedan slucaj karcinoma cerviksa kod FtM:

Cervical cancer in a female-to-male trans-sexual.

European Journal of Cancer, Volume 40, Issue 11, Page 1795

D. Driák, M. amudovský

(meni je nedostupan apstrakt)

I 2001. jedan slucaj vaginalnog karcinoma kod MtF osobe:

Vaginal Neoplasia in a Male-to-Female Transsexual

Citation: Lawrence A. (2001) Vaginal Neoplasia in a Male-to-Female Transsexual: Case Report, Review of the Literature, and Recommendations for Cytological Screening. IJT 5,1,

Evo linka ka tom radu: http://www.symposion.com/ijt/ijtvo05no01_01.htm

Jel' ima jos pitanja?

:diplomac:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Ups, ja tek sad kapiram koliko su dugacki moji postovi, al' sta cu kad volim medicinu i nauku, pa ne mogu u dve-tri reci!

:doktor:
Korisnikov avatar
By Skai
Dobro jeste HPV virus pleonazam... blah

Sto se tice prenosenja, naravno da mogu i muskarci i zene da ga prenose ako se sexaju medjusobno. Ali posto je moje pitanje bilo upereno na temu trans zena, onda postoje dve opcije:
trans zena ima sex sa muskarcem = moze da dobije virus
trans zena ima sex sa zenom = teoretski moze da dobije virus ali su sanse sasvim male.

Zato sam pitala samo u vezi sa muskarcima...
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Originally posted by Skai

trans zena ima sex sa zenom = teoretski moze da dobije virus ali su sanse sasvim male.

Nisu male, ako koriste sex toys, bez mera opreza.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa zapravo nije, pošto mu je to naziv. kao i što nije HI virus, već HIV virus i sl.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by 2Q2Bstr8
pa zapravo nije, pošto mu je to naziv. kao i što nije HI virus, već HIV virus i sl.
Nije HIV virus, nego samo HIV, ponekad se to naglašava samo da se vi laici ne izgubite u skraćenicama. :trep:
A ime mu je Human Immunodeficiency Virus, a HIV je samo skraćenica.

Pročitaj, na primer, ovo (link), nigde nema "hiv virus".
Isto važi i za stručnu domaću literaturu.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ovo je odlicna tema. kissqueen, hvala ti na divnom rezimeu mog skolovanja, podsetio sam se malo svega toga... priznajem, kad neko ovako prosto objasni, ne izgleda tesko ;)
skoro sam imao jednu polemiku sa nekim o postojanju treceg pola. da li cela ova prica sada znaci da treci pol (mozda mozemo da govorimo i o cetvrtom, petom...) postoji, ili i dalje pricamo o varijacijama?
Korisnikov avatar
By Andre87
@KissQueen
Ah..pubmed:)
@Skai
Kad dodjes u Srbiju obavezno te vodim na kolace ;) ..odmah posle riblje corbe i setnje po Zemunu :)

@Niki
uf ..ja nekad sporo kapiram :kesa:

Pa mislim da HPV moze da izazove rak kod mtf devojaka..ako postoje ciljne celije u koje virus moze da prodre i ugradi svoju DNK u DNK domacina..neovagina je izvrnuti penis,a tkivo penisa takodje moze da oboli..nisam siguran,mislim da moze virusna DNK da inaktivira supresore tumora..mada obicno su mu potrebni jos neki pomagaci,vise faktora je u igri. Ako recimo ftm izvadi kompletno matericu,vaginu,jajnike..onda ne treba da brine.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Dakle ne mogu da verujem da se ovoliko razdradila
tema, samo dok sam ja otisla da prilegnem....

Znala sam , cim spomenem kolace....

Dakle:

KissQueen tebi je ostao jos usmeni. Ovo je sve lepo.. ali moramo
da proverimo znanje!!! :)
Isto vazi i za Shishmisha, mada je ona dala deo usmenog..

Za ostalu trans ekipu se podrazumeva.

Predlazem:

Pred novu godinu, ili neposredno posle,
jedno okupljanje... pa da navalimo
NA KOLACE..

:hvala:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Pre Novaka! (to je ranije!) :beba:
Korisnikov avatar
By Andre87
Joj meni bi vise odgovaralo posle, prekjuce sam imao manju operaciju,pa da zavrsim sa previjanjima..ali dobro..kako kaze vecina..u svakom slucaju sto kasnije
Korisnikov avatar
By shishmish
Originally posted by andjelat

Isto vazi i za Shishmisha, mada je ona dala deo usmenog..

jesam li polozila i drugi deo? jesam li? jesam li? :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Ja usmeni polazem dok kolacice :ugriz:

:yes:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Dobro.. Usmeni na kolaicma!

KissQueen ceo ispit,
a Shish drugi deo..

Gde je Zoe? Ona je isto vrednica,
zasluzila je kolace!!

:mama: :hvala:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Jel' ima jos neko pitanjce? :nokti:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Auuuu.. Moracu da postavim jos neko pitanje...

hm

Kako se zove medicniski zahvat odstranjivanja testisa??
Korisnikov avatar
By shishmish
:pickme:

uciteljice, uciteljice...
ja znam
ja znam
:hyper:

kastracija ili orchiectomia
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Jeeeeeeeee. Bravo..

Dakle, kolaci prvi fini dan, koji svima (vecini)
odgovara posle nove godine.... Cini mi se da
tako i odgovara vecini...

A mesto.. Biramo... Mali princ, kao fensi,
ili neku, gradsku poslasticarnicu, gde ima
svega.. Ima na bulevaru nekoliko..

:mama:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!