Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Andre87
@ Bambola
Cisto radi razjasnjenja transseksualnost nema veze sa seksualnim opredeljenjem vec samo odnosom prema telu. Postoje male to female lezbejke(bioloski muskarac koji se oseca kao zena a partneri su mu zene), mtf hetero(partneri su muskarci),female to male gay(bioloska zena koja se oseca kao muskarac a partneri su joj muskarci), ftm hetero(partneri su zene). Naravno u oba slucaja postoji i bi orijentacija.
By dennyboy
olla andrei, evo malko informacija: ako si u bgdu, ili mozes doci ovamo, potrebno je da se javis u klinickom centru psihijatru nadleznom za nase slucajeve a ona ce te dalje uputiti u proceduru. nije da smo bas tako zaostali, ima nas podosta, ja znam i nekoliko njih koji su ovde uradili i operaciju i vec srecni i zadovoljni zive punim plucima. ja jos nisam stigao do operacije naravno, lova je ta koja me jos uvek koci, ali skupljam polako, i nije to bas tako astronomska cifra. ocekujem da se javis kada ovo procitas da te sad ne gusim sa milion informacija odjedared. mnogo pozdrava za sad i izdrzi :P
Korisnikov avatar
By Tweety
jako mi je drago da konacno postoji mesto na forumu, koje je posveceno T populaciji! ako nekoga bilo sta interesuje vezano za promenu pola- lekare, hormone i ostale stvari, neka mi se javi na u2u, s obzirom da je moja 2nd best friend skoro imala operaciju, i sve sto mogu reci je- medicina je zaista cudo, makar kada je u pitanju promena M}F! sada kada je moja drugarica zavrsila sa operacijom, a godinama smo je ohrabrivali da krene sa procedurom, sve deluje tako jednostavno i samo je potrebno mnogo hrabrosti, podrska makar nekoliko prijatelja, zaista ne mnogo novca i resenje je tako blizu... :zastava:
Korisnikov avatar
By Hys.
Da, cudo je kada je u pitanju promena mtf...sto se nikako ne bi moglo reci za ftm:cut:
ps. mislim da treba da postoji opcija kao na hrvatskom sajtu i ovde trans-ftm, mtf, genderqueer.npr. tweety tebi pise opcija trans, ali ja sam pretpostavljam da si bioman ali mtf, e sada pises u muskom rodu pa si mozda ftm?ili si mtf koji se ne oseca prijatno da prica u zenskom rodu pre promene? ili nisi trans iako ti pise da jesi? eto, o tome ja pricam, misim, jadna pticica je sad bila na tapetu, samo hocu da ukazem na propuste ovog foruma. posto je otvoren konacno ovaj deo necu pominjati cinjenicu koliko dugo postoji ovaj forum a ovaj deo je tek sada otvoren.necu.uopste:angel:
Korisnikov avatar
By Tweety
hey devokice, vidis tek sada i ja provaljujem da mi jos uvek pise trans! to sam stavio jos pre nekoliko meseci, kada je "jedan" forumas napao muskarce koji se ponasaju zenstveno i devojke koje su izrazito muzevne i tada sam stavio trans iz nekog licnog protesta! btw, deckonja sam i tako se osecam... makar za sada:D anyway, totalno si u pravu, potrebno je staviti vise opcija da bismo bili u mogucnosti da se potpuno identifikujemo sa opcijom koju izberemo! :bisou: :bisou: :bisou:
Korisnikov avatar
By Andre87
Ok milo mi je da su se rascvrkutali i u mojoj temi :) . Komp mi u kvaru pa ne navracam.Slazem se da treba uvesti opcije mtf,ftm ..ali nema veze..strpljenja i najduzi put poceo prvim korakom..dobismo svoj kutak i presrecan sam pa neka i izlizem tastaturu kucajuci u svakoj poruci pored imena ftm :) Uzivajte!
Andrej(ftm) :D
Korisnikov avatar
By Andre87
@Duh iz konzerve
Drugarice poslao sam ti mail..necu visiti neko vreme.Sve najbolje i cuvaj se!
By XanaX
Originally posted by Andre87
Ok milo mi je da su se rascvrkutali i u mojoj temi :) . Komp mi u kvaru pa ne navracam.Slazem se da treba uvesti opcije mtf,ftm ..ali nema veze..strpljenja i najduzi put poceo prvim korakom..dobismo svoj kutak i presrecan sam pa neka i izlizem tastaturu kucajuci u svakoj poruci pored imena ftm :) Uzivajte!
bila rasprava oko toga na gay.hr. uglavnom, ostavili su opciju "spol" gdje grijese, trebalo bi "rod", a pod tom opcijom je M, Ž, M2F, F2M... sto je donekle ok, ako se promatra kao rod iako nije sasvim jasno, puno bolje je napravljeno, naravno, na gay.com.-u... ali, opet, npr. uz M2F pishe "osoba je procesu promjene spola..." sto i nije sasvim tocno, no dobro (ne mora nuzno svatko tko je npr. M2F ici do kirurske intervencije, neki su sasvim zadovoljni drugacijim nacinima izrazavanja svoga roda).
Korisnikov avatar
By Luba
Originally posted by XanaX
Originally posted by Andre87
bila rasprava oko toga na gay.hr. uglavnom, ostavili su opciju "spol" gdje grijese, trebalo bi "rod", a pod tom opcijom je M, Ž, M2F, F2M... sto je donekle ok, ako se promatra kao rod iako nije sasvim jasno, puno bolje je napravljeno, naravno, na gay.com.-u... ali, opet, npr. uz M2F pishe "osoba je procesu promjene spola..." sto i nije sasvim tocno, no dobro (ne mora nuzno svatko tko je npr. M2F ici do kirurske intervencije, neki su sasvim zadovoljni drugacijim nacinima izrazavanja svoga roda).
Pa, u redu je. proces promene pola moze biti i unutrasnji.
odkad znam za sebe stalno sam u procesu promene pola:tetka:
Korisnikov avatar
By Andre87
@Luba

Naravno. Po meni..nisu potrebne ni hormonska ni operacije da bismo bili prihvaceni kao zeljeni rod..ipak mnogi ne misle tako i dobijas udarce svaki dan...ti patis ali sto je jos gore ljudi koje volis..koji su uz tebe isto pate..i bivaju etiketirani...
Korisnikov avatar
By marvuk
A gde su doprinosi transgendera drushtvu uopshte? ;)
Korisnikov avatar
By Andre87
O radu Trans grupe u Beogradu

Obavestavamo Vas da je u Gaytenu-LGBT krenula sa radom prva grupa (samo) podrske za trans osobe.Grupu predvodi trans aktivista/koordinator Kris i za sada je cine pet transeksualnih osoba. Grupa je otvorenog tipa (sto znaci da konstantno ucestvovanje nije neophodno mada je pozeljno).Pozivamo i podrzavamo sve zainteresovane trans osobe (transrodne, transeksualne, travestite i ostale) da se prikljuce radu grupe u sigurnim i zasticenim uslovima. Stepen otvorenosti i ukljucenosti u rad grupe odredjujete licno vi prema sopstvenim osecanjima i potrebama. Neke od tema rada grupe:
* odnos prema sopstvenom telu
* dozivljaj i razvoj sopstvenog identiteta
* odnos sa porodicom
* odnos sa sredinom (skola, posao ...)
* transfobija i diskriminacija (identifikacija mehanizama, nivoa i razlicitih aspekata)
* informacije i literatura od znacaja i zdravstveni sistem
* tranzicija, rizici i opseg mogucnosti promene pola
* novac, cene intervencija, uslovi
* iskustva pre, za vreme i nakon tranzicije
* "iskustvo stvarnog zivota"
* partnerski odnosi
* seksualnost
* zasnivanje porodice, biolosko roditeljstvo, vestacka oplodnja i usvajanje dece
* pravna regulativa u Srbiji
* iskustva iz sveta i pozitvna prakse
* povezivanje sa grupama i organizacijama iz inostranstva

Moto rada grupe:
Podrska, samopouzdanje, sigurnost i samoostvarenje

Voli Vas Gayten-LGBT

Odrzan prvi sastanak transgender grupe u Beogradu

Haudi!U sredu 30. avgusta odrzan je sastanak transgender grupe. Prisustvovala su cetiri FTM clana:
marvuk
Dennyboy
Andre87 i
trenutno forumskoj populaciji unknown FTM

U planu su dalja vidjenja. Sledeci sastanak je sredinom septembra. Otvoreni smo za nove clanove.Obradjivace se teme iz oblasti zdravlja(psihoterapija,hormonska terapija,hirurski zahvati),diskriminacije(skola,posao...),politike...
Za dalje informacije kontaktirati na U2U nadimke Andre87 ili dennyboy
Hvala!

brat Andrej

Odrzan drugi sastanak transgender grupe u Beogradu

U utor..ovaj sredu 20.9.2006. odrzan je drugi sastanak transgender grupe. Ostvaren je kontakt sa specijalizovanom lekarskom ekipom, sto bi trebalo da olaksa protok informacija u buducnosti….*tako mi ne stoji da budem ozbiljan*…Osim trans clanova,grupi su se prikljucili I partneri, u planu su I radionice za roditelje…U toku je pravljenje Web direktorijuma,..kao I prevodjenje kriterijuma za dijagnostikovanje GID-a(Gender Identity Disorder) po Harry Benjaminovom udruzenju u cilju upoznavanja sire lekarske ekipe sa nasom problematikom.U planu je informisanje I skolskih psihologa, posebno po srednjim skolama (kad simptomi postaju izrazeniji)…

Andrej
Korisnikov avatar
By Andre87
Odrzan treci sastanak transgender grupe u Beogradu

U sredu,18.10.2006. je odrzan treci sastanak transgender grupe.I ja pozdravljam novog clana Aleksandra.
Originally posted by marvuk
Danas je organizovan i održan treći po redu sastanak transgender grupe u okviru organizacije Gayten i ja ću iskoristiti priliku da vas obavestim da ćemo ovde ubuduće objavljivati sve novosti što se sastanaka tiče kako bismo racionalizovali prostor i kako se teme ne bi umnožavale i gubile.

Na današnjem sastanku dobili smo i jednog novog člana kojem želim od srca javno da poželim dobrodošlicu.

Druga stvar koju smo odradili danas na sastanku jeste izrada pravilnika o radu, nekih prava i dužnosti koje imamo jedni prema drugima i prema organizaciji. Sastanak je bio konstruktivan i moram da kažem da nikada iz tih prostorija ne izlazim nezadovoljan.
Zato bih hteo da izrazim zadovoljstvo što sam naleteo na ove ljude pune razumevanja, što uvek mogu očekivati i od mene kao i budući članovi.
Da se nadovezem na Vukovu pricu. Pored pravila rada grupe, napravljene su i broshure vezane za trans problematiku...zahvaljujemo aktivisti i izvrsnom kuvaru Milanu na domacoj atmosferi...kao i kulturnoj vecheri u okviru proslave feministickog pokreta.

mail trans grupe e-mail: transgayten@gmail.com

Andrej
Korisnikov avatar
By Andre87
Odrzan cetvrti sastanak trans grupe

U cetvrtak 26. oktobra odrzan je cetvrti sastanak trans grupe.Osim partnera,grupi se prikljucuju roditelji i prijatelji trans populacije...Podeljena su zivotna iskustva vezana za period pre transformacije...strahovi pri istrazivanju sopstvene duse,problemi vodjenja dvostrukog zivota usled pritiska okoline...mrznja i diskriminacija...razgovori sa psihijatrom,troskovi hormonske terapije i hirurskih zahvata u Srbiji....granice post operativnih mogucnosti...Znatan deo veceri bio je posvecen opisivanju faloplastije i mogucih komplikacija...
Peti sastanak planiran je za pocetak novembra

@trans ekipici
molio bih ostale da postuju detaljnije izvestaje kad sam ja u trci(kao nazalost ove i sledece nedelje)...Zahvaljujuem drugu marvuku.

"omladinac" Andrej
By pontifex_maximus
zahvaljujem se na toploj podrshci...

zaista je prava sreca imati podrsku od tako dragih ljudi!

jedva chekam da vas vidim sve opet!

veliki pozdrav!

novajlija ;)
Korisnikov avatar
By Andre87
@pontifex_maximus

Dobro nam dosao i na forum druze :)
Korisnikov avatar
By Andre87
Odrzan peti sastanak transgender grupe

Prvo da se izvinim clanovima grupe ako sam ih izlozio neprijatnosti prilikom cetvrtog sastanka dovodjenjem drugarice…bilo je naivno ali u najboljoj nameri u cilju otklanjanja straha I predrasuda upoznavanjem sire tinejdzerske populacije sa trans problematikom...to je onaj bolni period kada konflikti sa vrsnjacima postaju ucestali…a podrska najpotrebnija…telo pocinje da radi protiv nas I cesto postajemo stranci kako sebi(usled ocekivanja I nadanja drugih) tako I okolini…evo danas prvi put mogu da kazem (na osnovu iskustva) da ljudima treba pruziti priliku da nas upoznaju bolje…mnogi se zapravo plase nedorecene istine…treba ukloniti zid I time nepoverenje...nisam na hormonskoj…promenio sam nekoliko skola jer sam bezao od sebe,ne pruzajuci ostalima objasnjenje…danas na faksu shvatio sam da ili cu reci istinu ili nece biti nista od mog studiranja zbog takve..iskreno receno gluposti jer iznad svega mi smo ljudi, sa urodjenom potrebom za druzenjem..i ma koliko poricali…nismo dovoljni sami sebi…pocev od jednostavne situacije kada smo propustili predavanje I moramo da zamolimo za pozajmicu sveske…pa do dubokih emotivnih potresa,kada nam treba neko ko je “van price” da objektivno sagleda nase postupke I posavetuje nas….eto uprkos nemogucnosti da promenim zensko ime u indeksu…od danas sam decko I na veliko iznenadjenje naisao sam na podrsku mnogih ..(pricam sa drustvom na faksu u muskom rodu,javno)..naravno ne prihvataju svi...
Originally posted by marvuk
Utvrdili smo teme u narednom period i složili se oko sportskih dana :tegovi:

Iako smo imali za juče odredjenu temu, bili smo raspuštena banda :lol:
Imali smo i posetu roditelja jednog od članova i složili se da hoćemo svi takvu mamu :okret:
E sad kao sto Vuk rece na petom sastanku u cetvrtak 2.11.2006. utvrdili smo teme koje cemo obradjivati na narednim sastancima...iako sam banuo pred kraj sastanka(zbog obaveza) ..mogu da kazem da odavno nisam osetio takav duh zajednistva…zaista sam se osetio kao najmladji clan porodice…Pozdravljam stariju bracu…Zahvaljujem Krisu na savetu…Sto se tice mame...mislim da ce nam jos koji put doci u posetu :) …ipak iako se ona I ja slazemo na mnogim poljima…nailazim na razumevanje ali ne I podrsku za proces transformacije…ako pocnem znam da ona to nece moci da gleda…najcesce roditelji osecaju I pre nego sto im kazemo…ipak mislim da ne treba lagati…treba reci istinu…jer porodica je utociste…
Andrej
Korisnikov avatar
By Andre87
http://www.ftmi.org/ Internacionalna grupa za podrsku ftm osobama

Informacije vezane za prava ftm osoba,roditelje i ftm omladinu... kliknite FTM resources

FTM International and cognate groups provide support meetings for FTMs and their families in cities throughout the world. FTM International spans 18 countries and 20 years.
Korisnikov avatar
By Andre87
Anatomska osnova transseksualnosti

Transseksualne osobe imaju osecaj da su rodjene u pogresnom telu..osecaju se kao suprotan pol.Pokusacu da napravim rezime za clanak „A sex difference in the human brain and its relation to transsexuality“. http://transseksuel.eu/forum/downloads. ... nload_id=1 (pdf format)
Onaj ko studira medicinu bi verovatno mogao bolje da objasni..
Proucavani su mozgovi MTF (musko u zensko)zena…za FTM osobe tek sledi.
Moguci uzrok transseksualnosti je promena u Stria terminalis(splet vlakana koji izmedju ostalog povezuje amigdalu I hipotalamus).Vec znamo da je seksualna orijentacija pod kontrolom hipotalamusa…ali rodni identitet nije povezan sa njom posto transseksualne osobe mogu biti homoseksualne ili heteroseksualne naklonosti(pogledati mini recnik).
Jedra Stria terminalis-a (BST-bed nucleus of stria terminalis) su moguci kandidati za uzrocnika transseksualnosti.Prvo,BST igra ulogu u seksualnom ponasanju glodara.Pronadjeni su receptori za estrogen I androgen u BST-u. Kod muskaraca BST je vece zapremine nego kod zena.Centralni deo BST-a kod heteroseksualnih muskaraca je bio 44% veci nego kod heteroseksualnih zena…BST zapremina kod homoseksualnih I heteroseksualnih muskaraca se nije razlikovala.Centralni deo BST je bio 62% veci kod homoseksualnih muskaraca nego kod heteroseksualnih zena.

Kod MTF transseksualnih osoba velicina BST-a je bila priblizno kao kod zena(52% od zapremine kod heteroseksualnih muskaraca,46% od zapremine kod homoseksualnih muskaraca).

Iako BST jedra imaju vaznu ulogu u seksualnom ponasanju glodara I pod uticajem su polnih hormona….kod ljudi velicina BST-a NE ZAVISI od nivoa polnih hormona..posto je kod 46-godisnje zene koja je zbog tumora proizvodila velike kolicine testosterona I androsterendiona velicina BST-a bila ista kao kod zdravih zena.Takodje muskarac koji je imao tumor I kao posledicu povisen nivo estrogena…imao je veliki BST.Velicina BST-a nije zavisila od nivoa hormona.
By Dii
Interesuje me da li se FTM i MTF osobe koje ne promene svoj pol mogu smatrati transvestitima i/ili krosdreserima?
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Dii
Interesuje me da li se FTM i MTF osobe koje ne promene svoj pol mogu smatrati transvestitima i/ili krosdreserima?
Ne..Transvestiti ili CD-ovi prihvataju svoj pol rodjenjem dat...oni samo imaju zelju da istrazuju u sferama suprotnog roda...

Osoba kod koje "pakovanje nije odraz sadrzaja",tj. rod(psiha) i pol(telesna osnova) se ne poklapaju...predstavlja transrodnu osobu....ona moze ali ne mora uvek proci i kroz hormonsku terapiju i operacije...ako zeli da prodje kroz proces promene pola onda se naziva transseksualnom osobom.

offtopic:I da dodam link "Koliko sam blizu da postanem otac" (o mogucnostima fuzionisanja 2 jajne celije ili 2 spermatozoida)
http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=22609
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!