Originally posted by Paki
Originally posted by Kiborg
Originally posted by Paki
U Australiji je prvi put u svetu priznato pravo osobi da njen pol bude označen kao "neodređen", tj. da ta osoba ne bude prepoznata ni kao muško, ni kao žensko.
...
Pošto se život kao žena pokazao teškim, Nori je obustavio/la hormonsku terapiju i odlučio/la da postane "neutralan".
...
Ukoliko je pol neodređen zašto onda ova rečenica ne glasi ovako:
Pošto se život kao žena pokazao teškim, Nori je obustavilo hormonsku terapiju i odlučilo da postane "neutralno".
Pa možemo sad da razglabamo da li srednji rod u srpskome jeziku adekvatno predstavlja neodređeni/neutralni pol Nori Mej Velbi...
evo ja cu malo da razglabam

oprostite mi, ocigledno nemam pametnija posla
Pre svega, u engleskom bi to bilo definitivno pogrdno... "it", tj. srednji rod se koristi samo za stvari i eventualno za zivotinje ako ne znamo kog su pola, (neces naci ni jednog vlasnika psa ili macke ili bilo koje druge zivotinje da za svog ljubimca kaze "it", jer ga time izjednacava sa nekom stvari--uvek ce reci "he" ili "she", cime ga izjednacava sa osobom, tj. covekom--govorim naravno o ljudima koji vole svoje ljubimce....) -- tako da su oni komentari nekih forumasha o "cousin it" i slicno prilicno pogrdni
za srpski jezik to ne funkcionise bas tako, jer i za ljudsko bice mozes upotrebiti srednji rod, ali samo ako za tu osobu upotrebis imenicu koja je srednjeg roda--cak i za nekoga ko ti je jako blizak, kao sto je tvoje sopstveno dete... "Dete mi je napravilo haos u kuci".... tako da se tu ne radi o takvom distanciranju--ne dolazi do izjednacavanja te osobe sa nekom stvari ili zivotinjom... (sto ne znaci da nikada nema distanciranja i izjednacavanja sa nekom, uglavnom pogrdnom, stvari--mozes za nekog odraslog coveka reci: To govno mi je ukralo 200 eura!)... No, u srpskom je problem druge prirode--srpski rod je gramaticki, tj. zavisi od imenice koja je upotrebljena... npr. svi cemo se sloziti da je devojcurak osoba zenskog pola, ali ti nikako ne mozes reci "taj devojcurak je bas lepa".... nego moras da upotrebis muski rod kako bi se slozio sa imenicom "devojcurak"--ali, iako si rekao "lep", niko nece pomisliti da govoris o osobi muskog roda/pola--posto je to po definiciji uvek zensko, odnosno mlada devojka
e, sad, pitanje je da li mozemo reci "ono" (umesto "on" ili "ona") za osobu neodredjenog pola/roda, za interseksualne osobe ili one koji sebe ne zele da definisu unutar podele musko-zensko... meni licno sama ta zamenica nikako ne zvuci... kao da si rekao govno (da prostite) .... a samim tim ni glagol ne moze da se stavi u srednji rod ... "Nori/Ono je odlucilo da uradi to i to".... Ne hvala... Jeste duze, ali radije cu pisati "o/la" za svaki glagol.... A kako bi to izgledalo u direktnom razgovoru sa nekom takvom osobom, ne znam... Sigurno bih prvo pitala kako da mu/joj se obracam, sta on/ona vise voli, da li da koristim samo muski, samo zenski, ili zajedno oba roda... ili cak mozda srednji ako ta osoba stvarno to zeli--nikada nisam bila u prilici da razgovaram sa osobom "neodredjenog" pola/roda tako da ne mogu da tvrdim da su oni izricito protiv toga... mozda neki cak i zahtevaju da im se tako obracas, ne znam, sve je moguce.... ja sam rekla da bi meni bilo jako cudno i neprijatno da se nekome tako obratim (ili da pisem o nekome u srednjem rodu na taj nacin) no sigurno bih se i na to navikla kada bi ta osoba bas zahtevala da joj se tako obracam... ne znam...
anyway, u jednoj novinskoj vesti ni u kom slucaju ne preporucujem pisanje u srednjem rodu za osobe neodredjenog pola/roda... potpuno deplase :/