Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By ::fy::
Ukratko (dok ne postavim snimak sa youtube), gost emisije bio je hirurg prof. dr Sava Perović koji vrši operacije promene pole kod nas. Povod je bio simpozijum rekonstruktivne hirurgije koji će se 7. i 8. novembra održati na KBC "Zvezdara" u Beogradu. Tom prilikom biće obavljeno 20-tak hirurških zahvata, među kojima i dve besplatne operacije promene pola. Gosti u Beogradu će biti renomirani svetski hirurzi i stručnjaci iz te oblasti...

Ovaj naš hirurg reče da je Ministarstvo zdravlja odobrilo zahtev GAK "Narodni front" da se na toj ustanovi obavljaju besplatne operacije promene pola, odnosno da zdravstveno osiguranje pokriva SVE troškove tih operacija (na toj ustanovi) i da je to startovalo od oktobra ove godine. Takođe je bilo reči i o tome ko, zašto i kako može biti podvrgnut operacijama promene pola, ali je hirurg to ispričao veoma konfuzno i rekao bih laički...
Korisnikov avatar
By ::fy::
Da, izgleda da je istina. Evo pronašao sam i vest o tome iz "Blica" od 24. oktobra:

Promena pola za džabe
| Izvor: Blic| 24 oktobar 2008 | 21:10

Zdravstveno i socijalno osiguranje od kraja oktobra počeće da pokriva troškove operacije promene pola. Razlog za to je činjenica da je Svetska zdravstvena organizacija zavela transeksualnost kao poremećaj, te će stoga pacijenti imati pravo na besplatno lečenje.

Na ovu operaciju godišnje se u Srbiji odluči čak 40 do 50 osoba, s tim što je broj veći kod pacijenata muškog pola. Najstariji pacijent u Srbiji imao je 49 godina, dok je donji limit za operaciju 18 godina. Cena zahvata do sada je dosezala hiljadu evra, prema rečima dr Save Perovića, koji navodi da je i ta suma isključivo pokrivala troškove anestezije i bolničkog lečenja.

Akademik prof. dr Sava Perović prvi je hirurg u Srbiji, koji je počeo da radi ovakvu vrstu zahvata, a njegovu ideju nastavili su ginekolog Dušan Stanojević, direktor GAK «Narodni front» i hirurg dr Miroslav Đorđević, na čije su insistiranje i angažovanje transseksualci dobili privilegiju besplatnog lečenja.

Dr Perović smatra da u Srbiji o transeksualizmu vlada pogrešno mišljenje «Razlog što je dijagnoza već od 1992. prihvaćena u medicinskoj nomenklaturi je taj što su osobe koje su rođene u jednom polu, u duši osobe drugog pola i jedini način da se pomogne tim neusklađenim ljudima je operacija. Pacijentima nije lako. Čin operacije je poslednja karika u lancu medicinskih tretmana, kojim se te osobe podvrgavaju,» kaže dr Perović i nastavlja «Dijagnozu prvenstveno mora da potvrdi psihijatar.

U Srbiji dr Zoran Rakić već 30 godina radi sa trannseksualcima i potrebno je godinu do dve dana terapije, na kojima se pacijenti odvraćaju od operacije i pokušavaju da se izleče na taj način. Kad ovo ne uspe, podvrgavaju se hormonalnoj terapiji, da bi se na kraju odlučili za operaciju. Plastično-rekonstruktivna operacija traje od 6 do 10 sati. Brojne su komplikacije koje mogu da se dogode za vreme, kao i nakon zahvata sa kojima su pacijenti detaljno upoznati.»

Čitav zahvat odvija se kroz tri etape – urološku, ginekološku i plastično-rekonstruktivnu, gde se kod žena skidaju grudi, vade se materica i jajnici, pa bi se potom zatvorila vagina. Penis se pravi od klitorisa, koji je narastao uz pomoć hormona, a urolozi od ženskih mokraćnih kanala prave muške. Obrnut proces je nešto jednostavniji – od kože penisa pravi se vagina.

«60% pacijanata podvrgava se ovakvoj vrsti operacije isključivo iz seksualnih razloga «- navodi Dr Perović «te je vrlo bitno da svi organi budu funkcionalni. Nije isključeno da će za par godina ovi ljudi biti u mogućnosti da nastave svoje potomstvo.»

Dr Perović, profesor urologije i hirurgije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, pored operacija promene pola, jedan je od vodećih svetskih hirurga kada su u pitanju operacije uvećanja penisa i modifikacije ženskih genitalija.

Osnivač je Evropske škole za rekonstruktivnu hirurgiju, koja među polaznicama ima grupe stručnjaka iz celog sveta, koji žele da se usavrše i dobiju licencu, odnosno, dozvolu za rad. U okviru ove škole, u periodu od 7. –8. novembra, biće izvršene dve operacije promene pola potpuno besplatno.

Prvi slučaj pravne promene pola zabeležen je 5. juna 1992. kada je Opštinski sekretarijat za opštu upravu opštine Savski venac u Beogradu doneo rešenje kojim se ženskoj osobi u matičnoj knjizi rođenih odobrava ispravka upisanog pola "od ženskog na muški". Nakon mesec dana, Ankici je odobrena promena imena u Aleksandar.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by ForeverYoung
Da, izgleda da je istina. Evo pronašao sam i vest o tome iz "Blica" od 24. oktobra:

Promena pola za džabe

U Srbiji dr Zoran Rakić već 30 godina radi sa trannseksualcima i potrebno je godinu do dve dana terapije, na kojima se pacijenti odvraćaju od operacije i pokušavaju da se izleče na taj način. Kad ovo ne uspe, podvrgavaju se hormonalnoj terapiji, da bi se na kraju odlučili za operaciju.

ovo mi objasnjava neke stvari koje sam videla da ljudi iznose ovde na sajtu kao problem sa lekarima...
Korisnikov avatar
By Val
Daj Bozhe da je istina! Verovacju kad se desi. Do tada...drzhim fige!
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by hlaefdige

Promena pola za džabe

U Srbiji dr Zoran Rakić već 30 godina radi sa trannseksualcima i potrebno je godinu do dve dana terapije, na kojima se pacijenti odvraćaju od operacije i pokušavaju da se izleče na taj način. Kad ovo ne uspe, podvrgavaju se hormonalnoj terapiji, da bi se na kraju odlučili za operaciju.

ovo mi objasnjava neke stvari koje sam videla da ljudi iznose ovde na sajtu kao problem sa lekarima...

Uh , ti novinari...

Dr Zoran Rakic ne "odvraca" pacijente od operacije , ne znam koje metode upraznjavaju drugi psihijatri ali za njega mogu da tvrdim, barem iz svog iskustva, da to ne radi.
Odrdjeni "put" mora da se prodje da bi ljudi dobili dijagnozu kao sto neko vreme mora da prodje da bi pacijenti dobili zeleno svetlo za hormone, sve je individualna stvar i sve je to skroz opravdano.
Korisnikov avatar
By Momo
Ovaj naš hirurg reče da je Ministarstvo zdravlja odobrilo zahtev GAK "Narodni front" da se na toj ustanovi obavljaju besplatne operacije promene pola, odnosno da zdravstveno osiguranje pokriva SVE troškove tih operacija (na toj ustanovi) i da je to startovalo od oktobra ove godine. Takođe je bilo reči i o tome ko, zašto i kako može biti podvrgnut operacijama promene pola, ali je hirurg to ispričao veoma konfuzno i rekao bih laički...
A ovo treba proveriti !
Korisnikov avatar
By Val
Ljudi bre, to tzv. odvracjanje u sushtini jeste iskljuchivo proces kroz koji svi moraju da prodju. Psiholoshko ispitivanje "istinske zhelje" da se promeni pol. Da ne bude predomishljanja i nedoumica... To ne rade samo u Srbiji nego u belom svetu!
Korisnikov avatar
By mirth
Mislim da je dennyboy pisao o ovome svojevremeno. Mislim da je u pitanju samo skolica za te "eminentne evropske/svetske strucnjake" i da su samo operacije koje se obavljaju kroz tu obuku besplatne. Obavi se samo nekoliko godisnje, a prijavi se nekoliko puta vise osoba, a i oko tog odabira navodno postoje neke malverzacije. Ne secam se svega tacno, bio je to jako dugacak post, ali znam da nisam mogla da verujem kroz sta sve osoba u tranziciji mora da prodje ako zivi u Srbiji i da sam mesecima bila pod utiskom te teme.
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by hlaefdige

Promena pola za džabe

jedna ekstra psihoterapeutkinja,psihijatar iz Bg,koja je meni osobno puno pomogla,kaže za homoseksualizam mojoj majci:Gospođo,homoseksualizam nije bolest i shodno tome ,mi je ne liječimo.Od toga se liječe jedino one osobe koje ne mogu da prihvate svoju seksualnu orjentaciju i zbog toga imaju psihičke probleme.
Tako bi tebalo da bude i sa transeksualcima......njima bi trebala pomoć kada se nebi realizirali a pri tome osječali jaku potrebu sa tim....većina naših ljekara su kreteni ali ima i dobrih,na sreću.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by mirth
ali znam da nisam mogla da verujem kroz sta sve osoba u tranziciji mora da prodje ako zivi u Srbiji i da sam mesecima bila pod utiskom te teme.

Ne samo u Srbiji, veruj mi.
Korisnikov avatar
By Paki
Originally posted by Modesty
jedna ekstra psihoterapeutkinja,psihijatar iz Bg,koja je meni osobno puno pomogla,kaže za homoseksualizam mojoj majci:Gospođo,homoseksualizam nije bolest i shodno tome ,mi je ne liječimo.Od toga se liječe jedino one osobe koje ne mogu da prihvate svoju seksualnu orjentaciju i zbog toga imaju psihičke probleme.
Da ne bude zabune, lečenje u smislu prihvatanja svoje seksualnosti.
Detaljnije je o tome je pre nekoliko meseci govorio seks. psihoterapeut Ljubomir Erić, pogledaj na linku dole...

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by Paki
Originally posted by Modesty
Da ne bude zabune, lečenje u smislu prihvatanja svoje seksualnosti.
Detaljnije je o tome je pre nekoliko meseci govorio seks. psihoterapeut Ljubomir Erić, pogledaj na linku dole...

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61
E baš ti hvala dragi moj prijatelju.uživala sam čitajući iako mi je uglavnom sve poznato.
Ova moja doca je bila među ostalim psihijatrima prilikom odlučivanja da li je bolest ili ne.

Da,liječe se samo oni koji ne mogu da žive sa tim,jbg.

btw, doca se zove Maja Jacimović.jedna genijalna,svjetski educirana žena od nekih 37g.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by mirth
Mislim da je dennyboy pisao o ovome svojevremeno. Mislim da je u pitanju samo skolica za te "eminentne evropske/svetske strucnjake" i da su samo operacije koje se obavljaju kroz tu obuku besplatne. Obavi se samo nekoliko godisnje, a prijavi se nekoliko puta vise osoba, a i oko tog odabira navodno postoje neke malverzacije. Ne secam se svega tacno, bio je to jako dugacak post, ali znam da nisam mogla da verujem kroz sta sve osoba u tranziciji mora da prodje ako zivi u Srbiji i da sam mesecima bila pod utiskom te teme.
Tacno je da se skola za strane hirurge desava tokom novembra i to nema veze sa ovom informacijom o operacijama "koje ce se vrsiti na racun zdravstvenog osiguranja".

Ja nisam cuo da postoje malverzacije oko "skoleza strane hirurge", Sava vrsi selekciju pacijenata na osnovu odgovarajuceg kriterijuma koji ce mu omoguciti sto bolje prikazivanje svog znanja i umeca.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Evo ovako iz prve ruke..

Juce sam organizovala da Sava Perovic dodje na B92 u jutrarnji program i prezentuje
kongres, to jest skolu hirurgije koja ce biti u KBCu...

Posle emisije smo sedeli jedno pola sata sat i pricali..

Sve sam ovo uradila iz razloga da i ja budem operisana tokom te skole,
ali ispalo je da to nece moci, jer je moj zahvat malo komplikovaniji,
i iziskuje vise vremena (necu dve picke, vec samo jednu :D , ali
malo je drugacija procedura zbog kvaliteta, bolje reci ne kvaliteta
koze)...

Eto, ja sam se sa Savom dogovorila, ali necu pricati sta i kako, dok se to ne desi,
ali je sve vrlo pozitivno...

Inace, ono sto mi je on rekao, je da socijalno pokriva troskove, ali direktori medicinskih
ustanova gde bi mogle da se rade takve operacije, jednostavno ne zele da se kod njih
izvode takvi zahvati.... ciritam "jer su primitivci i ne obrazovani dovoljno, nazadni", te
je to glavni problem. Sava se trudi da nadje ustanovu gde ce godisnje biti moguce uraditi
na primer oko 5 ovakvih operacija cije ce troskove pokriti socijalno.

Ljubim vas..
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Andjelika
Evo ovako iz prve ruke..
E to sam cekao, Andjelika :hug: :kiss:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!