Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By ::fy::
Slika

SVAKE godine na našim klinikama "Narodni front" i "Zvezdara" uradi se oko 20 operacija promene pola.

Domaćih pacijenata je svega od jedan do dva, dok su ostali stranci. Beogradski tim za transseksualnu hirurgiju ove komplikovane zahvate izvodi gotovo 20 godina. Većina pacijenata iz inostranstva odlučuje da kompletno promeni svoje telo u muškarca, odnosno ženu, baš kod nas, ne samo zbog toga im je višestruko jeftinije, već i zato što su naši lekari postali veoma cenjeni u svetu.

Za domaće pacijente cena promene pola iznosi oko 500 evra, dok je za transseksualce iz inostranstva četiri puta veća. Njima ni to nije skupo, jer u Americi ova operacija košta od 15.000 do 20.000 dolara, na njihovim privatnim klinikama do 25.000 dolara, a u Nemačkoj se za promenu pola plaća oko 10.000 evra. Pacijenti koji prelaze hiljade kilometara da bi u našoj bolnici promenili pol posle operacije leže u bolnici još tri dana, a zatim nastavljaju novi život.

Glavni pokretač cele ideje i rodonačelnik ove hirurgije u Srbiji je akademik prof. dr Sava Perović, a njegovu misiju danas nastavljaju hirurg dr Miroslav Đorđević i ginekolog Dušan Stanojević, direktor GAK "Narodni front".

- O transseksualizmu uglavnom vlada pogrešno mišljenje, ali to je dijagnoza prihvaćena u međunarodnoj medicinskoj nomenklaturi za osobe koje su rođene u jednom polu, a u duši su osobe drugog pola - kaže dr Stanojević. "Jedini način da se pomogne pacijentu sa ovim neskladom jeste operacija. Čim prođe sezona odmora, već od septembra očekujemo navalu pacijenata koji uglavnom dolaze iz Amerike, ali ih ima i iz Kanade, Engleske, Japana i Grčke".

Pre operacije pacijenti dokumentuju da su posećivali psihijatra godinu dana pre nego što je ustanovljena dijagnoza transseksualizma. Narednih godinu dana primali su hormone pola u kojem žele da nastave život i jednom nedeljno nastavljali posete psihijatru. Tek nakon toga urolozi, ginekolozii plastični hirurzi mogu da započnu sa operacijama promene pola.

- Na kraju ne može da se vidi da je budućoj ženi priroda menjana hirurški. Jedan specijalizant, pri pregledu ništa nije primetio - priča dr Stanojević. - Posle operacija sledi "šminkanje" - pravljenje grudi, kukova i ostalih finesa shodnih ženskom telu. Da bi budući muškarac mogao da mokri stojeći treba da prođe nekoliko časova veoma komplikovanih operacija.

Dr Stanojević kaže da je seksualno zadovoljstvo novih žena mnogo veće nego tako rođenih, dok je kod budućih muškaraca manje u odnosu na "prave". Dosadašnja praksa je pokazala da se više žena nego muškaraca odlučuje na promenu pola.

BROJKE

500 EVRA PROMENA POLA ZA DOMAĆE PACIJENTE
2.000 EVRA PLAĆAJU STRANCI ZA TRANSSEKSUALNU OPERACIJU

PROCENAT

Pojava transseksualizma se u pojedinim državama već izražava u procentima, jer na svakih 300-400 ljudi postoji po jedan slučaj. Zato se u razvijenom svetu već dosta radi na preventivi - otkrivanju transseksualizma na vreme, pa se vaspitnim metodama pokušava sprečavanje operacije. Na operacije se najčešće odlučuju odmah posle punoletstva, uglavnom sa 20 godina. Za poslednjih 10 godina, 120 ljudi je u Srbiji promenilo pol.

TRANSFORMACIJA POLA

PRELAZAK iz muškarca u ženu se radi u jednom aktu već dugo u GAK "Narodni front", dok smo to za obrnut smer, usavršavanjem operativnih tehnika na urološkom odeljenju u "Zvezdari", tek nedavno uspeli - objašnjava dr Stanojević. - Prilikom menjanja ženske prirode u mušku, skidaju se grudi, kroz vaginu vade materica i jajnici, a zatim posebnom operativnom tehnikom zatvara vagina. Penis se pravi od klitorisa koji je narastao uz pomoć hormona, a urolozi od ženskih mokraćnih kanala prave muške, i taj deo i jeste najteži. Kada se rade zahvati za prelazak iz muškarca u ženu, od kože penisa pravi se vagina.

Večernje novosti
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Hmmmm jedino mi je cena sumnjiva. Naplacuju 4 puta vise strancima.Al takvi smo mi Srbi.

Znam da su kod nas ljudi koji rade na operacijama jako strucni za ovo sve, tako da tu nema problema i ne sumnjam u taj deo. Ali mi nije jasno, uprkos tome sto znam kakvo je stanje u zemlji, zasto toliko jeftino to sve ide za nas?
Mislim, meni odgovara, manje cu platiti nego negde preko, dosta manje, ali i dalje mi je nejasno.
Ma, dobro, ja radoznala....
Sad uskoro krecem sa tranzicijom pa sve proveravam po 100 puta.
:praznoglavi:
:trans:
Korisnikov avatar
By Delete
Moze li neko da potvrdi ili da demantuje ovu cifru?
Korisnikov avatar
By ns.happy
mozda fond pokriva deo troskova lecenja?
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Pa, neki doktor koji se time bavi on moze potvrditi valjda :D
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Originally posted by ns.happy
mozda fond pokriva deo troskova lecenja?

Buahahahaha kad je drzava dala nesto dobrotvorno :nazalost:
Korisnikov avatar
By ns.happy
zasto imas takav stav? drzava pokriva jako veliki deo troskova lecenja onkoloskih pacijenata, i hiv-a... (ok, za hiv nisam 100% siguran, mada mislim da placa)
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Ne znam, ali kroz godine naucila sam da ne verujem mnogo drzavi...................
By dennyboy
lazu, ko psi ovi novinari.

@zvonce87
na zalost to sve sto je napisano ima samo oko 1%istine, ostalo je novinarska konstrukcija ili na zalost necija laz.

provereno znam da se od pre par godina u nasim bolnicama nije operisao ni jedan nas pacijent, sto se tice promene pola.

da li je u poslednjih par meseci Miroslav u frontu ili mozda i u nekoj drugoj bolnici operisao nekog stranca, sklon sam da verujem da jeste, ali od nasih ljudi ja ne znam ni jednog koga je Miroslav operisao a pogotovo za minimalne troskove od oko 500 eura.

ako neko zna nekog naseg coveka koga je Miroslav bilo gde operisao zamolite ga ili je, da podeli sa nama svoje iskustvo.

prema mom licnom i posrednom saznanju, takvih jos nema. on ima u planu da to pocne da radi i sa nasim ljudima ali na zalost to se jos nije dogodilo.

zato molim ko prvi o tome nesto sazna neka nam bar javi.

a, sto se Save tice, svi znate da sam ja pre tacno mesec dana operisan od strane njegovog tima i njega licno i jos se oporavljam, ali sam super da ne brinete.

e, pa obzirom da sam beogradski osiguranik ja sam ucinio sve sto sam mogao a i Sava je takodje pokusao da napravi dogovor sa bilo kojom bolnicom tj, sa direktorom bilo koje bolnice gde bi on fizicki mogao a takodje i papiroloski da izvede takve operacije, medjutim kako je i sam izjavio i na radiju B92, kada je bio gost pocetkom juna
NIKO od direktora tih bolnica nije hteo da ostvari sa njim tu vrstu saradnje, a na zalost svaki direktor ima svu vlast u svojoj bolnici da o tome odlucuje.

cak je Sava razgovarao i sa ministrom Tomicom Milosavljevicem koji mu je, navodno, rekao kako on licno nema nista protiv takvih operacija i da on apsolutno podrzava da bi to trebalo da se na taj nacin organizuje, medjutim on nema kao ministar mogucnost da naredi direktoru bilo koje bolnice da se to tako i uradi.

ko tu koga laze i zasto, ne mogu da se sa tim smaram.

poenta jeste da se na zalost do sada niko nije ni sa kim dogovorio a da su pacijenti nasi ljudi.

tako sam ja operisan u privatnoj bolnici jer nisam mogao niti hteo da cekam da li ce se oni i kada dogovoriti.

najnovije informacije koje ja nisam zeleo unapred da vam otkrivam iz na prvom mestu sujeverja, da nesto ne bih pokvario, a potom zato sto je sve to u najavi za novembar mesec, pa nisam zeleo da bilo kome od vas ulivam laznu nadu ako se to ne daj Boze ne ostvari.

medjutim, sada kada sam procitao ovu gnusnu 99% laz u novinama kao sto su vecernje novosti, moram da vam saopstim ono sto ja znam.

opet cu napomenuti, to su informacije iz prve ruke i proverene onako kako nam je receno, a do novembra ima jos 3 meseca i nadam se da se od tog dogovora nece nesto izjaloviti.

i, takodje informacije su vezane samo i iskljucivo za Savu. o Miroslavu sam vec napisao.

kao i pre nekoliko godina kada je takva skola organizovana u Tirsovoj gde je i Sava tada bio zaposlen,(sada je u penziji), i poznajem neke nase ljude koji su tada i tu operisani, tako i za ovaj novembar Sava organizuje ponovo takvu skolu, ali ovoga puta u Gradskoj bolnici,(mozda i u Frontu, ali to jos ne znam pouzdano).

evo ukratko o cemu je rec:

Sava tu obucava doktore iz inostranstva koji su voljni da nauce Savine nove metode i nacine operacije, a naravno, oni placaju KOTIZACIJU i od tog novca se pokrivaju svi bolnicki i ostali troskovi koje imaju, tako da pacijenti koji bivaju operisani u okviru te skole, ne placaju nista ili samo neke minimalne troskove koji su i manji od 500 eura.

eto, otuda ta cifra u novinama.

medjutim, istina je sledeca, na zalost:

ta skola traje 10,15 dana i u okviru nje biva operisan odredjen broj ljudi. (moja procena je broj dana puta dva jednako je broj operisanih pacijenata), mozda gresim ali jako malo, verujte.

druga stvar jeste posto je broj pacijenata ogranicen, tu vam vazi pravilo: ko pre devojci, njegova je devojka.

plasim se da se vec broj mesta za ftm popunio, a da je mozda preostalo neko mesto za mtf, a mozda nije ni to.

takodje, tu niko ne vodi racuna da bar i ti pacijenti budu nasi ljudi, nego verovatno stranci dobiju info i dodju sa kesom (koji je btw daleeeeeeeeeeeeko veci od 2000), a naravno, ko je imun na lovu?

nadam se da ste stvorili realniju sliku o ovom tekstu u novostima,a ako neko ima neko pitanje, slobodno se javite, tu smo da pomognemo koliko mozemo.

toliko od mene za ovaj put.

nemojte biti razocarani, ponovo ce biti skola samo ne zna se kad i gde, ali saznacemo u sledecem izvlacenju, nadam se pravovremeno.

i, da, naravno izboricemo se mi sa tim vukovima koji nas deru, na ovaj ili onaj nacin.

pozdrav

:friends: :friends:
By dennyboy
da, dok sam pisao svoj post, dosta toga ste vi ispisali pa sada reagujem i na vase reakcije.

elem, da zdravstveno osiguranje nasih ljudi bi pokrilo troskove kada bi neki direktor neke bolnice napravio dil sa hirurgom bilo kojim (za sada su to kod nas jos uvek samo Sava i Miroslav).
onda jednostavno dodjete u bolnicu sa uputom za bolnicko lecenje i zdravstveno osiguranje bez reci placa toj bolnici sve sto treba. iako ne postoji zakon kojim se to omogucava, ne postoji ni zakon koji to zabranjuje. tako se taj medjuprostor iskoriscava jos uvek.

medjutim, problem jeste u tome sto osim ovakve skole gde je to bivalo vec i verovatno ce i u novembru kod Save opet biti tako, u ostalim varijantama kada su te operacije vrsene na pocetku u Misovicu, pa kasnije u Tirsovoj i do pre par godina u Gradskoj bolnici, iako je zdravstveno pokrivalo te bolnicke troskove, morali su sami pacijenti da pokrivaju one druge troskove koje ispostave operatori a to je daleeeeeeeeeeeko vise i od 2000 eura, koliko su ovi napisali da je za strance, pricam o nasim ljudima, a za strance je vec cifra od 10000, 15000 hiljada kako ko koga odere.

e, to vam je nasa realnost!

na zalost!

jos uvek!

al, nece jos dugo! dovescemo mi sve to u red, to nam je i motiv i cilj!

zato smo se i organizovali!:eu:
Korisnikov avatar
By VANGEL
Mozda i postoji takva mogucnost-a to je zato sto ta vrsta operacije mora da se izvede sto znaci da je pacijent ugrozen psihicki ili vec kako pa nesto mora da uadi pa i promenu pola...operacije koje moraju ili nisu pod nadzorom i zahtevom pacijenata manje kostaju ili uopste nekostaju...

primer-pre par godina u nekom gradu je neko morao da operise nos...razlog zbog njegovog zdravstvenog psihickog stanja...sto znaci podleze komisiji pa psihijatru pa opet komisiji de ona odlucuje o tome....u tom slucaju se operacije ne placaju ili se placaju ali vrlo malo...mada ipak vredi to proveriti....
By dennyboy
@vangel

ne znam koliko si upucen u to sto si napisao ali kod nas zdravstveno osiguranje ne trazi za nasu problematiku nikakvu specijalnu komisiju, vec jednostavno placaju troskove bez pitanja jer nema zakona o tome i sve se desava na dobrovoljnoj bazi.

problem jeste u tome sto ne moze da se organizuje operacija u nasim drzavnim ustanovama da bi to pokrilo osiguranje.

takodje niko ne p[ominje novac koji se daje nekome na ruke da bi vas operisao a naravno da za to nece da vam izda racun kako biste i to mogli da naplatite, itd.
By Pending-For-A-Bending
FY veruje svemu na sta naleti u novinama. Bilo bi dobro da nekad pre nego sto objavi informacije, da ih i proveri. Ovo nije prvi put. Na ovaj nacin njegovo informisanje nije nista bolje do Kurirovog
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!