Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Forum za pripadnike manje vidljivih delova populacije.
Transrodno, Interseksualno, Aseksualno, Queer, ...

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By femme_fatale
Danas mi se desilo jedno iskustvo zbog koga sam se "presekla", ali koje me ujedno čini i zadovoljnom.
Bila sam u firmi popodne, a u međuvremenu su "legle" pare na račun. Pošto sam baš bila malo presušila, požurim ja do pošte da podignem štogod sa računa, a i da platim neizbežno.
Popunila je sve, spremila račune, i prilazim šalteru. Službenica otvori ličnu kartu, podiže pogled, i osta otvorenih usta za sekunde, dve. Kada se pribrala, ispali kao iz rafala: "A, neće ovo moći, ovo nije vaša lična karta"!
Uh, to me je baš malo iznenadilo, mada sam razmišljala da bi moglo da mi se desi, ali u tom trenutku mi ta mogućnost nije padala na pamet. Ubeđivale smo se nekoliko minuta, ona kaže nije, ja kažem jeste, na kraju sam joj pokazivala vozačku dozvolu, i tako, da shvati da nisam mogla baš da ukradem sve dokumente, pa hoću da podignem nečiji novac. Na kraju je poverovala da sam ja ta osoba čije dokumenta pokazujem, i samo je dodala: "Uh, bože, koja transformacija...".
Moraću definitivno da menjam sliku u ličnoj karti.

Interesantno iskustvo. Malo je bilo neprijatno, ali sam bila i srećna zbog toga. Moraću da u buduće idem stalno u poštu kod mene u kraju, da me zapamte, pa neće praviti probleme.

Da li je neko od vas imao slična neprijatna iskustva?
Korisnikov avatar
By jukie
Mislim da i po zakonu mora da se menja lična karta čim počneš da izgledaš drastično drugačije nego na slici
Korisnikov avatar
By Gaia
Meni se već neko vrijeme dešavaju takve stvari, mada one za mene nisu neugodne :)
No možda su malo neugodne ako se recimo zadesi da me policajac na granici pri prelasku u drugu zemlju odmjerava, pa mi provjerava dokumente i znam da to radi jer u prvom trenutku nije ništa sumnjao, a onda kada mi vidi osobni dokument i ime, onda mu postane sumnjivo :)

Evo prije samo koji sat desila mi se još jedna fora. naime išla sam u MUP i općinu da se raspitam o promjeni imena u osobnim dokumentima, i tako dolazim ja kod jedne gospođe po informaciju. I objasni ona meni sve i za kraj me još samo upita: ''Molim vas, recite mi samo još jeste li vi udata?'' :cheer:
''Ma još nisam gospođo'' rekoh :)

Meni su osobno jako drage i zanimljive te situacije, a pored toga mi i samo potvrđuju da tranzcijia uzima svoj mah :yay:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Eh, draga Gaia,

Danas sam kupovala neke majice, i onako se ponašam prilično rezervisano jer nikada ne znam kako će me prepoznati. Ali gospođa u jednom trenutku reče: "Mila, dopašće ti se ova majice". :) Odmah se osetih drugačije, sa mnogo više samopouzdanja.
Problem je u tome što ne znam kod koga "prolazim" a kod koga ne. A ljudi često ne daju znak kako te vide, tako da me to zamara, i moram da budem oprezna. Takođe, popodne sam kupila cipelice, vrlo lepe, a prodavačica nije ni jednim znakom pokazala da joj je nešto neobično. Bila je potpuno normalna i ljubazna, a meni nije bilo jasno kako me vidi. Nudila mi je dodatno neke lepe sandale, rekoh joj da ne želim sada, ali opet nisam sigurna šta je mislila/ kao me je videla. Da li je mislila da sam CD koji kupuje ženske stvari, ili samo devojka koja kupuje cipelice... Verovatno će vremenom ove sumnje izbledeti...
Poenta je da me sve češće vide kao devojku :)
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by jukie
Mislim da i po zakonu mora da se menja lična karta čim počneš da izgledaš drastično drugačije nego na slici
Mi nemam zakonom regulisano da po promeni pola moras
da promenis i licna dokumenta.. mozes, ali i ne moras..
jer ne postoji zakon.

Generalno bi licna karta trebala da se menja i kad se promeni
boja kose, ali se to ne praktikuje, jer bi pukla administracija..
Korisnikov avatar
By V25
Interesantna priča.
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
mislim da su problemi na tom polju izrazeni vise kod cura.

ja se danas ulickao nesto bio i usminkao i usput otisao u biblioteku da obnovim karticu. ja reko teti kao da mi je istekla i na pultu mi stoji vozacka (u kojoj nosim i sve ostale dokumente i pare :D ) i ja po torbi butam i trazim knjigu. kazem teti kao da mi je ta kartica na tatino ime i pocnem da joj diktiram podatke dok ja trazim kad vidim ona mi onako gviri u vozacku, verovatno da vidi ime jer joj ocito nista nije bilo jasno :rotflmao:

al zanimljivo....kada se tako isfuram, svi zivi onako naglasavaju DECKO izvoli....kad ne onda naglasavaju CURE IZVOLITE kad sam sa curom :rotflmao: kad se tako ulickam verovatno oni misle onda da sam mtf i onda se bas lepo osecam :) neznam, ali tako mi je najugodnije :)

u stvari jedan od razloga zasto bi ja uopste i krenuo sa tranzicijom je da bi mogo da izgledam kao cura.

:D

da, znam, nema puno smisla :D
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by uoQUEERen

u stvari jedan od razloga zasto bi ja uopste i krenuo sa tranzicijom je da bi mogo da izgledam kao cura.

:D

da, znam, nema puno smisla :D

Možda treba da razmisliš o ovome što si rekao, jer će te hormoni pretvoriti u muškarca, više nego što misliš! Slično je i sa devojkama. Ako si siguran da si spreman da prihvatiš sve što donosi to da si muškarac... Na žalost, ubrzo će ti postati jasno da ovde ne može da se bira; hoću ovo, neću ono... Sve ide u paketu. Postećeš muškarac na svim nivoima. Razmišljaćeš kao muškarac, čak će ti i znoj vonjati na muško. Svi dečaci koje sam videla do sada, koji primaju hormone više od 6 do 12 meseci, ne izgledaju kao cure!
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
svestan sam, da. ja bi se najugodnije osecao, jednostavno, kao decko koji se sminka i da me svi vide kao takvog. da je ocito da nisam cura, ali da je i ocito da neki deo mene tezi prema zenskom. koliko god ja taj deo mrzeo u sebi sada, on je kljucan deo moje licnosti, bez njega bi bio drugacija osoba, i jednostavno, nezelim da ga se odreknem u potpunosti kada pocnem s tranzicijom. moj odnos prema tom delu se menjao sa time kako se moja licnost razvijala, i moja licnost se menjala pod uticajem tog dela. nisam neki macho, niti se tkao osecam niit to zelim da budem. svidja mi se moj odnos sa ljudima sada....tako da bi u tom slucaju se promenilo samo to sto bi se ja osecao napokon ugodno sam u sebi i bio bi sretan. jer se u drustvu vec osecam ugodno :)
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Pa da, zvučiš kao osoba koja zna tačno šta hoće, i oseća se autentičnost. Nadam se da ćeš to ostvariti. Volela bih da te jednom upoznam uživo. Samo sam htela da čujem koliko si svega svestan, ali definitivno jesi.

niki
Korisnikov avatar
By Gaia
Originally posted by uoQUEERen
svestan sam, da. ja bi se najugodnije osecao, jednostavno, kao decko koji se sminka i da me svi vide kao takvog. da je ocito da nisam cura, ali da je i ocito da neki deo mene tezi prema zenskom. koliko god ja taj deo mrzeo u sebi sada, on je kljucan deo moje licnosti, bez njega bi bio drugacija osoba, i jednostavno, nezelim da ga se odreknem u potpunosti kada pocnem s tranzicijom. ...
pa zašto bi ga se i odricao ako je to tvoj osobni fazon i osobna slika sebe? :)
Nema tu nikakvih pravila. Tranzicija nam oblikuje tijelo, ali osobošću smo ono što smo uvijek bili, sa eventulanim ovim i onim ndopunama.

Osim toga, mnogim tipovima specifičan tip šminkanja zna tako hot stojati. Ja sam se uvijek palila npr. na mlade zgodne faraone iz filmova i njihove naglašene oči. Mmmmm... sexy :elvis: :love:
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
:)

proveo sam previse noci razmisljajuci o tome svemu umesto da spavam, nazalost. pa mislim da sam sve te stvari rascistio :D

ja iskreno verujem da cemo da se upoznamo :) jer nema sanse da dodjem u Srbiju a da se ne javim!

inace, muskarci su se sminkali vise i mnogo pre nego sto su zene pocele. ta pravila "zene se sminkaju, muskarci ne" su meni glupa. ja se osecam dobro kad se nasminkam. a faraoni su svi androgini, i meni je to isto totalno hot :domino: izgleda da sam toliki narcis da volim ono sto me podseca na mene samog XD mislim , kad su tipovi u pitanju bar. meni godinama ljudi govore da licim na briana molka....ja ono ma fuj komercijala, nije me briga.....i onda sam ga napokon pogledao...i zaljubio sam se odma :D mislim pogle kakve noge covek ima (na mom avataru), bolje nego 99% zena! :D do tog trenutka sam mislio da volim samo zene :D

lepo je shirley iz garbage-a rekla:

boys in the girls room
girls in the men's room
you free your mind in your androgyny

:zvizdi:
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
To o ne spavanju i razmisljanju mi je dobro poznato..

I ja sam prilicna insomnicarka... to jest.. legnem i piljim u plafon
i razmisljam... pre svega o tome ko sam i sta radim na ovoj
planeti...

Uspela sam posle dugo vremena, da, cini mi se, prodrem u
sam koren problema, uspela sam da razdvojim medicinski
deo od socioloskog (drustvenog)...

Medicinski deo problema je ono sto osecamo da jesmo,
i to je utisnuto i formirano u nama dok jos nismo ni bili
svesni sami sebe..

A drustveni deo je nametnut, stecen godinama, naucen,
formiran od kada postoji civilizacija..

Pa zaboga, zar nismo u pecinama nosili svi samo osusene
koze ili sta vec preko kukova? Pogledajte samo danas
neka africka plemena koja su ostala dosledna svojim
tradicijama (masai na primer ili slicno)... Da li zene
nose grudnjake? ha ha....

Dakle to smo sto jesmo, sto smo naucili da budemo...

A ono kako smo rodjenei je nesto drugo...
Korisnikov avatar
By femme_fatale
evo još pričica ovog tipa....

Bila ja da glasam, znam da je bajata priča, ali eto. Neke stvari se dešavaju kada se najmanje nadate.
Well, znala sam da ću morati da pokažem ličnu kartu, i obučem se u nešto muško, što sam počela da baš mrzim kad moram, da predupredim probleme... Da ne kažu mućkam za Radikale... Tog dana sam bila i nešto u bedaku, i tako krenem ti ja onako sva nikakva na glasanje... Dam LK, a gospođa me pogleda pa kaže: a vi ste to zamenili LK sa vašim mužem? A ja joj kažem, a vi znate da sam udana... Onda šta ću, kažem joj to je moja LK, a onda slede face isčudjavanja.... koji blam... je..m ti glasanje... Moram da menjam sliku i ime...
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
pa ajde vise, promeni to! :)
ja cu to sad kad dodjem u srbiju da sredim napokon. uvek kad bi bio na nekom prozivanju bi mi ispravljali zadnje slovo, jer trenutno imam jedno od onih imena sa muskom i zenskom verzijom, pa onda bude ono kao "ups, neko je pogresio slovo"

...damn right da jeste!

ja totalno imam fobiju od takvih situacija. jednom me je policajac zaustavio dok sam se ljubackao sa curom, tu je tek bilo problema :smeh:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Kažu u opštini neće da menjaju ime dok ne prođeš operaciju. Ja neću Vanja ni Saša, već hoću svoje. Imam plan kako ću ih prisiliti da mi to urade, ako mi upali plan, napisaću ovde kako sam uspela.
Korisnikov avatar
By Andre87
Originally posted by Niki
Kažu u opštini neće da menjaju ime dok ne prođeš operaciju. Ja neću Vanja ni Saša, već hoću svoje. Imam plan kako ću ih prisiliti da mi to urade, ako mi upali plan, napisaću ovde kako sam uspela.
Srecno Nikita..ni meni nisu dali ime Andrej jer se kosi sa obicajima sredine..tako da sam morao da uzmem Sasha..a inace (lol) kad sam vadio licnu kartu pozvali su seficu jer je kao postojala greska u maticnom broju(zenski maticni broj). Objasnio sam im situaciju,i uporedili su sa izvodom iz maticne knjige rodjenih..od tada nemam problema,jer mi se fotka i ime u novoj licnoj poklapaju sa rodnim identitetom.
Korisnikov avatar
By Zoe
Postoji li mogucnost da vi koji ste u procesu menjanja zatrazite od doktora papir na kome ce pisati npr." ta i ta osoba je u fazi promene pola" pa da vas salterski sluzbenici ostave na miru?

Mislim, sigurno zvuci glupo, ali mnogo je gore kad ne mozes svoj novac da dignes ili zavrsis bilo koji drugi posao
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Srbija nema zakone po ovom pitanju i po pitanju bilo kojih
prava LGBT osoba..

Promena imena, a posebno promena maticnog broja,
zbog nepostojanja zakona se vodi kao ispravka greske
u maticnim knjigama...

To povlaci promenu svih dokumenata, bankovnih kartica,
vozackih i saobracajnih dozvola..

Ne znam da li nase zakonodavstvo i kako
odrzava vlasnistvo nad imovinom..

Meni ta cela promena em sto predstavlja investiciju tako
je i cimanje za promenu ogromnog broja dokumenata...

i verovatno cu jedno vreme imati dupli identitet...

ali to nije moja krivica, vec krivica zakonodavstva i
zakona koji nisu u stanju da isprate prirodu...

takodje uvodjenje zakona za transeksualne osobe,
direktno povlaci i pitanje za LGB deo manjine,
to jest ostvarivanje prava na brak.

Direktno u mom slucaju, ja sam bila i ostajem u braku.
Imam dete, i ostajem roditelj..
Brak iz "klasicnog" postaje lezbejski brak...
sto je direktno nemoguce ovde..

drugo, ja i dalje imam pravo na roditeljstvo,
a ne znam kako nase zakonodavstvo moze to
da isprati..

Sve u svemu..

Vreme je da se kiba odavde....
Korisnikov avatar
By Zoe
Uzas, mora se potencirati na donosenju ovih zakona. Hajde da nekako "SHVATIM" nepostojanje bracne zajednice za gay osobe (mnoge zemlje ga nemaju), ali za trans osobe koje menjaju pol, takav zakon mora hitno da se uvede....
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Originally posted by Zoe
Postoji li mogucnost da vi koji ste u procesu menjanja zatrazite od doktora papir na kome ce pisati npr." ta i ta osoba je u fazi promene pola" pa da vas salterski sluzbenici ostave na miru?

Mislim, sigurno zvuci glupo, ali mnogo je gore kad ne mozes svoj novac da dignes ili zavrsis bilo koji drugi posao
Draga Zoe, palo mi je to na pamet, tražila sam od gospođe Duišin, i dala mi je neku potvrdu, i mada je tekst donekle rezervisan, jasno ukazuje na situaciju, tako da se nadam da će to biti od pomoći. Ako ne bude, tražićemo ponovo nešto bolje, da se standardizuje nekakva forma, da osobe u ovakvoj situaciji to mogu imati i poboljšati svoj položaj.
Korisnikov avatar
By Zvonce87
Meni su sva unisex imena glupa, ali opet je i to bolje nego kad mi se svaki put digne pritisak kad me negde prozovu mojim sadasnjim imenom.
Kad sam isla da glasam, tako sam htela da podviknem onom tamo : Ne, budalo, Andjela bre!
Volim vas sve!
:trans:
:grouphug:
Korisnikov avatar
By femme_fatale
Meni se isto uopšte ne sviđa ideja da sada menjam ime u Vanja ili Sasa, a posle u ono koje hoću. Mislim maltretiranje... Ali sam rešila da sliku promenim. To će bar eliminisati pitanja da li je ili nije moja lična karta, ali će i dalje biti čuđenja kad je pogledaju. Ali zapravi nije mi to neki veliki problem, jer me tako često i ne legitimišu. Izdržaću još neko vreme, a onda ću da promenim ime koje ja hoću.
Korisnikov avatar
By uoQUEERen
pa nikita je totalno kul komunisticko uniseks ime, a i slaze ti se uz nick ;) :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!