Originally posted by Kupper
spark
Originally posted by Kupper
precesto seku postove
pravilnik
Postovi stavljeni u neadekvatan kontekst i sa neadekvatnim sadrzajem - reklame, licni oglasi, spam - bice direktno obrisani, a offtopici (postovi postavljeni u tematski neadekvatnu rubriku) premesteni, a autori upuceni na odgovarajuce rubrike sajta Gay-Serbia.com. Offtopici koji kao celina ne pripadaju konkretnoj temi o kojoj se diskutuje, a koji mogu postati zasebna tema, izdvajaju se, daje im se prigodan naziv i premestaju se u odgovarajuci folder, dok se offtopici koji ne mogu predstavljati temu za sebe i nemaju konkretan smisao, izdvajaju i uz prigodan naziv, premestaju u folder "razno", subfolder "Offtopici", a offtpici koji idu ivicom Pravilnika, postovi koji se mogu smatrati agresivnim, nekorektnim, provokacije radi postavljenim i besmislenim salju se u folder "Do you recycle", i bez izricite potrebe, od situacije do situacije, da se autor/i problematicnih postova moraju opominjati, u kome pravilnik foruma ne vazi, a koji se brisu posle 7 dana ukoliko se prebacuju zakljucani ili u roku od 15 dana ako se prebace kao otvoreni za dalju diskusiju. Postovi koji predstavljaju krsenje pravila bice premesteni u folder - Do You Recycle?, gde ce, zajedno sa obrazlozenjem o razlozima premestanja sa diskusija, stajati oko 7 dana, a potom ce biti izbrisani. Korisniku ce biti izrecena opomena od strane moderatora ili administratora uz obrazlozenje o razlozima za izricanje opomene. Premestanje poruka i tema iz drugih foldera u folder Do you recycle? dozvoljeno je i bez izricanja opomena, shodno proceni moderatora i administratora
drugim recima, sve zavisi kako zelis da posmatras stvari... da li spark sece ili korisnici prave offtopice. i kakav smo stav zauzeli sto se offtopica tice. koliko ih mozemo dozvoliti, i gde, i zasto, i kada. a o svemu sto je potrebno vise manje ste obavesteni, bar sam se zaista trudio da tako bude.
ponavljam da ne znam o cemu pricas. a ukoliko cemo svaku moderatorsku odluku morati objasnjavati, moze i to da se radi, samo ce ici sporo... pa ti ako ti je vec toliko stalo pokreci teme u diskusijama o diskusijama sa molbom da sve sto ti nije jasno nadlezni moderatori prokomentarisu. ja zaista verujem da ti imas strpljenja i energije za tako nesto, ako nista drugo, svi smo svedoci koliko si strpljenja i energije potrosio u zadnjih nekoliko nedelja. verujem da su u pitanju desetine tvojih postova, zaista se vidi tvoja volja da se stvari poprave. mada vidim i neku zlovolju, s obzirom da ne kazes sta mislis, nego iz dana u dan citiras, komentarises, citiras, prozivas, citiras, citiras... mislim, kazi sta imas i to je to... kad se toliko citira i citira danima i danima, nesto mi je tu sumnjivo.... mada, sa druge strane, imas i drskosti da kritikujes nesto pri cemu naglasavas da prvi ne bi prihvatio da radis posao ljudi koje kritikujes i ne osecas se sposobnim za te odgovornosti...
i da po ko zna koji put ponovim. na forum skoro svakodnevno dolazi vise stotina korisnika, znaci, manji broj, posto forum broji vise hiljada korisnika. do sada nema ikakvih primedbi na seckanje offtopica, osim sporadicnih i to po pravilu ne toliko argumentovanih, u formi tema, tipa, ajde da sednem i otkucam nesto na brzaka, nista studiozno i analiticki, putem mailova, u2u poruka gde komunikacija moze i treba da tece danima i gde mozemo sagledati sve aspekte odredjenog problema, ukoliko ga ima...
misljenja sam da problem isecanja skretanja sa tema do sada nije konstatovan ni medju moderatorsko-administratorskom timu. prema tome, tvrditi kako samo jedan ili dva moderatora seku teme, a ne treba da ih seku, samim tim, ne rade dobro i izivljavaju se, pri cemu svi ostali moderatori cute i ne reaguju, ne uvidjaju da se teme neopravdano seku i slicno, ne znaci nista drugo nego progon tih moderatora za koje se tvrde da seku teme. zasto... pa logicno je da se ne mogu optuziti dva moderatora da ne valjaju, a svi ostali valjaju, a da pri tome svi ostali mesecima ne vide problem i ne pokusaju da ga proanaliziraju. drugim recima, ono sto ti smatras problemom drugi ne vide tako...
ti jeste da imas nesto manjih broj poruka, s obzirom da ih s vremena na vreme brises, ali poznato je da si ovde vec jedno duze vreme i da si na forumu prilicno aktivan. s toga smatram izlisnim da te podsecam da u folderu golicljive stvari zaista nema puno offtopica. od, luparm, na primer sto tema mozda dodje do reagovanja u 20ak, po mojoj slobodnoj proceni.
ovakva situacija nije medjutim u folderu o drustvu i politici. a tamo je skretanja sa tema jako mnogo. ne mora se samo skretati sa teme diskusije. seku se uvrede, tracevi, provokacije, pretnje, i slicno. konkretno, sece se i izvestan broj offtopica. ali korisnici ih prave, ne moze moderator da pravi offtopice namerno da bi posle imao sta da radi pa da ih sece...
konkretno, u temi o strajku gladju ruslane u ukrajni, pocne prica o evroviziji, o broju hiv pozitivnih osoba u ukrajini, o tome ko truje predsednicke kandidate i kojim jezikom govore drzavljani ukrajine... temu je bilo nemoguce iseci, pribeglo se promeni naslova... jer naslov da ruslana strajkuje gladju nije adekvatan raspravi koja je pomesana postovim o broju hiv pozitivnih osoba sa vrstom jezika koji se u ukrajni upotrebljava ili desavanjima na pesmi evrovizije. ovo je medjutim redak slucaj, promene naslova teme, da bi se korisnicima olaksalo da znaju o cemu se u temi prica, pa da ne otvaraju temu ukoliko ih ne interesuje.
cesto se sa teme skrece raspravljanjem o istorijskim cinjenicama. pa tema o nekom zakonu koji je skupstina neke zemlje donela, obicno se raspravljaju zakoni u republici srbiji, preraste u raspravu o nekim istorijskim vidjenima nekih clanova...
takodje, svedoci smo da u temi o haskom tribunalu pocnemo da pricamo o ubistvu premijera, u temi o vidjenju slobodana milosevica u hrvatskoj, nema reci o hrvatskoj, u temi o sankcijama usa prema republici srbiji o bojkotu koka kole, u temi o proglasenju nezavisnosti republike crne gore o vikendicama ili o tome da li je kanada bolja za emigraciju od usa i zasto... u temi o autorskoj emisiji mirjane bobic mojsilovic, o tome da li je neko kurva i da li je na pinku gostovala u kombinezonu ili haljini... pri cemu sama tema nije zamisljena toliko kao analiza same emisije pomenutog autora koliko o analizi medijske slike u srbiji danas...
a opet, od onoga sto autor teme zamisli, a korisnici svojim postovima navedu diskusiju na nesto drugo, zavisi i reakcija moderatora. ako autor zamisli da neku tv emisiju, koju inace stavljamo u folder kultura i umetnost, jer se bavi i medijima, prokomentarise u svrhu analize medijske slike i trendova u srbiji, onda joj je mesto u drustvu i politici, vise nego u kulturi. medjutim, ukoliko postovi korisnika idu u tom pravcu da ne pricaju u kontekstu kako ih je autor zamolio za misljenje i komentar, nego u nekom drugom pravcu, konkretno, ko je kurva, ko je obukao ovo, i slicno, onda se to prebacuje u odgovarajuci folder, ili se menja naslov teme, ili se ako je to moguce i racionalno postovi seku, da bi se tema vratila svojoj svrsi, a isecci, u zavisnosti kakvi su, prebacuju u za to pravilnikom predvidjenoj proceduri. pri cemu ne postoji obaveza moderatora da linkuju ono sto seku, vec je to samo uputno, njihova dobra volja. a ja sam tu dobru volju imao i imam vec mesecima. i jedino masovno krsenje pravilnika primoralo me je da par dana svoje moderatorske akcije ne objavljujem u formi linkova. da ne podsecam da mi se dosta korisnika smeje sto sam takav, prozivaju me birokratom, smaracem, jos me i nipodastavaju, rekacijama tipa - ma sta se mucis, ko da je bitno...
nadam se da sam dao dovoljno informacija o nacelima kojima se rukovodimo, bar se ja licno rukovodim, iako smo na vise mesta ovu pricu vec pricali...
spark, moderator drustva i politike, golicljivih stvari i trznog centra