Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Mnogi će od vas ovu ariju prepoznati iz filma "Antihrist", ali i iz "Farinelija" (http://en.wikipedia.org/wiki/Rinaldo_(opera)). Meni je lično najbolje izvođenje Maki Mori:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dDnChUrp ... re=related[/youtube]

Dobra je i interpretacija Eve Godlevske iz Farinelija:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qjfqu4mF ... =1&index=1[/youtube]

Konačno, tu je i sjajna Sesilija Bartoli:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=peJxkzPS ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Da, i ja sam se bukvalno naježio kad sam čuo Maki Mori, toliko osećajno i istančano, zaplakao sam. Interpretacija bez premca (od onih koje sam čuo).

Bravissima, Maki!:klap:
By Speculum Columbae
Zašto jednostavno ne otvoriš temu od divnom Hendlu, da mogu i ja da učestvujem, pošto konkretno, to nije opera od Hendla koju volim.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Ne svidja mi se ova Mori nesto posebno. Suvise pravi "klobuke" kad peva koje pokusava da predstavi kao dinamicko/agogicko variranje. Takodjer mi se ne svidja ni njena ornamentacija, a i glas joj je malo flah. Ona mi je isti tip pevaca kao Sumi Jo, oko koje se stvorila nevidjena fama, koju ne kapiram (boze, ispacu rasista :D ).

Cecilia Bartoli rules :)

Btw, nije mi jasno zasto Farinelliju nije pozajmio glas stvarno jedan muskarac. Mada, da su na primer dali onom Cencicu da peva, vecina ljudi ne bi ni skontala da peva musko :D
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Klobuke? Njen glas je u odličnoj sinhronizaciji sa temom pesme i vrlo emotivno dočarava potrebu za slobodom. Ornamentacija je upravo ono što čini njenu interpretaciju tako ekspresivnom i nije mi ni u jednom trenutku preterana (iako jeste "barokna" u smislu "kićenja", ali ja to volim, a i odgovara predstavi o istorijsko-umetničkoj epohi), a agogije su mi na mestu.

Sesilija interpretacija mi je takođe odlična, ali previše ravna za moj ukus -- ona je "standardno dobra".
Korisnikov avatar
By lostinspace
Nisam nasao bolju rec da opise moj slusni dozivljaj. Rec je o malom tehnickom nedostatku koji cujem, a to je na trenutke neravnomerno pustanje vazduha koje delimicno uzrokuje flah ton, a na trenutke i to sto sam nazvao klobucima - nekontrolisano pojacavanje intenziteta glasa na jednom tonu (dakle ne pravi kresendo, vec neki koji je kao nus-pojava). Sto se tehničkih stvari tiče, perfekcionista sam, pa ne zameri, profesionalna defomacija :D

Sto se tiče ornamentacije, baroku je svojstvenija ona come scritto - tj. tradicionalno se barokne stvari pevaju kao što su napisane, jer je barokni martelato obicno dovoljan ukras. Istina, ova kompozicija je neki largo, larghetto, pa nema nekih brzih pasaza, ali ti ukrasi na krajevima su mi zazvucali nestilski- naravno i u poimanju stila postoje razlicita misljenja, nece se ni muzikolozi sloziti oko svega. Naravno, i svako izdanje se razlikuje, jer je dosta toga tokom vremena izgubljeno ili nije sacuvano. Meni je samo bilo malko previse - to mi je vise za neki pozniji pravac, npr. bel kanto.

Meni za barok i bel kanto Ćećilija ostaje kraljica. Mogu da je pljuju zbog tehnike koja je pre za barok nego za bel kanto ili ne daj bože neki kasniju epohu (ali ona to i ne izvodi), ali ona je stabilna kao stena (znam da tema nije Ćećilija, ali moram da iskoristim svaku priliku da iskažem svoje obožavanje) :)
Korisnikov avatar
By lostinspace
I da, nije bilo kakav ukras ukras koji priliči baroku, to izostavih kao poentu. I to mi je samo bilo neprimereno. Kako god, svaki slušalac ima pravo na svoje vizije. :)

P.S. I ne volim te ribe sa flah glasom. :D
By Hans
Slušao sam kompoziciju negde na početku gimnazije i znam tekst još uvek. Fenomenalno.. :peva:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by lostinspace

Btw, nije mi jasno zasto Farinelliju nije pozajmio glas stvarno jedan muskarac. Mada, da su na primer dali onom Cencicu da peva, vecina ljudi ne bi ni skontala da peva musko :D
ovde imas detaljno objasnjeno kako je napravljen glas Farinelija (na engleskom)
http://www.medieval.org/emfaq/misc/farinelli.htm
ukratko, napravljen je blend glasova kontratenora (Derek Lee Ragin) i kolorature (Ewa Godlewska) posto su zeleli sto autenticnije da prikazu glas 'kastrata' koji zapravo nijedan pevac (ili pevacica) danas ne moze da simulira

a sto se tice teme - obozavam tu pesmu... redovno zaplacem - jako snazna, mozda i najsnaznija koju sam imala prilike da cujem...
Korisnikov avatar
By nsBeckie
a da, samo da dodam... tako da ono u 'Farineliju' "Lascia ch'io pianga" i nije zapravo Eva Godlevska... i to je modifikovan glas
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by nsBeckie

a da, samo da dodam... tako da ono u 'Farineliju' "Lascia ch'io pianga" i nije zapravo Eva Godlevska... i to je modifikovan glas
To je zapravo jedina arija gde samo Godlevska peva. Tako bar ona tvrdi. :mjuza:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
pa, dobro, ne mogu da tvrdim... znam samo ono sto sam procitala sto su rekli oni koji su pravili soundtrack za film....

ali malo mi je nelogicno da je sve ostalo kompjuterski modifikovan glas, a samo ovo nije, jer bi se cula razlika (bar ja mislim, ali ne znam... neka kaze neko ko je strucan da li se samo ova arija razlikuje po boji ili necemu od svega ostalog sto 'peva' Farineli)...
Korisnikov avatar
By bern
Bilo bi lijepo da neko od vas poznavalaca otvori temu u operskom pjevanju, epohama, izvođačima...
Korisnikov avatar
By lostinspace
Evo ja cu kad mi prodje ispitni rok, sad nemam vremena, stvarno.

A sto se tice glasa kastrata, da, pretpostavljam da je to tacno, ali opet, niko od nas nije bio tamo da posvedoci kako je to stvarno zvucalo. Ima jedan kontratenor, zove se Michael Maniaci, koji tvrdi da mu se larinks nikada nije u potpunosti razvio i da zvuci kao nekadasnji kastrati tj. da je zadrzao svoju decacku boju. Ipak tome u prilog ne ide cinjenica da ne zvuci kao dete, tj. da se vidi vokalna zrelost. Na jednoj drugoj temi sam postavio link ka izvodjenju jedne Rosinijeve arije jednog hrvatskog kontratenora Maxa Emanuela Cencica, on je npr. falsetista, poput onog Jaruskog. E, sada, ta vokalna boja je jako slicna (falset i taj Maniaci koji tvrdi da peva modalnim glasom), a opet nekim miksovanjima i semplovanjima se opet dobija nesto vestacko sto nije ni kontratenor ni kastrat. Mislim, mogli su manje da komplikuju. Ovaj Cencic na trenutke zvuci kao pravi meco, iako znam da koristi falset. Ali, prosto je neverovatno sto ja kroz njegov glas cujem tri tipicna zenska registra, donji, srednji i gornji sa prelazima. :)

Btw, nisam gledao Farinelija, ali sad cu da poslusam da vidim da li cujem razliku u glasu izmedju arija koje peva u filmu.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Sad sam odslusao "Son qual nave ch'agitata"... Hm... Jeste da su po karakteru arije skroz razlicite, ali se glas ne razlikuje drasticno, mozda je malo tamniji u "Son qual nave..." nego u "Lascia ch'io pianga", ali isto tako moze da se desi da se istoj osobi razlikuje glas zbog karaktera kompozicije. Je ne sais pas. Moguce i da Godlewska istinu zbori.
Korisnikov avatar
By bern
Poslušao sam "Agitata da due venti" u izvođenju Čečilije i zatim u izvođenju Sumi Jo, i moram priznati da mi je prva mnogo bolja.

Međutim, ne kapiram ovo:

[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=YruVzW6zjdk
[/youtube]

U čemu je poenta? U egzaltaciji?
Korisnikov avatar
By lostinspace
Originally posted by bern

Poslušao sam "Agitata da due venti" u izvođenju Čečilije i zatim u izvođenju Sumi Jo, i moram priznati da mi je prva mnogo bolja.

Međutim, ne kapiram ovo:

[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=YruVzW6zjdk
[/youtube]

U čemu je poenta? U egzaltaciji?
Dobro, ona zna malo da pretera sa facijalnim ekspresijama, ali probaj da slusas samo glas bez gledanja. Cuces stvarno veliki naboj energije. Ona je stvarno takva, mozda ce nekom delovati kao izvestacena, ali je iskrena - ona je takva i kad prica - zena puna energije, osmeha, optimizma. Mnogo bih voleo da je slusam u Beogradu ili makar nekoj "obliznjoj" prestonici. Pa nek bude i overly expressive... :)

@NsBeckie, hocu, hocu, planiram :) Ovaj Farinellijev brat, dirigent mi je cute :D A ovaj Farinelli neki feget :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!