Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Tot
Dakle, zanimaju me vasi predlozi-preporuke za filmove koji obradjuju zivot i rad velikih umetnika.

Jedan od najboljih koji sam ja gledao je film "Maler" Kena Rasela.

Korisnikov avatar
By Laerem
Navodno je ovaj o Munchu ok, ali nisam ga gledao, pa ne mogu potvrditi.

http://www.imdb.com/title/tt0074462/" target="_blank

Slika

Dokumentarac o Crumbu od Terrya Zwigoffa je nesto najbolje ikada! A sada vidim da su ga uvrstili i u Criterion collection.

Slika

U istoj kategoriji preporucam 'Moj najdrazi neprijatelj', Herzogov love/hate letter njegovoj muzi, Klausu Kinskom.
Slika

Onda 'White Hunter / Black Heart', Eastwoodov film o Johnu Houstonu koji se fokusira na snimanje afričke kraljice. Jedna od najboljih refleksivnih zadnjih scena na filmu ikada.

Slika

Naked Lunch od Cronenberga je de facto film of Burroughsu.

Slika

Sid & Nancy je meni fantastican sa suludo dobrom fotografijom Rogera Deakinsa, ali to je besically film o tome kako Sex Pistolsi nisu bili veliki umjetnici vec komercijalni apolitični šljam koje je profurao ljigavac Malcolm McLaren.

Slika

Trenutacno mi nista drugo ne pada na pamet osim Caravaggia od Dereka Jarmana, koji je meni osobno dosadan. Pollock je smece. Za Amadeusa svi znaju. I tak.

E da, Henry & June je meni ostao u lijepom sjecanju, ali sam ga gledao kao klinac, pa nisam 100% siguran da li je dobar. A i pitanje je da li smatrate Henrya Millera velikim umjetnikom.
Korisnikov avatar
By Mars
Koliko mogu da se setim, ovaj mi se nekad dopao.

Slika
Korisnikov avatar
By Tot
Evo jos jednog odlicnog: "Goya's Ghosts", M. Forman. Po mom sudu bolji od "Amadeusa".

I evo jedan o Alenu Ginzbergu koji jos nisam pogledao ali bih voleo.

Korisnikov avatar
By Misfit
već je pobrojano dosta dobrih biopic-ova, pa da ne bih ponavljao, samo ću da dodam:

love is the devil, gods and monsters, capote, barfly, before night falls, the pianist

+ fear and loathing in las vegas, quills, wilde, the hours... setiću se valjda još nekih.
Korisnikov avatar
By Srklet
ja mislim da je 'fear and loathing' veliki film, ali ne i da je hunter s. veliki umjetnik ^^

OT> silovanje beethovena 'immortal beloved', gary oldman completely wasted.
i naravno 'amadeus', najgora travestija umjetnosti i talenta.
Korisnikov avatar
By Hys.
"walk the line" jer je dzoni kraljčina najkulja
Korisnikov avatar
By deran
ćaplin je dobar,mada je mogao da bude mnogo manje holiwoodizovan...
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2478628#p2478628]Laerem napisao:[/url]Navodno je ovaj o Munchu ok, ali nisam ga gledao, pa ne mogu potvrditi.

Slika
jebanjeeee, ovaj film je tako predivan i pregenijalan <3

dalje treba spomenuti:
- Agony and the Ecstasy u kome Čarlton Heston glumi Mikelanđela u vreme oslikavanja Sistine. Film je baziran na (osrednjoj ka lošoj) prozi Irvinga Stouna, a uz to je dozlaboga heteroseksualizovan (nema mnogo veze sa istorijskim Mikelanđelom), ali ga treba videti, preporučujem (bio sam opsednut filmom kada sam bio dete).

- Le roi danse odn. Kralj pleše je film Žerara Korbjea o životu i radu Žana-Batista Lilija (bavi se marginalno i Žan Batistom Poklenom-Molijerom), lep je za gledanje što se tiče kostimografije i besprekorne muzike (velika preporuka), ali je donekle pompezan.

- Od istoga rani rad Farinelli, koji nije za svačiji ukus, jer je više u vidu flešbekova isprekidanih muzikom mesto radnje (bez jasno definisianog narativa), njega bih više preporučio obožavaocima rane muzike. Lep je i lirski, ali razvodnjen. I pun barokne opere (disclaimer).

- Još jedan film koji se zove Tous les Matins du Monde (sva jutra sveta) je biografija ranobaroknog kompozitora-pustenjaka Monsieur de Sainte Colombe-a, koji je bio gambista i pustenjak (marginalno prati i život Marin Marais-a, opet za poznavaoce rane muzike i seicenta). E, ovo je već veliko umetničko delo, flamansko, ozbiljno i izuzetno melanholično.

- England, My England je minijatura koja prati život velikog engleskog kompozitora Henrija Persla (Henry Purcell). Preporučujem mnooooooooogo.

- Caravaggio Derika Džarmena je zanimljiva i nekonvencionalna post-modernistička papazjanija. Eponomni glumac je do u tančine sličan sa istorijskim Karavađom (iako je film ponajmanje o njemu).

- Istorijska limunada, ali donekle značajan jeste Gola Maja sa Avom Gardner, o vezi Goje i vojvotkinje od Albe.

- Treba pogledati Mrs Parker & the Vicious Circle, ja sam ga skoro gledao sa drugaricama lezbejkama. Fin je.

neko je još spomenuo Andreja Rubljova, koji je klasično lep i meditativan film.

U širokom luku preskočiti ogavnosti poput: Baskijat, Immortal beloved, Frida, Devojka sa bisernom minđušom (arhiabominacija), Gojine utvare, El Greko, Wilde (izvinjavam se unapred fanovima Stivena Fraja);
Korisnikov avatar
By maka
bravo za temu.

kontam da manje vise svi znamo sve filmove o velikim umetnicima, zato cu ja kaciti i neke koji nisu toliko poznati, ali cije su mi price ostavile traga.

ovo nadam se svi znamo, al eto, zbog nekih sledecih generacija ;)
Slika

po meni najbolja uloga Robert Downey Jr.
Slika

:love:
Slika

ko god napise remek delo, sto se mene tice, umetnik je :up:
Slika

predivna prica, preporuka!
Slika

nista manje predivna...
Slika
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2483285#p2483285]Jheronim van Aken napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2478628#p2478628]Laerem napisao:[/url]Navodno je ovaj o Munchu ok, ali nisam ga gledao, pa ne mogu potvrditi.

Slika
jebanjeeee, ovaj film je tako predivan i pregenijalan <3

dalje treba spomenuti:
- Agony and the Ecstasy u kome Čarlton Heston glumi Mikelanđela u vreme oslikavanja Sistine. Film je baziran na (osrednjoj ka lošoj) prozi Irvinga Stouna, a uz to je dozlaboga heteroseksualizovan (nema mnogo veze sa istorijskim Mikelanđelom), ali ga treba videti, preporučujem (bio sam opsednut filmom kada sam bio dete).

- Le roi danse odn. Kralj pleše je film Žerara Korbjea o životu i radu Žana-Batista Lilija (bavi se marginalno i Žan Batistom Poklenom-Molijerom), lep je za gledanje što se tiče kostimografije i besprekorne muzike (velika preporuka), ali je donekle pompezan.

- Od istoga rani rad Farinelli, koji nije za svačiji ukus, jer je više u vidu flešbekova isprekidanih muzikom mesto radnje (bez jasno definisianog narativa), njega bih više preporučio obožavaocima rane muzike. Lep je i lirski, ali razvodnjen. I pun barokne opere (disclaimer).

- Još jedan film koji se zove Tous les Matins du Monde (sva jutra sveta) je biografija ranobaroknog kompozitora-pustenjaka Monsieur de Sainte Colombe-a, koji je bio gambista i pustenjak (marginalno prati i život Marin Marais-a, opet za poznavaoce rane muzike i seicenta). E, ovo je već veliko umetničko delo, flamansko, ozbiljno i izuzetno melanholično.

- England, My England je minijatura koja prati život velikog engleskog kompozitora Henrija Persla (Henry Purcell). Preporučujem mnooooooooogo.

- Caravaggio Derika Džarmena je zanimljiva i nekonvencionalna post-modernistička papazjanija. Eponomni glumac je do u tančine sličan sa istorijskim Karavađom (iako je film ponajmanje o njemu).

- Istorijska limunada, ali donekle značajan jeste Gola Maja sa Avom Gardner, o vezi Goje i vojvotkinje od Albe.
+ Quills odnosno Pero o životu Markiza de Sada.
& La vie en Rose
Korisnikov avatar
By Sunce
Mnogo volim taj film, Sixto. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!