Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Sapfo nije volela žene, ona je gajila prema osobama ženskoga pola majčinska i sestrinska osećanja. Kažu 'upućeni'.
Tako je Mikelanđelo bio veliki ženoljubac.
Onda smo pozvani još malo da žmurimo i ćutimo. Verlen i Vajld su zbog homoseksualnosti završili u zatvoru, tako da se uz Remboa o njihovoj mračnoj prošlosti ćuti. Primera radi, u jednoj Verlenovoj zbirci piše u predgovoru (parafraziram) o kajanju što je pošao putem Sodome.
Čajkovski takođe nije bio gej, on je samo nesretan u ljubavi. Ah...
Virdžinija Vulf je bila sretno udata žena, kako se zlonamernici usuđuju da je optuže za homoseksualIZAM?!
Volt Vitmen nije gej.
Kavafi nije gej.
Greta Garbo je pomodarka.
(...)
Mene ovakvo pimanje umetnika veoma iritira. Ne kažem da je bitno za sam kvalitet nekog dela da li je neko gej ili ne, ali ako znamo za Beatriče i Lauru, Milenu Jesensku i ostale muze, zašto bi se prikrivale homoseksualne biografske činjenice?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mislim da je tesko jasno utvrditi seksualnost ljudi koji je javno nisu delovali po istoj.
Hocu da kazem da... i srecno udati/ozenjeni mogu odrzavati veze sa osobama istog pola, a da se to demantuje tim brakom sa osobom suprotnog pola. Nije bas da su ljudi alternativne seksualnosti na celu imali znak koji bi ih odao. Naravno, svako ce tumaciti dela i istorijske cinjenice onako kako mu odgovara, jer jednostavno - nema jasnih dokaza.
Donekle mi je to ok... ko ima senzibilitet da prepozna takve momente, umece i da uziva u njima. A ko nema, ne mora da 'brine' o tome.
Korisnikov avatar
By Galateja
Mislim da bi Angra, Dante i Ulix bili dobri intelektualni aktivisti. :)
Korisnikov avatar
By Galateja
Pa da, naslov je malo fensi. ;)
Da, i ti bi bila dobra aktivistkinja na ovom polju.
By Hans
I nije bitno. 'Smrt u Veneciji' nije divan roman jer govori o homoseksualnosti, već je krcat simbolikom, društvenim stegama i baca homoseksualnost u drugi plan. Neko bi rekao da je Man gay pisac iako nikada nije potvrđeno da je bio gay a o tome se nagađa.
Muzilov 'Terles' takođe ima queer momente ali nikako ne govori pars pro toto.

Zašto bismo umetnike i umetnost tumačili na osnovu njihove seksualnosti?
Korisnikov avatar
By Galateja
Ne govorim ja da tumačimo delo zbog homoseksualnosti, već što se strejt momenti napadno ističu, dok se gej momenti, pak, napadno prećutkuju. Eto, ta neravnomernost mi smeta.
By Hans
Come on, Galateja, Čajkovski je stvarao pre Stonewalla. :lol:

Tako je mene pre nekog vremena kopkala seksualnost Isidore Sekulić. :sigh:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Galateja
(...)
Mene ovakvo pimanje umetnika veoma iritira. Ne kažem da je bitno za sam kvalitet nekog dela da li je neko gej ili ne, ali ako znamo za Beatriče i Lauru, Milenu Jesensku i ostale muze, zašto bi se prikrivale homoseksualne biografske činjenice?
a mene nervira i poimanje koje ide prema ,,jeste/ nije gej" kvalifikativu.

U pravu si, poznato je manje ,,muza pola saobraznog sa polom autora" (mesam pol i rod!), ali to je toliko ocekivano da se ne mogu potresti.
Ionako mi je iscitavanje biografija umetnika, njihovih pisama i dnevnika, uvek bilo neukusno.

Sa druge strane, bas volim da cimam i ,,shtrecam" ljude ukazujuci im na to ko sve danas i juce nije bio peder. :D
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Galateja

Ne govorim ja da tumačimo delo zbog homoseksualnosti, već što se strejt momenti napadno ističu, dok se gej momenti, pak, napadno prećutkuju. Eto, ta neravnomernost mi smeta.
aLI, pazi, kad govoris o neravnomernosti, nemoj zaboraviti ni to da se za pola ,,sitnih", ,,srednjih" i ,,velikih" muza uopste ne zna, i da se o njima nikad nista nece znati.
By Hans
http://www.nthuleen.com/papers/711George.html

Na primer.
Nečije stvaralaštvo donekle i jesu obeležavale afere i homo igrarije, no dobro. George i Hofmanstal jesu u svojoj okolini stvarali neku vrstu tenzije, upravo zbog svog odnosa koji mnogi navode kao vrlo homoerotičan. Sa druge strane, George je na Hofmanstala vršio veliki uticaj, što H. kao mladi pisac nije najbolje podnosio.
By tasa
Originally posted by Hans

Zašto bismo umetnike i umetnost tumačili na osnovu njihove seksualnosti?
i ja bi volela shvatiti ovu glupost
delo je jedino bitno onima koji postuju umetnost
a malogradjanstini je hrana da zaviri u gace, u lonac u krevet u novcanik i sta sve ne jednog stvaraoca
ljudskoj gluposti nigde kraja
ima tako divnih naroda koji znaju ceniti i doziveti umetnost na pravi nacin steta sto pripadamo drugoj strani tj divljacima koji to ne umeju
zato nam je kultura u stanju nesvesti ili cak klinicke smrti
a zuta stampa cvetaaaaa ajoj bre kakav uzas
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
^i jednom me je u osnovnoj razredna zbog toga izbacila sa casa sa porukom ,,Ako ti se ne svidja kako mi ovde radimo, ti idi i odmah upisi knjizevnost sad."
I ja reko okej :P
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!