Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

A zašto nema Prusta

Povodom stogodišnjice francuske izdavačke kuće „Galimar”, objavljeno izdanje „Roman 20. veka” u kome 31 savremeni pisac bira roman koji je najbolje predstavio prošli vek, a najviše glasova dobili su Fokner, Malaparte, Klod Simon...

Da li je Vilijam Fokner pisac koji je u svojim romanima zaista najbolje predstavio dvadeseti vek, sa svim njegovim ranama, srljanjima i tragedijama? Ili je to možda kontroverzni Toskanac Kurcio Malaparte? Ili francuski nobelovac Klod Simon? Ili Selin?

Opravdano ili ne, oni su najčešće pominjani u velikoj anketi koju je, povodom stogodišnjice francuske izdavačke kuće „Galimar”, sprovela „Nova francuska revija” postavivši savremenim piscima (što francuskim, što stranim) pitanje koje su mnogi proglasili „nemogućom misijom”: „Koji roman, po vama, najbolje predstavlja dvadeseti vek?”

Obrazloženja 31 pisca objavljena su u knjizi na 265 strana pod nazivom „Roman 20. veka” koju je priredio francuski pisac Žan Ruo (dobitnik Gonkurove nagrada 1990. za roman „Polja slave”) koji je i sam učestvovao u ovoj anketi.

„Fokner moćno vlada jezikom, u jednom zapovedničkom ali skladnom ritmu, kao što pastir vodi svoje stado”, kaže francuski pisac Pjer Gijota za koga je Foknerova „Palata”, inače treći deo trilogije o porodici Snoups, delo koje najbolje obeležava 20. vek koliko satirom, toliko i narativnom tehnikom. Isti roman izabrao je i Fransoa Vejergan, dok Karlos Fuentes smatra najboljim roman „Avesalome, Avesalome”, koji je i sam Fokner smatrao svojim najznačajnijim delom.

Ne bi, međutim, Fokner nikada uspeo da napiše svoje romane na takav način da nije bilo Džemsa Džojsa, tvrdi nobelovac Mario Vargas Ljosa za koga je Džojsov „Uliks” „najreprezentativniji i najznačajniji roman 20. veka”.

„Sa današnje tačke gledišta, čini mi se da nijedan drugi roman nije imao takav uticaj na evoluciju romansijerske umetnosti”, napisao je Ljosa, dodajući da je uveren kako svi eksperimenti u romansijerskom pisanju 20. veka proizlaze iz Džojsove nove tehnike romana. A ta sopstvena revolucija u domenu tehnike pisanja, smatra Ljosa, omogućila je Džojsu da u „Uliksu” ispriča priču mnogo dublje i sa perspektive koja nije postojala pre njega.

„Nema velike literature koja ne opisuje košmar istorije, ali koja takođe tom košmaru ne suprotstavlja svoju radost”, kaže francuski pisac Stefan Odegi koji je za roman 20. veka izabrao „Kožu” Kurcija Malapartea, delo u kome su opisane sve bolesti 20. veka, jednog nepravednog i raspusnog sveta, ali uz klicanje i majstorsku ironiju.

Za Odegija Malaparte je ne ličnost nego inkarnacija 20. veka, proevropejac, dendi, humanista, autor koji je još 1931. godine objavio prvo delo u Evropi protiv Adolfa Hitlera čije je ime tada praktično još bilo nepoznato (reč je o delu „Tehnika državnog udara”).

„Uvek mi se činilo da je Malaparte od onih koji su videli i Hirošimu i Aušvic. Kod njega ne nalazimo ni hrabro svedočenje, ni dužnost sećanja, ni neizrecivu retoriku. Malaparte zna da realistički roman nije najpodesniji za slikanje takvog veka. On zna da mala trgovina dobrim ljudskim osećanjima nije dovoljna i zato on slika rvanje za život sa puno ironije u civilizaciji bez Boga, koja nastoji da sačuva sopstvenu kožu i gde ni kraj rata ne znači početak jedne nove ere već novu crnu rupu istorije, još crnju”, kaže Odegi, naglašavajući da je Malaparte za 20. vek ono što je Bokačo bio za srednji.

I Pjer Asulen je izabrao Malapartea, ali je prednost dao njegovom romanu „Kaputt” koji je „pisan pred očima Gestapoa” (objavljen 1944. godine).

„Evo jednog romana spektakularnog, senzacionalnog, zapanjujućeg, romana koji ne zastareva!”, kliče Asulen u slavu Malapartea.

Francuski nobelovac Klod Simon takođe je dobio dva glasa u ovoj anketi. Uprkos tome što se Simon proslavio romanom „Flandrijski put”, Žan Ruo je za roman 20. veka izabrao njegovu „Botaničku baštu” (objavljenu 1997. godine) a Žan-Kristijan Grondal „Priču” iz 1967. I dok Ruo naziva Kloda Simona „kovačem jezika”, Grondal ga definiše majstorom stila, objašnjavajući da on „otkriva jezik literature u formi koja se suprotstavlja linearnosti”, ostavljajući utisak da je „onaj ko je napisao te romane, morao biti slikar ili fotograf”.

Ne mogavši da svoj izbor ograniči na jedan roman, Žan Ruo je izabrao još jedan – „Život i sudbina” ruskog pisca Vasilija Grosmana, najveće „antisovjetsko” delo u celokupnoj književnosti bivšeg Sovjetskog Saveza, u kome pisac smelo piše o sličnosti između staljinizma i nacizma i u kojoj esesovac kaže boljševiku: „Kad pogledamo jedan drugog u lice, nijedan od nas ne gleda u lice koje mrzi – ne, mi gledamo u ogledalo. To je tragedija našeg vremena… Naša pobeda će biti vaša pobeda. A ako vi pobedite, mi ćemo nestati, ali ćemo živeti u vašoj pobedi”.

I francuski pisac Luj-Ferdinand Selin je dobio dva glasa, zapravo njegov roman „Putovanje na kraj noći” u kome traga za istinom i buni se protiv svetinja lažnog društva, kao i roman „Pedro Paramo”, meksičkog pisca Huana Rulfoa.

Posle izlaska knjige „Roman 20. veka” pojavila su se pitanja. A zašto nema Prusta? A gde su Kafka, Tomas Man? A zašto nema žena pisaca (samo je izraelski pisac Amos Oz izabrao delo jedne žene – „Istoriju” Elze Morante).

Istine radi, treba reći da su mnogi pisci pominjali i Prusta, i Mana, i Kafku, ali bi uvek postojalo i ono „ali” zbog kojeg bi svoj glas dali za nekog drugog. Ljudmila Ulicka je za roman 20. veka izabrala „Dar” Vladimira Nabokova, Antonio Tabuki delo Prima Levija „Zar je to čovek”, a Žan-Lu Trusar je izabrao „Selo” Ivana Bunjina. Po jedan glas za roman 20. veka dobili su i romani „Čekajući varvare ” nobelovca Džona Maksvela Kucija, „Bela buka” američkog pisca Dona de Lila…

Za Jašara Kemala, jednog od vodećih turskih pisaca, roman 20. veka je bez dvojbe „Na zapadu ništa novo” Eriha Marija Remarka. Podsećajući da je to knjiga koju je Hitler spalio na javnom mestu, Kemal definiše ovaj roman kao: „Umetnost, istinsku umetnost suprotstavljenu ratu, ugnjetavanju, nasilju i svemu što je nečovečno.”

Šta je uopšte funkcija umetnosti, pita se Jašar Kemal, ako ne to da nas upozorava na laži, ugnjetavanje, nepravdu… Po njemu, roman „Na zapadu ništa novo” je, mada napisan 1929. godine, i danas sačuvao svoju svežinu, nastavljajući da nas upozorava na nečovečnost i dajući nam poslednju snagu da se odupremo.

To je, slažu se gotovo svi, lekcija i za pisce 21. veka.
Gordana Popović, Kulturni dodatak Politike
objavljeno: 26.02.2011.

Nismo pisci, ali koji je vaš roman 20. veka? I stvarno, kakva je ovo lista bez Kafke? Man se ne može, i ne sme, zaobići. Kami, takođe...
Korisnikov avatar
By Srklet
never heard of him. doduse, nisam ni za le clezija dok nije dobio nobela. :drama:

enivej, izbor je poprilicno bijedan. i primjer ubuđale mašte. malafakinparte?!
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Nikodim

Povodom stogodišnjice francuske izdavačke kuće „Galimar”, objavljeno izdanje „Roman 20. veka” u kome 31 savremeni pisac bira roman koji je najbolje predstavio prošli vek, a najviše glasova dobili su Fokner, Malaparte, Klod Simon...

Nismo pisci, ali koji je vaš roman 20. veka? I stvarno, kakva je ovo lista bez Kafke? Man se ne može, i ne sme, zaobići. Kami, takođe...
Pa ok, ako je nekom piscu za najbolju predstavu i ideju dvadesetog veka referentan Simon a ne Prust to ovoga drugoga ništa ne umanjuje.

Nemoj se brinuti za klasike, oni su nezaobilazni kako god okreneš stvari. Manu, ne bi ništa smetalo da ga smesta u XIX vek. Intimno je tom vremenu pripadao iako je klasik XX veka.

Ne bih se uzbudjivao zbog te liste. Književno nasleđe se ionako rekreira u delima savremenih pisaca pa je možda i korisno istaći neke autore čiji značaj nije dovoljno podvučen.

Moj romansijer broj 1 je Man a najveći proboj u drugoj polovini prošlog veka kada je roman u pitanju pripada hispanoamerikancima pa bih verovatno odatle uzeo neki primer, ali ne mogu se odlučiti.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ne bih se ja uzbudjivala oko bilo kakve liste, a najmanje one koja u umetnosti obelezava ko je najovo ili najono...
Korisnikov avatar
By Nikodim
Meni ovo liči na situaciju, kao usotalom i u životu običnih ljudi, gde osrednji pisci namerno biraju osrednje pisce, želeći time da umanje značaj nekih književnih genija.
By Ulix
Originally posted by Popeye

ok, a tko je klod simon? :nesiguran: :shrug:
Je l' ovo šala?
Recimo, dobitnik Nobelove nagrade, osamdeset i neke, valjda...
Dobar pisac, ali ne toliko dobar da bi se moglo reći da je obeležio XX vek. Makar ne u moj književni XX vek. Tim pre što je francuski novi roman dao značajnije i bolje pisce od njega. Rob-Grijea i Bitora, na primer.
By Ulix

Ne bi, međutim, Fokner nikada uspeo da napiše svoje romane na takav način da nije bilo Džemsa Džojsa, tvrdi nobelovac Mario Vargas Ljosa za koga je Džojsov „Uliks” „najreprezentativniji i najznačajniji roman 20. veka”.
Kratko i jasno rečeno. :D
Korisnikov avatar
By Srklet
ma ne moze se uopce izabrati jedan roman da predstavlja cijelo 20. stoljece. ono samo je previse razlicito, svijet prije i poslije drugog svjetskog rata su dva odvojena svemira zapravo, kao i devedesete godine uostalom, u odnosu na vrijeme od 50ih do 80ih.

takodjer, koliko god se knjizevnost globalizirala, ona (zbog jezika, ako niceg drugog) ima i neke nacionalne/kontinetalne odrednice, zbog kojih je i samo poimanje 20. stoljeca potpuno drukcije za europu od afrike i za juzno ameriku od europe i afrike itd.

'uliks' jest nesto kao 'građanin kane' knjizevnosti 20. stoljeca, as it should be. ali ja bih za close second uvijek stavio kafkin 'proces'. cija je tematika mnogo veca nego 'uliksova'. joyce pobjedjuje zbog "reforme" romanopisanja, ali kafka obuhvata mnogo vise onoga sto je 20. stoljece doista bilo.

p.s.
i sad cu morati procitati nesto od kloda simona. da cujem preporuke od vas koji za njega ekšli znate. :sweet:
By Ulix
Originally posted by Popeye

ma ne moze se uopce izabrati jedan roman da predstavlja cijelo 20. stoljece. ono samo je previse razlicito, svijet prije i poslije drugog svjetskog rata su dva odvojena svemira zapravo, kao i devedesete godine uostalom, u odnosu na vrijeme od 50ih do 80ih.
:up:
i sad cu morati procitati nesto od kloda simona. da cujem preporuke od vas koji za njega ekšli znate. :sweet:
Meni se najviše dopadaju romani Bitka kod Farsale i Trava.
Korisnikov avatar
By Srklet
'trava' zvuci kao nesto sto bi se meni svidjelo. :shmi:
Korisnikov avatar
By Nikodim
A šta kažu naši pisci??

PISCI BIRAJU
Andrić kao srpska Šeherezada

Posle izbora romana 20. veka koji je sprovela „Nova francuska revija” povodom stogodišnjice izdavačke kuće „Galimar”, odlučili smo da slična pitanja postavimo i našim piscima, romansijerima:

1. Koji roman najbolje predstavlja 20. vek u domaćoj književnosti
2. Koji roman najbolje dočarava isti vek u svetskoj književnosti
Njihov izbor s kratkim obrazloženjima objavljivaćemo u narednim brojevima Kulturnog dodatka.

Dragan Velikić
1. „Proljeća Ivana Galeba” Vladana Desnice
2. „Berlin Aleksandarplac“ Alfreda Deblina
Roman Vladana Desnice je moderan filozofski roman u kome je reč o čoveku 20. veka, čoveku samoće. On je i stilski, kao i romani Ive Andrića, odoleo zubu vremena.
Ovo delo je savremeni ep modernog grada i slika period između dva rata, u kome se osećaju i posledice završenog rata i u isto vreme dolazak nacizma, koji jeste obeležio, u negativnom smislu, 20. vek.

Ljubica Arsić
1. „Na Drini ćuprija” Ive Andrića
2. „Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova
Težnja romana 20. veka da komentariše Istoriju, ne samo kao određeno dešavanje u vremenu i prostoru, već kao fenomen sa spregom tajanstvenih sila na koje čovek ne može da utiče i koje njegov život čine tragičnim, potpuno se ostvaruje u ovom Andrićevom romanu. Upotreba mita i predanja moderan je jungovski postupak podsećanja na kolektivni arhetip. Andrić je srpska Šeherezada koja u sebi spaja san o drevnoj lepoti priče sa modernom zavodljivošću istočnjačkog erosa, prepunog muzike i uzdaha, i lične, uzbudljive priče gledane „odozgo“, iz božanske perspektive sveznajućeg oka.

„Majstor i Margarita“ sažima velika književna iskustva Getea, Dostojevskog, Ničea, Gogolja, obuhvativši varijacije njihove potrebe da objasne zlo u modernom čoveku ogrezlom u materijalno. Đavolski kabare Bulgakova je vizija modernog rijaliti šoua, bizarne zabave koja u čoveku budi ono đavolsko, u mračnim „vunenim” vremenima potkazivanja i logora. Nema romana u svetskoj književnosti koji je sa takvom pronicljivošću „preporučio” ponovno čitanje biblijskih tema.

Milisav Savić
1.„Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihajlovića
2. „Majstor i Margarita” Mihaila Bulgakova
Mihajlovićeve „Tikve“ su savremena drama antičkog naboja smeštena u periferijsku urbanu sredinu, minimalističke fakture, ispričana jezikom zavođenja i prerušavanja, primer subverzivnog „crnog pisanja” i oštra kritika bezbojne, ukrasno celofanske književnosti.
Bulgakovljevo delo je roman krajnosti u savršenom saglasju, prozni kaleidoskop u kome se mešaju tragično i dramatično, groteskno i lirsko, komično i satirično, realno i mitsko. Rukopisi, ipak, ne gore uprkos tome što je 20. vek sav plamteo u lomačama.

Miroslav Josić Višnjić
1. „Kod Hiperborejaca” Miloša Crnjanskog
2. „U traganju za iščezlim vremenom“ Marsela Prusta
Knjiga Crnjanskog je knjiga koja se pojavi jednom u hiljadu godina i koju niko ne može ponovo napisati. Ona u sebi nosi duh romana, memoara, putopisa, pamfleta, pa čak i poezije.
Prustov roman čitao sam u dva prevoda. Tek u prevodu Živojnovića shvatio sam kakvu književnu snagu taj roman ima. Traganje je velika prozna freska, pravi književni ćilim.

Goran Petrović
1. „Prokleta avlija“ Ive Andrića
2. „Mrtve duše“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja
Prošli vek, pa i početak 21, najbolje odslikavaju ova dva romana, bez obzira na to što je Gogoljev napisan sredinom 19. veka. Izbor je, naravno, mogao biti drugačiji, ali sam se odlučio za ova dva romana ne samo zato što su sjajno napisana, takvih je u svetskoj književnosti verovatno stotinak, a u našoj književnosti možda desetak. Prevagnuli su sižei, čak i sami naslovi. Mi živimo u civilizaciji gde novi Čičikovi sakupljaju navodno žive duše i mi živimo u društvu zatvorskih pravila. Uključite televizor i bićete svedok toga da je čovečanstvo razapeto između ova dva modela, da ne kažem baš „formata“. Istina je, u međuvremenu ima i reklama.
G. P.
objavljeno: 05.03.2011.
Korisnikov avatar
By Srklet
vlada desnica je odlican pisac, sigurno jedan od najvise nezasluzeno zanemarenih u exyu knjizevnosti. valjda je hrvatima bio previse srbin, a srbima previse hrvat. :shrug:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Ulix

Kratko i jasno rečeno. :D
Apsolutno!

i potpuno se slazem sa popajem...upravo je to bila moja poenta...dvadeseti vek i njegova knjizevnost ne mogu da se "listaju" kao sto bi to (ajd recimo) moglo sa ranijim...
Korisnikov avatar
By walt333
Pošto spadam u one koji žele smrt književnom kanonu, sasvim mi je ok da postoje liste gde se neće naći ni Prust, ni Kafka, ni Man...
Korisnikov avatar
By walt333
i Kami ili ko god drugi. Jednostavno ne postoji delo koje može i mora da pretenduje da se nađe na bilo kojoj listi. (a da lista naravno nije odrađena po pricipu istorijske važnosti).

Na mojoj listi bi se našla sva četvorica. :)
Korisnikov avatar
By Nikodim
U glasanju domaćih autora pobedio je Ivo Andrić, sa "Prokletom avlijom", a od stranih pisaca Franc Kafka i neprevaziđeni, meni omiljeni, "Proces".

Drugo mesto je Crnjanski, odnosno Selin.
By Ulix

U glasanju domaćih autora pobedio je Ivo Andrić, sa "Prokletom avlijom", a od stranih pisaca Franc Kafka i neprevaziđeni, meni omiljeni, "Proces".

Drugo mesto je Crnjanski, odnosno Selin.
To je zato što domaći autori ne čitaju ništa osim sebe samih, pa onda biraju ono što je već sto puta proglašeno za "naj" štagod. Očigledan i očekivan izbor.

A i našli su koga će da pitaju, sačuvaj i sakloni ako se piscima mogu smatrati Milisav Savić i Ljubica Arsić! :drama:
Korisnikov avatar
By Laerem
Uliks je jedan od dva romana koji sam pokusao procitati dok nisam bio dovoljno zreo, a jos i na engleskom jeziku, pa sam se jednostavno osjecao iscrpljeno i isprazno na kraju citavog iskustva. Drugi je Gravity's Rainbow od Pynchona, koji barem tematski nekako najvise predstavlja 20. stoljece. No, ja to jos nisam spreman probaviti, pa biram Proces od Kafke, Lolitu od Nabokova, i kada bi bio dovrsen, Covjek bez osobina Roberta Musila, ali nije, pa jebiga. Na njegovo mjesto onda stavljam Za kim zvono zvoni od Hemingwaya.
By Ulix
Nešto mi je sinulo da bi jedan od najboljih romana XX veka (ili bar najbolje napisanih) mogao biti Brohov roman Vergilijeva smrt, a sumnjam da bi se našao na nekoj listi. :love:
Originally posted by Laerem

Proces od Kafke, Lolitu od Nabokova, i kada bi bio dovrsen, Covjek bez osobina Roberta Musila, ali nije, pa jebiga.
Sad me malo manje nerviraš. :P
Korisnikov avatar
By Misfit
Nije 20. vek jedini gde je teško podvući crtu zbog podeljenih senzibiliteta/estetike, ali slažem se da bi najbolje bilo izabrati dva predstavnika: jednog pre, a drugog posle Drugog svetskog rata, pošto se tu nalazi nekakva sporazumna granica od koje počinje savremena književnost.

Nije mi teško da izaberem najreprezentativnije delo modernizma. To bi nesumnjivo bio Uliks, roman koji predstavlja sumaciju i demonstraciju čitavog pokreta i dotadašnjih estetskih stremljenja, kao i preovlađujućeg sentimenta i anksioznosti povodom rušenja nekadašnjih istina, institucija i sigurnosti, from the people who brought you such lovely things as Teorija relativiteta, Kapital, Postanak vrsta i Tumačenje snova.

Što se tiče postmodernizma, tu je već malo zajebanije. Želeo bih da predložim neko delo Kurta Vonegata, Barouza, Dika, Nabokova, Balarda, Faulsa, Kouplanda, Eka, itd, itd, ali moram da budem objektivan i priznam da bi Tomas Pinčon bio najbolji izbor, odnosno da bi bio najreprezentativniji, The Crying of Lot 49 ili možda V. - što ne znači da ne volim Pinčona, već da su mi neki drugi autori draži.

Da pričamo o kratkim pričama, izbor bi bio mnogo lakši: "Lost in the Funhouse" Džona Barta. :D

(Primetićete nezdravu dozu anglocentrizma. Znam, radim na tome.)
By Ulix
Originally posted by The Misfit

Što se tiče postmodernizma, tu je već malo zajebanije. Želeo bih da predložim neko delo Kurta Vonegata, Barouza, Dika, Nabokova, Balarda, Faulsa, Kouplanda, Eka, itd, itd, ali moram da budem objektivan i priznam da bi Tomas Pinčon bio najbolji izbor,
Podzemlje, Don DeLilo? :nerd:
Korisnikov avatar
By Misfit
Može i to, mada više štujem njegov White Noise. Ne znam... Kod Pinčona su mi nekako najizraženije odlike pravca, a i on sam je jedna postmoderna ličnost. :D Doduše, rano je još za ovakve priče. Da napravimo vremenski otklon i ponovo otvorimo topik za otprilike... četrdeset godina?
By Ulix
Originally posted by The Misfit

Može i to, mada više štujem njegov White Noise. Ne znam... Kod Pinčona su mi nekako najizraženije odlike pravca, a i on sam je jedna postmoderna ličnost. :D Doduše, rano je još za ovakve priče. Da napravimo vremenski otklon i ponovo otvorimo topik za otprilike... četrdeset godina?
Lista bi zacelo bila drugačija a 40 godina, ali ne bi bila ništa objektivnija. :awesome:
Korisnikov avatar
By Misfit
Ali zato bismo mogli argumentovanije da se pretvaramo da je objektivnija. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!